Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

питане
Модератор: nkolev66
питане
Здравеите,вчера ми порадиха неопрен и ми обясниха че за да го ползвам ми трябва колан с тежести,не му знам името.Аз сам от Варна да ми кажете колко доло горе струва и каде мога да намеря,мерси предварително.
- FiSheRMaN_
- вече хвърля и на тежко
Re: питане
колана заедно с тежестите ще ти излезе 100-150 лв (зависи колко тежести ще са ти необходими).Ето разгледаи този саит има всичко необходимо http://store.spearfish.org/index.php?cP ... eb01a75a06
Мишел, като си от Варна, зайби тези скъпотии. Колан с тежести може да ти излезе от 30 лв нагоре. Зависи от броя на тежестите и на какъв колан ще се спреш. А броя на тежестите зависи от физиката ти, дебелината на неопрена и на каква дълбочина ще слизаш.
Иди в магазина на Кавала (сега е на втория етаж). Намира се точно на ъгъла на Кавала с Дунав. Там тежестите започват от 5 лв (930г, обикновени) и коланите са май от 12-14 лв нагоре. В Адреналин също имаше тънкажни тежести. Ако искаш разгледай и този на "Морска гара". Определено ще пинеш под 100-150 лв
Иди в магазина на Кавала (сега е на втория етаж). Намира се точно на ъгъла на Кавала с Дунав. Там тежестите започват от 5 лв (930г, обикновени) и коланите са май от 12-14 лв нагоре. В Адреналин също имаше тънкажни тежести. Ако искаш разгледай и този на "Морска гара". Определено ще пинеш под 100-150 лв

- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега Мишел, можеш и да си го направиш! Не е трудно! Взимаш колан от бракувана кола и си отливаш тежестите.Олово можеш да си намериш или купиш от вторични суровини от стари акомулатори. В гипс си правиш форма с вдлъбнатина във формата на "Ф", може и в пясък, но е по-груба повърхността. За модел можеш да ползваш и оригинална тежест или да си направиш подобна от дърво за калъп. Броят на тежестите, които ти трябват ще определиш лесно с помоща на приятел или приятелка. Обличаш неопрена , слагаш си маската, шнорхела и плавниците и лягаш по очи във водата. Приятелят ти започва да нарежда на гърбът ти тежестите една по една. Когато се получи отрицателна плаваемост и започнеш полека да потъваш, сваляш една тежест и останалите ги нанизваш на колана. Така ще ти излезе почти без пари, ако ти се занимава и имаш време .
Пиши после за подвизите си под водата! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Мерси за отговорите и предложенията,сабрал сам около 6 кила олово,и в4ера пробвах да си направя калап от гипс ама не се полу4и сега сам на работа и като се варна опитите подалжават.Надявам се да успея:) а подвизите ще по4акат докато се екипирам напално.Смятам като на4ало да по4на с хаваиско копие и поп4ета да усвоя далдисването добре и тогава да по4на с харпуните 

Колега на 10кг.собствено тегло сльагаш 1 кг олово
И с 3 и с 5 и със 7 мм неопрен ли?morskia написа:Колега на 10кг.собствено тегло сльагаш 1 кг олово

Аз съм слаб и висок - 70 кила. 5 мм горнище и долнище лонг джон с 9 кила тежести съм неутрален на около 3,5 метра. На къс 3 мм слагам около 4,5 кг 3 - 4,5 м и 3,75 кг под 4,5 м.
Всичко опира до структура на тялото и опит. Моя не е голям и за това нося повече олово от необходимото.
-
- научил се да хвърля
Аз съм 90кг със 7мм и слагам 11кг.
Re:izlet ot 15.05.2008
Zdraveite dnes hodih na fi4oza za riba, no nai ve4e da si probvam novia harpun, ima6e mnogo pop4eta v blizost do brega, no na okolo 2 metra bodata stava mnogo matna i ni6to ne se vijda. Udarih niakolko pop4eta i tova be6e, namokrih si zadnika za ni6to.No ina4e deniat be6e 4udesen. Otdavna sam registriran v saita, no biah malko na voina v afghanistan. sega vliazoh slu4aino otnovo. mnogo se kefia na razkazite na gospodin Dikanarov, bravo istinski pisatel i s mnogo dobar stil, prodaljavai taka, istinsko udovolstvie za men e da 4eta razkazite ti. 6te se radvam niakoi da dade informatsia za ulov na riba okolo Varna. Za treti pat vlizam tazi godina no ni6to sa6testveno, a i o6te sam novobranets v tozi sport. Uspeh na vsi4ki v ribolova.
Пашата обича смелите.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Добре дошъл отново във форума Барета! Щом имаш желание ще пиша спомени, защото сега съм далече от морето, а и нашето е бистро само през студените месеци. Голяма краста ми е но много рядко мога да си я чеша сега. Между другото, нали знаеш, че пишем само на кирилица!Имай го предвид да не те баннат модовете! Утре ще драсна нещо, защото сега нямам време! Пиши и ти по-подробно за гмуркането. Всичко е интересно:-температура на водата, бистрота, течения, вълна, облаци или превалявания, риби, които си видял или прострелял. Друго , което ти е направило впечатление. 

