мачовите влакна

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
nursi
новобранец
новобранец

Re: мачовите влакна

Мнение от nursi »

https://fish24.bg/trabucco-s-force-sink ... 0-mm-20431
Ползвам от дълго време това лакно и съм много доволен , с един замах потъва
не е много твърдо и е здраво. Ползвах и другите влакна на трабукко .
Онези с тъмните цветове са твърди и бързо се късат ...
ilievich
новобранец
новобранец

Мнение от ilievich »

Здравейте колеги. Като прохождащ в мач риболова, имам следният въпрос към хората, които са с по-голям опит и са експерементирали. Чета изказвания, че вместо потъващо влакно, някои ползват флурокарбон. Опитах обаче след две-три излизания, и започна да се къдри много. Минах на потъващо влакно Мистрал мач и нямам такива проблеми. Възможно ли е аз да не съм подбрал правилният флурокарбон или и при вас така се получава? Какви са според вас предимствата и недостатъците на флурокарбона пред мнофилно потъващо влакно? А и да събудим малко темата. :)
Аватар
fozi073
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fozi073 »

Здравей, флурокарбона е по твърдо влакно от монофила и от там вече излиза готово накъдрено от шпулата. До колкото знам флурото се използва само за поводи и то не е задължително да е такова. Лично аз съм много доволен от мачовото на RIVE . Maver имат едно синкаво на цвят мисля dual band беше също много добро. По меко е . Все монофилни за мач. Лични наблюдения разбира се .
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

ilievich написа: Съб Авг 30, 2025 9:47 am ... Какви са според вас предимствата и недостатъците на флурокарбона пред мнофилно потъващо влакно? .....
Колегата правилно те е насочил. За основна линия на мач се ползва монофилно потъващо влакно.
Ако обаче дъното ти е осеяно с ръбести скали или режещи камъни, на края на линията се поставя влакно флуорокарбон. Дължината му е според дължината на мач-а, но обичайно е 1-3 метра. Влакното е по-здраво и по-устойчиво на протриване.
Предимствата му свършват до там. Къдренето е един от недостатъците му. Заради твърдостта трудно се прави възел с него. Има висока памет.
Аватар
CAVERN
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от CAVERN »

При мач риболова върху ръбестите скали и режещите камъни на дъното би лежал САМО повода! Това прави оравдано ползването на флуорокарбон само за вързване на куката.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

CAVERN написа: Чет Сеп 04, 2025 7:37 am ... флуорокарбон само за вързване на куката.
Да, прав сте. Обичайната му и масова употреба е за поводи. Приемам забележката. Влакното е прозрачно и в много случаи е по-успешното.
Преди да напиша горния си пост не се замислих, че в края на линията се използва в много редки случаи. За някои дестинации това е монтажа - когато част от линията /обичайно е последния метър/ при изтегляне на риба се трие в подводен камък. При това безводие, вече често ми се случва при риболов над или до язовирната стена .
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”