Световно първрнство по риболов на пъстърва

Модератор: sapuna

Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Световно първрнство по риболов на пъстърва

Мнение от vIdRaTa »

Колеги риболовци,
информирам ви ,че на 24 и 25 май т.г.в гр. Девин ще се проведе световното първенство по риболов на пъстърва (на спининг). :smt041
Всеки който има физическата възможност :arrow: да заповяда, за да подкрепим националният ни отбор и да докажем за пореден път ,че и в малка и обезрибена България има хора,които могат да ловят не по зле от французци :lol: х :lol: хървати и какви ли още не 8) :D
Наслука
П.С.
И аз ще бъда там (служебно) ,така че ако някой иска да се срещнем (дали за да ми тегли майна :lol:,или да ме поздрави ,че съм голям рибар :lol: )
на лични ше се разберем :wink:
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
Аватар
Na_Sluka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Световно първрнство по риболов на пъстърва

Мнение от Na_Sluka »

Колега аз мога да дойда но не съм сигурен
даи малко инфо кои ще играят за нашия отбор ако знаеш
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

Марко да ти кажа честно на мене надеждата ми е нашия Бат Стан!
Преди първенството тренира много(та няма време да направим едно излетче) и не губи форма. :D
Нека да покажем че и ние си имаме сериозни пъстърваджии. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ако имам възможност ще отида!
Поздрави!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Дими , той Воблера е наш Стефко Минчев и заедно със Станилча мамин златен оформят Видрогръбнака на националният ни отбор :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

Стискам им палци Павка дано нашите момчета се представят достойно! :)
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

И аз ще стискам палци на място.
Но и до сега още не съм на ясно -риболова само на блесна ли ще е или и на воблер :roll: само питам де :)
Павка ти информиран ли си :?: :roll:
--- Конфуций---
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ми доколкото ми е известно риболова ще е на спининг което ще рече че може на блесна , на воблер , на гагаляга и пр. :wink:

Павел Иванов
Аватар
danail kacarov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от danail kacarov »

не сам много сигорен но мисля че ще е само сас блестна но не сам обеден
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Няма да е само на блесна :wink:

Павел Иванов
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

Чехите са първи.
Руснаците втори.
Ние сме трети, жалко :? ама следващия път :wink:
--- Конфуций---
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Що жалко ? Все пак трети в света хич не е зле :wink:
Честито на наште !!!

Павел Иванов
big jibra
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от big jibra »

Грешка ! Втори са словаците, руснаците четвърти.
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

