Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Помощ при избора на неопрен
Модератор: nkolev66
-
- новобранец
питане за неопрените и тяхната употреба
Здравейте колеги,дайте мнение за дебелината на неопрена какъв е по удачно да си взема от 3мм или от 5мм при положение че ще влизам в морето след 15 май и на дълбочина до 5 метра.Ще съм много благодарен за инфото и наслука навсички.
-
- научил се да хвърля
Re: питане за неопрените и тяхната употреба
Със сигурност най-добре е да имаш 3мм за лятото, 5 мм за есен и пролет и 7 мм за зимата.
Но петицата си е универсална дебелина. Имам 5 мм и с него съм гмуркал и при 14 градуса 2ч. Ако ти е студено можеш да го ползваш с неопреново бельо 3 мм. За мен по лошо е лятото когато водата стане 27-28 гр. става нетърпима жега.
Ако за пръв път си купуваш неопрен със сигурност започни с 5мм.
Но петицата си е универсална дебелина. Имам 5 мм и с него съм гмуркал и при 14 градуса 2ч. Ако ти е студено можеш да го ползваш с неопреново бельо 3 мм. За мен по лошо е лятото когато водата стане 27-28 гр. става нетърпима жега.
Ако за пръв път си купуваш неопрен със сигурност започни с 5мм.
Re: питане за неопрените и тяхната употреба
За попчета през лятото 3 мм са напълно достатъчни. Все пак непрекъснато се движиш, слизаш на малка дълбочина и повечето време си на повърхността. По-добре 3 мм, който ти приляга идеално с боне от колкото 5мм без боне. Студа на краката и ръцете се търпи, докато на главата не, а и тя отделя най-много топлина.
-
- новобранец
Помощ при избора на неопрен
Здравейте колеги много се двоумя какъв неопрен да си взема и по точно от коя марка да е и дали е удачно да е с отделно боне или по добре е да е с цяла горница с боне.Предлагат ми два вариянта единият е на фирмата боша от две части горница и долница а другият е на фирмата аквалинг който е цял неопрен със отделно боне разликата в цените е 50лева като по скъпият е на фирмата боша а иначе и двата са 5мм.Ще се радвам ако някой даде инфо или съвет за някоя марка по кочествени неопрени на цена около 300-350лева.
- Local
- учете се от него
Re: помощ при избора на неопрен
Клавиатура риба не лови!!!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега Никидобрев, колегата Локал Ви е показал според мен най-подходящите за нашето черноморие неопрени! Пролет и есен ще имате възможност да обличате гащеризона и камизолата, така ще имате на гърдите и корема двайна термоизолация при ниски температури на водата. А лятно време, когато водата стане на чай, ще плувате само с камизолата! Бонето не е само за термоизолация на главата! При вълнение около скали се случват и удари в тях! Тогава бонето играе и ролята на каска! Омекотява удара и предпазва от травми. Вижте, дали ще ви предложат и неопренови чорапи. Ако няма, потърсете си или си вземете един чифт ръчно плетени от дебела вълна чорапи. Много ще са Ви полезни особено при температури на водата 10-15 градуса. Няма да Ви мръзнат пръстите на краката. Аз съм ползвал и вълнени ръкавици с пет пръста за най-студените води.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Local
- учете се от него
Има всичко и ръкавици и чорапи в 3 вида дебелини, само да изяви колегата желание всичко ще му бъде обясненоДиканаров написа:Колега Никидобрев, колегата Локал Ви е показал според мен най-подходящите за нашето черноморие неопрени! Пролет и есен ще имате възможност да обличате гащеризона и камизолата, така ще имате на гърдите и корема двайна термоизолация при ниски температури на водата. А лятно време, когато водата стане на чай, ще плувате само с камизолата! Бонето не е само за термоизолация на главата! При вълнение около скали се случват и удари в тях! Тогава бонето играе и ролята на каска! Омекотява удара и предпазва от травми. Вижте, дали ще ви предложат и неопренови чорапи. Ако няма, потърсете си или си вземете един чифт ръчно плетени от дебела вълна чорапи. Много ще са Ви полезни особено при температури на водата 10-15 градуса. Няма да Ви мръзнат пръстите на краката. Аз съм ползвал и вълнени ръкавици с пет пръста за най-студените води.![]()

Клавиатура риба не лови!!!
-
- научил се да хвърля
Колега ако питаш мен по-добре си вземи 7мм за да можеш да влизаш когато водата стане по-студена.Те също са в порядъка на 300-400лв
Най-добре си купи харпунджийски неопрен 5 мм с който повярвай ми ще можеш да се гмуркаш и в по студените месеци... + това си има и протектор за зареждане на гърдите, който малко или много пази от натъртвания при опъването на ластиците
Мисля че в тоя ценови диапазон има къде къде по-добри оферти и то точно за харпунджийски костюм. Даже наскоро в сайта на spearfish.org се разискваше темата за Термика на Марес... дали е подходящ за подводен риболов.. пусни една търсачка и разгледай дискусията.
Поздрави

Поздрави
- disconnect__
- новобранец
- Обратна връзка:
Питане
Здравейте младежи
от доста време чета из форума за вашите успехи..премеждия и много ви се възхищавам. Aз съм нов в това начинание и ми предстой да си закупя неопрен (понеже захладня) ,,,по точно NAVA Evolution 5mm (на добра цена е) и се чудех добра ли е марката и кой размер би бил подходящ за мен 180см / 72кг понеже в Варна по магазините не го открих и ще го поръчвам по интернет и тн.
Мерси предварително и наслука!

Човек е: Относително самостоятелна автономно-действаща биоенергична информационна единица.
Re: Питане
неопрен от Нета , не бих си купил - поради простата причина че няма как да го пробвам
, поради същата причина не бих си купил неопрен от магазин , дето не дават да пробваш неопрените
...ако изчакаш 3 месеца ще им паднат цените драстично
...за въпросната марка , за която питаш нямам впечатления 

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Искам да кажа, че имам Азорес 5 мм който е подобен на този. Неопрена си заслужаца на 100% много ми е удобен... аз също го купих от видракс ... а цената сега е просто подарък. Виж кои размер ще ти пасне... и не се замисляй за качеството.... просто е супер. Преди година и аз бях на тази дилема.... вече имам и 3 мм на Омер и да ти кажа.... почне ли се един път няма спирачка
Успех и 

твоя размер е XXLdisconnect__ написа: кой размер би бил подходящ за мен 180см / 72кг
Булти, 5мм камуфлажен неопрен, хеланка жарсе, за 190лв, вЕрвай ми няма как да стане по-евтин скороБулти написа:...ако изчакаш 3 месеца ще им паднат цените драстично![]()

то после може и да няма никакви
...като гледам кво чудо се заформя
...всеки разпродава и се спасява кой как може
...баси кризата
....