Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Съвсем не е смешно колега ! :mrgreen:
Виж ме мен !

Използвах една командировка, да проверя много дашна гора в Стара планина, след прохода Витиня.
А след дъждовете от миналата седмица, очакванията ми бяха колосални !
Взех три хартиени и една найлонова торбички ! :roll:

И .................. пълно разочарование,
Това е гората,
Смесена, бук и дъб, с полянки.

Изображение

Богата на манатарки, булки, пачи крак и много други гъби.
Да, гъби имаше - огромни количества млечници с огромни размери ! :shock:

Изображение

Другото - по 5-6 гъбки - манатарки, брезовки и пачи крак !
Което за тази гора е .............. нищо !
И като равносметка - задъних една торбичка !
Голямо разочарование !

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

Търчи къде Лидъля! :lol:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
mitko 53
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko 53 »

По мои впечатления тръгне ли млечницата лошо пише за пачия, ама понабрах здраво, толкова пачунко не е имало от 18година. Манатарката нещо закъснява, да не вземе да ни пропусне, лани лятната вълна приключи около07.07.
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

Отново код "жълто"

https://www.youtube.com/watch?v=SJKIbwSBu28
2 man 2.jpg
3 pk 1.jpg
4 man 1.jpg
6 gab 1.jpg
7 pk 4.jpg
8 pk 5.jpg
9 gab 2.jpg
10 pk 6.jpg
11 pk 7.jpg
12 man 3.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

баш_майстора написа: Съб Юли 01, 2023 1:36 am Търчи къде Лидъля! :lol:

За малко ! :mrgreen:

Ама събрах сили, та се качих в една друга гора,
Там пък имаше само манатарки, та събрах едно пликче ! :D

Изображение

Протеинът е в изобилие.
Дори и новопоникнали гъби са проядени от червеи.

Този път дори и жена ми се облещи:
- Ама ти изхвърли почти всички гъби !

Става дума само за това, което съм донесъл у дома.
А вече е 1-ви юли, би трябвало гъбите да стават по-чисти.
На стават ! :roll:
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

mitko 53 написа: Съб Юли 01, 2023 6:16 am По мои впечатления тръгне ли млечницата лошо пише за пачия ....... .

Съгласен !

Не само за пачият крак, а за почти всички хубави гъби.

За два дни влязох в три гори в различни планини.
Ето това е навсякъде,

Изображение

Колосални количества млечница.
Във всякакъв стадий на развитие.
По-старите вече миришат на загнило.
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

Голямото предимство на пачия крак пред манатарката е,че не червясва и остава по-дълто време свеж.За вкуса,всеки си има предпочитания,аз си го харесвам.Тази година е добра-още се намира в големи количества.Скоро обаче ще трябва да се качваме по-високо.Имаше едно огромно находище-за 15мин. събрах две кила.Иначе пак напълних плика.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

количества обичайни за едно домакинство
Изображение

По време на прехода видях 4 кърлежа да се разхождат по краката ми и ги разкарах.Добре,че винаги съм по къси гащи и веднага ги забелязвам.От години не е имало инциденти.
Аватар
Батко Емо
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Батко Емо »

Айде са,глезотии! :D Лютиката убаво сварена(неразтворена),със зеетин,оцет и чесън е убаво мезе...кой си има ракия! :drinkers:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

И при мен сезонът се развива по идентичен начин... Очакваното изобилие на манатарката изглежда, че така и няма да се случи. Намират се единични гъби, но с много червеи и ниско качество, дори тези съвсем младите. За сметка на това пачият крак е полудял. Има го в изобилие и направо смущаващи размери по моите терени, а учудващо никой не го събира. Имам усещане, че народът си знае само манатарка и не поглежда нищо друго... Което е добе за мен, щото мога на спокойствие да си бера още един куп други любими видове :mrgreen: Така стана и този уикенд, когато с най-голямо удоволствие установих, че е тръгнала тръбенката, и че е изцяло на мое разположение :D От няколко години се разминавам с нея, та сега с кеф наскубах 2 плика, които прилежно натурих да се сушат по терасите :lol: :oops: Покрай тръбенката за разкош набрах и 5-6 манатарки, 2-3 кила пачи крак (само толкова, щото ми омръзна сам да си го събирам във въпросната горичка :lol: ) и 2-3 шепи горски ягоди... Много приятно се получи :D
Следващата "екзотична" цел за тази година ще са два от есенните видове, които ми се изплъзват в последните 3-4 г. - обикновената припънка и тополовката :roll: Първата ми е твърдо в топ 5 на любимите гъби, а с втората тепърва предстои да се запознаем... Дано само есента е подходяща и да се намери време за ходене по горите :wink: :drinkers:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