ърво искам да благодаря от името на целия отбор за подкрепата, която ни беше оказвана и през двата дни. Дето се казва, у дома и стените помагат. Убеден съм, че всеки от вас е стискал палци за отбора и има своя принос към доброто ни представяне.
И така - всичко започна в четвъртък, когато се събрахме в Девин. Преди това бяхме провели подготвителен лагер там в началото на май и имахме някаква представа за какво иде реч. Цандера и Сашо обаче бяха отишли там още седмица по-рано.
Тимът беше в състав: Пацо Бойков, Деян Илиев и Илиян Илиев от Остриетата, Стефан Минчев - Цандера и аз от СТари видри. Треньори на отбора бяса Сашо Пасарелеца и Гошо Гетов от Девин. В щаба бяха още: Любчо Бояджиев от Родопа Смолян, Евгени Бон от Девин и Тошко Костадинов от "Устрем" Михалково. Те стояха зад нас в секторите и даваха указания. По-опитните състезатели като бате Борко Бояджиев, Емил Петрунов и Иван Тотков бяха секторни съдии, но ни помагаха изключително много с консултации, продготовка, примамки и т.н. Това са изключително опитни колеги, с продължителен стаж в пъстървовия риболов. Ето това бяха хората, пряко ангажирани с подготовката отбора и неговото представяне. Ако съм изпуснал някой, да прощава. Тая една група трябваше да се справи със съперниците от 11 други страни - Русия, Чехия, Словакия, Полша, Латвия, Италия, Португалия, Андора, Унгария, Хърватия и Украйна.
В четвъртък се проведе квалификация между мен и Цандера за това кой да играе като титуляр и кой да е резерва. Стефан я спечели, макар че до едно време поддържах огъня и даже водех в някакъв момент, но към края той хвана доста риби на воблер. Знаех, че е в страхотна форма и е по-добре той да започне.
В петък на тренировката водата беше доста мътна и всички отбори се оплакваха, че имат уловени по 1-2 риби. При нас резулртатите бяха много добри - Стефан извади 7 пъстърви, Илиян - 4, а Пацо, Деян и аз по една. Сметнахме, че сме уловили общо 14 риби, което на фона на тоталното безрибие си беше повече от отлично. Разбира се, не се съмнявахме, че в събота нещата ще бъдат други, тъй като за тренировката се пуснаха по 50 кила риба в сектор, а за събота и неделя бяха предвидени по още 100 кила дневно. Това прави по около 500-600 риби в сектор. Секторите бяха дълги по около 350-400 метра, така че рибите не бяха много нагъсто. В петък проведохме последните съвещания. Разбрахме се кой зад кого стои и как се прави рънинг.
Първи манш, събота
Аз трябваше да стоя зад Деян Илиев. Дидо улови две пъстърви в началото и дръпна напред. След това обаче световният шампион Алексей Шанин го мина с 4 риби, а чехът в сектора ни имаше пет. Пак добре, тъй като в съседния сектор другият състезател на Чехия Михал Тихи беше излющил 15 пъстърви за половин час. Във втория манш олаче Дидо влезе в един бързей, където чужденците не ловяха, тъй като или мислеха че няма риба там, или не знаеха как да го изчоплят с блесната. Дидо дръпна оттам 3 пъстърви и завърши втория манш с общо пет риби. Руснакът още го водеше с една, чехът беше дръпнал напред и стана ясно, че ще водим битка за второ място в сектора със Шанин, словенеца и състезателя от Италия. Имаше един от Андора, който също изглеждаше опасен, но предния ден се беше наковал на мотика в ресторанта и го отписахме от сметките.
В третия рунд Дидо дръпна още една риба, в четвъртия - още една, а в петия ги попиля - хвана още три! При финалния сигнал установихме, че дели второ място със словенеца с равен брой риби, а скветовният шампион Шанин е зад него в класирането с една риба по.-малко. Дидо игра страхотно и използвам случая да го поздравя. При това работеше само с блесни и нищо друго.
В останалите сектори нещата също вървяха добре. Най-голямата изненада за деня беше представянето на Пацо Бойков, който беше пречукал всичко живо в сектора си с 11 риби и беше първи. Впрочем това беше едната от двете загуби на състезателите на Чехия в секторите за двата дни. В сектор С Илиян беше завършил шести със седем риби, а в Д Цандера делеше четвърто място с още двама с по пет риби.
Като направихме сметката се оказа, че вървим на трето място и сме пред колоси в дисциплината като Русия, Италия и Латвия например. В техните тимове повечето бяха професионални спинингисти. Ние до един сме аматьори и работим друго: финансов експерт, мениджър, журналист, съдържател на магазин за такъми, а Пацо не го знам кво работи точно в момента. Става въпрос, че не се изхранваме от тая работа за разлика от Балачевцев и Шанин от руския тим например или от повечето от състава на Италия. Така че третото ни място беше невероятна изненада. Руският треньор Чернов дойде при мен и Сашо и ни каза, че ако ги бием и в неделя, ще ни направят шпалир и ще ни ръкопляскат.
Събрахме се на анализ в хотела. Оказа се, че чехите ловят на силиконови примамки - розови, с волфрамови глави. Според мен бяха оттренирали доста добре това нещо и имаха аванс пред съседите си от Словакия. Реши се да вляза да играя на мястото на Илиан, тъй като имам опит с гагалягите. За който не знае - гагаляга е вид силиконова примамка, наподобяваща октопод. Именно с това ловяха онези типове от Прага и Будапеща.
Неделя, втори манш.
Сутринта почна добре - при тегленето на жребия се паднах в сектор В, където предния ден ловеше Деян, а аз му давах акъл отзад. Бях запознат с условията, знаех къде се ловят риби. Реално със същия опит разполагаха латвийците и руснаците, тъй като техният Макартичан беше рънър в същия сектор предния ден.
