Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Риболов на СОМ на ЖАБА
Модератор: sapuna
- Agent Vassilev
- новобранец
Упс, пропуснал съм!Тъй, де - ама как се закача?

- Fisherman66
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Стефко, чувал съм (а и съм виждал де...) да закачат жабенцето през кожата на гърба а задните крачка - с конец ги връзват за повода над куката ...

- Fisherman66
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
- legion
- научил се да хвърля
Stefko незнам кой ти е казал че жабетата умират от убождането но донякъде те е слъгал,незнам дали си чувал за слинална жаба с 2 думи жаба без глава
та въпросната жаба продължава да рипа нищо че и нема главата имахме една доцентка в университета дето твърдеше че такова жабе рипа повече от 24 часа след като му резнеш балката,и от хуманни съображения не караха да им бъркаме с игли в гръбначния стълб то изквиква и умира окончателно.Ние си играехме по час,час и нещо с такива жабета в лабораторията
и накрая от изтощтение спираше да рипа,но като го жегнеш с тока на правилното място пак се разиграваше
А жабетата дето ги ползваме за стръв колкото и невероятно да звучи умират от удавяне
Аз ползвам жабета за лов на кефал и ако улучиш мястото излизат добри парчета.Закачам ги или за главата(бацаш направо между очите
откъм корема)защото там е най-твърдото място по-жабата,но при по-големи жабета (3-4см без краката)келфала се изхитря и ги изяжда наполовина,като остава главата на куката,незнам сигорно напада първо откъм задните крака
,затуй по-често ги бацам(пак откъм корема) между задните крака
(с куката) като само пазиш гръбначния стълб,жаба с отхапана глава още не съм вадил
А и не пипам крастави жаби имат отровни жлези дали ще утрепат човек незнам,но не искам от опит да разбирам

Аз ползвам жабета за лов на кефал и ако улучиш мястото излизат добри парчета.Закачам ги или за главата(бацаш направо между очите

Дай на човек една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той винаги ще има храна.

Да, Легионе, предполагам, че това казваш е абсолютно вярно и че жабите са далеч по-издръжливи твари отколкото си мислим ние! Аз също съм забелязвал, че когато ползвам жаба за по-големи дълбочини по-скоро се удавя (не знам как го разбирам, ама си й личи
), а не умира заради това, че съм я набол. Но също е факт, че ако я бодем както и където ни падне, жабата във водата (не знам в лабораторията
) далеч не й е до припкане, и мърдане и изглежда като парцал - неестествено и непривлекателно за г-н Клен. А нали ние точно това искаме - да се харесаме на кленчо:!: Какво от това, че жабата ни е жива, когато никой не й обръща внимание?!?
Това е горе-долу като със жените: на пръв поглед щом е жена и си има всички атрибути (и е жива естествено
) би трябвало да ни устройва и да я "хапнеме" без много да се чудим. Е да ама не
Търсим, да е по-такава, по-онакава, засукана, игрива и пр. и пр.
И те го знаят, затова се почва с червила, мазила, полички, стойки, примижавания - само и само да клъвне някой

Това е горе-долу като със жените: на пръв поглед щом е жена и си има всички атрибути (и е жива естествено

- Aav
- новобранец
- Обратна връзка:
Мнение:
Значе прочетох всички коментари и реших да споделя моето мнение.Опита ми е от река Марица за другаде не3нам как е.Според мен жабата и умряла да е ако имаш късмет пак ще има удар.Просто като е жива шанса е по голям!!!Лично а3 отначалото когато нямаше кого да питам се стараех да остане жива като когато я хвърлям закачам още една и е оставям до мен на сухото да гледам кога ще умре
но винаги остава жива а тая в водата умира.Явно се дави!!!!!Винаги ама винаги е 3акачам между задните крака отгоре на долу през грабнака но се стремя да не го пречупвам.Другото което съм забелязъл при бързо течение жабата умира винаги по бързо от тихата вода.В много бавни води ми е била жива през целият улов 4-5 часа!!!Друго предпочитам я за стръв пред всички останали защото е естествен обитател на местото на ловуване а и друго много лесно се набавя.По добра стръв е живата рибка но пък е много ама много трудно човек да се сдобие с подходящата голимина и модел
.За големината мисля че на голяма жаба е най-одачно защото предотвратяваме хващането на малки сомчета което може да е фатално за тях.ВИНАГИ ПУСКАИТЕ СОМЧЕТА ПОД 1 КИЛОГРАМ.Всичко написано до тук е мое мнение.Не споря за нещо ако някой мисли че не е правилно.Дочуване и наслука.

