Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Алоуууууууууу,
Кука, това е тема за гъби,
За sex - пускай друга тема !
Може даже да развеселиш дъртаците като мен !
Кука, това е тема за гъби,
За sex - пускай друга тема !
Може даже да развеселиш дъртаците като мен !

- kukukuka
- кандидат преподавател

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Ако в крайна сметка се окажете със скучен, нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника или някой тип по телевизията, който ви казва как да вършите нещата, то вие си го заслужавате"
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Още 99 бр. и ще събереш за една порция!

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Здравейте. От доста време чета тук, както за рибите, така и за гъбите. След като бях принуден да се откажа от някой занимания изискващи по-големи физически натоварвания, напоследък често си мисля за гъбобер. Сезонът не е подходящ и затова интересът ми към гъбите се свежда предимно до четене на този етап. Преди време ходех активно и познавам и бера десетина вида гъби. Имам и няколко книги, които обаче сега като чета новите неща, са доста остаряли и не бих могъл да разчитам много на тях. Пиша този пост основно с идеята да се допитам до по-грамотните хора които следят темата относно едни две елементарни правила за бране на гъби с "дунапрен" отдолу. Само за тези гъби, за съвсем начинаещи аз смятам че може да се процедира така: Когато след като огледаш гъбата и мястото на която расте, решиш че има шанс да е ядлива, отрязваш и пънчето ниско и следиш дали има промяна в цвета. Ако настъпи такава - не я вземаш. Ако не си промени цвета, я оглеждаш отдолу. Ако видиш червена или червеникава багра отдолу по дунапренчето или по пънчето също не я вземаш.
Това е. Мислите ли че това може да работи?
Знам, че много хора ще възразят, че така се изхвърлят много ядливи гъби и ще бъдат прави, но основаната цел на този алгоритъм е да не се допусне отравяне и същия е предначназначен за съвсем начинаещи. Да не се забравя, че става въпрос само за гъби с "дунапренче" отдолу. Това разбира се не следва да се счита за сигурна препоръка за бране на гъби. Всеки си носи сам отговорност за това какво прави.
Поздрави на всички, здраве и успешен нов гъбарски сезон.
Това е. Мислите ли че това може да работи?
Знам, че много хора ще възразят, че така се изхвърлят много ядливи гъби и ще бъдат прави, но основаната цел на този алгоритъм е да не се допусне отравяне и същия е предначназначен за съвсем начинаещи. Да не се забравя, че става въпрос само за гъби с "дунапренче" отдолу. Това разбира се не следва да се счита за сигурна препоръка за бране на гъби. Всеки си носи сам отговорност за това какво прави.
Поздрави на всички, здраве и успешен нов гъбарски сезон.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И така няма да стане. По този начин рискуваш да напълниш коша основно с масловки и брезовки. За брезовките приципно няма проблем, освен че при готвене някои от тях почерняват, което е една от причините много гъбари да ги отбягват. С масловките обаче има проблем - масово хората имат проблем с кората на шапките им и трябва да се белят преди готвене. Абе не е толкова просто, иска си много четене и още повече ходене!
И днешния урожай:

И днешния урожай:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Има вероятност да стане така, особено ако се барят гъби в брезови или борови гори и ако има много масловки. Беленето на кожата на последните няма връзка с алгоритъма и се предполога, че човек трябва да знае за това. Основната идея беше, дали може да се случи инцидент като се спазват тези правила. А това не може да стане нито с брезовките, нито с масловките. Между другото последните, ако са млади, никак не са лоши. Само да не го мързи човек да ги обели.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
От "дунапреновите" гъби аз бера само манатарки. Както казва един приятел, от който съм научил най-много за гъбите: "Не се чувствай длъжен да ядеш всички гъби, които принципно стават за ядене."
Прави си. И аз от тези с "дунапренче" бера само манатарки и то далеч не всички. Брезовки никога не бера. Масловки бера само в краен случай, когато няма нищо друго и когато масловките са много хубави. Това бяха само някакви насоки за съвсем начинаещи, които биха могли да бъдат изменени и допълнени. Това в никакъв случай не изключва непрекъснато четене, изследване на "терен" и обмяна на опит с колеги. Напротив, това е основното.
Относно тази кладница на снимката, има ли при теб тези сутрини отрицателни температури. При мен последните сутрини температурите са отрицателни и това ме спира да не се разходя по полето. Не знам дали кладницата би тръгнала при тези температури.
Относно тази кладница на снимката, има ли при теб тези сутрини отрицателни температури. При мен последните сутрини температурите са отрицателни и това ме спира да не се разходя по полето. Не знам дали кладницата би тръгнала при тези температури.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега, гъбите с "дунапрен" са много! Има и овча прахан и кифла, които не приличат на манатарките, не се обагрят и са с тънък дунапрен! От манатарките половината са с прекрасни кулинарни качества, а се обагрят! Има ЕДНА, която е смъртоносно отровна, ако се яде сурова- ДЯВОЛСКАТА манатарка и има една не ядлива -красивата манатарка! Не се обагря, а е горчива, като хинин! Не е отровна, но ще те накара да изхвърлиш цялата тенджера със сварени гъби! Ще се опитам да ти опиша ДЯВОЛСКАТА гъба! Гуглата е с сив цвят, като гранит, без кафяви или жълти петна! Дунапрена е с червен цвят! Пънчето е ПО-ШИРОКО от колкото ВИСОКО! Подобно е на камба чушка! Оцветено е в червено и надолу става черно. При срязване посинява до почти черно! Ядливият двойник е ОГНЕНАТА манатарка, която е с кафява гугла или с кафяво-жълти петна, а ПЪНЧЕТО е СТРОЙНО. И то е оцветено в червено към черно надолу, а при срязване посинява до черно! По е високо от колкото е диаметърът на пънчето! Отлична гъба!
Има с дунапрен и гъби по дърветата- ъртовките! Не са с особено качество!
Красивата манатарка е в жълто гугла, като крачето е стройно, бяло с мрежичка от черни жилки! При срязване не се обагря! Наистина е много красива, но горчива. Рядка гъба е.
Кифлата и овчата прахан са като млади гъби подходящи за мариноване! С други гъби асорти, правят пъстро предястие! Овчата прахан след сваряване става жълта. Ясеновата манатарка и брезовата стават тъмно сиви към черно при сваряване. Месото им е тънко, а дунапрена дебел! Стават идеално за брашно, като запазват отличен гъбен аромат!
Има с дунапрен и гъби по дърветата- ъртовките! Не са с особено качество!
Красивата манатарка е в жълто гугла, като крачето е стройно, бяло с мрежичка от черни жилки! При срязване не се обагря! Наистина е много красива, но горчива. Рядка гъба е.
Кифлата и овчата прахан са като млади гъби подходящи за мариноване! С други гъби асорти, правят пъстро предястие! Овчата прахан след сваряване става жълта. Ясеновата манатарка и брезовата стават тъмно сиви към черно при сваряване. Месото им е тънко, а дунапрена дебел! Стават идеално за брашно, като запазват отличен гъбен аромат!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- G.Petkov
Хубава дискусия !
Полезна, още повече е зима и гъби няма !
Ама колегата си го е написал,
Точно така, Евлоги, бери само манатарки,
Това са най-безопасните гъби !
Ако някоя посинее при срязването - просто я остави в гората.
Нищо повече !
Аз бера гъби вече повече от 55 години.
Само веднъж съм намирал дяволска гъба, която също е манатарка,
И твърдя, много, ама много трудно човек може да вземе за ядене такава гъба !
Полезна, още повече е зима и гъби няма !

Ама колегата си го е написал,
evlogy написа:........ аз от тези с "дунапренче" бера само манатарки и то далеч не всички.......
Точно така, Евлоги, бери само манатарки,
Това са най-безопасните гъби !
Ако някоя посинее при срязването - просто я остави в гората.
Нищо повече !
Аз бера гъби вече повече от 55 години.
Само веднъж съм намирал дяволска гъба, която също е манатарка,
И твърдя, много, ама много трудно човек може да вземе за ядене такава гъба !
- G.Petkov
Да не си ходил на "моята" топола ?баш_майстора написа: ..... И днешния урожай .......
Много си приличат !

Защото и там растат, ама са още малки !

Колега Диканаров,написах по-подробен пост, но ми изчезна някъде, затова, ще напиша по-кратък. Не виждам никакъв конфликт с правилата посочени от мен за нито един от видовете гъби които си посочил. За дяволската гъба, мисля че няма нужда изобщо да пиша. Тя си променя цвета, така че отпада веднага. Красивата манатарка не съм сигурен дали си променя цвета на пънчето при срязване, но месото и със сигурност посинява. Тя обаче трябва задължително да отпадне заради второто правило, тъй като има червета багра по пънчето. За ъртовките изобщо не се бях сетил, може би трябва да се добави в правилата, че се отнасят само за гъби поникнали в почва.
Колега Петков, и аз съм виждал дяволска гъба два или три пъти и то на едно и също място през различни години. Наистина е трудно да я вземе човек.
Научил съм много и от двама ви, за което ви благодаря. Надявам се да проължите да пишете и да споделяте богатия си опит и познания.
Колега Петков, и аз съм виждал дяволска гъба два или три пъти и то на едно и също място през различни години. Наистина е трудно да я вземе човек.
Научил съм много и от двама ви, за което ви благодаря. Надявам се да проължите да пишете и да споделяте богатия си опит и познания.
Много са малко! Я, напълни очите с моите от днесбаш_майстора написа: И днешния урожай

Толкова е рядка, толкова е скъпа (ако има кой да я купи) и толкова трудно се събират грамовете, че почти никой не я познава. И най-често се среща разновидност, която не излиза от глава на насекомо, а от дървен пън (дънер) или шишарка. И естествено не е скъпа, като тази на снимката.Мilena написа:Да видим познавачите:
Говоря за Кордицепс.
Тази загадка от интернет ли е взета или я открихте вие?
Защото в България има от Кордицепса. И от истински и от двойниците.
Привет, колеги!
Радвам ви се и ви пожелавам много гъби! (което е следствие от здраве и живот)
Поздрави!
Последно промяна от bgbul на Съб Фев 12, 2022 10:59 pm, променено общо 1 път.