Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг в мътна вода
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Спининг в мътна вода
Настоящата тема е продиктувана от днешното ми второ поредно капо на спининг!
Тези дни на няколко пъти до мен достигна информация за няколко уловени сома в нашият участък на реката,както кефали и распери.Предвид това,и хубавото време което обещяваха синоптиците,с братчето решихме да се пробваме.Малко неприятно бях изненадан когато пристигайки на реката,тя беше с около 50 см над нормалното ниво и течеше мътна като боза.Ама връщане назад нямаше и решихме да правим това,за което бяхме дошли.Братчето залагаше на лекият спининг и предимно на малките Голдита,Патета и други известни и не толкова известни воблерчета.Аз реших,че ще се опитам да приложа на практика съветите дадени от Кроки - да тормозя сома на перспективните и известни ми миста.Цял ден настоявах на 6 см Салмо Хорнет (син гръб) и Пате 5 BGI (единствените ми за сега по-перспективни сомски воблерочета
).Цял ден нито пипане,нито на мен,нито на малкия.Ивъртяхме около 30 различни воблера( предимно той,аз си настоявах на горепосочените),както и доста солиден набор от блесни.Нъц,нищо,нищичко,ама хич.
Аз отдавам поредният неуспех на изключитетелно мътната вода и сравнително повишеното и ниво.По принцип има ли резон при толкова мътна вода да се търси риба на спининг?Единственият ми успех в мътна вода до сега е бил един единствен распер есента.Кроки,сомът проявява ли активност при такива условия,какви са твоите наблюдения?Благодаря,малко по късно може да пусна снимки,поне това има.
П.П. Марко,колко е членският внос в клуба?

Аз отдавам поредният неуспех на изключитетелно мътната вода и сравнително повишеното и ниво.По принцип има ли резон при толкова мътна вода да се търси риба на спининг?Единственият ми успех в мътна вода до сега е бил един единствен распер есента.Кроки,сомът проявява ли активност при такива условия,какви са твоите наблюдения?Благодаря,малко по късно може да пусна снимки,поне това има.

П.П. Марко,колко е членският внос в клуба?

СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
- krokibg
- учете се от него
Re: Спининг в мътна вода
Когато водата стане боза от дъждовете изчакваме няколко дни да се избистри и тогава го погваме пак.Водата когато се вдига,разваля местата които е направила при бавното си протичане предните седмици и рибата задължително сменя позицийте и местата които пясъка е затрупал.Случай такива бол по реката но ти не се отказвай и ще видиш че успехи ще има.Успокой топката и чакай да се избистри !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- enduro51
- ще става разбирач
Здравейте колеги ,наистина условията за спининга по Марица тея дни се усложниха и недай си боже ама мамицата и и вода пак е развалила невероятните места образували се след последното наводнение
последните седмици му скъсахме джуките на мустакатия особено на бента до стадиона и под моста
и ся уи пак седмица затишие и валати докат му намерим местата
между другото аз съм от Любимец и съм сигорен че местата там са до болка познати на Кроки
и горешто се моля живот и здраве някои ден да се запозная лично с него и ако е вазможно да поема частица поне от опита и майсторлъка му
успехи и наслука!!!!!!

- krokibg
- учете се от него
Само да свърша със задачите.Останаха ми още няколко дни ангажименти и тогава ще хукнем бригадата да го търсим.Ще доида и до там преди забраната и ще се запознаем

- enduro51
- ще става разбирач
Еееее много ясно работата и личните проблеми на първо място
но знам че думите ти са ЗАКОН!!
и дай боже да е по скоро посещението че изгарям от желание за срешта с моя комир(Кроки)
пък ако не успееш да преодолееш ангажиментите и да доидеш до Любимец ще компенсирам на купона на Езерово и без тва до Май остана няма и месец
м/у другото казвам се Павел 

- krokibg
- учете се от него

- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Благодаря,Кроки!
Само дето докато се избистри ще влезе забраната,ама нейсе!
На откриванео пак ще ги мъчим.През това време ако по време на забраната оставят отворена една от любимите ми баластриери,ще го гоним на стръв.
Поздрави.
Само дето докато се избистри ще влезе забраната,ама нейсе!

Поздрави.

- krokibg
- учете се от него
Сърцето да ти го иска,всичко друго ще си дойде на мястото.Мисля че ще се направят един -два риболова до 15 преди забраната.Успех и негуби надежда !!!
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
А ето и обещаните снимки ( телефонни
)Като няма риба се чудим какво да снимаме.

И така...Що ли ги пускам тия снимки...ама за обща представа както се казва.
Поздрави.

И така...Що ли ги пускам тия снимки...ама за обща представа както се казва.

- krokibg
- учете се от него
Хубаво е че ги песна,таман ти видях воблерите и линията за да ти кажа че изобщо нетрябва да слагаш вирбел,особенно на те зи по-малките воблери,защото развалят играта на примамката.Проблема обаче е мътната вода и затова се иска да изчакаш да се оправи.Къде са направени снимките и знаете ли на какви места да хвърляте и търсите сома !?!?!? Има места където и със дни да хвърляте,шансовете да ударите мустакат приятел са равни на почти нула.Той през тях само минава напът да търси храна или когато се връща в леглото или клонаците където лежи през останалото време.Много внимателно преценявайте местата където ще го търсите

- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Благодаря за коментара и препоръките.Снимките са правени на река Тунджа в района на село Завой,Желю Войвода и Крушаре - места където през годината се вади периодично по някой сом на стръв.Дали обаче това са най-удачните места...не зная
.Това са места с дълбочини над 3-4 метра в повечето случай, с въртопи,места с подмоли и ями.
Честно казано въпросът,дали това са най-удачните места (както казваш,дали възможността да удари на това място не е минимална
) и мен ме притеснява... 

