Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

ЗЪБАТКО дойде...
Модератори: emo vasilev, alekst
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: ЗЪБАТКО дойде...
Имаше във по-стари теми пак въщия въпрос за поперите със снимки.Много радостно,но тези риби от Черно море ли са и кога са хванати!?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Михалич
- ще става разбирач

Няма я, старите кучета да се абите на нови методики - да го еба

Колега cerber, хванахме 10 тина змиорки на порта на Александрополис преди 3 седмици и още поне толкова изтървахме. Имаше бая адреналин

Благодаря ти за щуките ......

Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Ми то, и аз все се праскам /бир парче майстор/ с на жената улова.При прърви признаци ще подам сигнал "При вълците"...дигай благоверната госпожа и...при нас...ако не можеш да си хванеш ЗЪБЛЬО...от моя ще хвърлим на скарата...
При нас доста колеги водят жините си на риболов...за да им хванат рибата!

Утре ще съм при вас,ама с хинтихоптера.Може да мина над "японското да видя има ли гювеч....... После малко около Созопол и Маслен нос. Такива ми ти работи.....
Тази вечер минах през морска гара.Умряла работа. Сто калпака клатурят колците и за половин час само едно заблудено сафридче видях да хванат. Много помътня водата от цъфтежа на водораслите и рибата се изтегли навътре. Май ще трябва да се поизчака още малко,ама циганска душица-не трае......

Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз сега се връщам от морска гара.Тоя път не носех въдица,щото имам мускулна треска от последните няколко пъти.Дебел Даньо видях,беше хванал 4сафрида,аз като дойдох хвана още два-три + една хамсийка.До него колегата замалко щял да извади една хубава илария на чепарето,ама се откачила в последния момент.По повърхността на водата обаче има бягащи рибенца,направи впечатление не само на мен.Той спомена,че чул за половин-една хваната зъбата рибка.Вика като има риба,на желязото ли искаш да удари?Ние вилиците ги ползваме да бодем рибите с тях.
И така,утре-вдругиден пак ще повъртя малко "вилицата",пък знаеш ли?

И така,утре-вдругиден пак ще повъртя малко "вилицата",пък знаеш ли?
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Последния път бях навътре,където е чиста водата,но го нямаше,ни сафрида,ни нещо въобще.А дали е цъфтеж този път,може би.Такава рязка граница,без да има някакво течение/поне като пуснахме котва навътре остана под лодката и не се опъна наникъде/ до сега не бях забелязвал.чуруликпенчо написа: Тази вечер минах през морска гара.Умряла работа. Сто калпака клатурят колците и за половин час само едно заблудено сафридче видях да хванат. Много помътня водата от цъфтежа на водораслите и рибата се изтегли навътре.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
А отгоре като забележиш нещо,чукни едно тлф,че последно време гларусите много фалшива информация дават.
Водорасли и навътре,дал господ.
Полковник телефона ми загря от обаждания на колеги...тази вечер скромно но...от сърце по 2-3 килограма на кофичка...дава си още при нас...като дойдеш насам ...пусни една торбичка от въртолето да ти напълним с прясна рибка...че у Варна само с мераците ще си останете...
Тея дни са ми доста натоварени...това е отплата за това, че лових на воля миналата седмица...та не ми остава време да отида навечерен риболов до към 21.00 си дава рибата при подходящ вятър...докато отпускарях..вятъра бе "БОНЕНТА" напълно неподходящ...рибите се разхождаха на ята по повърхността и...не забелязваха ЧАПАРА...
МИХАЛИЧ...ще го излъжем с попер ЗЪБАЛОТО - ЛЕФУНДЕР...имам вече организация и попъри...е не е е като на снимката...ама ала Чайна Майна Баш Балък Чака-Рака...

С тея "чамбаламби" ей това се лови...според рекламата...

Тея дни са ми доста натоварени...това е отплата за това, че лових на воля миналата седмица...та не ми остава време да отида навечерен риболов до към 21.00 си дава рибата при подходящ вятър...докато отпускарях..вятъра бе "БОНЕНТА" напълно неподходящ...рибите се разхождаха на ята по повърхността и...не забелязваха ЧАПАРА...

