Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Воблери за сом!
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Воблери за сом!
Гледах каталога на Рапала за 2023г. и са направили нов модел Шадрап Елит 7.5см -12гр. малко по-дебел профил и различна лопатка,ще бъде трепач за сомове!Вече ги има в Япония 28лв. и Австралия 37лв.!Цветовете са малко 5бр.,различни за Япония и Австралия!Тези цветове от Япония са идеални за нашите риби,сред тях костур и червеноперка,любимите ми и ще ги пробвам!
Ето ги световните биячи!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Роби,специално заради теб малко се отклонявам от темата с един сом от Дунава на спининг,откачил се е и втори!Воблера е 2лева китайче 6.6см.,лудница!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Няма как да закачиш малък воблер на повод 0.60мм и основна линия 0.30мм плетеняк и да ти удари голяма риба,защото играта на Воблера не е същата.Плетеняк 0.30мм изобщо не е 0.30мм в това е голямата заблуда!Отделно всички навиха японски плетеняци които изобщо не отговарят на посочените данни,като тест на издръжливост и диаметър!Аз съм един от първите които ползват плетеняк и още съм с най-доброто,0.10мм което ако го измеря ще е доста повече и тест 14кг.!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
При риболова на плувка много добре знаем,че капризната риба иска тънка линия и малка кукичка,иначе няма риболов!И при тролинга е същото,когато рибите са пасивни и трудни трябва да ги съблазниш с малък воблер на тънка линия,така шанса да уловиш сом или друга риба се увеличават!Когато няколко известни тролингисти стоят цяла седмица на гьола капо и ти без никаква информация отидеш и хванеш сом 6кг. на 7см.костур Денсър и 26кг. на 8-ка Шадрап Редхед,това доказва че схемата с тънки линии и малки воблери работи безотказно!Случая се разви през Септември и двете риби се уловиха в "нищото" по средата на язововира!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
И понеже 10години спорех с разни хора по форумите,много от тях и досега не са закачали голяма риба защото схемата им е изцяло погрешна и ги тресе страх,да не изпуснат рибата!Правилната схема е да направиш така,че да ти идват големи риби по-често!А това няма как да стане като влачиш само баяти воблери и такъми!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ето как започна тролинга на Големи сомове в България!И което много тролингисти не знаят и пропускат!А това е тънки линии и малки воблерчета за бяла риба!
Първия пролетен голям сом ми удари на мен на 16.04.2005г.,след няколко бели риби сложих костурчето 7Денсър на което имах две сомчета за час в средата на язововира от Пясъчник предишната година!Линията е 0.10мм с тест 3.6кг!На следващата седмица пак бях там и извадиха по-голям сом пак тънка линия за бяла и същото воблерче Денсър 7 син!Ето ги откривателите на големи сомове!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
И двете риби са извадени успешно за по два часа,което аз наричах Битки и което търся и до днес,многочасова борба което включва воля и желание за успех и сладка умора ако успееш!Веднага взех каталог на Рапала и почнах да изучавам различните воблери,направи ми впечатление,че и трите ми сома бяха на косурчето,а не на прехваленото Хъски Джърк 10синьото на което нямах сом!После си взех и каталог на Салмо и разгледах модели и цветове,не разбирах нищо от сомове,воблери и Тролинг,до тук всичко беше въпрос на късмет!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Първата ми хипотеза беше,че сома избира даден цвят,което не съвпадаше с това което бях чел,че има слабо зрение и цвета няма значение!
Това е много спорен въпрос и до днес не съм сигурен на 100% дали даден цвят го провокира към атака или е случайно!Гледах няколко подводни клипа как сома идва до воблера и плува зад него и се отказва!По същия начин се държат и сомовете на кльонк!През годините редовно си сверявах часовника със спинингистите,защото и в двете дисциплини ползваме воблери!Ето колегата от Дунав какво ми сподели за неговите цветове на дадения воблер!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Точно това ме терзае вече 18години,дали даден цвят го провокира към атака или всичко е въпрос на късмет?!
Ако всичко с цветовете на воблера е късмет в риболова на сом на Тролинг ще съм много разочарован и означава,че съм си губил времето за безплодни анализи!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
https://youtu.be/BEtse65nAS0
https://youtu.be/YeiwPVZglGY
Значи,аз откривам случайно Денсъра като бияч за сомове през 2004г.и имах многобройни риби и екшън а срещу воблера се изля помия на разни тъпаци без опит в спининга или тролинга ,но идва 2015г. и хоп Световен рекорд на сом на спининг и то на Денсър на Dino Ferrari!Направих пълно разследване на Рекордьора и се чудех защо е избрал Червен Денсър 9 Дийп който гази на 6метра от милиардите комбинации на цветове,марки и форми на воблера или е случайно!
