Най благоприятното време за риболов

Всичко за времето, и доколко то помага или пречи на риболова.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
дядо тричко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Най благоприятното време за риболов

Мнение от дядо тричко »

Изключително важна тема за съжаление дълго не посещавана. Та ако може малко да я раздвижим с общи усилия. Излетите ми за риболов са определяни след обсойно седмично преглеждане на различни сайтове даващи прогноза. Решаващите фактори са няколко, атмосферното налягане, температурата и вятъра. Като идеално е сънчеото време сед валеж с постоянне ветрец. След дъжд водата е обогатена с нова свежа струя оказваща стимулиращ ефект на всички води организми. Сънчеото време е в резултат на повишено въздушно налягане водещо до по голямо количество на разтвореният въздъх във водата респективно и повече кислород. Вятъра е най важният фактор, създаващ вълни които премахват бактериите оразуващи филм на повърхноста и запечатване на водата пречейки на правилното и обогатяване с кисород от въздуха. Какво влиание оказва температурата на водата? Като студено кръвни организми температурата оказва пряко влиания върху жизнената активност и метаболизма на рибите. Рано на пролет рибата е на плиткото където водата по бързо се нагрява. През горешите летни дни е в дълбокото защото прекалено топлата вода е бедна на кислород. Разтвореният кисород е обратно пропорционален на температурата. С повишаването и кислорода във водата намалява, а той е най важният фактор за всички жисвотни. Направени изледвания на чешки учени е забелязано, че при замръзване на водата шарана се насочва в места с по студени води но по богати на кислород.
Въпреки всички спекулации и анализи, всички се нуждаем от малко късмет, ето защо ви пожелавам Наслука! :fishing10: :fishing10:
дядо тричко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Най благоприятното време за риболов

Мнение от дядо тричко »

Топлите дни на есента са все още благоприятни за риболов, възползвайте се. Разбира се, че за разлика от лятото сега риболова е малко по сложен. За да е успешен трябва да направите някой леки корекции. Ловете на вече проверен водоем който познавате добре, и знаете навиците на рибата, като се изместите малко към по дълбоките места. Мирната риба лека полека напуска плитчините. Ако ловите на плувка я запазете за пролетта тя ще ви потрябва. Понеже трябва да увеличите значително дистанцията и дълбочината дънната е най подходяща за сезона. Захранването не върши работа. Сега вие трябва да търсите рибата където се е преместила, защото с захранка няма да я примамите на голямо разстояние. Трябва да хвърляте по близо до нея. Пружината и кюспето вършат идеална работа, примамват рибата но не я насищат и тя е активна. Наслука!
Аватар
SebastianGray
новобранец
новобранец

Re: Най благоприятното време за риболов

Мнение от SebastianGray »

Страхотна тема, дядо Тричко, и наистина заслужава да се раздвижи пак. Много от нещата, които спомена, ги наблюдавам и аз по моите излети – особено влиянието на налягането и вятъра. Много колеги подценяват вятъра, а той често прави разликата между „няма удар“ и „риба след риба“.

Аз бих добавил още два фактора, които при мен често се оказват решаващи:

1. Стабилността на времето
Не толкова дали е облачно или слънчево, а дали има резки промени. Когато времето държи едно и също 2–3 дни, рибата се отпуска и почва да се храни по-предвидимо. При внезапни промени – падане на налягане, силно застудяване или рязко затопляне – почти винаги забелязвам спад в активността.

2. Часът от деня
Лятото най-често имам успех рано сутрин и късно вечер, когато слънцето вече не нагрява водата толкова. Пролет и есен обаче понякога точно обедните часове дават най-много удари, защото тогава водата леко се затопля.

Съгласен съм и за това, че след дъжд често е най-добре – водата „оживява“, реките носят нова храна, а и големите риби излизат по-смело.

В крайна сметка обаче… да, нужно е и малко късмет. Понякога всички условия изглеждат идеални, а рибата пак не ще. Друг път отиваш „за час-два“ без особени очаквания и става най-добрият риболов за месеца.

Наслука и от мен! 🎣
Tech-savvy enthusiast with a passion for discovering new tools, exploring download utilities, and diving into software workflows. Always ready to ask questions, share insights, and learn from others in the community.
Публикувай отговор

Обратно към “Времето и риболова”