МИХАЛИЧ...ще го излъжем с попер ЗЪБАЛОТО - ЛЕФУНДЕР...имам вече организация и попъри...е не е е като на снимката...ама ала Чайна Майна Баш Балък Чака-Рака...

С тея "чамбаламби" ей това се лови...според рекламата...

Извинявам се, че съм задал този въпрос два пъти, не съм го направил нарочно
Леферите ги ловя в Гърция. Но според мен няма никакво заначение къде е хванат, леферите са еднакви на всякъде, както не съм и аз първия хванал лефер на попер, няма и да съм последния... Когато не ви кълве на нищо друго и сте сигурни че има лефер, пробвайте, после ще си споделяме
. Ловил съм лефер с различни примамки, няма по ефикасен метод от повърхностните такива, дори и да не са точно попери. Вие самите казвате, че там където гони лефера, се виждат паникьосани бягащи рибки, никога ли не сте виждали, нападащ ги лефер на повърхността, ако не сте виждали, България е единствената страна в света където това не се случва и аз съм в голяма грешка.
Кога са хванати? Тази горната е на 13/5/2008г. Днес, също имам хванати два, онзи ден също..., общо взето, често ми се случва
.
Не искам някой да остава с впечатление, че искам да го убедя в нещо, всеки има право на избор и на собствено мнение.
batmilenе, няма никакво значение какъв е попера, важното е да прави шум и да го водиш добре. Паузите които правиш не трябва да са по големи от 3 секунди, защото лефера в повечето случаи се отказва. Принципно ако има вълни, проводката е по бавна и обратното, когато морето е спокойно. Прави 2 удара пауза, 2 удара пауза и т.н., Ако не ти напада, а само следи, ускори малко воденето, в повечето случаи има успех. Когато попера е по голям и тромав, забавянето, може също да има резултат. Ако си малко по настоятелен, постепенно ще схванеш много чалъми с попера.
Поздрав

Леферите ги ловя в Гърция. Но според мен няма никакво заначение къде е хванат, леферите са еднакви на всякъде, както не съм и аз първия хванал лефер на попер, няма и да съм последния... Когато не ви кълве на нищо друго и сте сигурни че има лефер, пробвайте, после ще си споделяме

Кога са хванати? Тази горната е на 13/5/2008г. Днес, също имам хванати два, онзи ден също..., общо взето, често ми се случва

Не искам някой да остава с впечатление, че искам да го убедя в нещо, всеки има право на избор и на собствено мнение.
batmilenе, няма никакво значение какъв е попера, важното е да прави шум и да го водиш добре. Паузите които правиш не трябва да са по големи от 3 секунди, защото лефера в повечето случаи се отказва. Принципно ако има вълни, проводката е по бавна и обратното, когато морето е спокойно. Прави 2 удара пауза, 2 удара пауза и т.н., Ако не ти напада, а само следи, ускори малко воденето, в повечето случаи има успех. Когато попера е по голям и тромав, забавянето, може също да има резултат. Ако си малко по настоятелен, постепенно ще схванеш много чалъми с попера.
Поздрав

