Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Сутринта едва се докопах до колата на братчеда, той от вчерашното влачене го заболя операцията от херния, та само ме закара и прибра. 19 килограма пачи крак на гръб и в торба и преход 4 км. през пресечен терен. Сега не си усещам раменете и ръцете. Такова шерпене не бях правил.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Кво ги правиш тия количества гъби? 

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Седем кила дадох на братчеда, другите буркан банк.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Дано да имаш достатъчно ракия!

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Постът на Митко ме върна в детството.
Та се сетих, как баща ми и гъбарите от компанията му отиваха на излет.
Тогава нямаше коли и излетът започваше с автобус - донякъде и после пеш.
Аз съм бил на 8-9 години и не ме вземаха с мъжете, защото ходенето и носенето бяха сериозни.
Баща ми ползваше плетени кошници от село, някой - тенекии от сирене, в туристическа раница на гърба.
В двете ръце пак по една кошница, ама по-малка.
И, хайде по баирите към Витиня.
След успешен излет - баща ми си мереше гъбите - между 20 и 30 кг с пробег от 20 -30 километра.!
При изобилие, казваше че като напълнят обемите и тръгнат да се връщат,
Намират още по-добри находища от манатарки.
- Спираме - разказваше той - изтърсваме набраното, пробираме само хубавите гъби и допълваме !
Баща ми се гнусеше много от манатарките с червеи и не искаше да яде такива.
Та след такива излети, ядяхме манатарки, докато ни втръснат !
Голямата част се консервираше в едни високи буркани, сега няма такива.
Консервираното пак се готвеше.
Странното бе, че тогава ненавиждах вкуса на манатарките, защото може да съм ял толкова много, даже не можех да ги гледам.
А в тези години - 1963 да е било - нямаше и какво да се яде, дейба !
Тогава имаше много гъби и малко гъбари.
Сега е обратното !

И излетите ни са баровски - с колата до гората, направиш едно кръгче пеш, и пак в колата !
Поне аз така правя !

То това не е за хвалба, защото съм станал кекав !
Горе-долу близо до моите години, баща ми и една по-голяма компания, някой и по-възрастни от него, се амбицираха,
И направиха преход от София до едно село в Ботевградско,
Само с храна, без палатки и багаж,
Преминаха през билото на Стара планина по горските пътища и пътеки - 60 км за 24 часа.
Беше изморен, ама много доволен !
Много яки хора бяха, светла им памет !
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да не са тези? Наскоро си говорехме с любимата за тоя тип буркани, по соц времето бяха много разпространени, сега ги няма никъде. Баба ми правеше компоти в такива.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
Точно тези са !
Натъпкани с манатарки на кубчета, кервиз, бахар, моркови, разни други работи и марината.
Не беше трайна консерва,
За бърза консумация.
Манатарка на едри кубчета - ужаст !!!!!!!

Натъпкани с манатарки на кубчета, кервиз, бахар, моркови, разни други работи и марината.
Не беше трайна консерва,
За бърза консумация.
Манатарка на едри кубчета - ужаст !!!!!!!

Понеже спомена Витиня, девет години там бачках, раьона между арабаконашкия път и билото, ама манатарка и пачи крак слаба работа. Виж сърнели и кладници имаше яко фул. Витоша пуска доста манатарка и пачи крак, но с кладницата много зле, открил съм само три дървета засега. Иначе автомобил не ползвам, вилата ми е до гората, каквото набера влача на ръце(обикновено спускане). Миналата година правих най екстремното шерпене с раница 10 кила манатарки през морените на бистра река. Една грешна стъпка и си си строшил главата.
- G.Petkov
Написах Витиня като посока.
Баща ми и неговите приятели тръгваха от Локорско, Яна, Потоп, Чурек и други села и се качваха към билото, после обратно.
Сега племенникът ходи по тези стръмни места и намира много манатарки.
Около Витиня съм търсил и аз, но неуспешно.
Гъби много, хубави - няма !
След Витиня - има.
Баща ми и неговите приятели тръгваха от Локорско, Яна, Потоп, Чурек и други села и се качваха към билото, после обратно.
Сега племенникът ходи по тези стръмни места и намира много манатарки.
Около Витиня съм търсил и аз, но неуспешно.
Гъби много, хубави - няма !
След Витиня - има.

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Днес го раздадох по скромно от неделя, само 9 кила пачунко. Дообрах плантацията за оранжеви марули, трябва да търся ново находище. Манатарки никакви, намерих само една. Вчера са кръстосвали яко с джипове, разорали са всички пътища.
-
- ще става разбирач
Ситуацията с комарите става критична,част от удоволствието се губи да се разправяш с тях.Обмислям смяна на дестинацията.Все още има от жълтите,набрах 3 кила,за толкова ми стигнаха нервите.

Кърлежите е проблема, комари сутринта бол, ама аз ходя с дълъг ръкав, та само по главата ако успеят да захапят. Сега, късният следобед, заведох братчеда и синът му на едно много дашно витошко местенце, та отнесоха по един кърлеж, добре че не бяха се забили. Аз понеже ходя със светъл анцунг, навреме фиксирах един. Сутринта сбарах три, вече не си правя труда и да ги трепам, хвърлям ги на поне метър от мене.
Някой питаше как са нещата над 1000м.- пълна скръб, поне под заслона Пинко на Витоша. Знам под заслона(към 1250м) едно много дашно местенце за пачунко, но една гъба нямаше. Слязох си по мойте гъбарници на 1000 и набрах 4,8 кг. пачи крак и 12 манатарки(два бронзака имаше). Имаше още манатарка но за нищо не ставаше.