Костур

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
ribara_bboy
новобранец
новобранец

Костур

Мнение от ribara_bboy »

Каква стръв и захранка да използвам за костур и трябват ли ми някакви по специялни такъми?
Аватар
Aglia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Костур

Мнение от Aglia »

ribara_bboy написа:Каква стръв и захранка да използвам за костур и трябват ли ми някакви по специялни такъми?
Червей(бял-торен),рибета,блесни(вьртящи се предимно),може би малки воблерчета,туистери,части от рибета(опашка или нещо друго).За захранка нямам идея :D Другите колеги ще допьлнят пропуснатите неща :D
Аватар
legion
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от legion »

Захранка хляб,ако го ловиш на торен или бял червей(малка плувка 1-2гр),но на червей излизат монго малки 10-15см максимум съм вадил.Виж на рибе е друга работа там е истината,кълве на всичко щипоци,мренки,кротушки,малки костурчета,червеноперки бе въобще каквото се сетиш,без захранка пляскаш тежкото и си свиркаш,а и на жабе става(около обяд и след обяд като е по-топло).
Дай на човек една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той винаги ще има храна.Изображение
Аватар
ribara_bboy
новобранец
новобранец

Мнение от ribara_bboy »

На скакалец кълве ли костура? Благодаря за отговорите!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Кълве на всичко що се движи .Последно хванах 3 на царевица с придърпване.Ловил съм костури и на око от други риби.А зимата от лода си правя чепаре само с две куки и като ги намеря в дълбокото става оле -ле -майко.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Сакън недей със малки костурчета , нали не си бреакониер! :shock:
Но с малки слънчевки може!!! :lol:
sa6079
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от sa6079 »

Костура може да го търсиш по няколко начина:
- на плувка-{1,5-3гр.}-а за стръв става бял и торен червей, малки рибета, скакалци а бре всичко що се движи;
- на дъно - стръвта е същата но с малко по-големи размери;
- на изкуствени примамки {лично аз предпочитам последния начин заради големите емоции}-за целта са ти нужни блесни и воблери(там разнообразието е голямо за това е най-добре да се гледа отношението цената/качество)
За повече инфо виж http://forum.nariba.com/viewtopic540.html.
Успех
:wink: :wink: :wink: :wink: [/img]
brakonierite na salata
6tukata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 6tukata »

На малко рибе или торен червей.Приготви захранка омесена с торни червей да речем и когато извадиш първата риба захрани с 2-3 топчици за да задържиш костурите на едно място.
Кефал-ти мислиш за всичко :lol:
bingofish
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от bingofish »

Ибреее... ко`стяка го изкарахте най-тъпата риба. Опитайте да ловите костури на корем над триста грма по софийските гьолове. Или зимата на "чепаре", да речем феврури месец. При кислороден глад. М-ду впрочем братушките имат теории как се лови костур, точно при кислороден глад през средата на зимата, кога ни шава много ни мърда. Друга опера е там където го има, излиза с чували. Дори и буркани се затвярят. По приемчивите и търговийка връзват. За пример, яз. Батак тази зима. На много хора им останаха празни "чувалите". А костур, бол.. за целият Китаец и праунука му. Едно време по Доспат му се мръщеха и бая псувни отнасяше, сега идат "шопе-те" със сонари да го търсят. Най-стръвната захранка за костур е хиронмус. Естествена храна, както и рибетата. Ако не ви се дават пари, спининга на костур е супер кеф.
Аватар
smadoka
новобранец
новобранец

Мнение от smadoka »

За едър костур се захранва с захранка за дребни риби (да се съберат) ,задължително трябва да се хвърли на рибе.Ако си касметлия може да нацелиш смадок или щука :D
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

хай

Мнение от Бат Стан »

Според мен захранката при риболов на костур не е задължителна. На републиканското по подледен риболов използвахме за захранка хирономус и глина, но това е заради целта да уловиш повече от конкурента. Иначе на свободния риболов костура или го има, или го няма. Ако го има - кълве. Според мен по-важното е да улучим мястото и най-вече - дълбочината. Вероятно знаете, че костурът не може да изпуска въздуха от мехура си през у9стата, а го отделя през кожата, и по тази причина не може рязко да сменя дълбочината на местопребиваването си. И такива други неща.
Много добра риба е, една от любимите ми. Според мен се лови отлично както на рибе, така и на земен червей. Пиниз при закачането на червея - отрязвате му задното крайче и го набождате само там на куката, за да виси от нея свободно. Повишава резултатността.
Да живее костяка - царят на българските гьолове! Ура!
atanasov2004
новобранец
новобранец

отговор...

Мнение от atanasov2004 »

Хм,тая риба отдавна не я сбирам в живарника,ако все пак са по едри
става за мезе вечерта за биричката. :D :D :D
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Хм,тая риба отдавна не я сбирам в живарника,ако все пак са по едри става за мезе вечерта за биричката.
Мисля че пренебрежението ти, колега, е незаслужено!!! Едрия костур е чудесен обект за риболов - невероятно красив, силен и ... вкусен противник :wink:
6tukata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 6tukata »

Stefko написа:
Хм,тая риба отдавна не я сбирам в живарника,ако все пак са по едри става за мезе вечерта за биричката.
Мисля че пренебрежението ти, колега, е незаслужено!!! Едрия костур е чудесен обект за риболов - невероятно красив, силен и ... вкусен противник :wink:
костура не е по-борбен от кефал да речем :roll:
Кефал-ти мислиш за всичко :lol:
Аватар
legion
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от legion »

Поне 2 пъти по борбен е от кефал със същите размери е поне докато не си покаже главата над водата и не се успокои,но иначе е голям дзвер особено на тежко,понеже е лакомо говедо налапва много на дълбоко(направо нагълтва) и удри само 1-2 пъти и после спира и ако не си мернал момента в който е ударил може да си чакашш,а той седи си седи мирно и кротко и чак като почнеш да го вадиш започва яростно да се мята във всички направления и ако има трастика по брега почти сигорно е че ще се забие там.Тъй че хич не е за подценяване да не говорим че месото му е много по сладко от това на кефала.
А като казахте че голям костур се лови на малки костурчета,как става магията пробвал съм на няколко пъти с малки костурчета(7-8см закачени за долната устна с единична кука размер 2 или 3),но без успех.Колко голями трябва да са малките костурчета,каде се закачат на каква кука :?: :idea: :?:
Дай на човек една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той винаги ще има храна.Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”