Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Природата е с нас
Модератор: dantho.mihov
Природата е с нас
След като попреминаха проклетите наводнения,изведнъж се озовахме в редиците на държавите,които поддържат водоемите си постоянно добре зарибени и удобни за риболов.Имам впредвид тоновете риба,изпусната от рибарниците и зарибените язовири.Тук има обаче 2фактора,които може би ще ни попречат да се радваме на божия дар дълго време.Това са на първо място почти незабелижимите действия на държавата относно контрола и на второ място засилването на бракониерската дейност.Как мислите?Можем ли и ние редовите риболовци да помогнем,освен да се обаждаме по телефоните и да се надяваме,че някой ще ни чуе?А какво ще кажете за замърсяванията и тровенето на рибата?Сигурен съм,че голяма част от нас са свидетели на това.Повдигам тази тема,защото нямам идея,а у някой от вас може би вече е узряла.
- Local
- учете се от него
Ами по колега когато съм с едно приятелче тука по нашия край за риба и най-вече по р. Чая такива благословии теглим на тия които прибират маломерната риба или хвърлят някакви мрежички , че не е истина. Скандалите са страхотни , ама поне знам за какво . Тука поне по реката минават почти всяка седмица горските , може би е заради наскоро зарибената риба ( 3000 малки балканки) . Ама то се е видяло , че ако ние не вземем нещата в свои ръце нищо няма да стане . Смисъл не да колим и да бесим , ами жалби , подписки , словестни забележки към колегите нехранимайковци и т.н.
До сега ми се е случило само веднъж пред мен да хванат бракониери , ами то не с мрежи ами мъж и жена на излет с две въдици , като даже май и риба не бяха хванали . Спор няма че ИАРА и горските спят откакто мина лето 1990 и поглеждам само 3-4 от най-големите язовири . Ние правителство събрахме от кол и въже , та какво остава някой да обърне внимание на бракониерите .
Не е тайна че от ИАРА и от горското се въртят големите далавери с тия мрежи и горското с дървения матрял . На кой по пука че някакъв си мижаф бракониер ще прибере 100 кила риба . На никой . Плачевна картинка е драги ми колега нашата родина , та ако не бяха тия наводнения рибата още повече щеше да намалява. Не мога да кажа че съм горд с родината си - никак даже - а съм едва на 19 , какво ли остава за другите колеги ???
Е , пак си остават надеждите че нещо ще се подобри , ала едва ли ?
Аз дълбоко се съмнявам че ние добросъвестните рибари можем да променим нещо , освен да прави това , което сме правили до сега.
До сега ми се е случило само веднъж пред мен да хванат бракониери , ами то не с мрежи ами мъж и жена на излет с две въдици , като даже май и риба не бяха хванали . Спор няма че ИАРА и горските спят откакто мина лето 1990 и поглеждам само 3-4 от най-големите язовири . Ние правителство събрахме от кол и въже , та какво остава някой да обърне внимание на бракониерите .
Не е тайна че от ИАРА и от горското се въртят големите далавери с тия мрежи и горското с дървения матрял . На кой по пука че някакъв си мижаф бракониер ще прибере 100 кила риба . На никой . Плачевна картинка е драги ми колега нашата родина , та ако не бяха тия наводнения рибата още повече щеше да намалява. Не мога да кажа че съм горд с родината си - никак даже - а съм едва на 19 , какво ли остава за другите колеги ???
Е , пак си остават надеждите че нещо ще се подобри , ала едва ли ?
Аз дълбоко се съмнявам че ние добросъвестните рибари можем да променим нещо , освен да прави това , което сме правили до сега.
Клавиатура риба не лови!!!
Mojem mnogo neshta bratleta...... no ne i na tozi etap. Za da se postigne tova ni e nujna "socialna" politika, a v momenta "darjavata" ni nqma nujnite usloviq za da gradi takava, taka che .....vreme mu e maikata i tarpenie....
Dotogava kakvoto doide
, pone sega "nedobrosavestnite" izdevatelstvat v/u gorkata riba a ne kakto beshe predi 10 g s "buhalkite" po ulicite.
"Rodinata" i "darjavata" sa dve ponqtiq koito imat leko smislovo razlichie kolegi..... Darjavata ni v mometa ne struva mnogo, no kogato "golemiqt brat" (koito i da e toi) zapochne da naliva parichki shte vidite kak zapochvat chudesata....
No "rodinata" e neshto koeto ne biva da svarzvate s "kolichestvoto parichki" shtoto Parichkata vqrno .... dava mnooogo raboti, ma ei taka kato si q razvartish iz racete i se zamislish "abstraktno" moje i da ti hrumne che tova e vsashtnost edno parche hartiq..... V prirodata moje i bez "parichki"..... Opoznaite rodinata za da q obiknete, pak toku vij edin den taka se zavartqt neshtata che da ste v poziciqta da promenite nqkoi neshta koito ne vi se nravqt...... Dotogava ..... Have Peace
Dotogava kakvoto doide