Re:малка информация за морето днес
Здравеите г-н Диканаров, днес температурата на морето вьв Варненския залив по моя часовник беше 15.6 , но аз сам сьс 7 мм Марес и не ми пука, иначе като го саблякох беше студена водата. Нямаше вятьр и морето беше спокоино.Ударих както казах дваисетина попчета, две морски змии , имаше много мазни кучета, направо огромни. на окло 200-300 метра имаше колеги с лодки и се засякохме с един на прибиране, имаше около 5-6 килограма кая. Каза че стръвта му е само скарида.Това беше около 12.40 на обяд.Малко трудно се справям с българските букви ама ще се справя.Имам 70 см харпун на effesub-easyblack,днес пробвах и един правен от сабери чарк за кая оба4е според мен за кая най - добре си е хавайското копие.С харпун за кая е много трудоемко и отнема време. Никьде не се видяха кефалови риби, а им бях мераклия. Тарся някои харпунджия с опит за да се науча и аз . Не ме е срам и да питам.
Пашата обича смелите.
Г-н Диканаров мога ли да ви притесня с моите днешни несгоди, понеже ви казах че сам нов в този спорт , да ви кажа как се мъчих днес. Варзах си за колана въже и накрая една топка за буи. там си сложих и втория харпун, сложих си и кокана на колана, да обаче почти през цялото време въжета, кокани и въжето на стрелата се омотаваха около мен или в плавниците. Даите ми някакъв съвет за да се избавя от тези проблеми.
Пашата обича смелите.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Барета, връзвай си харпуна за въжето! Никога не връзвай въжето за себеси!Никога да нямаш висящи на верижки, канапчета или каишки принадлежности! Ще ти разправя един случай от минали години. Бях вече харпунджия с опит и известност в Триполи. Така се случи, че с мен започна да излиза и един приятел от Пловдив. Беше супервайзор на една корейска инженерингова организация. Ходех понякога при него в тяхната сервизна работилница да си оправям я върхове я друго по снаряжението. Та Тошо си връзваше за дясната китка едно сгъваемо ножче на къса каишка. Казвах му, че това не е правилно, но понеже му бе удобно, не слушаше и един четвъртък след обед през 1988г. бяхме заедно в морето. Водата като тепсия. Течението бе от изток на запад и бе изчистило заливът пред Баб ел Медина хотел. В средата на залива, на около 1.5км има малък остров. Западно от него има обширни пясъчни полета , обилно наторявани от един голям канал на градската канализация. Там на дъното се образуват петна от синя тиня, от отлаганията и дъното е обрасло с ниски водорасли. Голямите скатове Рая обичат този раьон, защото лесно се крият до водораслите, като се зариват и дебнат кефалите. В този раьон ходех само при течение от изток на запад, иначе е отврат. Мътно, мръсно, гадно но рибата се там въртеше. Бистро обаче ли е , винаги там влизах и удрях сериозни риби! Та и този ден с Тошо гмурехме за Рая. Видях една около 20-25кг и извиках на Тошо. Като дойде слязох и я харпунирах. После с помощта на въжето успях да я укротя и тя легна отново на дъното. Излязох горе и Тошо слезе да пусне и той неговата стрела. Така с две стрели простреляна и теглена от двама, рибата излиза на брега много лесно. Може да се контролира от харпунджиите, ако реши да хване в друга посока и да се насочва към брега. Та слиза Тошо , стреля, ската обаче почна да се върти на едно място. Тошо плува на горе и на 2.5- 3м спря и се помайва. Гледам го и се чудя какво става. Разбрах, че не е нещо нормално! Пуснах въжето на моя харпун, извадих ножа и се гмурнах към Тошо и какво да видя? Тошо изблещил очи се мъчи бясно да се освободи от въжетата. С лявата ръка прихванах двете засукани въжета, моето и неговото и с ножа понечих да ги срежа. Този миг на охлабване на въжетата даде на Тошко възможност да се освободи и изкочи като тапа на повърхността. Такова раздишване не съм виждал да прави и Майол. След минути , като дойде на себе си ми каза какво бе станало. Ската при въртенето си около оста си засука двете въжета със харпуните и сиджимката на сгъваемото ножче останала между тях. Въжетата навити под и над ножчето и за да си поеме дъх Тошо е трябвало да повдигне с 2.5-3м ската над дъното, което не му бе възможно сам. След това разплетохме въжетата и извлякохме рибата на брега. От тогава до последното ни общо гмурене по Тошко нямяше нищо, което да виси. Разбра, че при необходимост, пускаш харпуна и излизаш на повърхността , а рибата си остава на стрелата. Няма къде да се загуби и да избяга. Тегли харпун, въже, буй и е ранена, та след време ще легне и ще я стигнеш. Буят ще ти я покаже. А и да спомена още едно нещо! Ножът си винаги миех със сладка вода и точех, независимо дали съм го ползвал. Винаги бе бръснач! Точа ги само от едната страна на острието, така то се изтънява постепенно. Ножовете си избирах да са над 30 см. и да са от порядъка на 2-3мм. дебелина от тъпата страна. Металната част гледах да си минава през цялата дръжка и да се вижда между чирените. Това ще обясня защо го правех. Защото ми се е налагало да разбивам пясъчни или варовикови скали за да си освободя забита в тях стрела. Ако има и мурена простеляна на нея, а това ми се е случвало два пъти, става много слажно. Трябва здрав нож върху, който да удряш с камък за да кърти скалата. Ако е от тези, красивите с фалшива дръжка, не ще можеш да къртиш парчета от скалата.
Другият път ще пиша, как когато си на зор можеш да скъсаш 4мм. капронов шнур на стрелата, без да го режеш. Един път ми се случи, ама бях млад, хала и неглупав. Беше 1886г. пак близо до Триполи. Абе що друг път, сега съм почнал, да я свърша. Прострелях хубав кефал от стадо в пещера висока около половин метър. Дълбочината бе около 4м. Пещерата бе много широка с няколко входа и светлина влизаше достатъчно. Кефалите по около 2 кг. си плуват вътре спокойно в кръг. Излизат през една дупка и влизат през друга. Прострелях с пнематичният си харпун един. Стрелата мина през него, като горещ нож през масло и се заби в скалата. Скалата от сорта на "бигор". Утаечна. Опъвам въженцето на стрелата, не се откача . Кефалът се изниза от стрелата, но плува далеко от мен. Опитвам да го стигна, ама не мога. Помислих за миг, да вляза вътре и да се опитам да си я освободя, но ме преряза мисълта, че при 05м разстояние между таван и дъно и 3-4м. до върха съм си останал като нищо в пещерата. Ще се закача някъде и излизане няма. Тогава навих на дръжката на харпуна пет-шес витки от въженцето и напънах със силата на краката, кръста и силата на ръцете, като с плавниците бях прекрачил отвора на пещерата. Надеждата ми бе да обърна контрите на стрелата. Това ми се бе случило веднъж, когато бях още аджамия при първия ми скат Рая. За това другия път! Та контрите не се обърнаха, но скъсах капрона. Може и да е имало някакъв дефект там, не бях забелязал. Та така се получи и стрелата остана там в пещерата и кефарът не се изниза за да го достигна ,та да го покажа за оправдание. Остана си проклетникът там на има няма 05м на канапа и на 3м от мен. Да си умреш от мъка! 