С Любчо Бояджиев, който ми беше рънър за този ден, се разбрахме да започна да играя като Деян предния ден. Влязох в бокса, където той си улови рибите. Над мен обаче застана руснакът Питерцов, с когото щяхме да се сражаваме днес. Дадоха старт, дръпнах му с една риба, след това той извади три. Двете ги дръпна от моя бокс - подаваше блесната точно на граничата между двата сектора, и рибите в горната част на бокса ми влизата в неговия и кълвяха. Това е много хитра тактика. След това изпуснах две, скъсах две блесни. Слязох надолу в едно бързо течение и хванах още една.
Във втория рунд влязох да ловя в бързея, откъдето всички бягаха. Като тръгна един карък, не си е работа. Първо скъсах още две блесни, след това изпуснах още две риби. Сложих едно Мапсо обаче и с три бързи пъстърви му изравних на руснака. Свършва рунда, гледам на таблото, че се бием с руснака, италианеца и хърватина с по 5-6 риби.
Дойде ми най-сетне ред да избирам първи стартова позиция. Газ към бокс №19! Бях си избрал следните примамки за там - блесната Отрязания нокът, блесна Мепс Комет №3 и розови гагаляги. Старт с блесната Отрязания нокът - удар, хващам! Отзад имах такава невероятна подкрепа, че чак ми идваше да се просълзя. Като се обърнах, видях колеги от нашия клуб, от други клубове, познати, приятели, всички бяха там зад мен и ме подкрепяха. Сменям нокътя с Мепс Комет №3, удар - и тая навън! Слагам гагалягата и почвам да ора с нея по дъното. На второ замятане усешам кълване, засичам и изпускам пъстървата. Нищо, значи силиконките ми работят. Подавам отново, удар, тоя пък рибата е моя. Продължих да редувам силиконки и блесни и налових още една или две риби, не помня вече. Успокоих се, взех да си свирукам любимото ми парче "Кара Кольо седеше..." Край на рунда, събираме се и виждам на таблото, че сме равни с руснака и хърватина, чехът и словакът водят убедително, а италианецът и оня от андора и португалия ни гонят.
Четвърти рунд. Почвам на мястото, където стартирах състезанието, но скъсах две блесни и една гагаляга. Слязох надолу в бързея, хванах една риба. В това време получих нареждане да спринтирам към бокс №19, тъй като бил свободен. Изнесох се като диво прасе. Надърпах две бързи пъстърви и взех да дразня хърватина, който ловеше в бокс №20. Той ми каза, че ще ме хвърли във водата.
Край на рунда. Събираме се на таблото и виждам, че водя на Питерцов с две риби! Имам 13, а той е само с 11. Вървя трети, но предстои решаващ последен рунд.
Тука направих грешка с избора на място. Трябваше да избирам бокс трети. Вместо да изчакам руснака и да се лепна за него, направих глупостта да се поблазня дали не мога пак да вляза да ловя в бокс №19. Това стана така: първи избираше оня от Андора и отиде някъде надолу. Втори тръгна италианецът и се насочи към бокс №19. Той е на около 100 метра от мястото, където стартирахме. По регламент ни пускат един след друг през 25 секунди. Борката каза Старт!, и гледам, че италианецът е на не повече от 50 метра. така спринтирах, че си нямате на представа! Настигнах го и влетях като диво прасе в бокс №19 точно преди него. Оня се развика, стана олелия. Съдията обаче ми каза, че трябва да му освободя бокса, тъй като ми дали сигнал за старт на 20-ата, а не на 25-ата секунда. Не подозирали, че мога да спринтирам така, хем италианчето беше младеж на половината на годините ми дето се казва. Застанах в №20, взех да ровя по дъното, ама нанай. Италианецът засече една риба, само че я изпусна и отзад го поздравифха с бурни овации. Тръган надолу, влязох в бокса и веднага улових една пъстърва с гагалягата. След това сложих Отрязания нокът, скъсах го в някакъв камък на дъното и тогава играта за мен завърши. В това време отдолу съобщиха, че руснакът дърпнал три риби и вървим наравно. Вече нямаше време да се местя към него, затова останах да ора в №19 със силикона, а пред това време Питерцов извадил още три риби и така му станаха 17 срещу 14 за мен.
В крайна сметка в секторното класиране се наредихме - чехът, словенецът, Питерцов, аз, и след това италианецът, хърватинът и т.н. Казах си, че ще си изгриза пръчката, ако тая загубена точка от руснака вземе че провали отбора. Все пак бях доволен, че се класирах преди италеанеца, хърватина и останалите. Тва ми беде първо участие на световно и от мен не се очакваха чудеса, по-скоро задачата ми беше да опддържам огъня и да не потопя отбора.
В тва време се отчитаха резултатите в другите сектори. В сектор С Пацо беше назад, ама и руснакът не беше цвете за мирисане. В А Деян беше осми, ама руснакът вървеше десети, тъй че имахме две точки аванс. И тогава от сектор Д дойде щастливата вест, че бат Стефан Цандермейде е пречукал руснаци, муснаци и дели второ място със словенеца. Наплюнчихме химикалките, сметнахме как става класирането и УРААААА - ТРЕТИ СМЕ!!! Трети в света е повече от отлично постижение, тъй като никой не ни броеше в тройката. Пред нас са само чехите и словаците, зад нас остана отбор като Русия.
Изводите ми от световното са:
1. Мепс си остава блесна №1 квото и да разправят. Поне за река като Въча.
2. Гагалягите работят добре, но трябва да се направят разработки за риболов с тях в различните речни места и релеф на дъното. Да се модернизират джиговете, главите да станат волфрамови и т.н.
Вероятно има и друго, предполагам че колегите ще снесат повече информация по въпроса.
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от ivo75 »

Браво на Българските ЮНАЦИ - нека другия път имат едно на ум за българските "АМАТЬОРИ" :D :smt038 :smt041 :smt041
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от maznislav »

Едно голямо браво и от мен :)
Все по-големи успехи
Като се ожениш, ще разбереш какво е щастие, ама вече ще бъде късно!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”