Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?
Промените, които направих в рецептата ми за мариноване на рижики тази есен се оказаха много ефектни !
Гъбите тръгнаха с узото, намесиха се приятели и роднини.
Бурканчетата взеха да намаляват !
И вчера, четвъртък, отидох да попълня запасите !
Надявах се след дъжда и затоплянето да има малки, ново поникнали рижики.
В началото намирах предимно едряци,

После и по-малки гъбки, даже и "екстра" качество !

Имаше доста преминали рижики, явно в лошото време пресата от гъбари намалява,
Намирах и в гората.
Растяха масловки,

Карболките нямат край !

Та полека, без да бързам събрах торбичка и половина,
Част мариновах, другото раздадох на желаещи !

Прогнозата е за минусови температури през другата седмица,
Затова трябва да се ходи !
Гъбите тръгнаха с узото, намесиха се приятели и роднини.
Бурканчетата взеха да намаляват !
И вчера, четвъртък, отидох да попълня запасите !
Надявах се след дъжда и затоплянето да има малки, ново поникнали рижики.
В началото намирах предимно едряци,
После и по-малки гъбки, даже и "екстра" качество !
Имаше доста преминали рижики, явно в лошото време пресата от гъбари намалява,
Намирах и в гората.
Растяха масловки,
Карболките нямат край !
Та полека, без да бързам събрах торбичка и половина,
Част мариновах, другото раздадох на желаещи !
Прогнозата е за минусови температури през другата седмица,
Затова трябва да се ходи !
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
При мен сърнели и ушаци. Един другар сподели, че миналия уикенд е набрал сериозни количества сърнели край София и тая сутрин реших да проверя. Условията ми се видяха отлични, може би и по-добри спрямо миналата седмица, на 800 мнв в 8 и нещо сутринта беше 12 градуса, влага в изобилие, през шосето текат барици като пролетно време при снеготопенето. Имаше сърнели и то много! На едно паднало дърво намерех и сериозна колония от ушаци. Доворен! 
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- G.Petkov

Вали добре и навсякъде растат гъби !
Особено ме радва това, че се застъпиха зимните с есенните гъби.
Затова и се възползвах като отидох в гората !
А там бе интересно, защото имаше !

Това събрах,

А като гледам, как върви развитието на зимните гъби,
И м.декември ще бъде дашен !
Да сме живи и здрави !
Особено ме радва това, че се застъпиха зимните с есенните гъби.
Затова и се възползвах като отидох в гората !
А там бе интересно, защото имаше !
Това събрах,
А като гледам, как върви развитието на зимните гъби,
И м.декември ще бъде дашен !
Да сме живи и здрави !
- G.Petkov

За мен така изглеждат рижаци екстра качество !

И добре се вписват във вечерния натюрморт !

Наздраве и на вас !
И добре се вписват във вечерния натюрморт !
Наздраве и на вас !
-
phillemow
- ще става разбирач

Браво на късметлиите и наздраве.Абе не ми върви и това си е.Нещо ми бягат кладниците и ще трябва явно да сменям мястото на търсене.Интересно се бяха наредили една голяма група карболки.

тези ги определих на ''есенна гъба''.

а пък тези май са прекалено големи за буркани

и голямата ми изненада днес-една манатарка.Подсичах калния път и хванах нагоре по баира и отдалеч ми заприлича на камък.Обаче пък с много позната форма,която се набива в гъбарското око.

между борове и букове.Гъбата беше стара и напоена с много вода.Но пък може да стимулира колеги да ги търсят-сигурно ги има още.Това е засега.
тези ги определих на ''есенна гъба''.
а пък тези май са прекалено големи за буркани
и голямата ми изненада днес-една манатарка.Подсичах калния път и хванах нагоре по баира и отдалеч ми заприлича на камък.Обаче пък с много позната форма,която се набива в гъбарското око.
между борове и букове.Гъбата беше стара и напоена с много вода.Но пък може да стимулира колеги да ги търсят-сигурно ги има още.Това е засега.
При мен се получи много приятно тоя уикенд... Може би защото в последния момент реших да скоча до гората, а и защото нямах никакви особени амбиции да бера гъби. Честно казано идват ми в повечко вече
и идеята ми беше просто да се разходя на спокойствие и тишина из есенната гора.
Уцелих на хубав ден в събота, гората ме посрещна слънчева, свежа и ... пълна с гъби. Имаше всякакви видове и беше много приятно да върви човек, да ги среща, снима, и да откъсва тук-там по нещо, когато съвсем не му издържат нервите
Беше пълно със застаряващи масловки, имаше доволно рижика, всякакви есенни гъби, разкошни червени мухоморки и какво ли още не. Даже за пръв път срещнах и успях да разпозная саждива гъба...още един вид в гъбарския ми "каталог"
Намерих последни (вероятно) сърнели за сезона, отдавна преминали припънки и за капак - хубав кичур с много приятна кладница...
Това с кладницата ми се получи много готино: много често през годините съм намирал кладници на брезови дървета, затова вървейки из гората видях групичка от 3-4 дъвета и реших да ги провера. Нямаше нищо по тях... Малко по-нагоре по склона видях още 2-3 дървета - и върху тях нищо... Помислих си да се откажа и да се върна на пътеката, но все пак реших да проверя и останалите брези, които виждах в далечината. На 4-тата групичка дървета все пак я намерих
Много се зарадвах... не толкова на самите гъби, а на това, че реших да упорствам до край и ми се получи 
А каква фалшива шкембе-чорба спретнах с част от тая кладница... няма да ви разправям...
Прибавих 1-2 сърнели и рижики за разкош и стана Оникално

