Втори въдичар ухапан от змия на река Струма

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

radicho
новобранец
новобранец

Re: Втори въдичар ухапан от змия на река Струма

Мнение от radicho »

Колеги внимавайте и си гледайте в краката.Аз изпитвам панически страх от тези твари и ме е гнус.Ако я видя пред мен ,давам директно задна с бързо ускорение,ако е водна и се покаже хвърлям и телескоп и стол и не се обръщам.Преди години си изхвърлих пълен живарник със скобар,понеже беше влязла една от тези гадини вътре.Дано се оправи колегата без последствия. Поздрави от Монтана!
Аватар
краси12345678
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от краси12345678 »

Вярно е RAMIREZ че е лошо да те ухапе отровна змия и да няма никой на около, но човек ако знае от какво ще умре няма да излиза на вън.Хората са казали "който го е изстрах от мечки да не ходи в гората".Апел към всички колеги ,бъдете внимателни и предвиждайте всички последствия от вашите действия.ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ Е БЕЗЦЕНЕН. :smt023
Който нож вади сам пада в него.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Браво Жоро, отлични съвети за неопитните колеги! Не видях обаче пепелянката! На усойницата , тази с рогчето има надписи от горе и от доло. Ето вече един колега се подлъга, че усойницата е пепелянка. Каменарката е предимно нощно животно и се среща рядко в южна България.
Това, което си позволявам да добавя е: Колеги, взаимопомощта е задължителна! Често се случва ухапване на места, които неможеш сам да достигнеш. Например седалище или гръб. Понякога, човек сяда или ляга без да забележи змията. В този случай е наложителна помощта на колегите. Трябва да се предизвика кръвотечение за да се намали доколкото е възможно количеството на проникналата отрова. Правят се на кръст разрези с остро и дезинфекцирано ножче на дълбочина - дължината на зъбите на змията и се смуче от човек без раничка в устата.Полезно е да се вземе алергозан веднага. Затова при по-отдалечени места на посещение е хубаво да си имате в раницата алергозан. Има го във всяка аптека. Освен това той помага при ожилване от пчели, оси и стършели, а в морето от пробождане от дракон или скорпид. Има и билки, които облекчават, но в такъв случай няма време да ги търсиш. Важното е ухапаният колега да бъде съпроводен до най-близкото медицинско заведение. Понякога, когато има високо кръвно или е болен от захарна болест или др. се получава замайване, учестен много пулс , може да припадне от стрес. Не си оставяйте приятеля в такъв момент да се оправя сам, пък бил с кола и на 10мин. до поликлиника. Може в първият момент да е адекватен, но после да загуби ориентир, рефлекс и да го обхване паника. А от това се получават и най-лошите резултати. Тук си позволявам да спомена и още едно много опасно положение при излет. Особено на есен по гроздобер се случна човек да си зоби зърната направо от чепката. Така се случва, че незабелязано се лапа и оса. Ожилването е страшно мъчително и обикновено завършва със задушаване от оток на гърлото. Времето не стига да се закара пострадалия до най-близкият медицински пункт. Спасението е в ръцете на по-хладнокръвен колега , с който сте на излет. Трябва незабавно да се направи прорез на гръкляна на сгъвката под ябълката / най-лесно е да се вкара острието на ножа и да се се завърти на 90 градуса/ и после да се вкара в отвора тръбичка. Може от химикал, от писалка, от кух стрък на растение! Не мислете в този момент за замърсяване на раната, или, че ще заколите приятеля си или детето. Важното е да може да поема поне малко въздух! След това вече знаете! Бързо носене до колата или медпункта. Дано на никой не се налага да го прави! Но ако се наложи не се колебайте. Само бързата Ви намеса ще спасява пострадалия. :wink: Мисля, че тази тема е полезна за младите колеги, как да дават първа помощ на пострадал при излет. Още повече, че вече няма казарма, ГТО, ГСО и т.н., а в училище такива неща не се изучават! Сигурно има колеги лекари, които могат да бъдат полезни със съвет. Ако няма, ние по-старите и опитни ще посъветваме младите дето идват след нас, как да правят шини, кръвоспиране, що е това турникет и т.н. :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

това с пчелите/осите е особено опасно за алергични хора... тъстът ми е от тях и за малко да се задуши след ужилване по бузата... бие се инжекция с антиалергично лекарство /забравих му името/ и човек се оправя за 30мин...
за змиите най-важно е носенето на високи обувки /въпреки жегата/ и ГЛЕДАНЕ
българските змии определено не са от най-опасните и трудно могат да убият здрав голям човек... обаче са опасни за малките деца!
Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

Колеги не се панираите във България последния човек които беше омрял от отровна змия е било 1968 ако не се лажа поради простата причина че си е помислин че не е отровна.Ако ви охапе не се панираите и бъдете спокоини имате по голям шанс да омрете от падаща светкавица отколкото змия във тази държава.Все пак тва не е Африка,Азия или Америка.
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

