Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Виж публикацията от 16 август. Снимката с морените е от Витоша над Офелиите. Снимката от ски-пистата всъщност е Ветровала. Смърчовете са около морените и скипистата. Гъбите са под смърчовете. Но и навалицата гъбари там е забележителна.баш_майстора написа: ↑Чет Авг 18, 2022 9:17 pm ... По мое скромно мнение, в момента гъби се берат в една друга планина.
Снимките от 18ти август са от Паничище. Естествено в смърчовите зони на 10-20 м около пътеките гъбите старателно са обрани.
Аз съм убеден, че сега през август гъбите са на височина около и над 1500м във Витоша, Рила, Пирин, Стара планина, Родопите, Беласица, Осоговска и Малешевска планина.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Благодаря за инфото! Сега ако кажеш и как да намеря време да отида до там... 

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Когато си в смърчова гора и се оглеждаш за гъби - разумно е да го правиш с плавни/бавни обръщания на главата вляво и вдясно. Там около теб обикновено има дълги ниски сухи клони с остри краища 

Ммм, да, потвърждавам информацията за витошки манатарки в смърчовите насаждения. Днес с братчеда направихме един екстремен гъбинг, набрахме се през Дековилката над Владая към смърчовия пояс. Много труден преход, паднали дървета, скали, не бях минавал от поне 20 години, яко са орасли всички пътеки. Горе в смърчовете имаше доста различни гъби- сърнели(вече съсухрени), жълти рогачки, сърнени рогачки, червени мухоморки, лютиви млечници, разни гълъбки, печурки(3 броя). От тези които берем набарахме по едно деренце 1,6 кг. манарарка(Boletus edulis) и 5-6 гъбета пачи крак.
-
- ще става разбирач
Тръгнаха мощно

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Рилско многообразие на 1500 мнв.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Днес пак бяхме на същото място като миналата събота, сАмо бяхме четирима и атакувахме по от север. Резултата е към две кила обикновена манатарка и две гъбета пачунко. Имахме заявка за сърнели и печурки, намерихме 6 сърнели и две големи печурки. Синът обаче отнесе два кърлежа, много дребни, точно се забиваха. Мен също един ме е гризнал по корема, но не го открих, има само ухапано.
- Батко Емо
- разбира нещата
Бравос момчета!!!Поддържате темпото! 

- T.Mihov
- научил се да хвърля
Рижиката инцидентна бройка ли беше,или са тръгнали толкова рано?
Рижиките този път бяха 3.
Повече от 15 снимки не мога да публикувам наведнаж.
И през юли съм намирал рижики.
Повече от 15 снимки не мога да публикувам наведнаж.
И през юли съм намирал рижики.
-
- ще става разбирач
Сърнели бол.Ама са на места,повечето бяха по огряти поляни.В гората също има доста гъби,но не от тия които бера.

и две изненадващи печурки

като цяло-прилично

и две изненадващи печурки
като цяло-прилично
Сърнели и аз намерих 7 броя, излкючително в 50 годишни смърчови култури, масловки са излезли, също и пърхутки. От понеделник имам информация за добри излети по монтанско за манатарка и булка, та проверявам през ден по Витоша(100-1200м.н.в), но засега няма нищо.