И при мен пачият крак преминава вече, но бе дащен доволно! Манатарката също я има още, но и тя по премина. Има тукашни момци, дето продадоха на изкупният пункт по 100-150 кг. но като цените станаха по 3 лв.за кило , престанаха.
За всички, които гледат на бялата млечница с лошо око, заради това, че има лютевина, трябва да я обстържеш и изхвърлиш една студена и една гореща вода, та да стане подходяща за мариноване ще пиша една моя рецепта. Пък може да я пробва всеки и да драсне един ред за сведение.
Гъбите се почистват от пръст и листенца и се ПАНИРАТ така, без никаква друга манипулация , като се овалват в рядка кашичка от брашно, сол, вода и черен пипер на вкус! Губи се лютевината, особеният привкус на гъбата и са ме питали:- това какво е? Пробвайте и споделете впечатлението си!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
cps
новобранец
новобранец

Мнение от cps »

В очакване на юлските дъждове
1 ман 2.jpg
2 пк 1.jpg
3 дърв 1.jpg
4 ман 3.jpg
5 пк 2 (2).jpg
6 син 2.jpg
7 ман 2а.jpg
8 пк 2.jpg
9 ман 2б.jpg
10 пк 3.jpg
11 ман 3ц.jpg
12 пк 6.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
mitko 53
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko 53 »

Днес се прибрах от провинцията и хванах по Витоша на разузнаване. Нещата са зле, очаквах манатарка да е тръгнала, обаче греда, намерих към 20, но пред разпадане. Пробрах 4 съвсем млади без протеини. Пачият крак е пред приключване, имаше добри количества но вече покафенял, не става. Зорлем пробрах една торба(почти напълни една кофа от сирене). Това при нормални условия е към 4 кила, обаче като претеглих кантарчето закова на 2,04. Още като го брах ми направи впечатление че е много сух и като гумен. Планувах да сляза утре по в ниското, но мисля че няма смисъл,щом на 1000-1100м. е вече сдухан. Планираме с братчеда една експедиция през уикенда в смърчовия пояс на 1500м. за boletus edulis, да видим там как е.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

mitko 53 написа: Вто Юли 04, 2023 6:08 pm Планувах да сляза утре по в ниското, но мисля че няма смисъл,щом на 1000-1100м. е вече сдухан.
Предполагам, че си зависи от самата гора, но аз вчера сутринта бях на около 850 м. (Стара планина) и пачият крак си беше напълно свеж и читав, даже имаше новопоникнал. Не го брах, защото целта ми бяха тръбенките... откъснах само няколко гъби ей така от уважение :D
Иначе тръбенката се отчете доволно, имаше и 4-5 качествени манатарки :wink: :drinkers:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
T.Mihov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от T.Mihov »

Последните две седмици не остава никакво време,камо ли за гъби и се тюхках,че съм пропуснал вълната,а то изобщо нямало вълна :cry: .Тъкмо обмислях да си пусна един ден отпуска другата седмица,за да се повъртя из горите,ама май ще се разкандърдисам,като ви чета :? .Нещата явно си вървят към рибарене :)
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

mitko 53 написа: Вто Юли 04, 2023 6:08 pm Планираме с братчеда една експедиция през уикенда в смърчовия пояс на 1500м. за boletus edulis, да видим там как е.
Около 1500м. бук и смърч,разходка около 2 часа,нямах слука.

Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”