Воблери за сом!

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Воблери за сом!

Мнение от Troli Rapala »

Аз оценявам и съм благодарен на всяка риба,която ми удари на Тролинг и въпреки,че хванах доста сомове не се имам за Сомаджия и не ми трябват измислени титли Генерал или Герой на сомския риболов!Имал съм невероятни улови и емоции на всички видове риби от клен,костур,щука,бяла и сом,няма да забравя първия път като хванах 7-8костура по кило на Тролинг за кратко време,кара се бързо и на всеки тигел удар,голям кеф е!Който ви се хвали,че е сомаджия на Тролинг го пускайте по тъча,нема такъв!Сома си избира даден воблер днес на язововира и само той си знае защо,не ние!А пък килата на сома не те правят нещо повече от другите!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Гледах вчера един клип у Фейса,некакъв селски бек който явно от години влачи само за ЕДЪР и РЕКОРДЕН сом да се мъчи с една риба,вкара му гегата у водата и дръпна яко аванс и оня от страх почна да псува-"Мама ти да еба мръсна от кога те чекам,мамичката ти да еба ..." и така неколко минути,та прекъсна клипа! :mrgreen: Това не е нормално,много яд и мъка е събрал човечеца през годините за едната риба! :mrgreen: Той какво очаква,да излезе като платика? :mrgreen: Сега ще обяви воблера за Сомски и най-вероятно ще го влачи без успех още десет години! :mrgreen:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Колко е важно да имаме приятели на гьола?Много и дава резултат!Всички са капо,костурчето както винаги ме спасява от капото в единия край на язовира с една 8-ка!Всечерта идва Славе-Гуджо и споделя,че на някакъв воблер Ред-хед има зверски удар и откачане на другия край на язовира!Сутринта един от лагера скача рано пръв,реди редхеди кара покрай брега и хваща хубави щуки и бели!На обяд слагам два Шадрапа 8 редхед и файъртайгър и влизам по средата,защото предишния ден сомчето ми е ударило по средата и след 5-10минути ми сгъва точно на редхеда,както ни е казал Славе и хоп една 25-ца!Значи инфото което ни даде,помогна на двама човека да си хванат риби!Е такива риболовци вече липсват,да те насочи в правилния момент! :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Колко хора в България имат Шадрап 8Редхед? :wink: Само аз и един приятел който ги купи от Япония,Специали на 30-40години правени само за там! :rolleyes: Защо дадох луди пари и нерви за да се сдобия с него?Защото това е перфектната комбинация и ми донесе хубава риба!Когато всички са капо и идваш за два дена без никаква информация и хващаш и в двата дена по един сом от една страна е късмет,но от друга и рутина,слагаш първо това на което най-много си хванал и това направих,но втората риба на следващия ден нямаше да ми удари,ако не беше Слави и щех може би да подминем сома с костурчето без да ми удари!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Малко тайни на Рапала да ви издам,защо Шадрап е легендарен воблер за всякакви риби! :wink: И защо сулю и пулю не могат да го бият по успехи!Салмо Екзекутор е точно копие на Шадрапа има и японски ментета,но не са баш същите по две причини!Екзекутора е от пяна и няма метална плочка долу на коремчето,която кара воблера да се клати около оста си и съвсем леко да трепти с опашката!Тайната на Рапала е,че така балансират воблера за да може да се клати и плува най-реалистично едновременно!И при Денсъра е така,ето я оловната плочка за дебалансиране! :wink: :drinkers: Всичко е мислено доста дълго време как точно да се направи,не е крадено!При Салмо имате отливка от пяна,евтинджос и няма мисъл нито същата игра нищо,че са еднакви по форма!
IMG_20221009_152619751.jpg
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

