Питане отсносно акция на пръчка

Модератор: sapuna

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Питане отсносно акция на пръчка

Мнение от Бачо Илия »

Павел Иванов написа:

пп - а относно тва с държенето на върха при покупка мога да кажа само едно - смееееееееееееееееех :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Павка , съвсем така лаишки, да запитам- при закупуване на някаква пръчка , да речем директна седмица или осмица, как би могло да се определи какъв е строя на пръта , ако това не е изрично обозначено на пръчката или в каталога на производителя :oops: Примерно на мен ми необходим еднозначно прът с параболичен строй , дето да не ми го направят на клечки за зъби- как да го установя при закупуване в магазина :roll:
Изображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Опссссссс , грешно питане :idea: ( тука ламБичката да си я представяте червена ) По-дълги пръти от 2.74 м. не ползвам с изключение на един таласкоп за платени гьолове през забраната ама него не го броим :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Павел Иванов написа:Опссссссс , грешно питане :idea: ( тука ламБичката да си я представяте червена ) По-дълги пръти от 2.74 м. не ползвам с изключение на един таласкоп за платени гьолове през забраната ама него не го броим :wink:
Не е "грешно питане " а " питане на неправилното място" :D За директните , колкото и да е смеее..х , така- като се разпъне пред магазина , хваща се за връхчето и "прогресивно"се понатяга- вижда се кривата на огъване , дали само връхната част , дали прогресивно 1/3-та 1/2-ра , или "до дръжката"- параболично.
Моля и за други мнения по въпроса , аз доста съм се лутал и нищо по-практично не ми е дошло на ум :roll:

п.п. теста може да се направи и като се върже с влакно за върха тухла-четворка (това е за фидери) :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Приятели,със много малко изключения,всички производители си пишат по пръчките кой-каквото му падне.Затова,ИДА е прав че човек е хубаво да пипне сам в ръката пръчката и да си направи сметката това ли му трябва или не :lol: :lol: :lol: Калкулатори,и други неща изобщо немогат да помогнат в случай че някой производител е написал некоректни параметри.Така че пробата му е майката -ПРОБАТА :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Павел Иванов написа:Ида , много ме кефиш с некои твой съждения :lol: По принцип е хубаво да се взима отношение по въпроси зададени от колеги ама коги знаеш за що иде реч :wink: Тъй продължаваш да бъркаш акция със строй ама яко държиш на мнението си :idea: Значи , акцията е първата която сработва при контакт с рибата или при изхвърляне на примамка :idea: В случая примерно взимаме акция фаст - върхова , бърза - при засечка на рибата действа първо твърдият връх и оттам натам засечката е по-сигурна ! Оттам на там вече минаваме на строя , примерно медиум лайт при акция фаст . Демек след като рибата е минала вече при акцията то почва да работи като работи най-добре до средната си част като се огъва доста "прогресивно" :idea: Друг е варианта в случая ако строят е медиум хеави , в случая фаст акцията сработва за засичането на рибата а гегичката много трудно почва да се огъва и да поема борбата на едрата риба като най-добре работи до средата си :idea: Слоу / модерейт / акциите са незаменими за сърф и каст гегите ! Извъобще не трябва да мешаме теста на изхвърляне или препоръчителната здравина на влакното което би трябвало да се ползва със съответният прът с акцията ако и тъй да е много по-просто :idea: :idea: :idea:

пп - а относно тва с държенето на върха при покупка мога да кажа само едно - смееееееееееееееееех :lol: :lol: :lol:
Много благодаря на колегата Павел Иванов за пояснението на акцията и строя на пръчката. Като го прочете това на всеки му става ясно каква е пръчката и какво може да очаква от нея. Това наистина е много полезно.
tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Krokibg написа:Приятели,със много малко изключения,всички производители си пишат по пръчките кой-каквото му падне.Затова,ИДА е прав че човек е хубаво да пипне сам в ръката пръчката и да си направи сметката това ли му трябва или не :lol: :lol: :lol: Калкулатори,и други неща изобщо немогат да помогнат в случай че някой производител е написал некоректни параметри.Така че пробата му е майката -ПРОБАТА :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :wink:
Съгласен съм и с колегата Кроки, защото наистина много малко производители дават всички тези данни, а пък да не говорим и колко са точни в БГ, където се продават предимно евтини пръчки. Те естествено на отговорят на писаниците по тях, но все пак...
Въпроса е всеки един, който иска де да знае за какво става въпрос, пък след това може всеки може да си друса пръта колкото иска и т.н.
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Според мен различните производители - Японски, Американски и Европейски имат леки разминавания в терминологията, което в добавка със свободния български превод води до голяма обърквация и РАЗМЯНА значението на АКЦИЯ и СТРОЙ. Ето как обясняват някои производители:
1. АКЦИЯ=ACTION /в превод - "действие"/ - или в коя част пръчката се огъва при прилагане на определена сила - "POWER".
Според определението на St.Croix:
"The "action" of a rod is determined by where a rod flexes along the blank. Faster action rods flex mostly near the tip. Moderate action rods flex more near the middle of the blank. Slower action rods flex down into the butt section."
С две думи, пръчките с бърза акция се огъват предимно близо до върха, а тези с бавна такава - близо до дръжката.
Изображение Изображение
Първата схемичка е от Германския Sportex, втората още по-прецизна от Американската St.Croix
В България са най-често срещани.
- "X-FAST" и "FAST PLUS" наричани "върхова акция" или неправилно "много бърз строй"
- "FAST" и "MODERATE FAST" като "бърза акция" или "полупараболична акция" и неправилно "бърз строй".
- "MODERATE" и "SLOW" като "параболична акция"