Единствения горчив привкус, който остана след разходката бе, че заварих част от гората изсечена
Не знам дали ще я секат още и дали в това си състояние ще продължава да дава гъбите, които досега съм намирал там, но определено гледката бе неприятна. Явно няма да се прем докато не отрежем и последния храст по планините, да му се невиди!! Много е жалко и отчайващо... 
Уцелих на хубав ден в събота, гората ме посрещна слънчева, свежа и ... пълна с гъби. Имаше всякакви видове и беше много приятно да върви човек, да ги среща, снима, и да откъсва тук-там по нещо, когато съвсем не му издържат нервите
Намерих последни (вероятно) сърнели за сезона, отдавна преминали припънки и за капак - хубав кичур с много приятна кладница...
Това с кладницата ми се получи много готино: много често през годините съм намирал кладници на брезови дървета, затова вървейки из гората видях групичка от 3-4 дъвета и реших да ги провера. Нямаше нищо по тях... Малко по-нагоре по склона видях още 2-3 дървета - и върху тях нищо... Помислих си да се откажа и да се върна на пътеката, но все пак реших да проверя и останалите брези, които виждах в далечината. На 4-тата групичка дървета все пак я намерих
А каква фалшива шкембе-чорба спретнах с част от тая кладница... няма да ви разправям...
Единствения горчив привкус, който остана след разходката бе, че заварих част от гората изсечена
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Павел Иванов

Докато съм си развевал гъзюгата по странство , поди бора в двора са се пръкнали нЕкви странни гъбообразни .....
Нурсе напира да ги яде , ама като не ги знам какви са , не и давам и тя е тъжовна
Нурсе напира да ги яде , ама като не ги знам какви са , не и давам и тя е тъжовна
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
След вчерашните дъждове нямах търпение да се понакалям. Верният ми другар каза че ще тества новото кисело зеле та тръгнах сам. Реших да нагледам близките пънчета за някоя кладница. В гората всичко беше подгизнало от влага, даже в едно от деретата, които винаги са били сухи, течеше малко поточе. Още на първите пънове намерих колонии юдино ухо. Оказа се, че ги има в промишлени количества - огромни и супер свежи гъби. За няма и час набрах няколко килограма. Между ушаците - единични сърнели, повечето не бяха в първа младост, явно сезона им приключва. Тръгнах да се връщам, че кошника бая натежа и на края на гората намерих и няколко пъна с кладници. Сигурно съм се прибрал с поне 5-6 кила гъби.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Азиатска салата с юдино ухо
Юдиното ухо се почиства добре, маха се най-долната част откъм дървото, измиват се и се подсушават. Нарязват се на парчета, ако са големи като тези, обикновено са доста по-дребни и не се налага, и се запържват в дълбок тиган с малко олио (може и сусамово) за не повече от 5 мин. Накрая се добавят 2-3 чесънчета. Гъбите се готвят под капак, че много пръскат. Нарязва се една краставица на тънки лентички, може и морков да се добави, пак да са наситени на слама. Запарват се половин пакет оризови нудли. Смесват се гъбите, зеленчука и нудлите и се овкусяват със соев сос, може да се поръсят и със сусам.
Юдиното ухо се почиства добре, маха се най-долната част откъм дървото, измиват се и се подсушават. Нарязват се на парчета, ако са големи като тези, обикновено са доста по-дребни и не се налага, и се запържват в дълбок тиган с малко олио (може и сусамово) за не повече от 5 мин. Накрая се добавят 2-3 чесънчета. Гъбите се готвят под капак, че много пръскат. Нарязва се една краставица на тънки лентички, може и морков да се добави, пак да са наситени на слама. Запарват се половин пакет оризови нудли. Смесват се гъбите, зеленчука и нудлите и се овкусяват със соев сос, може да се поръсят и със сусам.
- G.Petkov

Реших да започна и м.декември с гъби !
Да има и да не спира !
То зимните и есенните гъби се застъпиха, затова отидох в гората - на 1 декември !
Гъби - много !
Събрах част от фламулините, които намерих, другите оставих да направят хубави кичури,

Юдино ухо имаше доволно,
Ще пробвам някой ден рецептата на Ники !

Само на един дънер - една кладница, поне беше голяма !

Появиха се и тези, засега са въздържам да ги ям,

За тези гъби гледах клип в Тубата, много целебни били, ама клипа е руски,
При тях целебността е леко пресилена.

И това се води гъба,

Накрая две карболки във високата гора,

Не вземе да порасне някоя горска печурка, големи и много ароматни гъби,
А класическа карболка !
И иначе, повече от 50 дни продължавам да намирам и събирам гъби след тежката суша през лятото.

Дано да продължи !
Да има и да не спира !
То зимните и есенните гъби се застъпиха, затова отидох в гората - на 1 декември !
Гъби - много !
Събрах част от фламулините, които намерих, другите оставих да направят хубави кичури,
Юдино ухо имаше доволно,
Ще пробвам някой ден рецептата на Ники !
Само на един дънер - една кладница, поне беше голяма !
Появиха се и тези, засега са въздържам да ги ям,
За тези гъби гледах клип в Тубата, много целебни били, ама клипа е руски,
При тях целебността е леко пресилена.
И това се води гъба,
Накрая две карболки във високата гора,
Не вземе да порасне някоя горска печурка, големи и много ароматни гъби,
А класическа карболка !
И иначе, повече от 50 дни продължавам да намирам и събирам гъби след тежката суша през лятото.
Дано да продължи !
Последно промяна от G.Petkov на Сря Дек 03, 2025 10:31 pm, променено общо 2 пъти.
- G.Petkov

Миналата седмица се разходих по ливадите около София,
Вече е студено, гъби има малко, но все пак намерих !

Та, от есента съм доволен !
Дано и зимата да е така !
Вече е студено, гъби има малко, но все пак намерих !
Та, от есента съм доволен !
Дано и зимата да е така !