"Rodinata" i "darjavata" sa dve ponqtiq koito imat leko smislovo razlichie kolegi..... Darjavata ni v mometa ne struva mnogo, no kogato "golemiqt brat" (koito i da e toi) zapochne da naliva parichki shte vidite kak zapochvat chudesata....
No "rodinata" e neshto koeto ne biva da svarzvate s "kolichestvoto parichki" shtoto Parichkata vqrno .... dava mnooogo raboti, ma ei taka kato si q razvartish iz racete i se zamislish "abstraktno" moje i da ti hrumne che tova e vsashtnost edno parche hartiq..... V prirodata moje i bez "parichki"..... Opoznaite rodinata za da q obiknete, pak toku vij edin den taka se zavartqt neshtata che da ste v poziciqta da promenite nqkoi neshta koito ne vi se nravqt...... Dotogava ..... Have Peace

Природата е с нас
Колега mr7r.Извинявам се ако прозвучи като забележка,но много трудно прочетох написаното от Вас.Колегата Локал точно това казва,че при бракониерите играят много пари.Мисля,че такова време,дето някой ще се сети да вкара пари в опазването на водоемите и изобщо природата скоро няма да настъпи.Какво ще кажете за песимизма,който е обхванал даже и 19г младеж?Не знам на каква възраст сте.Аз съм на 56г и все си мисля,дано доживея такъв момент,та да няма бракониери и водоемите да имат риба.Колкото до Локал,с интерес чета това,което пише и на други места и дано някой път се случи да поговорим наживо както се казва.Утре-то вече е днес/неделя/ отивам на разлива на Оризаре.Каква ли ще е картинката там.Сигурно ще има и такива,дето са преспали .Все пак желая на всички Наслука.
Sajalqvam, ne razpolagam na tozi etap s kirilica.
Horata koito derzaqt za "mnogo pari" postepenno shte badat natikvani v otraslite na krasiviqt kapitalizam koito nosqt "mnogo pari"
Tova sa kurvite, drogata i hazarta.....
Togava kogato "golemiqt brat" pochne po chesto da poseshtava nasata rodina, zashtoto balgariq ima neveroqtna priroda, togava shte se naleqt i nujnite pari.
Sajalqam che zvucha taka optimistichno, no v tozi jivot ima dve pozicii, pozitivna i negativna..... Vqrno, svetat e edno golqmo vonqshto laino, nqma kak, no ako mislish za lainoto to vinagi shte ti mirishe. taka che.....
Ako pak tolkova nqma riba ..... vzemi si 2 3 biri i 2ma 3ma priqteli
i si napravete razhodka....
samo ne sviinete prirodata s neorganichni otpadaci.....kofti e
P.S.
Oshte sam dosta mlad.... moje bi za tova blika ot men takav neobmislen optimizam, a i ne sam v BG,....... prosto vijdam kakvo stava kogato "golemiqt brat" naliva pari. Govorq za iujnite chasti na ispaniq
Moje bi sled 10 g v BG shte stne taka.... 10 godini shte kajete.... to mnogo vreme be..... e.... tolkoz..... kakvo da pravim dotogva, ne znam.... az lichno miq chinii kato rob. miq si gi .... malcha si ... i si chakam. Aide do skoro
Horata koito derzaqt za "mnogo pari" postepenno shte badat natikvani v otraslite na krasiviqt kapitalizam koito nosqt "mnogo pari"
Tova sa kurvite, drogata i hazarta.....
Togava kogato "golemiqt brat" pochne po chesto da poseshtava nasata rodina, zashtoto balgariq ima neveroqtna priroda, togava shte se naleqt i nujnite pari.
Sajalqam che zvucha taka optimistichno, no v tozi jivot ima dve pozicii, pozitivna i negativna..... Vqrno, svetat e edno golqmo vonqshto laino, nqma kak, no ako mislish za lainoto to vinagi shte ti mirishe. taka che.....
Ako pak tolkova nqma riba ..... vzemi si 2 3 biri i 2ma 3ma priqteli

P.S.
Oshte sam dosta mlad.... moje bi za tova blika ot men takav neobmislen optimizam, a i ne sam v BG,....... prosto vijdam kakvo stava kogato "golemiqt brat" naliva pari. Govorq za iujnite chasti na ispaniq
Moje bi sled 10 g v BG shte stne taka.... 10 godini shte kajete.... to mnogo vreme be..... e.... tolkoz..... kakvo da pravim dotogva, ne znam.... az lichno miq chinii kato rob. miq si gi .... malcha si ... i si chakam. Aide do skoro
природата е с нас
Колега МR7R.Благодарен съм за подробностите които давате за себе си,но не знам защо някой от организаторите на сайта не се сети да извърши превод,след като нямате кирилица,но това е тема на друг разговор.Колкото до моя излет в неделя,като отидох там,поне 10мин стоях като втрещен,защото картината беше много зловеща.Огромни дървета изтръгнати с корените бяха натрупани по брега и дори посредата на реката.Наводнението беше съсипало красивата гледка.Рибарите се бяха покатерили по клоните на падналите дървета и оттам се опитваха да хвърлят въдиците.Единственото открито място беше брега посредата на водоема,но там беше пренаселено.Такива ми ти работи в нашата България.Като прочетох къде сте,какво работите и тн,разбрах защо блика оптимизъм в изказването Ви.Колкото до това че си мълчите,не сте сам.Целия български народ си мълчи.Прилича ми на онзи девиз-УБИЙ ГЛУПАКА С МЪЛЧАНИЕ.Имам една препоръка към Вас.Защо не опишете някой от излетите си,какви са там условията за риболов,каква риба ловите и тн.Може и като нова тема,пък и в някоя от съществуващите.Желая успех приятелю и НАСЛУКА.