Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Eлеврек?
Модератор: bobopeli
- RiverFisher
- новобранец
- RiverFisher
- новобранец
Жорко, аз не съм от северозападна България,а от югоизточна от Бургас.Писал съм се Рекс Хънт,защото моето име беше заето.Нямам претенции,че съм голям рибар,но все пак и на мене ми се случва от време на време да хвана някоя рибка.
Съжалявам,че нямам възможност да кача във форума някой снимки от излетите ми.Що се отнася до елеврека,благодаря ти за подробното обяснение за призхода на това име,в Бургас на бялата риба казваме сулка.Така че елеврека се оказа точно това което си мислих,просто едно местно наименование.

Ако иска да кълве,когато съм за риба ми е добре!!!
Жорко,както гледам от дебатите по темата се очертаваш като голям експерт я да те пробвам и аз с някой местни наименования.Какво е Белевица и какво е Луповец
Що се отнася до телевизията в която работиш,радвам се,че отдавна я махнаха от кабелната ми в къщи.До колкото си спомням от времето,когато гледах предаването,там"големи експерти в риболва" си"мереха пишките" в ефир пред цяла България, кой е по-голям рибар

Здрасти Жорко.Ще трябва да те разочаровам,но малко ти куцат познанията за морските риби.Що се отнася до паламуда така е,но за попчето не позна!Семейството на попчетата е доста голямо.Кая и Лихнус са риби от това семейство абсолютно различни видове.На Каята казват тревно попче,много е вкусно и няма много кости като другите попчета,Лихнуса е по-едър и с по-голяма глава, а попче рибарите казват на Стронгила.Що се отнася до Белевицата,нали говорехме за местни наименования,ако дойдеш в Бургас и кажеш"Дай 1 кило"Уклей,ще те гледат като гръмнати!На Уклея казват Белевица. Не казвам,че е правилно,просто местно наименование.А за предаването ти,щом си го създал трябва да можеш да понасяш не само похвали,но и критики.Гледах няколко много грозни скандала между учасници от типа на"Ти пък кво разбираш от риболов бе!"Това не ми хареса.Що се отнася до този форум мисля,че е създаден да се забавляваме,да си помагаме и да научим нещо ново и интересно,а не да се заяждаме едни-други. Хайде със здраве и на слука

Искам да направя една корекция.
Жоро е прав! Кая казват на попчето в някой региони.
Рибата която имах пред аз се казва Галя!
Лесно може да да бъде сбъркана с попче,и се лови инцидентно при риболов на попчета,но всъщност е от семейството на Треската.
Тази справка направих от една статия на Иван Лавришин в списание 'Български риболовец".Той е написал доста интересни статии за морския риболов.

