Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

С раци на "дъно"
Модератор: sapuna
- kriki
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Пробвал съм и е супер наистина, но трудно се намира. Лошото е, че и мрената я няма вече много много.Stefko написа:Крики, ти пробвал ли си на такова чудо? Не съм го чувал, а наистина имам познат във видинския млекоинситут, от който евентулано да взема (тъкмо ще е местно производство и ще им е познат на мренкитеНай-добрата и жилава стръв за мрената обаче е неузрелият кашкавал (дюбек май му викаха![]()
).
Чакълесто дъно, дълбока вода, хубаво течение, често в обратните течения в края на бързея.kashalota написа:А за Дунавска мрена какъв участък трябва да търся и с какво дъно. Дайте инфо и монтаж и линия.
Монтаж 1: Плоско олово, отдолу повод с кука 25-30см. Над оловото на 20-30см клуп с още 1 кука. (за кашкавал)
Монтаж 2: Две куки над оловото. (за кашкавал)
Монтаж 3 : Като за шаран на пружина
Монтаж 4: Малка тежест и под нея къс повод 10-15см. (возене). Постоянно прехвърляш, но това е най-резултатния вариант стига да няма много закачки по дъното де.
Последно промяна от kriki на Пет Май 27, 2005 1:13 pm, променено общо 1 път.
Ха сега деА за Дунавска мрена какъв участък трябва да търся и с какво дъно. Дайте инфо и монтаж и линия.

Монтажи: аз ползвам обикновен такъв - голямо плоско олово (все пак се хвърля в сравнително бързи води), една кука N 4 или 5 (за предпочитане бяла) под оловото и още една със същия размер над него (50-60 см.). Поводите не много дълги - от порядъка на 35-40 см. Може и двете куки да са над оловото - по преценка на задвъдичното устройство

Линията: за Дунава винаги предпочитам да се презапася откъм здравина, защото не се знае дали като си хвърлил за скобар наяма да ти клъвне сом

- Kriss
- новобранец
- Обратна връзка:
И отново за раците:
1. Призовавам ви да не слагате речен рак за стръв. Нещо били много намалели или пък в момента забранени за улов.
2. Езерния рак - за първи път отивам на дружбенското езеро (преди десетина години) и с късмета на начинаещия 1 костур към литър. В устата му още имаше едно дребно раче колкото филтър на цигара. От тогава не пропускам, ако имам възможност, да си нося няколко обелени опашки. С променлив успех - 2,3 канални сомета, костури и костурчета, европеец нъц.
P.S. Понятие си нямам за разликата м/у речен и езерен рак. Предполагам, че щом съм го хванал в езеро/блато 'начи е езерен
1. Призовавам ви да не слагате речен рак за стръв. Нещо били много намалели или пък в момента забранени за улов.
2. Езерния рак - за първи път отивам на дружбенското езеро (преди десетина години) и с късмета на начинаещия 1 костур към литър. В устата му още имаше едно дребно раче колкото филтър на цигара. От тогава не пропускам, ако имам възможност, да си нося няколко обелени опашки. С променлив успех - 2,3 канални сомета, костури и костурчета, европеец нъц.
P.S. Понятие си нямам за разликата м/у речен и езерен рак. Предполагам, че щом съм го хванал в езеро/блато 'начи е езерен

Вервайте ми
- Kriss
- новобранец
- Обратна връзка:
Не беее, калкана наистина е плосък заради кита, а на раците очите са изпъкнали щото гледалЖоро Гоцов написа:да бе нямаш понятие: те са толкова различни...единия е дълъг и ходи назд щото нали знаеш какво е видял.."как кита е.. калакана" а другия е кръгъл...

А иначе кръгъл рак в езеро не съм виждал, само в морето. Но и те са вкусни, мамка им

Вервайте ми
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
Доколкото съм осведомен, езерният рак е по-голям от речният - иначе и двата вида са т.н. "прави" раци. Кръглите са "криви" и са крабове.
В речните крабове няма нищо за ядене, но на морските щипките са огромни и има месце! Има едни морски - "железничари" им викат - с черно по щипките - та веднъж хванах на Равда един такъв - 10 см в диаметър - не се побираше в детска кофичка. Зловеща работа! А как стискат - направо реже пръста!
В речните крабове няма нищо за ядене, но на морските щипките са огромни и има месце! Има едни морски - "железничари" им викат - с черно по щипките - та веднъж хванах на Равда един такъв - 10 см в диаметър - не се побираше в детска кофичка. Зловеща работа! А как стискат - направо реже пръста!
колкото повече вали, толкова повече вали
Re: С раци на "дъно"
На рачешка опашка съм вижда костур към кило и горница как излиза :>
Знам,че сома и клена ги обича също.
Знам,че сома и клена ги обича също.