Честно казано въпросът,дали това са най-удачните места (както казваш,дали възможността да удари на това място не е минимална

- krokibg
- учете се от него
Нямам виждане за района на снимките.Ако го познавах,щях да ви кажа къде да застанете,на къде да замятате и т.н.Трябва когато сте на дадено място,да наблюдавате внимателно за паническо бягане на дребосък,за раздвижване на водата на определени места и те веднага да бъдат облавяни по най-професионален начин,като се запомни посоката във която се е завъртяла рибата и да се подаде примамката няколко пъти.Много пъти,точно това е спасявало валати,защото сме хващали сома във крачка и точно във момента във който е най-активен и си търси храна.Има още дреболий на пръв поглед не толкова важни,но когато човек ги подреди и види тяхната последователност на изпълнение,забелязва се че групата дето ходим за сом сме направили и изградили една стратегия,която до сега не ни е подвела.Имали сме дни,когато от сутрин 09:00 до 04:00 на другата сутрин,сме изминавали 150-200 км от място на място,и методично сме ги облавяли и за наша радост почти винаги резултатно.На едно място се стои примерно 1 - 1.5 часа и ако няма движение,мястото се сменя със друго переспективно такова.На едно място се стои по цял ден,само тогава когато се знае за него че държи денонощно сом и там му са и леглата и храната която гони.Такива места са големи каменни бентове /от рода на бента на с.маноле до Пловдив/от големи натрупани камъни,където се задържа всякаква риба и други такива по малки.Има много паднали големи дървета на определени места и образуват дълбоки подмоли които са любимите за мустакатия и т.н.Всичко това са неща които ако не ви ги кажа,няма от къде да ги научите,ако не се напънете да си създадте ваша стратегия и т.н.Аз ви ги давам на готово,за да неси губите времето да откривате топлата вода.От това разбирам,този вид риболов практикувам от доста време,мен ме открехнаха за някой неща,но стратегийте и други работи съм си ги създавал сам със помоща на приятелите със които ходим.Проверявайте всяко място винаги когато минавате от там,защото ако днес,утре или в други ден неви удари,то на четвъртия може на него да имате и пет удара за ден.И пак ще се повторя.Ще имате много ходения и много валати,но за целия сезон,ако се ходи и се замята по цял ден,извадените 5,10 или 15 хубави и трофейни сома,няма да си спомняте за нито един валат и тръпката е неимоверна.Ще имате късания,чупени пръчки макари,по вина на незнаенето на различни те дадености на местата и закачките,но ако го търсите само на голи и пясъчни места където няма никакви закачки,ще си стоите валат през целия сезон и ще се чудите защо неможете да хванете риба.Ако също така мислите да ловите цял живот със няколко воблера,направо забравете за този риболов защото на сезон ще губите поне по 20-30 воблера.Ще има дни в които ще късате и губите по 4-5 воблера и т.н.Дано съм успьл да Ви подготвя за това което трябва да очаквате,за да сте предупредени когато си оставяте примамките по дънери и камани,че това е част от играта наречена "Сом на спининг" със воблери

- enduro51
- ще става разбирач

Последно промяна от enduro51 на Чет Апр 10, 2008 12:12 pm, променено общо 1 път.
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Много благодаря!Ще имам предвид всички тези забелелжки.От казаното си правя изводите ,че освен неподходящите условия,аз също съм допуснал някои грешки - въртял съм както на доста перспективни места,така и на някои май безсмислени.
Относно примамките,зная че с няколко воблера няма да мина,но със сомски такива почнах от скоро да се запасявам.
Този вид спинингов риболов наистина ме провокира и ще продължавам да упорствам.За протокола,само да вметна,че миналата година нямам спининг капо и може би малко лекомислено тръгнах тази година,че и при сомския спининг нещата ще се подреждат в моя полза,ама не би.Знанията ,които до сега съм прилагал на практика при риболова на другите видове риби,тук не са достатъчни и се иска доста повече.
Ще опитам преди следващото ходене,да си систематизирам всичко казано и дано нещата този път се завъртят в моя полза.
Поздрави.

Поздрави.
- krokibg
- учете се от него
Радвам се за това че сте се подпалили и когато мога да дам съвет,непременно ще го направя.Има неща които си съвпадат със лекия спининг,но и много които са коренно различни.Лекия спининг гониш по горните слоеве на водата където се държи кефала,распера и щуката и то благодарение на леките и малки примамки.При сома се търси най дълбокото и далечно замятане,постигано благодарение на по-тежките воблери които се ползуват и тънките и здрави брейдове.Имал съм удари на щуки точно във момента във който воблера цопва във водата и удара е зверски,защото на тези големи примамки удрят само големи екземпляри.Имам мисля и снимки на Распери уловени на тези примамки,както и големи кефали,но основно си удря на тях сома само да си търпелив и да се учиш от собственните си грешки.Наблюдавайте целия ден и помнете при какви обстоятелство ви е ударил звяра или сте имали сторване/удар и откачане/защото това е правилния начин на водене и воблера е работил максимално добре щом е правокирал ударал.По някога и късмета си казва думата и самата позиция на заставането ти спрямо водата и начина на навеждане и повдигане на върха на спининга,просто се иска малко да се правят опити и сами ще намерите точните и успешни водения.Успех и напред !!!