Искам да направя една корекция.
Жоро е прав! Кая казват на попчето в някой региони.
Рибата която имах пред аз се казва Галя!
Лесно може да да бъде сбъркана с попче,и се лови инцидентно при риболов на попчета,но всъщност е от семейството на Треската.
Тази справка направих от една статия на Иван Лавришин в списание 'Български риболовец".Той е написал доста интересни статии за морския риболов.
-
- сериозен играч
Господин Гоцов,
С пълното съзнание ,че ще бъда оплют и обявен за некъдърен и не знам още какво след този пост , аз ще си изкажа някои мои мисли.
Явно е мисля на всички, че сте голям риболовец.Също така е явно, че сте успял в живота и разполагате със средства ,които ви позволяват да упражнявате хобито си както ви се харесва най-много.Хвала на такива предприемчиви хора.Доказвате , че притежавате завидни познания в областа на риболова и ихтиологията.
Но си мисля ,че доста хора вече влизат с вас в конфликт (словесен разбира се) в една или друга степен.Това ме кара да се замисля над някои неща.Дали трябва да ви уважавам за предходните качества или последното обезмисля всичко по горе.
Хората не са равни.Никога не сме били и никога няма да бъдем.Но уважението към непознатия човек ( какъвто и да е той) е част от възпитанието на един човек и се нарича култура ( струва ми се)
От няколко места става ясно че сте много "точен" човек .Но от уважение кум вас съм длъжен да ви уведомя ,че от някои ваши постове не става ясно това.
Нямам за цел да "разпалвам"излишни страсти във форум за риболов ,но все пак както казват американците"Живеем в свободна страна"
Ваш съфорумец:
/инж.Димитров/
С пълното съзнание ,че ще бъда оплют и обявен за некъдърен и не знам още какво след този пост , аз ще си изкажа някои мои мисли.
Явно е мисля на всички, че сте голям риболовец.Също така е явно, че сте успял в живота и разполагате със средства ,които ви позволяват да упражнявате хобито си както ви се харесва най-много.Хвала на такива предприемчиви хора.Доказвате , че притежавате завидни познания в областа на риболова и ихтиологията.
Но си мисля ,че доста хора вече влизат с вас в конфликт (словесен разбира се) в една или друга степен.Това ме кара да се замисля над някои неща.Дали трябва да ви уважавам за предходните качества или последното обезмисля всичко по горе.
Хората не са равни.Никога не сме били и никога няма да бъдем.Но уважението към непознатия човек ( какъвто и да е той) е част от възпитанието на един човек и се нарича култура ( струва ми се)
От няколко места става ясно че сте много "точен" човек .Но от уважение кум вас съм длъжен да ви уведомя ,че от някои ваши постове не става ясно това.
Нямам за цел да "разпалвам"излишни страсти във форум за риболов ,но все пак както казват американците"Живеем в свободна страна"
Ваш съфорумец:
/инж.Димитров/
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Жорко обичам хората с високо мнение за себе си, особено тези които като се бръснат не се поглеждат в огледалото.
Та въпроса беше за "белица".
Аз не съм голям ихтиолог затова ще цитирам само чужди изявления.
Ти каза "белица = белевица = малък морунаж"
Не знаещите написаха
" Блескавец ;Научно название – Alburnoides bipunctatus
Местно название – блескавец, говедарка и белица, пръскач
Тази типично речна рибка принадлежи към семейство шаранови.
С уклея, с когото е в близки роднински връзки, сякаш са се договорили да си поделят местата на обитание.
Бабка, белица ;Научно название – Blicca bjoerkna
Местно название – платика, червеноперка (неправилни)
Това вече е истинската белица, която пък въдичарите свойски наричат червеноперка или платика.
Наименование: Морунаш (няма малък, няма голям)
Други названия: карабалък (и тук никои не знае, че се нарича и белица или белевица)
Латинско наименование: Vimba vimba
Описание: Морунашът също е шаранова риба, но като биология е много по-близо до платиките, отколкото до скобара"
Премисли за малката каракуда, която се нарича таранка. Колегите от половината региони на Р България ти се смеят. А ето какво казаха незнаещите :
" Каракуда ; Научно назвавие - Carassius carasius
Местно назвавие - каракуда, таранка (аз написах- няма малка няма голяма)
Златистата достига до 1,5 кг., сребристата достига до 3 кг." - независимо от това дали Жоро я нарича таранка или каракуда.
За "попче, кая , лихмус" няма да се закачам, само се чудя онова чудо "лихмус" дали не е "лихнус", но сигурно аз не съм в час, а и тези зверове все попчета ли са :
Дебелоустно кафяво попче
Тревно попче
Широкоглаво попче
Стронгил
Лихнус
Пожелавам ти успешен риболов.
Та въпроса беше за "белица".
Аз не съм голям ихтиолог затова ще цитирам само чужди изявления.
Ти каза "белица = белевица = малък морунаж"
Не знаещите написаха
" Блескавец ;Научно название – Alburnoides bipunctatus
Местно название – блескавец, говедарка и белица, пръскач
Тази типично речна рибка принадлежи към семейство шаранови.
С уклея, с когото е в близки роднински връзки, сякаш са се договорили да си поделят местата на обитание.
Бабка, белица ;Научно название – Blicca bjoerkna
Местно название – платика, червеноперка (неправилни)
Това вече е истинската белица, която пък въдичарите свойски наричат червеноперка или платика.
Наименование: Морунаш (няма малък, няма голям)
Други названия: карабалък (и тук никои не знае, че се нарича и белица или белевица)
Латинско наименование: Vimba vimba
Описание: Морунашът също е шаранова риба, но като биология е много по-близо до платиките, отколкото до скобара"
Премисли за малката каракуда, която се нарича таранка. Колегите от половината региони на Р България ти се смеят. А ето какво казаха незнаещите :
" Каракуда ; Научно назвавие - Carassius carasius
Местно назвавие - каракуда, таранка (аз написах- няма малка няма голяма)
Златистата достига до 1,5 кг., сребристата достига до 3 кг." - независимо от това дали Жоро я нарича таранка или каракуда.
За "попче, кая , лихмус" няма да се закачам, само се чудя онова чудо "лихмус" дали не е "лихнус", но сигурно аз не съм в час, а и тези зверове все попчета ли са :
Дебелоустно кафяво попче
Тревно попче
Широкоглаво попче
Стронгил
Лихнус
Пожелавам ти успешен риболов.
-
- новобранец
-
- новобранец
- atillas
- ще става разбирач
г-н Гоцев
ако позволите ще изкажа мнение относно ПОПЧЕТО
както вече колегата Ангел отбеляза
има много видове попчета /над 10 /
някой се срещат по често ,някой по рядко
кая е другото име на ВСИЧКИ видове попчета,употребявано в някой региони
лихнус/някъде лихмус/ е само един ВИД попче
тоест ако мога да ползвам малко философски методи :
всички попчета са каи
всички каи са попчета
всички лихнуси са попчета /каи/
не всички попчета са лихнуси
така че като обобщение и тука завършвам :
не е правилно да се ползва името "лихнус" като нарицателно за всички попчета така както се ползва името "кая "
/не наричаме всички фородове "кадет" нали ?
/
ако позволите ще изкажа мнение относно ПОПЧЕТО
както вече колегата Ангел отбеляза
има много видове попчета /над 10 /
някой се срещат по често ,някой по рядко
кая е другото име на ВСИЧКИ видове попчета,употребявано в някой региони
лихнус/някъде лихмус/ е само един ВИД попче
тоест ако мога да ползвам малко философски методи :
всички попчета са каи
всички каи са попчета
всички лихнуси са попчета /каи/
не всички попчета са лихнуси
така че като обобщение и тука завършвам :
не е правилно да се ползва името "лихнус" като нарицателно за всички попчета така както се ползва името "кая "
/не наричаме всички фородове "кадет" нали ?