Благодаря за инфото Цербер, преди години на Маслен нос видях как нападат леферите...по-точно гофусите...морето почервеня от кръвта на кефали и платерини...в Бургаския залив има добри места, където се ловят лефери...това са Крайморие, КРЗ "Илия Бояджиев", Порта...и Сарафово. Преди години традиционно ловяха лефера на блесни...дори има цели гилдии "БЛЕСНАРИ".След това започна да излиза и на воблери...имам доста удари на воблер...но на попър нито един.След като прочетох твоите репортажи във ФМ...накупих си още попъри...но качествени тук няма...докато магазинерите се начудят ...сезона ще свърши.
Миналата година доста рибари от лодка или от брега ловиха лефери с тежки джигове...от 80-100 и 150 грама...имаше известен вакум, но сега магазините са пълни с всякакви джигове, с различни грамажи и осветяване...
Също така миналата година слагах на края на карагьозеното чепаре малък джиг 30-40 грамов...отначало ми се смееха старите кримки...но като започнах да вадя едри по 40 см. и нагоре карагьози на джига...хукнаха да си купуват...оловни рибки...
Още веднаж ти благодаря за информацията...и имам един въпрос...използваш ли метален повод на попера...защото има случаи когато леферите атакуват откъм главата на примамката?
Миналата година доста рибари от лодка или от брега ловиха лефери с тежки джигове...от 80-100 и 150 грама...имаше известен вакум, но сега магазините са пълни с всякакви джигове, с различни грамажи и осветяване...
Също така миналата година слагах на края на карагьозеното чепаре малък джиг 30-40 грамов...отначало ми се смееха старите кримки...но като започнах да вадя едри по 40 см. и нагоре карагьози на джига...хукнаха да си купуват...оловни рибки...
Още веднаж ти благодаря за информацията...и имам един въпрос...използваш ли метален повод на попера...защото има случаи когато леферите атакуват откъм главата на примамката?
Металния повод който ползвам е дълъг 50-70 сантиметра, точно поради причината, че атакуват от към главата и се случва при по къс, пак да отрежат влакното. Загубил съм 10-тина рибки,а откакто ползвам дълъг повод, само една. Наблюдавал съм и друго, понякога когато воблера е в устата на един лефер, го атакува друг и също е възможно да отреже влакното, при къс повод, също така понякога се случва лефера да бъде хванат за опашката, поради това че често удря рибката с нея (изхвърля я на 10-тина метра), в този случаи съм виждал да се обръща и хапе металния повод.
В Гърция също има рибари, които ползват успешно джигова проводка, за лефер от брега.
В Гърция също има рибари, които ползват успешно джигова проводка, за лефер от брега.
Цербер, явно намерихме тема за общ разговор, който ще е полезен на всички...За поводите 50-70 см. ще трябва да импровизирам, но воблерите - попъри са проблем/ има попери ...но то магазина за 1 лев /...защото никой не ги внася освен Диян от втория етаж на Краставицата в Бургас...той от риболов с воблери разбира защото го е практикувал успешно ... дори в Австралия...ще му поръчам и ще ги достави...
От твоите репортажи разбирам, че ловиш успешно вечер и денем...но има и нещо друго...лефера се влияе и от много други фактори...време, ако е лошо, атмосферно налягане , вятър и вълни...
Край Гръцко...моретата са с по-голяма соленост, с друга хранителна верига...
Всичко това влияе на риболова...Забелязал съм, че при определени условия ЛЕФУНДЕРА яде и умряля риба /мърша/ закачена на дънния повод...
При други взема и от стоманен повод и ръждиви куки...затова трябва да се пробва според мен и на блесна, и на воблер, и на попър или джиг...за чепарета не говорим...те са задължителни...
А щах да забравя...искам да те питам...знам за един гръцки чалъм за ловене на лефер на дъно...7-10 куки 7-5 № се завързват на "трион" и това се омотава и забива в сафрида за стръв...като захапе Зъбчо...куките се набиват в устата МУ...нататък е лесно...ВЕРНО ли е това като способ...за дънен улов...?
Просто храната от дребни рибки е намаляла драстично в Черно море и яде поганеца всичко...
От твоите репортажи разбирам, че ловиш успешно вечер и денем...но има и нещо друго...лефера се влияе и от много други фактори...време, ако е лошо, атмосферно налягане , вятър и вълни...
Край Гръцко...моретата са с по-голяма соленост, с друга хранителна верига...
Всичко това влияе на риболова...Забелязал съм, че при определени условия ЛЕФУНДЕРА яде и умряля риба /мърша/ закачена на дънния повод...
При други взема и от стоманен повод и ръждиви куки...затова трябва да се пробва според мен и на блесна, и на воблер, и на попър или джиг...за чепарета не говорим...те са задължителни...
