Видове кльонкове

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Видове кльонкове

Мнение от Краси_поборника »

А аз бих искал да попитам за диаметъра на петата на алуминиевите кльонкове,колко може да варира,правя един с диаметър 38.2мм тествах го ама ми се стува звука доста нисък по тон ама е и силен,по принцип е плътен и тежък звук но ми се струва че не е рязък,дали ако намаля диаметъра звука ще е по ясен и по остър. :roll:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Поборников написа:А аз бих искал да попитам за диаметъра на петата на алуминиевите кльонкове,колко може да варира,правя един с диаметър 38.2мм тествах го ама ми се стува звука доста нисък по тон ама е и силен,по принцип е плътен и тежък звук но ми се струва че не е рязък,дали ако намаля диаметъра звука ще е по ясен и по остър. :roll:
Най-доволен от изпъкнала пета съм бил на размер 35-36мм.Но и този който си направил не е зле.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Teleto написа:
Поборников написа:А аз бих искал да попитам за диаметъра на петата на алуминиевите кльонкове,колко може да варира,правя един с диаметър 38.2мм тествах го ама ми се стува звука доста нисък по тон ама е и силен,по принцип е плътен и тежък звук но ми се струва че не е рязък,дали ако намаля диаметъра звука ще е по ясен и по остър. :roll:
Най-доволен от изпъкнала пета съм бил на размер 35-36мм.Но и този който си направил не е зле.
При вдлъбнатия съм доволен от 37-40мм.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Значи ли това че с по-голям диаметър на петата звука е по плътен и мощен и обратното когато диаметърът е по малък примерно 30-34мм е по остър но по слаб. :roll: тука има няква акустика и немога да я схвана,мисла че истината е някъде м/у 35-36мм диаметър при изпъкналите кльонкове.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

По моите наблюдения, кльонковете с по голям диаметър които изкарват по плътен и басов тон имат по голям успех на дълбоки водоеми, а с по висок или така наречен писклив и остър тон има по добро действие и съответно резултати на плитки водоеми.
Разбира се изключения има винаги.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Това,което съм чел от статии от различни чужди списания(дадени ми от Бог да го прости Милко Георгиев).Е,че най-големите сомове с вдълбната пета са хванати от размер 38-40мм.
За изпъкналия казах,но там наблюденията са изцяло мои и на колеги.36мм. до 37мм. смятам за идеално.
Спор няма,че сом се хваща с всякакъв размер.Тук говорим-кое според всеки е по-добре и не затруднява работата на кльонка.Гледам също така,че пак там на запад се продават кльонкове за плитки и дълбоки води.
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Teleto написа:...Гледам също така,че пак там на запад се продават кльонкове за плитки и дълбоки води.
И разликата е в диаметъра на петата - 30x30 срещу 40х45. :D
От Въча по-хубав няма.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

kalinux написа:
Teleto написа:...Гледам също така,че пак там на запад се продават кльонкове за плитки и дълбоки води.
И разликата е в диаметъра на петата - 30x30 срещу 40х45. :D
Калинка-виждал съм кльонк с 12мм пета изпъкнала.Надявам се обаче ти топлийки да не правиш както и черпаци. :P
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Ето че има няква истина за диаметъра на петата: 30-34мм е стандарта т.е. универсален но за по дълбоки места се изисква по голяма пета 36-40мм,по моя скромен опит искам да сподела че с кльонкове с които съм имал успех на яз. Искър същите на Стамболийски нямат ефект даже не се вижда и на сонара да вдигат рибата,има няква зависимуст от дълбочината и звука дали ще е по басов или по висок.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Поборников написа:Ето че има няква истина за диаметъра на петата: 30-34мм е стандарта т.е. универсален но за по дълбоки места се изисква по голяма пета 36-40мм,по моя скромен опит искам да сподела че с кльонкове с които съм имал успех на яз. Искър същите на Стамболийски нямат ефект даже не се вижда и на сонара да вдигат рибата,има няква зависимуст от дълбочината и звука дали ще е по басов или по висок.
Колега уважавам мнението ти,но мисля че не си абсолютно прав.Имам предвид това за Стамболийски и размера на кльонка.Там рядко ловят и на риба,защото предпочитат бебчетата на поповопрасе.Ние сме ги ловили на яки каракуди и със същите кльонкове работим на всички язовири.
dimgodim
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от dimgodim »

Колеги аз ползвам саморъчно направен кльонк с 50 мм плоска пета вече пета година по Дунава. За това време сам хванал не малко сом с въпросния кльонк. Издава плътен силен звук. Мислех преди година да го преправям но след като има резултати прецених да си го оставя така. Лично мое мнение е че няма много голямо значение дали е вдлъбнат, плосък.....36, 38, 46 мм, а важното е да прави звук.
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Колега, dimdodim, не казвам че кльонка ти не работи, но си мисля, че при тази пета Ф50 съпротивлението, което оказва тя във водата е значително, което пък означава бърза умора. Не знам ти как го чувстваш, но аз лично съм пробвал "майсторски" кльонкове от Дунав с такива големи пети и ти казвам, че ми беше адски трудно да извадя качествен звук. Проблемът при тях е, че изобщо не са съобразени някои елементарни физични принципи, което води до трудно формиране на въздушния мехури от там трудното кльонкане. При условие, че може и със значително по-малка петичка да вадиш достатъчно силен звук, при това без никакво усилие, не виждам смисъл от пети с лице по-голямо от Ф40. При правилна работа с кльонка и правилно направен кльонк една пета от порядъка на Ф30-32 вади толкова мощен звук, колкото например Ф36-38 или поне на слух не можеш да направиш съществена разлика. Така че според мен по важно е как е направена самата пета и след това нейната площ. Разбира се това е мойто мнение в момента и мога до го променя след време.
От Въча по-хубав няма.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Съгласен с Калин.
Joro-A
новобранец
новобранец

Мнение от Joro-A »

kalinux написа: ...една пета от порядъка на Ф30-32 вади толкова мощен звук, колкото например Ф36-38 или поне на слух не можеш да направиш съществена разлика.
Определено има много голяма разлика в звука на пета ф30-32 и ф36-38,както и при по плитка и по дълбока пета.:idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на кльонк”