:ANAL: Ловящия воблер не е този който замахва яко с опашката,а този който се клати!Изработката на нов вид воблер не става само с външно прекопиране!Те от Рапала толкова ли са тъпи да купуват дървета от майна си Райна в Еквадор,че у Финландия няма пяна,отливки и кво ли не още?Като минат 20-30лодки днес по 5пъти над сомовете,а на мен ми удрят две 20-ки,две 15-ки или 20-ка и 10-ка,аз какво съм виновен или съм по-хигър от другите?Не,просто сомовете не се усъмняват в тях и ги лапат!Разминавам се с някой и при него нищо,а Денсъра и го засмуква от раз! :rolleyes: И аз съм се питал защо и затова четох по въпроса и разцепих Денсъра от любопитство! :mrgreen: Не виждам друга тайна освен дървото и оловната плочка!Работи ли?От там нататък не ме интересува!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Некой като ми каже,аз нямам Денсъри или на Денсър нямам риба и изпадам в шок! :rolleyes: :drinkers: Какво мога да кажа,мълча си и си ги влача,проблема си е в него,кога-къде да ги ползва,от къде да мине,на коя дата в коя година,не знам!Аз ги влача от 2004-та година и съм доволен!Като си е намерил по-добър бияч,ок! Всичко е точно! :wink: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Иначе като форма Денсъра е краден от УолиДайвър,легендарен бияч от пластмаса и тракащи топчета!Взимал съм ги за проба и Екзекутора на Салмо и УолиДайвър!Некой пробва ли Уолито?-Не!Е не мога аз всичко да пробвам! :rolleyes:
IMG_20221009_160224802.jpg
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Взех кафявия Екзекутор заради бияча на Старчето,исках да ги закача двата на Пясъка и да видя кой ще хване повече! :wink: За съжаление все ходех другаде и не ми остана време!
IMG_20221009_160702272.jpg
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Ей тези състезавах два дена,това са ми най-ловящите воблери!Шадрапа би с 18 на 14 и на другия ден пак би,хвана сома!И двата нямат намиране и затова съм се запасил,горния е легендарния SSH а другия е SF Силвър Фойл!Иначе на дълбоката 7-ка хванах 80-ката която се откачи след 3часа битка и вкарване многократно на цялата въдица у водата,после всичко ме болеше!
IMG_20221009_161046999.jpg
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Правейки си ревизия на уловените сомове на Тролинг през годините се оказа,че 90% са хванати на Естествени цветове имитиращи костур и червеноперка,а на Активиращи доста по-малко!Точно тук смятам,че се отличавам от повечето колеги,защото наблюдавайки техните риби забелязвам,че са хванати предимно на Активиращи цветове!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Мечтата на всеки тролингист е да хване Голям сом и ако може да е 100кила! :mrgreen: Това обаче е грешен подход и риба 80-100кила може да се хване на даден язовир веднъж на 10години,следователно не си заслужава да правиш стратегия специално за такива риби!Данните които съм събирал през годините сочат,че 80-100килограмова риба може да удари на 6см. Воблер Салмо Тено до 13см.Сливър!Рекорда от 100кила засега е на 8см. Йозури с линия от 30либри!На 20см.Сливър имам 40см.щукле и засега голям сом не съм чувал да се е закачил на него,на Магнум 18 също.От което следва,че една от въдиците задължително трябва да бъде с 20-30либрова линия за воблерчета 5-6-7-8см.,така шансът за успех е по-голям!И след като всеки воблер с големина от 5 до 13 см. може да хване 100килограмов,то следователно Сомски воблер няма!Или по-точно,всеки воблер е Сомски! :wink: А срещата с подобна риба е винаги огромен късмет,а не се дължи на това кой-колко добър риболовец е и колко ги разбира нещата!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Screenshot_20221011-135730.png
Аватар
nkolev66
Модератор
Модератор

Мнение от nkolev66 »

Troli Rapala написа: Пон Окт 10, 2022 7:10 am Правейки си ревизия на уловените сомове на Тролинг през годините се оказа,че 90% са хванати на Естествени цветове имитиращи костур и червеноперка,а на Активиращи доста по-малко!Точно тук смятам,че се отличавам от повечето колеги,защото наблюдавайки техните риби забелязвам,че са хванати предимно на Активиращи цветове!
Тролка, направи си извода от горните ти изречения.
Ако ти е по-лесно, да ти подскажа: "На каквото влачиш, на такова ще хванеш",
стига да си познал:
- вярната дълбочина,
- вярната дебелина на влакното (свързано с горното),
- правилното разстояние зад лодката,
- правилния размер на воблера,
- и други неща, дето сега не ми се мислят, а даже може да не ги знам. :D :D :D :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Каква е основната грешка която правят повечето тролингисти!Удря им 30-40килограмов сом на 7см.Шадрап на Жребчево,борят се с него 5часа и ги влачи 2километра!Това го пожелавам на всеки!И понеже са много "умни' и почва да ги тресе страх!Решават да сменят линията от 20либри на 50 и почват да влачат тежки и големи воблери и естествено спират да ловят големи риби!Това се наблюдава и при Денсърите!А тя далаверата каква е,специално тези два модела са нежни и леки воблери и от Рапала казаха на един колега,че по този начин най-много наподобяват плуваща рибка!Идеята е да привлечеш рибата да удари,а не толкова дали ще издържи воблера!Целта не е да хванеш веднъж годишно или на няколко години голяма риба,а по възможност на всеки риболов!
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”