Да опазим с общи усилия р.Луда камчия от бракониери!

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
ihtiandar
новобранец
новобранец

Да опазим с общи усилия р.Луда камчия от бракониери!

Мнение от ihtiandar »

Колеги моля всички които поне малко се чувстват любители на природата,спортисти,както и хора с общи усилия да се борим с бракониерската наглост по р.Луда камчия ... и не само!Моля всеки който който има възможност / имам в предвид разумна възможност с оглед преценка на всички обстоятелства естествено...,тъй като не винаги саморазправата е гордост и поведенчески манталилет на разумния човек а и за всичко си има органи на реда,които е редно да зачитаме и уважаваме/ да се опитва да прогонва налгите бракониери.Мисля,че няма повод за за страх тъй като страхливци естествено са тези които нарушават законите е на тези които ги спазват и не само.Моля пишете какво къде и кого сте видели,за да става достояние на органите на реда,както и в частност на ИАРА.Ние също трябва да отстояваме позицията си на природолюбители и оректни риболовци и да спазваме установените затова правила а не само да се проявяваме като видиш ли колко компетентни и радетели за опазване на природните,в частност рибнитересурси /които за никой не е тайна,че "благодарение" на "смелите" усилия на бракониерите/ са станали доста оскъдни особено в определени региони и водоеми.Преглеждах с особено внимание темата "Бракониери" разисквана по отношение на яз.Ивайловград.Вярно там явно се полагат доста усилия за поддържане и възстановяване на популациите на различните видове риби обитаващи водоема,което е едно много добро начинание,да се надяваме благородно и безкористно във всяко едно отношение.Лично мое мнение е,че не само с много пари а и с проява на много морал могат да бъдат постигнати подобни резултати и по отношение на р.Камчия.Е ... може би по-бавно /предвид липсата на средства/ но мисля,че перманентната непримиримост към бракониерите ще даде резултат.Не е казано,че трябва да се действа бруално и безогледно по отношение на бракониерите,както по-горе писах има си правила...дори и много хора да не са склонни да го признаят дълбоко в себе си.Но не и да се седим наред с мрежаря та дори и да си правим "приятна компания".
Последно промяна от ihtiandar на Пон Апр 07, 2008 4:37 pm, променено общо 1 път.
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Да опазим с общи усилия р.Луда камчия от бракониери!

Мнение от dobrikk »

За жалост колега положението на р.Луда Камчия, както и на всички български реки мисля, е наистина много зле. Аз съм израснал там и си спомням едно време каква хубава река беше. Вярно и тогава имаше хора с мрежи, но като че ли не толкова масово. Сега всички са се юрнали - кой с кистерме, кой със серкме, кой с парашут. Пълен отврат. Толкова ли са гладни тия хора!? Но наистина трябва да се борим по някакъв начин с омразните бракониери ако искаме да може да практикуваме СПОРТЕН риболов. Намери още един съмишленик.
ihtiandar
новобранец
новобранец

Мнение от ihtiandar »

Сигурен съм,че както бракониерите на времето един по един са станали много както пише колегата dobrikk така със съвместни усилия един по един може и за по-продължителен период от време аконе да ги елиминираме всички то поне да ги ограничим до търпимия минимум,защото далеч съм от мисълта като всеки нормално мислещ човек,че ще постигнем идеалния вариант та да превърнем всички бракониери/браки/ в хора уважаващи риболовния спорт и куртура.Мисля обаче,че едно от основните неща на хора като нас недоволстващи и отричащи подхода и начина на бракониерите е да внимаваме ние да не се превръщаме в такива защото не само да ходиш по реките и язовирите е бракониерство а и това да не спазваш установените правила за риболов,като килограми,екземпляри с определено тегло и размери и т.н.И още нещо обръщам се към всички колеги риболовци,моля при посещението си по раката става въпрос за Камчия а и не само изобщо по всички водоеми,не си хвърляйте фасовете,хартиите,опаковките от захранките които носите,бутилките,било пластмаса,стъкло и др.,както и отпадъците от изкуствени материи които могат да навредят не само на водните а и на всички обитатели на флората и фауната обатаваща реката и крайречните райони/ а и изобщо из природата,нужно ли е...?!.Крайно грозна е картината когато си се настроил отиваш в ранното утро за риба очакваш очитати да зърнат водоема,тръпката не ти дава въздух да си взимиш и ... какво да видим някой преди нас се е из..кал около водоема и не си е избърсал д...пето!Много риболовци дават луди пари за такъми а не осъзнават елементарни неща които следва да спазваме всички и да ги претендирачме от другите,защото амо така ще можем да поддържаме риболовните си межти живи винаги и след това за нашите деца.
Така,че колеги МОЛЯ ВИ амбицирайте се й по-напористо в непримиримостта с бракитата и не замърсявайте местата на които ловите,т.е. местата, на които се чувствате уютно,като у дома си защото едва ли в домовете си допускате подобно нещо!!! УСПЕХ И ...!!!
ihtiandar
новобранец
новобранец

Мнение от ihtiandar »

Между другото наглостта на самите бракониери идва от тяхната непросветеност тъй като на скоро имах случай/на р.Луда Камчия/ където на репликата ми към едно голобрадо браки с мрежа т.е. две бяха но същата работа - какво прави тук и няма ли намерание да се вдига за да не става по-зле той ми отвърна с реплика,че нямал да пречи защото щял да си хвърля мрежата малко по-надолу.Дори с цялата си наглост зададе въпроса дали аз имам право да ловя риба на това място...ето колко добре е просветено момчето.
Иначе знае как се поставят мрежи и др. бракониерски тарикатлъци..ама нейсе замина си ... по живо по здраво !!!Поне за сего е така...!
А сега отивам за риба или пак на среща с бракониери..ще видим довечера...
ihtiandar
новобранец
новобранец