-
- ще става разбирач
С риск да се конфронтирам с Жоро Гоцов,ще кажа...не колега,не си прав!
Платиката е от разред шаранови,ама не казваш на платиката шаран,нали така?
Лихнуса е от разред попчета и по същия начин не можеш на попчетата да казваш лихнуси!
И размера няма нищо общо.Ако хванеш дребен лихнус?Това което искам да кажа е че лихнуса(или плоскоглавото попче както е другото му название)е просто е една.....как да се изразя....порода попчета
Айде наслука на всички и стига сме ги чепкали тия риби
Е да ама трябваше да го кажеш!Попчето не е лихнус,а лихнуса е един от многото видове попчета!Ето пример:Жоро Гоцов написа:
кога съм казал че попчето не е лихнус ??? и къде ??? ..
Платиката е от разред шаранови,ама не казваш на платиката шаран,нали така?
Лихнуса е от разред попчета и по същия начин не можеш на попчетата да казваш лихнуси!
И размера няма нищо общо.Ако хванеш дребен лихнус?Това което искам да кажа е че лихнуса(или плоскоглавото попче както е другото му название)е просто е една.....как да се изразя....порода попчета

Айде наслука на всички и стига сме ги чепкали тия риби

- atillas
- ще става разбирач
драги колега гоцовЖоро Гоцов написа:Драги колега atillas ваша милост досега нещо изчете ли или само последните няколко поста са ви достатъчни ????
....я вземи и попрочети колега за кво иде реч ???
кога съм казал че попчето не е лихнус ??? и къде ??? ма що не четете бе хора и тогава да взимате отношение !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
наречието е породено пак повтарям и за теб от размера на рибата..........!!!
а защо е така : отиваш в Созопол и питаш рибарите как като се прибират по тъмно с лодките си и се засичат у водата един с друг,как само при споменаването на името на рибата добиват представа и иде реч за размера на улова !!!!!!!!!!!!!!!
анадъмо ли си колега??? лесно точно и ясно !!! а това че не си знаел защо е така си е твой проблем.........сори !!
не ми развивай повече лекций щото хич и неискам да ги слушам!!!
за справка : рибарско селище по БГ черноморието ни по избор..
айде със здраве...
с риск да си помислиш че се заяждам ще коментирам това което си ми написал
в отговор на въпроса ти -да изчел съм всичко не само последните няколко поста преди да ти отговоря
"наречието е породено от размера на рибата"
според мен ние тук дискутираме с цел установяване на истината , не виждам с какво ни помага да стигнем до нея това как някъде някой нарича дадена риба.
рибарите в созопол наричали големите попчета лихнуси ,следователно и ние можем да ги наричаме така
ами ако рибарите от шабла ги наричат малки свински крачета това брои ли се пак като име на всички попчета ?
или само рибарите от созопол имат привилегията да определят наименованието на рибите ?

"анадъмо ли си колега??? лесно точно и ясно !!! а това че не си знаел защо е така си е твой проблем.........сори !! "
анадъмо съм и съм ъндарстенд и още каквото са сетиш ама ми се струва че ти не си /от време на време и за някои неща/

"не ми развивай повече лекций щото хич и неискам да ги слушам!!!"
искаш не искаш аз лекциите ще си ги развивам не мож ме спря,тоя форум е за това, а пък ти дали ще ги слушаш си е твой проблем

в заключение
много хора не знаят ,но умението да водиш спор е академична наука със свои закони и правила
хвала на посветените в това изкуство

Колеги, без да обиждам някого считам, че темата страшно се разводни и в нея започнаха да се пишат мнения, които едва ли са полезни някому във връзка с риболова. Като че ли достатъчно сме се наситили на всякакъв род спорове и заяждания във форума, така че мисля за най-удачно тази тема да бъде заключена. Отдавна мислех да го направя, но ме спираше идеята, че е добре човек да познава рибите и техните наименования, щом се е захванал с нашето хоби. Тук обаче нещата се изкривиха и затова по-добре да спрем...
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!