идеи за добро въже за буя

Модератор: nkolev66

partisan
новобранец
новобранец

идеи за добро въже за буя

Мнение от partisan »

здравейте риболовци. за гмуркане използвам самоделен буй, направен от розов XPS/трудно се транспортира но не се хлъзга и не може да се спука/ и въже за простор/абе от тия канапите с оплетка/ и съм доволен, но искам да чуя още мнения. споделете опит. трябва да се развиваме
Ba6Maistora
новобранец
новобранец

Re: идеи за добро въже за буя

Мнение от Ba6Maistora »

Ами според мен за въжето първото и най-важно качество е да можеш да го прережеш с едно движение на ножа , да плава и да не се омотава и да ти пречи . :) от там нататак идеи и варианти много ! някои използват монофилна корда 4/5 метра след която вързват шлаух 4/6мм, аз използвам оплетено важенце от синтетичен материал :) да не говорим ,че има и по магазините специални въженца точно за тази цел :wink:
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

виж сега,
никакво въже.
Ами отиваш на морска гара или които си магазин пожелаеш и си вземаш една шлаувка
деаметър не съм сигурен какъвто си избереш
Говоря тти за шиша с който нанизваш рибата.Обикновенно това е калкан друго няма де.
Въжета и тем подобни,забрави.
Изображение
mickata
новобранец
новобранец

Мнение от mickata »

:D :shock: :shock: :D последния пост е уникален.... чипи ... да не се връщаш от абитуриентски бал ? :wink:
Ba6Maistora
новобранец
новобранец

Мнение от Ba6Maistora »

:D :shock: Аз ли нещо не разбрах !!! За въже вързано от баластния колан към буя ли говорим или за кукана ?!? :roll:
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

може би не съм го написал правилно.
Ще опитам пак,ако не стане трябва да снимам.
Значи по средата на шиша правиш лека дупка през която хващаш шлаувката,дълга колкото си пожелаеш
обикновено към 20 метра,на другият край за буя и това е.
Плува,не ти пречи и не се оплита.А и събира много калкан ,стига да ти се дърпа.
Изображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ей,само ви моля,пускайте си буйове които се виждат отдалече.Оня ден един беше с един черен,видях го едва на 20-тина метра,в залива,но имаше към 2 бала и вятър,а и водата сега там е една кафява,така че нека и ние добре да ви виждаме.
partisan
новобранец
новобранец

Мнение от partisan »

въпросът ми беше за въжето от буя до колана.поне аз се връзвам за колана а видях мнения че е по добре за харпуна. може да опитам. но въпросът беше какви точно въжета използвате за да мога да сравня с моето и ако има по добро да го сменя.засега друго освен тези за простор не ми хрумва а на пазара въжета бол, може да сте пробвали друго. а и като изброим варианти ще дадем възможност и на другите начинаещи като мен да се образоват в техническата част. у нас "направи си сам" все още е силно но за съжаление съм виждал и добри идеи но и такива които са даже опасни
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега, не е най-правилното решение да се връзваш за колана с въжето до буя.Моето, а и не само моето мнение е, че харпунджията трябва да е напълно освободен във водата.Въжето може да се заклини между камъни или да се овърже около камък и ако си на дъното, това може и да създаде изключителни затруднения при изплуване. Според мен въжето следва да е по-твърдо. Тоест да не се лесно гъне. Памучните или тънките алпинистки се лесно набират, особено в прибой до скали и често правят възли. Твърдото въже от синтетика се огъва по-трудно, но не се оплита лесно. Освен това по-трудно гние. Верно е , че старее, но това не е проблем, защото е пък много по-евтино! Пък все ще те изкара 5-10г. Памучните и другите от коноп или смес отсинтетика и памук си искат повече грижа. Плакнене със сладка вода и сушене. Ако ги прибираш мокри от морето по-лесно гният и хващат плесени и гъбички. :!: :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Днес се сетих за тая тема и направих някоя снимка. :arrow:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Шлаувката е запушена и плува,не пречи и не се оплита по камъните.
Събира доста калкинакис. :D
Изображение
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Чипи, не е добре работата, колега ! :lol:
Партизанина пита за въже на буя - оная оранжевата пура, дето ни обозначава,за да не ни отнесе перката на някое плавателно средство, а ти пишеш за въжето на кукана. :rolleyes:
Въжето на кукана може да събира и бая калкинакис, ама закона разрешава само по един и то над 45 сантиметрис в диаметрис, иначе станис бракониерис и..... ИАРА-с пиши якис Глобис, кат набарис. :smt066
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Eеи чисти като новородено дупенце.
Ако искаш слагай и по половин,всеки сам отговаря за себе си.
Говоря за буй и шиш и на един да съм полезен ще съм доволен.
Ако искаш слагай шиш,това е начина приятелю.А който иска да слага въжета.
Не задължавам никого да го прави.
Изображение
Ihtiandar70
новобранец
новобранец

Мнение от Ihtiandar70 »

Според мен Чипи е прав - Всеки знае себе си , но ако не дай боже стане беля, веднага се намесва съдбата да обере овациите за извършените глупости. Та по темата, ще Ви кажа аз как съм си решил този въпрос за себе си.Взел съм си голям класически буй, който да се вижда от много далеч, да ме виждат плаващите съдове а и аз да си го намирам когато го закотвя за да се навра в прибоите, а като се пробие го лепя с ПВЦ лепило за ВиК и безцветни лепенки от плажни аксесуари.За буя сам завързал шлаух 12- 15 м, затапен със запалка от двете страни за да плува.След него сам пуснал 5-8м монофил 1,5мм, като на снадката със шлауха съм сложил тапичка от рибарска мрежа, за да държи монофила отвесно и да не се влачи по камъните.В края на монофила, съм поставил голяма карабина, на която съм закачил оловна халка от рибарска мрежа.Когато плувам халката стои под колана ми, но когато поискам с едно движение го измъквам и го пускам на дъното да маркирам дупки или легнала риба.Когато плувам между високи скали, държа халката в ръка, за да я пусна веднага ако се оплета в дъното и да изплувам безпрепятствено.Пак казвам, така съм си решил въпроса за себе си, а ако съм бил полезен на някой ще се радвам, а един буй струва под 50 лв а моя го ползвам повече от 10 години, когато тези пари бяха цяло състояние...
Аз обичам и теб и земята, но морето е мойта любов!
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

gunman написа:Въжето на кукана може да събира и бая калкинакис, ама закона разрешава само по един и то над 45 сантиметрис в диаметрис, иначе станис бракониерис и..... ИАРА-с пиши якис Глобис, кат набарис. :smt066
:D Владо, смея се с глас, човече...

Стамене, когато ти остане свободно време пусни няколко снимки. Ще е много полезно за всички.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Ihtiandar70
новобранец
новобранец

Мнение от Ihtiandar70 »

Тони, на няколко пъти се опитах да кача снимки по един или друг повод, но се оказа над моите възможности.Ще отсъствам за около седмица, след това може да ти пратя някоя снимка на имейла.Поздрави.....
Аз обичам и теб и земята, но морето е мойта любов!
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”