Как се суши главата на Щуката??

Модератор: sapuna

morosport
новобранец
новобранец

Мнение от morosport »

Колеги кажете как да си изсуша глават на щука :?: :?: :?:
Аватар
vek0
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Как се суши главата на Щуката??

Мнение от vek0 »

Колега ...,има търсачка за тази цел.Потърси малко и 100% ще намериш отговорът. :smt023
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Първо трябва да се осоли и да поседи 2-3 дена в хладилника, После я вадиш, изплакваш обилно и я разпъваш. Клечката м/у горна и долна челюст - задължително. Почва да избива сол и побелява - изплакваш пак, докато спре да белее. След като изсъхне напълно , може да се лакира и да се монтира на поставка - твоята си заслужава бъхтенето! Пази от котки - на мене 2 глави ми изядоха, докато ги сушех!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
skorpion
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от skorpion »

Аз първо я разпъвам както ще ми хареса да я оформя.
После с морска сол я засипвам в някакъв подходящ съд
и я забравям около месец. След това вадя и мия, суша
по един ден. Така няколко пъти, докато намалее избиването на сол.
Това че цветовете се загубват не е проблем, при лакирване с прозрачен лак
те избиват пак. Лакирвам няколко пъти, докато ми хареса.
Накрая се получава товаИзображение
morosport
новобранец
новобранец

Мнение от morosport »

gogolisec написа:Първо трябва да се осоли и да поседи 2-3 дена в хладилника, После я вадиш, изплакваш обилно и я разпъваш. Клечката м/у горна и долна челюст - задължително. Почва да избива сол и побелява - изплакваш пак, докато спре да белее. След като изсъхне напълно , може да се лакира и да се монтира на поставка - твоята си заслужава бъхтенето! Пази от котки - на мене 2 глави ми изядоха, докато ги сушех!
Благодаря колега за изчерпателния отговор :prayer: :prayer:
Колкото до търсачката преди да напиша темата се рових 10мин и нищо не намерих.Ако може ми покажи тема където е писано по пъпроса
morosport
новобранец
новобранец

Мнение от morosport »

Аз си мислих че се закача някъде на вънка и се оставя да съхне и да я изядът пчели,оси.Другото което си мислех е да я сложа в един МРАВУНЯК да я похапнат малко,че по глават има малко месо така я отрязохме.Трябва ли да го махна по някъкав начи???
Аватар
vek0
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vek0 »

Извадка от книгата „Щукарски риболов” автор:Красимир Клисарски

Препарирана глава на щука

Прави се от прясна риба с влажна кожа. Целта е да се запази оригиналната окраска на екземпляра. След улавянето рибата не бива да стои продължително време на слънце, за да не станат тоновете й пастелни. Главата се отрязва и хрилете се почистват. Излишните остатъци от месо в близост до гръбначния стълб се отстраняват с остър нож. Трофеят се измива неколкократно с препарат за съдове и се изплаква с вода. Така се отстраняват излишните мазнини. Описаните операции трябва да се направят качествено, за да се получи красив трофей.
За изработката на трофея са необходими две сухи дървени клечици (EH аз ползвам такива за шишчета, защото са жилави) с дебелина около 8 мм. Първата се поставя между най-изпъкналата част на горната и долната устна. Тя държи устата максимално отворена. Пръчката трябва да се постави симетрично между горната и долната челюст, в противен случай след изсъхване на трофея устата на рибата, ще бъде изкривена. Втората пръчка се монтира между горната устна (опира в първата пръчка) и долния заден край на главата (непосредствено до хрилния отвор). Тя има по голяма дължина и се монтира по трудно. Приготвеният трофей се суши в класическа готварска печка с терморегулатор. Тя трябва да работи на малка мощност. Терморегулаторът се настройва на температура 70 С. Върху ламарината на дъното се поставя парче фазер или етернитова плоча, горната част на която е намазана с една чаена лъжичка олио. ( EH аз я поставям в тава върху фолио за готвене). Подготвената глава се поставя върху плоскостта така, че да легне върху хрилните капаци и костта на гръбначния стълб. Времетраенето на сушенето зависи от големината на трофея. Глава от 6 килограмова щука се суши 35-40 часа. За едногодишна риба са достатъчни 7-10 часа. В края на сушенето температурата се намалява на 50-60 С. Признак на готовност на трофея са хлътването на очите, втвърдяването на кожата и лекото й пожълтяване.
Готовата глава на щуката се изважда и се изтрива внимателно с памучен тампон, обилно напоен със спирт. Поставя се в печката да изсъхне за около 30 мин. С лозарски ножици (клещи) се срязват клечките. Главата се обработва с аерозолен препарат за борба с насекоми и молци (EH аз ползвам Killtox). От външната страна е достатъчно едно напръскване, но от вътрешната страна трябва да се обработи минимум три пъти. Особено внимание да се обърне на остатъците от месо в близост до гръбначния стълб. То е с пукнатини и там препарата не трябва да се икономисва. Рибата се изсушава още 10-15 минути при същата температура, след което се изважда и още топла се потапя в рядък безцветен лак (по съвет на автора нитроцеулозен). (EH По мой съвет всеки лак подходящ за воблери става виж тема лакове). При употреба на нитроцеулозен лак главата на рибата се оцветява в кафяво, но става много здрава и дълготраен трофей. Могат да се употребяват различни видове лакове, отлична работа вършат водоустойчивите такива). Не прекалявайте с дебелината на лака..Ако нямаме възможност да потопим главата изцяло, може да се лакира неколкократно с четчица. Всички пукнатини от вътрешната страна в близост до гръбначния стълб се обработват внимателно. Очите се почистват от излишното количество лак с дунапренена гъбичка. Готовата глава се закача на тел за оцеждане.Ако трофеят се поставен в лака топъл, плътността му намалява и оцеждането е качествено. Готовият трофей се суши на сянка в продължение на няколко дни. Напръсква се отново с препарата. Монтира се на подходящо оформена плоскост. На нея може да се напишат годината на улавяне, стръвта, видът, размерите и теглото на рибата. При монтажа трябва да се внимава, защото някой глави имат малка дебелина и стават трошливи в областта на хрилните капаци.
При качествена изработка главите могат да се съхраняват няколко десетилетия. Необходимо е веднъж годишно да се пръскат с препарат против молци и насекоми.
борислав енчев
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от борислав енчев »

