Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Пачият крак и днес му пиша отсъствие, само три гъбета. Намерих и една булка и две сърнели. Манатарката се отчете обаче яко, 9,5 кила бронзаци. Можех и още да набера, но не се носеше вече.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Изобилието продължава !
Гората е пълна с гъби,

Днес, си подобрих постижението - за 50 минути двете торбички се напълниха, а не бях стигнал до края на находището от събота !
Кратък, но резултатен излет !
Предимно едри манатарки,

Също и нови, млади гъби,

Чисти и здрави гъби,
Част сложих на сушилните, колкото можаха да съберат,
Останалите ще раздам утре !

Ако завали през следващите дни, както обещават,
Ще има още много !

Гората е пълна с гъби,
Днес, си подобрих постижението - за 50 минути двете торбички се напълниха, а не бях стигнал до края на находището от събота !

Кратък, но резултатен излет !
Предимно едри манатарки,
Също и нови, млади гъби,
Чисти и здрави гъби,
Част сложих на сушилните, колкото можаха да съберат,
Останалите ще раздам утре !
Ако завали през следващите дни, както обещават,
Ще има още много !

Подготовка за вота на недоверие
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
123:116
Айдеее - ойдЕ киро на кирия
Наздравеее
Айдеее - ойдЕ киро на кирия
Наздравеее
- T.Mihov
- научил се да хвърля
Здравейте и от мен 
След много надъхване за гъбинг,успях да открадна някой час след работа и да направя 2-3 разходки през последните няколко седмици,напук на командировките и другите задължения.
Като цяло, на голям процент успях (емоционално) да начеша крастата ,за количества не съм алчен-ако изобщо откъсна нещо съм доволен.Ако напълня сгъваемата касетка с която си ходя пък съм предоволен
.Така или иначе от цялата къща само аз и тъщата ядем гъби (за това и внимавам какво бера-ядем една и съща манджа все пак
),та не ми е важно количеството,важното е радост за окото и душата да има
.
Та на 4 този месец открих сезона така:

Предимно дърти и високопротеинови манатарки,но пък кефа да откъснеш манатарка след една година пауза ви е познат
На 12 бях решил,че напук на прогнозата за порои,ако ще и небето да се продъни (то така и стана в крайна сметка
) ще ходя за гъби.
Сутринта беше тъмно като в конски задник,но типично за телешкия ми инат, навлякох дъждобрана,нахлузих гумените ботуши и бегом към гората.
Очаквано, след предходните дъждове беше пълно с пачи крак (направо писва да клякаш да береш) и пак очаквано ,като за неделя почти всичко манатарково беше обрано,но все пак се намериха няколко хубавици,колкото да не е без хич.Неочаквано,тази година (за разлика от предишната) ,като по поръчка се бяха появили и млечниците,за които се бях размечтал и питах по-назад в темата,та и от тях успях да набера колкото за 2-3 бурканчета
.На изпроводяк ме изпратиха и няколко булчета,та кефа беше наистина пълен-от всичките ми любими гъби по малко

Няколко дена по-късно, пак направих една следработна прибежка до гората и резултата беше по-скромен, но пак шарен
.Учудващо,макар че действието се развива 2-3 дена по късно и преди това валя доста,нямаше кьорав пачи крак

За сметка на това пък пак си намерих малко млечници

Последния ми гъбобер беше от вчера вечерта,но от там нямам много снимки,понеже синковеца (на 7г.) прояви желание да бере гъби с мен (урааа -с още една стъпка се отдалечихме от промивката на мозъка с YouTube и Cartoon Network) и някак си исках да се насладя на момента,вместо да снимам "улова"
.За капак,на прибиране и колата ми направи разни номерца,та хептен отплеснах за снимки
.В крайна сметка, резултатата беше една касетка хубави младички манатарки без червеи (учудващо,като за пролетно-летни гъби),няколко набор на Елизабет II и една лидълска торба млечници
.Снимах само личния рекордьор за тази година

Излезе почти 500гр
.Интересно как са я пропуснали,при положение,че беше на първа линия ?
Като цяло,мога да обобщя ,че гората тази година ме изненада.Миналта година обикалях същите места по същото време и млечници нямаше.Тази година-бол.Миналата година, макар и в относително по-сухо време имаше по някой и друг пачи крак,тая година - ни един.Миналата година покрай една "туфа" от борове ме изненадаха няколко рижики,тая година няма.За сметка на това пък тази година имаше 2 заблудени сърнели:

Изобщо природа-не трябва да я разбираме,просто трябва да и се наслаждаваме

След много надъхване за гъбинг,успях да открадна някой час след работа и да направя 2-3 разходки през последните няколко седмици,напук на командировките и другите задължения.
Като цяло, на голям процент успях (емоционално) да начеша крастата ,за количества не съм алчен-ако изобщо откъсна нещо съм доволен.Ако напълня сгъваемата касетка с която си ходя пък съм предоволен

Та на 4 този месец открих сезона така:
Предимно дърти и високопротеинови манатарки,но пък кефа да откъснеш манатарка след една година пауза ви е познат

На 12 бях решил,че напук на прогнозата за порои,ако ще и небето да се продъни (то така и стана в крайна сметка

Сутринта беше тъмно като в конски задник,но типично за телешкия ми инат, навлякох дъждобрана,нахлузих гумените ботуши и бегом към гората.
Очаквано, след предходните дъждове беше пълно с пачи крак (направо писва да клякаш да береш) и пак очаквано ,като за неделя почти всичко манатарково беше обрано,но все пак се намериха няколко хубавици,колкото да не е без хич.Неочаквано,тази година (за разлика от предишната) ,като по поръчка се бяха появили и млечниците,за които се бях размечтал и питах по-назад в темата,та и от тях успях да набера колкото за 2-3 бурканчета

