Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- T.Mihov
- научил се да хвърля
Re: Има ли гъбари?
Вчера след работа и аз успях да се класирам за едночасова разходка.
Резултата,според моите мерилки е предоволен
Като влязох в гората,заварих доста прясно набутани гъби,а малко по-късно чух някъде в далечината гласовете на двама колеги.Явно са били от спринтьорите,щото покрай набутаните гъби, бяха пропуснали и доста очевидни гъбета,но пък добре дошло за "късните" гъбари ,като мен (стигнах към 19:30 до гората)
Та посъбрах си след тях малко мантарки от всякаква възраст и реших да кривна до една полянка с песъклива почва между дъбака,на която не бях намерил нищо в по-предишния гъбинг,но сега се натъкнах на това бижу

Просто радост за окото и душата

Имаше и няколко неотворени,които оставих,за да може и някой друг да им се порадва през уикенда.
Щастлив ,като мида ,реших да продължа още 100-200 метра нататък и да се връщам към колата,щото касетката се понапълни.За това разстояние намерих още няколко млади манатарки и двете "баби" от снимката.
Междувременно си напосках и малко от любимата на мен и омразна на почти всички останали хора
лютива млечница,а точно на излизане от гората ме изпроводи още една млада булка
Та крайния резултат от близо едночасовата ми разходка е такъв:

Общо погледнато ,кажи-речи не съм влизал в дебрите на гората,покрих има-няма може би само 1/3 от обичайният си маршрут и то непосредствено след колеги,та няма как да не съм доволен
Възникна ми само един въпрос,понеже никога до сега не съм намирал повече от 2-3 булки,които изяждам на яхния и се чудя как да ги консервирам?.Сушенето вариант ли е както при манатарките ,понеже то най-ми допада като вид консервация и колко дена може да изкара тоя манатарково-булчен микс в хладилника,понеже има вероятност да не успея да му обърна внимание през уикенда.2-3 дена ще устиска ли ?
Резултата,според моите мерилки е предоволен

Като влязох в гората,заварих доста прясно набутани гъби,а малко по-късно чух някъде в далечината гласовете на двама колеги.Явно са били от спринтьорите,щото покрай набутаните гъби, бяха пропуснали и доста очевидни гъбета,но пък добре дошло за "късните" гъбари ,като мен (стигнах към 19:30 до гората)

Та посъбрах си след тях малко мантарки от всякаква възраст и реших да кривна до една полянка с песъклива почва между дъбака,на която не бях намерил нищо в по-предишния гъбинг,но сега се натъкнах на това бижу

Просто радост за окото и душата

Имаше и няколко неотворени,които оставих,за да може и някой друг да им се порадва през уикенда.
Щастлив ,като мида ,реших да продължа още 100-200 метра нататък и да се връщам към колата,щото касетката се понапълни.За това разстояние намерих още няколко млади манатарки и двете "баби" от снимката.
Междувременно си напосках и малко от любимата на мен и омразна на почти всички останали хора

Та крайния резултат от близо едночасовата ми разходка е такъв:
Общо погледнато ,кажи-речи не съм влизал в дебрите на гората,покрих има-няма може би само 1/3 от обичайният си маршрут и то непосредствено след колеги,та няма как да не съм доволен

Възникна ми само един въпрос,понеже никога до сега не съм намирал повече от 2-3 булки,които изяждам на яхния и се чудя как да ги консервирам?.Сушенето вариант ли е както при манатарките ,понеже то най-ми допада като вид консервация и колко дена може да изкара тоя манатарково-булчен микс в хладилника,понеже има вероятност да не успея да му обърна внимание през уикенда.2-3 дена ще устиска ли ?
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Днес - обичайните заподозрени - манатарки кой колко мое да носи и изненадващо прилично количество пачи крак. Не съм ги теглил, ама едно 5-6 кила гаранция съм сбрал и бех изключително придирчив. Един местен ме осведоми, че 3-то качество вече не изкупували, как да му обясня че аз и на първо се мръщя и само екстра вземам.
Най-после намерих и първата булка, ама трябваше да се оперираме, доде решим да се вземем.
И целия кошник.
Мисля да се пробвам за сефте да консервирам. 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- ще става разбирач
Гъби има наистина много.Който иска големи количества и има повече време ще може да направи килограми.Аз си направих двучасова разходка и съм доволен.

тези ги бях изпуснал с няколко дена,имаше и много плесенясали.Общо взето от 4 намерени една ставаше за бране.

тази година за първи път видях масово масловки,нещо закъсняха

тези ги бях изпуснал с няколко дена,имаше и много плесенясали.Общо взето от 4 намерени една ставаше за бране.
тази година за първи път видях масово масловки,нещо закъсняха
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз днес събрах 6 кг много чисти манатарки.
Ама снимки утре, че днес са презорих - ремонт, майстор в къщи, гъбобер, докато заредя сушилните, докато раздам останалото,
А ми се допи и узо ............. !
Ама снимки утре, че днес са презорих - ремонт, майстор в къщи, гъбобер, докато заредя сушилните, докато раздам останалото,
А ми се допи и узо ............. !