Благодаря за тази информация, но имам още въпроси, колко трябва да е дълго въжето на харпуна при условие че тои е без макара, и постоянно споменаваш че укротяваш рибата с въжето за какво става дума. И моля те би ли ми дал съвет как да си подредя вещите от харпуна до буя за да ми е най удобно. Аз съм инструктор - водолаз и знам че под водата е като при войната, ако не си помагаш с партньора си загинал, а от воината вече опитах. Благодаря още веднъж.
Пашата обича смелите.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Барета, редът е следния:-харпун;-въже с дължина 30м.;-буй. На буя виси резервен харпун, кука, кукан, торбичка или в джоб резервни върхове, клещи, точило, шише с вода, и друго. Въжето го хващам с карабина за дръжката на харпуна. Обикновено има отвор в долната част на дръжката, ако няма си пробий такова. Укротяването на голямите риби става като пускаш харпуна и с леко притискане пропускаш въжето през шепата си. Така имаш минимум 30м. за укротяване. Ако е голяма котка, например 15кг. , сваляш втория харпун и след като рибата е легнала стреляш втората стрела. Ако си на дълбоко , пусни и втория харпун. Нека се влачи по дъното. Така рибата ще се измори допълнително. След това слизаш на дъното хващаш втория харпун и излизаш на повърхността. Хващаш и въжето в другата си ръка, като гледаш двата харпуна да са с еднакво разстояние до рибата и тръгваш да излизаш. Ако рибата тръгне на лява, я връщаш с десния харпун, ако тръгне на дясно я връщаш с левия харпун или въжето. Ако е само един харпун, не е лесно да водиш рибата. Ако сте двама е най-лесно, защото плувате на 3-4м един от друг и теглите заедно. По-нататък, като добиеш опит ще почнеш да им сечеш на котките опашките под вода и тогава няма проблем да ги закачиш на кукана. Това обаче се прави с дълаг нож. Аз си избирах нож от пазара и си правех сам каниите по ножа. Правех си сам и токите за затягане на канията към кракът си. Правих се повече от стотина пъти на Фанфан Лалето но един път една ме прониза през дясната китка и сега средният ми пръст не е много подвижен. Но не ми пречи да си вдигам чашата, да си режа мезето или да си галя жената. Не съм инвалид! Още ставам за това онова!