2. СТРОЙ=POWER /в превод - "сила"/ - или какъв натиск е необходим за да се огъне пръчката.
Според определението на St.Croix:
"The "power" of a rod refers to how much pressure it takes to flex the rod. Different rod powers are engineered to efficiently handle a certain range of lure weights and line sizes. To select a rod power that will perform best for you, simply narrow your choices to rods designed to cast the weight of lures — and sizes of lines — you’ll fish with most often. It’s that simple."
UL - Ultra Light
L - Light
ML - Medium Light
M - Medium
MH - Medium Heavy
H - Heavy
XH - Extra Heavy
В определението се посочва, че пръчките с различна "POWER" са построени така, че ефективно да работят с определен теглови обхват примамки и размер влакна. От тук следва, че тестът на изхвърляне и размера на влакната е пряко свързан със строя на пръчката, а не с акцията.

3. Особености в терминологията при шаранджийските пръти.
Изображение
Според определението на Sportex:
Casting weight, Test curve:
"For carp rods the casting weight is traditionally stated in lb instead of in gram. The lb specification corresponds
with the weight which is necessary in order to bend the tip of a rod held horizontally downwards exactly at 90°. You can determine the maximum casting weight in gram by multiplying the specified test curve weight (e. g. 2 lb) with 453.6 (907.2) and dividing it by 16, i.e., a rod with a test curve of 2 lb has a maximum casting weight of 56.7 gram."
Или в превод: " За шаранджийските пръчки, тестът на изхвърляне традиционно се посочва в либри вместо в грамове. Определението в либри съответства на тежестта, необходима да огъне върха на пръчката точно на 90 градуса надолу, когато я държим хоризонтално. Можем да определим максималната тежест на изхвърляне в грамове като посочената стойност за тежестта на тестовата крива /примерно 2 lb х 453.6 = 907.2 гр/ разделим на 16, тоест пръчка с тестова крива 2 либри има максимална тежест на изхвърляне 56.7 грама.
От тук става ясно, че при шаранджийските пръчки се посочва тежестта на тестовата крива, а не тежестта на изхвърляне.

Надявам се да съм бил полезен.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

sestrata написа:Според мен ...................

Надявам се да съм бил полезен.
Изображение
Изображение
tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Супер, е тва е,
Темата стана доста прилична и мисля, че почти всеки има какво да прочете в нея.
Дано колегите, които ползват търсачката да достигнат до нея.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Браво адаш , наистина си трябваше и техническо разяснение освен общи приказки ! Само ще вметна още малце нещица :wink: Едното е да изтъкна защо съм фен на американските гегички - ами щото са големи цепеняци и винаги е точно тъй както пише на самата гегичка :D Друго относно туй дали е правилно да се наричат бързи и бавни акции . Начи туй с бързите и бавните са си чисто народни допояснения и са си съвсем правилни относно функцията на акциите . Тъй какво ще рече туй - фаст - върхова , бърза - при изхвърляне работи основно върхът и се получава по-бързо замятане било то като мяташ спининговата примамка в дадена точка , било то като мааш по-бръже с мухарката та да изпънеш шнура . Оттам натам при слоу вариантите имаш по-дълго и съответно бавно замятане като в измааването се включва цялата дължина на пръчката , та тъй :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
snegk

Мнение от snegk »

Хайде нкой да обясни за шаранските пръчки.По горе написаното трябва да разбирам,че при 3,5лб въдица поставена в хоризонтално полужение,при тежест 125гр. трябва да се огъне на 90 градуса(демек прав ъгал.)Правилно ли съм разбрал или някой нещо се бърка.Това не е заяждане,искам да разбера къде се крие истината.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

snegk написа:Хайде нкой да обясни за шаранските пръчки.По горе написаното трябва да разбирам,че при 3,5лб въдица поставена в хоризонтално полужение,при тежест 125гр. трябва да се огъне на 90 градуса(демек прав ъгал.)Правилно ли съм разбрал или някой нещо се бърка.Това не е заяждане,искам да разбера къде се крие истината.
Ще се огъне на 90 градуса при тежест 1588 гр /3.5 lb х 453.6 гр = 1587.6 гр/, а ще изхвърля тежест 1588 : 16 = 99.2 гр
snegk

Мнение от snegk »

Това по таблиците ми е ясно,интерсуваме като сложа пръта хоризонтално колко трябва да се огъне,зщото градусите е относително.90 градуса огъване,но на колко сантиметра от хоризонтала.Сега ще симам и ще покажа да кажите колко се огъва.И другото което е,че пръчка 210 м. на 3лб. и пръчка на 420м. на 3 лб. има огромна разлика,как да разберем къде е истината.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Абсолютно същото е и при върховете на фидерите- когато означенията са в "oz"( унции) . Една унция=28гр. Означението показва при колко унции мъртва тежест връхчето ще се огъне под ъгъл 90 градуса спрямо хоризонталния прът !
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”