Булката потръгна, за последните три дни понабрах към 3 кила. Пачиявт крак никакъв го няма, зорлем към кило. Бронзова манатар5ка в изобилие, но пороят в четвъртък е съсипал много гъба, масово намирах мухлясали отдолу бронзаци.
- Батко Емо
- разбира нещата
Начи нема да се бере пачи!Нооогу гъби! Булки нема как требе1

- G.Petkov
Вчера ми остана малко време, та след обяд отидох пак за гъби, пак на същото място.
Въпреки, че предният ден бях претърсил находището, въпреки, че преди мен в съботния ден бяха минали много гъбари,
По следите познавах, сякаш аз им бях рисувал маршрута !
Пак имаше гъби и понапълних едната торбичка,

Обаче, аз бях прочел поста на rosboz и продължих !
Наистина гъбите, поне манатарките, са минали в дълбоките сенки и по северните склонове на планината.
Скоро ще ги намираме само там.
Гъби имаше и по южните склонове, но едряците са вече в сенките.
Тук, по края на тази красива полянка, в сенките събрах и втората торбичка !

Продължих още малко, напълних и трета торба и .......... излета приключи.
Въобще не ми се ходеше по гората с пълни торби, направих обратен завой и право към колата.
Намерих предимно манатарки, малко брезовки, няколко пачи крака.
Млечници, гълъбки, бисерни гъби имаше много, но към тях нямам интерес.
Гъбите са много хубави, няма червеи, намерих доста новопоникнали манатарки, които замразявам за сухите и студени сезони !

Като гледам прогнозата за времето,
Изобилието трябва да продължи !
Въпреки, че предният ден бях претърсил находището, въпреки, че преди мен в съботния ден бяха минали много гъбари,
По следите познавах, сякаш аз им бях рисувал маршрута !

Пак имаше гъби и понапълних едната торбичка,
Обаче, аз бях прочел поста на rosboz и продължих !
Наистина гъбите, поне манатарките, са минали в дълбоките сенки и по северните склонове на планината.

Скоро ще ги намираме само там.
Гъби имаше и по южните склонове, но едряците са вече в сенките.
Тук, по края на тази красива полянка, в сенките събрах и втората торбичка !

Продължих още малко, напълних и трета торба и .......... излета приключи.
Въобще не ми се ходеше по гората с пълни торби, направих обратен завой и право към колата.
Намерих предимно манатарки, малко брезовки, няколко пачи крака.
Млечници, гълъбки, бисерни гъби имаше много, но към тях нямам интерес.
Гъбите са много хубави, няма червеи, намерих доста новопоникнали манатарки, които замразявам за сухите и студени сезони !

Като гледам прогнозата за времето,
Изобилието трябва да продължи !

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Първата партида гъбаци са консервирани. Използвах рецепта от приятел, която сме опитвали и е доста сполучлива, така че се надявам и моите да са се получили. Като ги пробвам тия дни ще споделя.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- G.Petkov
Поне изчакай малко !
Да узреят в бурканите.
Чувал съм, че процесът на зреене трае поне 2 месеца.
Пък и кой яде консервирани гъби, като има камари от свежи.
Нека дойде зимата,
А може да направим и натурална размяна - буркан за буркан,
Или размяна на сушени гъби !
Както дойде !
Да узреят в бурканите.
Чувал съм, че процесът на зреене трае поне 2 месеца.
Пък и кой яде консервирани гъби, като има камари от свежи.
Нека дойде зимата,
А може да направим и натурална размяна - буркан за буркан,
Или размяна на сушени гъби !
Както дойде !

[youtube]https://youtu.be/VNbpiPtLgTM[/youtube]
25.06.2022
[videonariba][/videonariba]Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Батко Емо
- разбира нещата
Хай,бурканите изглеждат перфектно
Лимонтозу слагаш ли? 

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Само да проверя какво се е получило, за да знам дали да правя още.
С оцет са.
- BAT TODOR RIBARA
- научил се да хвърля
Аз в събота реших да се поразходя малко по-нависоко. Много добри борови манатарки и много на брой. Това е за около 1час в гората.

ПС:
ПС:
Бихте ли споделили рецептата?баш_майстора написа: ↑Нед Юни 26, 2022 8:39 pm Първата партида гъбаци са консервирани. Използвах рецепта от приятел, която сме опитвали и е доста сполучлива, така че се надявам и моите да са се получили. Като ги пробвам тия дни ще споделя.
Много гъби... Разглезихме се, и както казва Баш Майстора взехме да събираме само първо и екстра качество
В събота бях решил да го карам лежерно, да се разходя и да бера само най-хубавите гъби... колкото за едно-две яденета. Но след първите 15-тина минути вече бях препълнил едната торба, та се наложи да се връщам до колата, за да ги оставя. Имаше манатарка във всякакъв стадии на растеж, основно бронзова и дъбова, но намерих за сефте и 2-3 обикноквени (едулис) за разкош. Булки - никак, а пачия крак беше на малко места, но пък много едър. До края на разходката напълних още две чанти и пак целия уикенд отиде в консервиране, сушене, замразяване и готвене на гъби
(Между другото пробвах печената манатарка без да добавям чесън и магданоз, само със сол... Още по-добра!)
От тази вечер мога и да пия...

В събота бях решил да го карам лежерно, да се разходя и да бера само най-хубавите гъби... колкото за едно-две яденета. Но след първите 15-тина минути вече бях препълнил едната торба, та се наложи да се връщам до колата, за да ги оставя. Имаше манатарка във всякакъв стадии на растеж, основно бронзова и дъбова, но намерих за сефте и 2-3 обикноквени (едулис) за разкош. Булки - никак, а пачия крак беше на малко места, но пък много едър. До края на разходката напълних още две чанти и пак целия уикенд отиде в консервиране, сушене, замразяване и готвене на гъби

(Между другото пробвах печената манатарка без да добавям чесън и магданоз, само със сол... Още по-добра!)
От тази вечер мога и да пия...

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!