Оказа се,че няколко месеца преди това има сом 2.60м. на същия воблер и че той и брат му са уловили 1800 едри сомове за 20години!
Освен това са тестери на въдиците Спортекс и реално са професионални риболовци!Те знаят всичко за сомовете на воблер и знаят точно къде,кога и с какво да ги прилъжат!За съжаление не можах да се свържа с Дино за да ми отговори -Защо се е спрял на Червен Денсър Дийп,а не на нещо друго? 
https://youtu.be/YeiwPVZglGY
Значи,аз откривам случайно Денсъра като бияч за сомове през 2004г.и имах многобройни риби и екшън а срещу воблера се изля помия на разни тъпаци без опит в спининга или тролинга ,но идва 2015г. и хоп Световен рекорд на сом на спининг и то на Денсър на Dino Ferrari!Направих пълно разследване на Рекордьора и се чудех защо е избрал Червен Денсър 9 Дийп който гази на 6метра от милиардите комбинации на цветове,марки и форми на воблера или е случайно!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
https://youtu.be/SK1HzNLOf4w
Хоп,трети голям сом в мътилката на същия воблер от другия брат Dario Ferrari!Тия копелета са набарали ваксата и ходят за сом с по едно воблерче,а аз съм се нагълтал с 300 и се чудим кой цвят кога да сложим,нещо не е наред и ми светнаха лампичките!
Още има да уча! 
Хоп,трети голям сом в мътилката на същия воблер от другия брат Dario Ferrari!Тия копелета са набарали ваксата и ходят за сом с по едно воблерче,а аз съм се нагълтал с 300 и се чудим кой цвят кога да сложим,нещо не е наред и ми светнаха лампичките!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
https://youtu.be/jGU0ys1scw8
Преди да открият Денсъра,Darrio Ferrari e мятал на Костур,но не знам марката на воблера!
Преди да открият Денсъра,Darrio Ferrari e мятал на Костур,но не знам марката на воблера!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аз приключих с интензивния Тролинг през 2015г.,сега ходя по два пъти в годината за по два дена и капо не съм се прибирал!От тогава досега Рапала и Салмо пуснаха някои нови неща,които нашия сом харесва и при мен даде резултат!Фридайвъра 12 се отчете със сом,направих ляв завой в нищото и удари на дясната пръчка на която воблера се движи по-бързо!Този воблер е разработен с цел бяла риба на големи дълбочини и при тестовете в Русия видях,че ловят само бели риби и нито един сом,но пък се оказва, че нашите сомове го харесват!Рапала пък въведоха при някои модели Скатер лопатката,която кара воблера да ходи в ляво и дясно,на Скатер Денсър 9 хванах един сом на прав тигел в нищото!Уаки на Салмо също е със Скатер лопатка и белите умират за него,но нямам сом!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
През годините най-смешна ми беше тезата на някои "специалисти'" на тема воблери за сом на Тролинг които твърдяха,че понеже във Финландия нямало сомове и те нямали воблери за сом!Същите обявиха Халко Сорцерер за Сомски воблер,сякаш в Австралия е пълно със сомове!
Закачаш Халко и готово,закачаш каквото ти кажат "разбирачите" и готово!Нещата обаче в реалността са съвсем различни и за да откриеш сом който да удари са нужни познания на тема воблер и сом!

- robber_79
- ще става разбирач
В един от най-големите риболовни магазини тук в Германия, си подържат щанд на Рапала, и на Салмо. Има всякакви щуротии, от УЛ, до тежката артилерия. От японските присъстват само Illex , които са Jackall, но мисля че се произвеждат във Франция.
Илексите, са на двойни цени..и немогат да смогнат да ги зареждат .Винаги липсва някой цвят, или модел.
Купих си един, ама всички модели изглеждат супер премиум. Смятам да заприходя още няколко, и да ги поразходя някой ден от лодката живот, и здраве .
Илексите, са на двойни цени..и немогат да смогнат да ги зареждат .Винаги липсва някой цвят, или модел.
Купих си един, ама всички модели изглеждат супер премиум. Смятам да заприходя още няколко, и да ги поразходя някой ден от лодката живот, и здраве .
- Прикачени файлове
-
- 79C0028F-ED9C-4F2B-A532-567C885B10FE.jpeg (285.5 KiB) Преглеждано 1256 пъти