Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Рано ли е още за сом по големите язовири?
Модератор: sapuna
Re: Рано ли е още за сом по големите язовири?
колеги тия сомове на каква стръв ги ловихте и по какъв начин? благодаря 

Все още е рано според мен. След Петров ден към началото на юли започва да кълве на големите язовири активно.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
За язовирите не знам но ще дам инфо как е на Дунава. Ще го посетим на кльонк за 3 дни по случай откриване на риболова и ако е рекъл оня горе може да дойде и сома отдолу 

-
- новобранец
макар и със 1 година закъснение и аз имам същия вапрос.от 14 години живея в гърциа и съм се запалил по сом.сега на велигден смятам да отида на язовир в който видях че има сом.//трофеен//това стана преди 2 години видях го до брега-бяхме голяма компания-ние мъжете хвърляхме на дъно а жените на плувка и тогава видяхме тази огромна сянка във водата.предполагам че постоянното цапуркане на плувките от страна на жените го е привлякла.постоя около 5 минути и изчезна постепедно.опитах да направя дарак но не ми даде време. след около 30 минути после се появи същата сянка от друг ъгъл.около 2 м дълга и 40 санти широка която изтаняваше.според вас какво може да е било. изчетох целия форум на тема сом и за мен си остава сом.купих всичко казано ит вас само дето съм със руска гуменка и ел мотор./такъми/да се пробвам ли.

-
- вече хвърля и на тежко
Направо деистваи,миналата година ги почнах успешно на 10 април,тази мисля да започна преди великден,та до забраната да начеша крастата.Говоря за река Искър,но предполагам че и на язовир става.
-
- кандидат преподавател
То не пречи да пробвате,ама аз лично нямам куража тук в планината-нощем си е студено,а дедо Сом не е ескимос.Пука му на шишарката - лежи си на топло в тинята,има си тлъстинки за горене и гот,що да не чака същинското затопляне / дълготрайното /,ами да се юрка на клъонкове и мандахерцащи се грамадански воблери?
Рано е напролет е едно,водата първо загрява горе сома лежи у дълбокото,тия са вадени при вода 13гр есеннта на яз Искър на 20м дълбочина на клионк бебета ама такива атакуват тогава щото са барабаннисти и са като стрели ,зимаха разстоянието от дъното,беше 45м за 15 20 секунди до стръвта и атака -ето ги

Риболовци.
Сома е доста активен 'напролет' (когато се разлистят орехите) и 'на есен'! (мисля,че колегата Lusienn , не трябва да се гордее със снимката която е публикувал !!!).
- big chopar
- новобранец
Старите майстори казват,че когато ресят орехите -тогава има големи успехи,но според мен всичко е майсторлък,ходене и късмет. Аз ще го пробвам още след забраната-стига да се стопли малко времето,че водата още е ледена-а на големите язовири им трябва доста време да се постоплят.