Няколко дена по-късно, пак направих една следработна прибежка до гората и резултата беше по-скромен, но пак шарен

За сметка на това пък пак си намерих малко млечници

Последния ми гъбобер беше от вчера вечерта,но от там нямам много снимки,понеже синковеца (на 7г.) прояви желание да бере гъби с мен (урааа -с още една стъпка се отдалечихме от промивката на мозъка с YouTube и Cartoon Network) и някак си исках да се насладя на момента,вместо да снимам "улова"

Излезе почти 500гр

Като цяло,мога да обобщя ,че гората тази година ме изненада.Миналта година обикалях същите места по същото време и млечници нямаше.Тази година-бол.Миналата година, макар и в относително по-сухо време имаше по някой и друг пачи крак,тая година - ни един.Миналата година покрай една "туфа" от борове ме изненадаха няколко рижики,тая година няма.За сметка на това пък тази година имаше 2 заблудени сърнели:
Изобщо природа-не трябва да я разбираме,просто трябва да и се наслаждаваме

- G.Petkov
Изцяло споделям това мнение !

А за тези, които обичат гъби,
Но не им се ходи в планината - ето предложение на "Кауфланд",
Дай "пет" за шепа пачи крак !

Разбира се, че се шегувам,
Защото често килограм гъби ми е струвал много повече,
Като отчета километрите, които съм пътувал,
Но, това е хоби, страст, кулинария !
Все неща, които радват душата ми !

- Батко Емо
- разбира нещата
Пред кьотек съм от страна на либето(писна и да мие и консервира!),но съм решил па да отскочим до Витошко,па що дойде! 

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Миналата седмица ги гледах в Била - 30/кг. челядинки и 40/кг. пачи крак. Произход - регион София. Гъбите изглеждаха като да си играл мач с тях преди това... Ако въобще са ги продали, някой добре е захлебил, щото на тоя, дето ги е брал, едва ли са му платили повече от 5 за кило.

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- rosboz
- ще става разбирач
Манатарките са полудели

Трябваше да си направя кобилица за да ги изнеса от гората

Гъбите бяха на северен склон в букова гора само супер качество
Имам и няколко от дъбака различават се по цвета на шапката

Трябваше да си направя кобилица за да ги изнеса от гората
Гъбите бяха на северен склон в букова гора само супер качество
Имам и няколко от дъбака различават се по цвета на шапката
ski today
work tomorrow
work tomorrow
С пълното съзнание, че вече няма какво да ги правя, сметам утре рано сабахлем да направя още един гъбинг
Ще наблегна основно на разходката в планината, но знам, че няма да издържа на изкушението и пак ще довлека някой плик гъби у дома... Поне открих нова (за мен) рецепта за лесно, бързо и адски вкусно приготвяне на прясна манатарка. Акъла не ми го побира как не съм пробвал досега - гъбата нарязана сравнително на едро и пъхната във фурната върху хартия за печене със сол/ч.пипер и съвсем малко зехтин... После преди сервиране наръсена със пресен магданоз и ситно нарязан чесън... Не е да не съм ял гъби досега, обаче това ме "изкърти"
Няма такава вкусотия!!!
Жалко само че пия едни хапове тия дни дето ми пречат на пиенето

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Па обаждай се, аз хапове не пия! 

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Немаш грижи, ма да не биеш отбой, ако те зареша с 5-6 кила манатарка

Или викаш аз само да я пекна и да изстудя розето

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Денят на булките
Булки : манатарки ~ 1 : 10
Булки : манатарки ~ 1 : 10
- G.Petkov
Абе и аз заради антибиотик не пих 4-5 дни,
Ама гъби брах и ядох !
А за събота, един майстор най-после се съгласи да дойде и да вземе едни пари,
Затова посетих гората днес !

Хубава гора, има и ягоди, има и гъби.
А най-много има - гъбари !
Затова съм я нарекъл - гората на ордата на Чингиз хан !
Ама защото ми е удобна, влизам с колата в гората,
Все там си ходя, и намирам - това което е останало след ордата !
Намерих и днес, много гъбки, ама или дребни, или новопораснали.
Не бяха като боздуганите от преди няколко дни.
А именно боздуганите пълнят торбичките !
Е, имаше и едри, но нарядко,

Намерих и малко пачи крак, но не и в количествата, на които са способни находищата на тази гъба,

Та, една торбичка с манатарки и малко пачи крак,
Ще има да хапна !

А предложението на Стефко за манатарки на фурна - ще пробвам задължително.
Но следващият път, че сега съм обещал на жена ми да и направя задушен пачи крак !
Ама гъби брах и ядох !

А за събота, един майстор най-после се съгласи да дойде и да вземе едни пари,
Затова посетих гората днес !
Хубава гора, има и ягоди, има и гъби.
А най-много има - гъбари !

Затова съм я нарекъл - гората на ордата на Чингиз хан !

Ама защото ми е удобна, влизам с колата в гората,
Все там си ходя, и намирам - това което е останало след ордата !
Намерих и днес, много гъбки, ама или дребни, или новопораснали.
Не бяха като боздуганите от преди няколко дни.
А именно боздуганите пълнят торбичките !

Е, имаше и едри, но нарядко,
Намерих и малко пачи крак, но не и в количествата, на които са способни находищата на тази гъба,
Та, една торбичка с манатарки и малко пачи крак,
Ще има да хапна !

А предложението на Стефко за манатарки на фурна - ще пробвам задължително.
Но следващият път, че сега съм обещал на жена ми да и направя задушен пачи крак !

- Батко Емо
- разбира нещата
Отървах кьотеко и отивам за пачи...и да нервим софиянье!