А беше време когато TEFAL не мислеше за нищо !!!
- Agent Vassilev
- новобранец
Здравей Aav,
Имам роднини в Димитровград (аз самият съм раждан там). Вуйчо ми често ходи на Марица и се случва вечер да удари някой сом. Планирам и аз да отида с него скоро. Само, че един колега ми обяснява, че на ТЕЦ-овете на Марица-Изток имало по-добри шансове. Ти как мислиш?
Освен това някой може ли да се изкаже дали жабата или поповото прасе е по-добра стръв за сом?
Имам роднини в Димитровград (аз самият съм раждан там). Вуйчо ми често ходи на Марица и се случва вечер да удари някой сом. Планирам и аз да отида с него скоро. Само, че един колега ми обяснява, че на ТЕЦ-овете на Марица-Изток имало по-добри шансове. Ти как мислиш?
Освен това някой може ли да се изкаже дали жабата или поповото прасе е по-добра стръв за сом?
- Aav
- новобранец
- Обратна връзка:
Re:Agent Vassilev
Agent Vassilev Тия Тецове не съм ги виждал а само съм чувал за тях от този форум.А за стръвта според мен поповото прасе си е пушеното филе за сом-а ако мога така да се изразя.И не забравяй да му счупиш предните (лопатки) крака както искаш така ги наричай, че иначе се зарива в земята и става така че чакаш сом на стръв ОЛОВО
Успех !!!

А беше време когато TEFAL не мислеше за нищо !!!
- Agent Vassilev
- новобранец
- КОСАТКА
- новобранец
Здравеите !
До скоро не бях се пробвал за СОМ такаче нямам никакав опит с него.Хващал съм няколко малки сомчета на грозд червеи или на рибка. Миналата седмица ходих на ТЕЦ2 на топлото и реших освем за шаран да се пробвам и за сом. За целта предния ден си отидох до село а там има две вирчета и си налових едри жаби. Навързах големите куки и право към теца. Над вечер разпънах въдиците някаде около 100-150м на които бях закачил по няколко жаби за задното бутче. Сложих звънчето но след дваисет минутно звънене от дърпащите се жаби го подмених с вече празно шише от арияна 2л. Като почна да се стъмва това шише взе да се навдига от време на време, но реших, че е нещо дремно и не си стува да го вадя в очакване на нещо по така. След около още час и половина линията започна да се изпъва доста и все по опорито. Бащами не издържа и влези с лодката да вдигне да разбере какво се е хванало. За наи голямо очудване жабите ги нямаше а куките празни.
ТА ВЪПРОСЪТ МИ Е : НЯКОИ МОЖЕЛИ ДА МИ ОБЯСТНИ КЪДЕ СЪМ ЗБЪРКАЛ ? КАКВО МОЖЕ ДА МИ Е ОТМЪКНАЛО КРАСТАВИТЕ ЖАБИ ? КАКВО ДА ПРОМЕНЯ, ЧЕ ДА ИМАМ УСПЕХ С ТАЗИ РИБА ?
До скоро не бях се пробвал за СОМ такаче нямам никакав опит с него.Хващал съм няколко малки сомчета на грозд червеи или на рибка. Миналата седмица ходих на ТЕЦ2 на топлото и реших освем за шаран да се пробвам и за сом. За целта предния ден си отидох до село а там има две вирчета и си налових едри жаби. Навързах големите куки и право към теца. Над вечер разпънах въдиците някаде около 100-150м на които бях закачил по няколко жаби за задното бутче. Сложих звънчето но след дваисет минутно звънене от дърпащите се жаби го подмених с вече празно шише от арияна 2л. Като почна да се стъмва това шише взе да се навдига от време на време, но реших, че е нещо дремно и не си стува да го вадя в очакване на нещо по така. След около още час и половина линията започна да се изпъва доста и все по опорито. Бащами не издържа и влези с лодката да вдигне да разбере какво се е хванало. За наи голямо очудване жабите ги нямаше а куките празни.
ТА ВЪПРОСЪТ МИ Е : НЯКОИ МОЖЕЛИ ДА МИ ОБЯСТНИ КЪДЕ СЪМ ЗБЪРКАЛ ? КАКВО МОЖЕ ДА МИ Е ОТМЪКНАЛО КРАСТАВИТЕ ЖАБИ ? КАКВО ДА ПРОМЕНЯ, ЧЕ ДА ИМАМ УСПЕХ С ТАЗИ РИБА ?
-
- разбира нещата
За ТЕЦ-2 мога само да споделя 4е там тази година нито съм чул нито пък видял някой да хване европейски сом, но за сметка на това е бъкано с канален.От последния излет там се върнахме с 24 бр 4-ма човека и то защото ни омръзна да се занимаваме, но всички бяха между кило кило и половина.Ако използвате големи куки нищо чудно че стръвта я няма на куките.
Ако някой е хващал европеец на теца мога да го поздравя, а този някой ако естествено не иска да го запази в тайна може да сподели как е постигнал този успех.
Ако някой е хващал европеец на теца мога да го поздравя, а този някой ако естествено не иска да го запази в тайна може да сподели как е постигнал този успех.

Много ги накъсвам... кордите!
- КОСАТКА
- новобранец
kamen и аз несъм чул скоро от там да е ваден европеиски сом, но бях решил, че ще ходя там и реших да пробвам. Аз лично каналния сом малко не го уважавам, но все пак на каква кука и стръв е нормално да се лъжи ? Хващал съм такива гадове на грозд земни червеи дори и на цаверица. За него присъщо ли е да хване стръвта например моите жаби и като неможе да я налапа цялата да я разкъсва ?
ПС : Като ти гледам снимките добри улови имаш от теца ако не се лъжа ЕВАЛА колега.
ПС : Като ти гледам снимките добри улови имаш от теца ако не се лъжа ЕВАЛА колега.