А щах да забравя...искам да те питам...знам за един гръцки чалъм за ловене на лефер на дъно...7-10 куки 7-5 № се завързват на "трион" и това се омотава и забива в сафрида за стръв...като захапе Зъбчо...куките се набиват в устата МУ...нататък е лесно...ВЕРНО ли е това като способ...за дънен улов...?
Просто храната от дребни рибки е намаляла драстично в Черно море и яде поганеца всичко...
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз го знам този монтаж,гръцка работа.Нещо с ПОЛИ...беше..Демек много куки,навити около сардина,или сафрид.Според мен обаче не е много умно,защото влакното ще бъде лесно прегризано.
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Много успешен попер и лесно достъпен е Rapala Skitter Pop, Много лесен за водене и бързо се свиква с него. Виждал съм го в няколко български магазина вкл. и он-лайн, на добра цена. Взимал съм го и от Ибей, за около 5 евро парчето.
Мисля, че това е най подходящия попер за начинаещи.
Има различни видове попери (потъващи, хоризонтални-hidro, pencil, хибриди и т.н.), мисля, че те изискват по прецизно водене, което предполага известен опит и лесно могат да разочароват рибар без такъв.
Лефера има определени места в които се храни, обикновено ги посещава в определен час, който важи за определен сезон или период. Обикновено се храни сутрин и вечер, но миналата седмица, например се ловеше единствено от 12 до 13 часа на обяд, в момента кълве малко след залез слънце и от 3 до 7 сутринта, преди няколко седмици от 15 до 17:30, през зимата се ловеше успешно от 15:30 до 19. Това продължава за известен период от време и разбира се важи за мястото на което ги ловя в момента.
Постоянно се опитвам да намеря накаква връзка, м/у активността на лефера и атмосверното налягане, лунните фази, времето, вълните, вятъра, мътността на водата. Може би стигнах до някакви изводи,но не бих казал, че е нещо абсолютно.
За хранителната верига: там където има атерина, има и сафрид, там кудето има сафрид и кефалови риби има и лефер. Обикновено стадата на лефера, следват стадата на сафрида с около половин час разлика.
Вероятно вие ловите лефер, на по диви места, аз го ловя в 200 хиляден град, където морския риболое е много популярен и се е научил да бъде много предпазлив и хитър, много трудно може да бъде излъган. Не че не сън виждал да се вади лефер на мъртва сардела или жива рибка, но това не е моя риболов, нямам толкова търпение. При този риболов има голямо значение дебелината на повода, а при металния такъв, е трудна работа. Преди години ловях скумрийки и сафрид на пристанището на Неа Перамос до Кавала, със стръв жива атерина, на плувка, най масовата риба, освен атерината там беше лефера. Беше почти невъзможно да се хване, по всякакъв начин избягваше стръвта. Един ден си напавих експеримент и сложих повод 0,08, веднага след потапянето на стръвта следваше удар, естествено моментално отнасяше куката. Има разбира се рибари които успешно го ловят на мъртва рибка, но не бих казал че го скъсват.
Същото важи и за риболова на воблер, джигове блесни и други потъващи примамки. Хубавото на риболова с повърхностни е точно това, че лефера не обръща никакво внимание на повода, колкото и дебел да е и какъвто и цвят да е, напада без абсолютно никакви притеснения. Ако сравня ударите от лефер на колега ловящ на воблер с лопатка, кастмастер и т.н. към моите с попера, аналогията е 1:10 в моя полза. От друга страна, ако аз извадя 2 риби, той ще извади една, поради причината, че с попера успешно се вадят едва около 20% т.е. от 5 удара една, но пък емоциите са незабравими, дори при неуспех.
Друг проблем е, че лефера много често се откача от тройките, на изкуствените примамки, вероятно поради специфичните движения които прави, донякъде решение на това, е замяната им с единични куки, но пък тогава празните удари стават прекалено много. Решението което намерих е да сменям тройките, с такива които имат големи контри, загубените риби намаляха значително.
Това което казваш, за навързаните куки, се нарича полиангистро (25-30 навързани куки през сантиметър-сантиметър и половина). По този начин се лови на мъртва рибка и тесто, увива се полиангистрото, като остриетата на куките не трябва да стърчат навън и не трябва да изглежда като таралеж (забива се само първата кука, останалите се оставят свободно), накрая се прави клупче и се обръща, за да няма възел, и да не изпада сръвта По този начин се ловят всякакви риби мирни и хищни, дори октоподи, лови се и лефер, но много пъти съм виждал да къса, многото куки обаче, се забождат навсякъде и има голям шанс да го извади.
