Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА „РЪКА„
Модератор: bobopeli
-
- ще става разбирач
РИБОЛОВ НА „РЪКА„
Колеги , разрешен ли е риболова на ръце в БГ.Ловил съм преди доста време но без успехи.Присъствал съм на такъв риболов много пъти и е голяма емоция.Планувам да направя такъв риболов на една малка и не много известна рекичка лятото.Там така или иначе нйама кой да проверява
.
Това според мен е най директния и природен риболов, близо до природата и може да съхраниш рибата , като си я пуснеш невредима.
До колкото знам имаме цял президент практикуващ този риболов.
Който има опит , моля да сподели.

Това според мен е най директния и природен риболов, близо до природата и може да съхраниш рибата , като си я пуснеш невредима.
До колкото знам имаме цял президент практикуващ този риболов.
Който има опит , моля да сподели.
-
- научил се да хвърля
Re: РИБОЛОВ НА „РЪКА„
Колегата, ме върна до едни спомени преди много години.
Бил съм около 8-10годишен.Става дума за река Марица -Пловдив.Имаше един батко от махалата - по-голям от нас със 7-8г.,викаха му "Лудия Тошо".Та той ловеше рибата на ръце.Излизаше от реката с една риба в устата и по една в двете ръце.По два начина ги ловеше:
-единият беше на плиткото взимаше в едната ръка пясък и тръгваше да бяга по течението, правеше 10-15крачки ,хвърляше пясъка в форма на полуокръжност и сядаше на дъното с разкрачени крака по течението.Рибата се биеше в краката му.Вадил е алаи,мряни,кефали и карабалъци.
-вторият начин беше на бъркане по камъни и подмоли .Там вадеше големи кефали, но казваше ,че там често го хапят водни плъхове.
Успех колеги, в риболова на ръце-няма такъми,няма стръв,няма захранка,забравих воблерите-много ме е яд ,като видя тези 25-35лв.умирам от яд,защото са много готини.

Бил съм около 8-10годишен.Става дума за река Марица -Пловдив.Имаше един батко от махалата - по-голям от нас със 7-8г.,викаха му "Лудия Тошо".Та той ловеше рибата на ръце.Излизаше от реката с една риба в устата и по една в двете ръце.По два начина ги ловеше:
-единият беше на плиткото взимаше в едната ръка пясък и тръгваше да бяга по течението, правеше 10-15крачки ,хвърляше пясъка в форма на полуокръжност и сядаше на дъното с разкрачени крака по течението.Рибата се биеше в краката му.Вадил е алаи,мряни,кефали и карабалъци.
-вторият начин беше на бъркане по камъни и подмоли .Там вадеше големи кефали, но казваше ,че там често го хапят водни плъхове.
Успех колеги, в риболова на ръце-няма такъми,няма стръв,няма захранка,забравих воблерите-много ме е яд ,като видя тези 25-35лв.умирам от яд,защото са много готини.

Познанието се добива лесно за разлика от мъдростта - Аристотел
- kapsula
- вече хвърля и на тежко
Не съм сигурен но мисля че е забранен. Аз съм израснал на р.Марица като малък съм прекарал доста време във водите и. За този вид риболов мога да ти кажа че си е доста емоция. Но и както другите начини си има техника и тактика. И сега лятно време се виждат хора които се "пускат" по течението. Понякога когато ловя мряна нагазвам във водата и съм виждал гуми от камиони да лежат на дъното. Гумите разбира се са поставени умишлено и са коствали живота на доста сомове. Не знам ако пробваш дали ще издържиш психически защото през ръцете ти ще минат доста други животинки покрай рибите и ще изглеждаш като на сървайвър. 

-
- ще става разбирач
На Марица , не бих се пуснал на ръце, но има едни рекички които са сравнително чисти и има кефал и мрени,На малка вода, горе долу чиста, дебели сенки, компания, аганце зготвено „на трап„ , бело и червено, ракийки , ей такива работи са ми като идеи 

-
- ще става разбирач
В тези набелязани местенца съм виждал водни змии , не ме смущават животинките, ама никак, понякога пепелянки преплуват рекичките, но и това не е проблем 

-
- научил се да хвърля

-
- ще става разбирач
Гумите от камиони в нашия край некои бракониери ги ползват , рибата се укрива в гумата, от вътре и се лови на раце или с други средства, некои имат с себе си къси мрежи и преди да бъркат заграждат част от брега, така рибата няма шанс.За друго не се сещам,но по край тея гуми винаги метам блесни и често е успешно.stocher написа:Колега kapsula, би ли обяснил малко по-подробно това с гумите от камион , за първи път го чувам!
![]()
![]()
При нас класика в бракониерски средства у водата са си даули.
- kapsula
- вече хвърля и на тежко
Даулите са си едно на ръка. Гумите рибата ги ползва за укритие или обитаване (визирам сома). Извесно е че сома може да използва дадено място дълго време и така настанява се излиза за храна и пак се връща на същото място. Изобретателноста на хората е безгранична намирал съм балони от бойлер,тръби абе всякакви неща които могат да свъртят сом.
-
- научил се да хвърля
Благодарим, колеги!!!
Много хора без работа има в тая държава!За такива идеи иска свободно време да се мисли!

Много хора без работа има в тая държава!За такива идеи иска свободно време да се мисли!

-
- вече хвърля и на тежко
аганце зготвено „на трап„ , бело и червено, ракийки , ей такива работи са ми като идеи
Искам и аз да дойда!
Искам и аз да дойда!
- MITKO70
- кандидат преподавател
Разбира се ,че е забранен този риболов.А ,президента дето ловеше така на времето ,си плати глобата
Ако беше разрешен ,сигурно щеше да има и подфорум за него в сайта 

Всичко може,но не всеки го можe.

-
- ще става разбирач
Е , пък не е добре да е забранен, това е най майсторския и чист вид риболов, не вреди и на рибата, ако не се лови за плюскане.Сметам и аз да „си платя глобата„MITKO70 написа:Разбира се ,че е забранен този риболов.А ,президента дето ловеше така на времето ,си плати глобатаАко беше разрешен ,сигурно щеше да има и подфорум за него в сайта

- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Този риболов е наистина доста динамичен. Още от дете го практикувам , но напоследък нещо не съм .. Може би причината е че една змия ми мина през шортите ( добре че бяха широки горе , а не ги бях вързал) ..
))

-
- учете се от него
Бе , вие нормални ли сте- това си е 100% БРАКОНИЕРСТВО
Ми вземете по едно малко харпунче и по една маска(очила) - за речен /ръчен риболов са супер!!! Харпунчетата са "домашно " производство- да взема да постна и чертежчета.....

-
- ще става разбирач
Това е толкова бракониерство, колкото да ловиш пъстърва в делничен ден или да ловиш с една кука повече на въдицаIDA написа:Бе , вие нормални ли сте- това си е 100% БРАКОНИЕРСТВОМи вземете по едно малко харпунче и по една маска(очила) - за речен /ръчен риболов са супер!!! Харпунчетата са "домашно " производство- да взема да постна и чертежчета.....