Мнение от ihtiandar »

В момента р.Луда Камчия е много красива,точно в този период на пролетта - всичко се раззеленява,пълен птичи хор в акомпанимент с жабешкия такъв.За последно ходих на 11.04.2008год. и закрих риболова там.За моя радост като за последен ден преди забраната не видях бракониери,което естествено ме радва.Рибилова беше успешен,като излизаше едра белица е имаше и по някое попче и бабушка но основно си вървеше белицата и то както казах едра.Дано по време на забраната да не се развихрят другите рибари /мрежари/.Разчитаме на хората на които е възложено опазването на водоемите и рибните ресурси в тях да са на своето място!!!Успех!!!
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Ами за мизерията си е 100% истина. То явно така сме научени и щом ни харесва да живеем сред боклуци, значи ние самите сме такива. Не говоря за всички де, но доста народ попада в тази категория. Според мен просто няма институция, която да върши контролираща дейност и да санкциониратяко. Другото вече е въпрос на култура и самодисциплина, които липсват. Иначе аз най-често ловя в района на с.Везенково. Скоро обаче не съм ходил щот ся работя в София, но се надявам лятото да съм там поне за някой друг ден. Чух че към Манолич било пълно с мрежи. Така ми казаха. Ама нейсе.
ihtiandar
новобранец
новобранец

Мнение от ihtiandar »

dobrikk можеш само да съжаляваш,ако не си навестил Камчията точно в този период непосредствено преди закриването /забраната/ на риболова,тъй като беше много красива.Зеленината се разви едвали не за броени часове.Тръгнаха по нея пак летните изпарения абе чудо си е,кеф от всякъде.По отношение на замърсяването на р.Камчия и не само ама за нея говорим в момента е мното интересен факта,че като се замислиш,на риболов излизат и хора с претенции и високи изисквания към околните но в момента когато дойде време да си съберат боклуците за да ги извозят до дома си където са им казаните,високите им претенции са толкова нис/з/ко,че няма как.Ами мислете приятели и не проявявайте единствено и само егоизма да доставяте само на себе си удоволствието от изживяванията по време на приятно прекараните мигове от всеки един риболов,правете така,че и след нашено присъствие по реките и водоемите и природат да изпитва удоволствие и след нашето посещение,не забравяйте,че и тя е жива като нас и чувства.Всеки що годе малко грамотен човек знае добре за какъв период от време се разлагат изкуствените материи.
ihtiandar
новобранец
новобранец

Мнение от ihtiandar »

Колеги риболовци като си направя една равносметка май само актуални теми са къде върви рибата,на какво и как...Темите за бракониерите почти не самръднали от началните месеци на годината.Или българския риболовец е на луд щурм по водоемите и лови яко или наистина сме се примирили с поредната беда...!Периодично ходя на моята любима р.Луда Камчия и на няколко пъти засичам бракониери,правиме та уж каквото е необходимо за да ги разкараме но...не можем да спим на реката.Мои прятели също ги разгонват когато ги засекат на място но има и хорица които се страхуват от тези готованковци,меко казано или по-точно безхаберни,морално неузрали и късогледи за проблемите на българия хорица.Да хорица понеже са такива умалени душици,чийто погед не достига по-салеч от бомбетата на обувките им.С тях трябва да сме непримирима.По р.Камчия те са доста.Моля правете еобходимото за да могат тези люде да стоят по-далече от нашите любими риболовни местеца.Пищете ако имате такива случай както и как се справяте.Нека споделяме оригиналните си идеи за да можем по-успешно да се боримс прочистването на бракониерчетата.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

ihtiandar , колко пъти потърси ИАРА,МВР,Обществен ред и контрол?

Тук може да си чешеш езика,но направи и малко усилие,като видиш нещо,обади се на тези там,и ги накарай да си мръднат.....служебните коли.
Така,май чакаш КрокиБГ,да дойде да ти оправи настроението. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
ihtiandar
новобранец
новобранец

Мнение от ihtiandar »

Виж Кире нямам за сега нужда да полагам усилия за да се обаждам на "тези там" не зная по-точно кои имаш в предвид защото в различни нормативни актове са визирани представители на различни ведомства овластени да контролират и опазват рибните ресурси във водоеми и реки в Р.България.Свикнал съм сам да се справям и за сега се оправям някак си с другите тези дето си пускат плетените въдиици в реката ни и то интелигентно е не с рогата....Сколасваме я някак си и тук да си пазим територията доколкото естествено ни става достояние бракониерството щото не можем да спим по реката,нали...па и немаме толкоз кинти колкото други радетели на антибракониерското движение...!!!??? Е не е само яз.Иваиловград е единствен та да си го пазим като държавната граница...преди време.
Що се касае до КрокиБГ не виждам по какъв начин може да ми оправи настроението,мене настроението ми го оправя природата и водоема.Не виждам смисъл да си създаваме допълнителни кумири и без това ги имаме в повече та да ги допълваме с още такива.Опитвам се да спазвам правилата а те са написани в едни книжки и не само се опитвам а го и правя защото в противен случай ще поправяме едно а ще опорочаваме друго.
И запомни Кире,КрокиБГ може да е коректор на нечие друго настроение но моето продпочитам да си го оправям аз.По отношение на езика ... по-добре е да си го почешеш с мъдра приказка по мъдър му начин в интелигентна компания отколкото да установиш,че всеки път когато решишда го използваш,все ти е изпреварил мислите...а такива случаи бол,дори и във форума.Уви!Бъдете живи и здрави риболовци! Желая Ви много риболовни успехи и красиво настроение срeд красивата ни природа,която единствена може да Ви го оправя най-добре!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”