Със сешоар :D :D :D .аз я държа 7 дена във много солена вода , след това половин - един час в чиста вода и тогава суша.за клечките всичко ти е ясно предполагам. Като изсъхне я лакирам и после е въпрос на вкус.
ЖИВОТА Е ЩАСТЛИВА СЛУЧАЙНОСТ СЪС СМЪРТЕН ИЗХОД !
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

vek0 написа: Глава от 6 килограмова щука се суши 35-40 часа.
И като дойде сметката от енергото режат твоята глава и я препарират. :D Тая книжка я имам и доста глупости пиши в нея.Има си безплатна слънчева енергия за целта.
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Уф, тия глави с месеци ли ги правите бе!!!!!!!!
Изображение

24 часа в солен разтвор,
две седмици разпъната , да съхне на сянка
и после лакираш.
Имам още доста.
Некой ден като съм на кеф ще пусна една тема.
Тея на снимката са по на 7-8 години и не са мръднали...
само като гледам май требе да ги позабърша от праха... :oops:
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
kudrav82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kudrav82 »

morosport написа:Аз си мислих че се закача някъде на вънка и се оставя да съхне и да я изядът пчели,оси.Другото което си мислех е да я сложа в един МРАВУНЯК да я похапнат малко,че по глават има малко месо така я отрязохме.Трябва ли да го махна по някъкав начи???
разпъваш я,както изкаш да бъде на стойка или нешто друго,след което я напръскваш ОБИЛНО с дезедорант и я оставяш да съхне на проветриво място,недостъпно за котки най вече.за около месец си готов.после може да лакираш.
и ловец съм и рибар съм,и на тъщата.......съм
kudrav82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kudrav82 »

Кърцата написа:Уф, тия глави с месеци ли ги правите бе!!!!!!!!
Изображение

24 часа в солен разтвор,
две седмици разпъната , да съхне на сянка
и после лакираш.
Имам още доста.
Некой ден като съм на кеф ще пусна една тема.
Тея на снимката са по на 7-8 години и не са мръднали...
само като гледам май требе да ги позабърша от праха... :oops:
еййй,какви сръндаци само :lol: :lol: :lol: ....и ловци да не сме?? :roll: :roll:
и ловец съм и рибар съм,и на тъщата.......съм
Иво22
новобранец
новобранец

Мнение от Иво22 »

Здравейте.И аз имам питане щото преди 2-3 дни хванах първата си щука, но ми казаха че за целта се осолява добре и се слага на слънце да съхне,като е готова се лакира и това е.Аз даже срязах едно шише от мин.вода от 10л. надупчих го ипокрих с него главата да нея ядат осите.Та интересуваме дали ще стане нещо тъй или не щото не мисе ще да я разваля само.Моля ви пишете ако сте запознати с този метод или дайте още съвети.

ПС: Днес излезнах на майтап но с Щука се прибрах,
Изживяване невероятно,толкова приятно
Щука аз извадих и главата и запазих
После с тавата кръгла мушнах я във фурна
И започна веселба там у нашта махала
С бира и пържолка в ръка цяла нощ УРА.
Иво. :drinkers:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

И за кво са ви тия зъбати паметници мърши-мумии?У гаджетата могат да предизвикат сал погнуса,у мъските-присмех,щот ценно и значимо е свежото месо,а не препаратикусите.Ако толкова ви гъдулка "егото",снимките не стигат ли?
Иво22
новобранец
новобранец

Мнение от Иво22 »

INCUBUS написа:И за кво са ви тия зъбати паметници мърши-мумии?У гаджетата могат да предизвикат сал погнуса,у мъските-присмех,щот ценно и значимо е свежото месо,а не препаратикусите.Ако толкова ви гъдулка "егото",снимките не стигат ли?

Ами 1 пич нас или по точно мен гаджета вече неме интересуват,жената повече от това няма с какво да я уплаша.А пък теб като не те влече тази работа не си давай мнението.Месото си е месо докато не го изядеш после става на ЛАЙНО
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”