Поздрави
Мисля, че това е най подходящия попер за начинаещи.
Има различни видове попери (потъващи, хоризонтални-hidro, pencil, хибриди и т.н.), мисля, че те изискват по прецизно водене, което предполага известен опит и лесно могат да разочароват рибар без такъв.
Лефера има определени места в които се храни, обикновено ги посещава в определен час, който важи за определен сезон или период. Обикновено се храни сутрин и вечер, но миналата седмица, например се ловеше единствено от 12 до 13 часа на обяд, в момента кълве малко след залез слънце и от 3 до 7 сутринта, преди няколко седмици от 15 до 17:30, през зимата се ловеше успешно от 15:30 до 19. Това продължава за известен период от време и разбира се важи за мястото на което ги ловя в момента.
Постоянно се опитвам да намеря накаква връзка, м/у активността на лефера и атмосверното налягане, лунните фази, времето, вълните, вятъра, мътността на водата. Може би стигнах до някакви изводи,но не бих казал, че е нещо абсолютно.
За хранителната верига: там където има атерина, има и сафрид, там кудето има сафрид и кефалови риби има и лефер. Обикновено стадата на лефера, следват стадата на сафрида с около половин час разлика.
Вероятно вие ловите лефер, на по диви места, аз го ловя в 200 хиляден град, където морския риболое е много популярен и се е научил да бъде много предпазлив и хитър, много трудно може да бъде излъган. Не че не сън виждал да се вади лефер на мъртва сардела или жива рибка, но това не е моя риболов, нямам толкова търпение. При този риболов има голямо значение дебелината на повода, а при металния такъв, е трудна работа. Преди години ловях скумрийки и сафрид на пристанището на Неа Перамос до Кавала, със стръв жива атерина, на плувка, най масовата риба, освен атерината там беше лефера. Беше почти невъзможно да се хване, по всякакъв начин избягваше стръвта. Един ден си напавих експеримент и сложих повод 0,08, веднага след потапянето на стръвта следваше удар, естествено моментално отнасяше куката. Има разбира се рибари които успешно го ловят на мъртва рибка, но не бих казал че го скъсват.
Същото важи и за риболова на воблер, джигове блесни и други потъващи примамки. Хубавото на риболова с повърхностни е точно това, че лефера не обръща никакво внимание на повода, колкото и дебел да е и какъвто и цвят да е, напада без абсолютно никакви притеснения. Ако сравня ударите от лефер на колега ловящ на воблер с лопатка, кастмастер и т.н. към моите с попера, аналогията е 1:10 в моя полза. От друга страна, ако аз извадя 2 риби, той ще извади една, поради причината, че с попера успешно се вадят едва около 20% т.е. от 5 удара една, но пък емоциите са незабравими, дори при неуспех.
Друг проблем е, че лефера много често се откача от тройките, на изкуствените примамки, вероятно поради специфичните движения които прави, донякъде решение на това, е замяната им с единични куки, но пък тогава празните удари стават прекалено много. Решението което намерих е да сменям тройките, с такива които имат големи контри, загубените риби намаляха значително.
Това което казваш, за навързаните куки, се нарича полиангистро (25-30 навързани куки през сантиметър-сантиметър и половина). По този начин се лови на мъртва рибка и тесто, увива се полиангистрото, като остриетата на куките не трябва да стърчат навън и не трябва да изглежда като таралеж (забива се само първата кука, останалите се оставят свободно), накрая се прави клупче и се обръща, за да няма възел, и да не изпада сръвта По този начин се ловят всякакви риби мирни и хищни, дори октоподи, лови се и лефер, но много пъти съм виждал да къса, многото куки обаче, се забождат навсякъде и има голям шанс да го извади.
Поздрави
Цербер, благодаря за инфото, ще е полезно на всички! 

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Браво на Цербер.Явно колегата има доста добър опит и познания в риболова на лефер и всички се радваме,че ги споделя с нас.Поздрави от мен! 

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Момци,през ден-два минавам през рибната борса и днес за първи път виждам една жена да продава ЧЕРНОКОП!Има два размера,като по-големите ги води лефер и струват 30лв за килограм,а по-дребните чернокоп-20лв.Сутринта на Морска гара много слаба работа,което пак ме навежда на мисълта,че може да е влязъл зъбат.Довечера сме на Шкорпиловци и ако имам възможност ще повъртя малко блесните.
Ще има снимки,ако не друго. 

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.