RAMIREZ написа:
КИРО написа:RAMIREZ,пепелянката май е храниш с фъстък,по-бързо да расте. :lol:
А сериозното е,.................сериозно е,без майтап с тях.
Снимката която изкопах от нета е такава :lol: и аз се зачудих що има фъстъци около змията, но... :lol:
това е отрова за гризачи ,(жито с червена отрова) А по повод ,рязане и смучене ,не го правете ,направете студен компрес и пристегнете над раната ,като през 10/15 мин. отхлабвате за малко и пак пристягате, никога не тичайте панически а на спокоен ход се придвижете до транспорт или лечебница ,имате 4 часа докато започнат симптомите и травмите ,стига да не сте алергични :lol: или хипохондрията и паниката не са ви обзели ,и пак повтарям никога на режете и смучкайте :rolleyes:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Иво, и аз съм чел такъв съвет напоследък в медицински публикации в периодичния печат, но преди 40год в курс по оцеляване, така са ме инструктирали. Поне тогава такъв бе начинът на взаимопомощ. И логиката бе ясна:-по естествен път да се отдели максимално количество от отровата попаднала в тялото. Докато настъпи възможност за медицинска интервенция. Въпросът с белегът от среза и опасността да нанесеш сериозни наранявания на сухожилие или нерв или да инфектираш допълнително раната се разглеждаше тогава като по-малко вероятно и опасно. Все пак правиш преценен срез, а не колиш! Обясни моля те все пак каква е твоята логика , за това предупреждение:-рязане и смучене , не го правете! :?:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kolev »

Змиите са си отвратително нещо и не би трябвало да се успокояваме, че в България няма силно отровни змии. Не се знае дали някой идиот не е пуснал я някоя кобра или друга подобна.
Колкото до това, че не е имало смъртен случай от 1968г. - не е вярно. Знам за смъртен случай на яз. А.стамболийски. Там е пълно с пепелянки. Засичал съм ги дори и по средата на водоема.
Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

За първото нощо което каза със кобрите :lol: :lol: :lol: е много глупаво.Как може да пуснеш тропическа змия във България едно лято ще оцеле но как доиде есента змията е мъртва.За второто нещо казах че несам сигорен трябва да намеря изрезката от весника.
kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kolev »

То и торнада в България не би трябвало да има, но вече има няколко случая.
Нали знаеш колко много други неща са глупави, но са факт...
cerber
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от cerber »

Нямам никакъв опит с ухапване от змии, но до колкото си спомням, в дебелите книги пише, че в такава ситуация би трябвало да се стегне по най бързия начин ухапания крайник, ако е възможно разбира се, с някаква връв, колан, парцал или подобно, за да се спре притока на отровената венозна кръв към тялото и съответно направи разрез на ухапаното място, за да изтича от там. Не се препоръчва изсмукване с уста, което може да бъде опасно, ако има ранички или развалени зъби в нея (което понякога може и да не знаем), а ползването на специални вендузи, за тази цел. Виждал съм в магазини, за екстриим спортове, рибарски и ловни стоки, да се продават survivor пакети с всичко необходимо за целта. От там нататък се препоръчва инжектирането на ударна доза кортизон (напр 1000мг. Solumedrol), което може да стане и мускулно, за което не са необходими особенни умения и ако се налага става и през дрехите. Следва транспортирането, по най бърз разумен начин, до лечебно заведение.
Колкото, за правенето на трахеостомия, при алергичен шок от ухапване на насекомо, риба или змия, от неспециалист имам някои резерви. В областа на шията се намират много важни съдове, прекъсването на които води до сигурна смърт. Тази манипулация затруднява дори и много опитни специалисти и за да пристъпим към нея, би трябвало да сме сигурни 100% какво е състоянието на пострадалия, което за един обикновен човек, най често е невъзможно.
Така преди години, видях човек почти убит, при правенето на сърдечен масаж, от друг, гледал много филми, който се бе опитал да помогне. На човека му беше станало лошо от жегата.
При алергичен шок, се препоръчва инжектиране на големи дози кортизон и транспортиране до лечебно заведение.
Въобще, за нас рибарите и природолюбителите, е много полезно да имаме винаги кортизон в аптечката на колата или раницата.
Лично аз винаги имам!
Все пак аз съм специалист по очни болести, и години наред, вече се информирам единствено по специалността си. Така че е възможно да съм пропуснал или забравил нещо.
Би било хубаво, да вземат отношение и други колеги по темата.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ми аз съм по-отровен от пепелянките и усойниците-жална им майка,ако ме пробват.Освен туй,съм нечиста сила и змии и противопехотни мини не ме ловят.Щом съм на риба-съм безсмъртен !Нищо не ме спира-ебавам ти службата,държавата,политиката,социално-икономическото положение,бездомните кучета,Масларова,данъците,цената на тока и горивата, Евросъюза и змиите барабар!
stoka
новобранец
новобранец

Мнение от stoka »

http://pramed.com/uhapvane.html разгледайте това
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

АЗ ухапах Альоша Дилянов!!!!па кой го е страх от мечки-да не оди в гората :idea: един приятел казва следното:бе,ти като ядеш боб..знаеш ли от кое зьрно че прьднеш?оставям вьпроса открит за размисли :D :D :D аман от тьпотии........
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
demise
новобранец
новобранец

Мнение от demise »

kolev написа:Змиите са си отвратително нещо и не би трябвало да се успокояваме, че в България няма силно отровни змии. Не се знае дали някой идиот не е пуснал я някоя кобра или друга подобна.
Колкото до това, че не е имало смъртен случай от 1968г. - не е вярно. Знам за смъртен случай на яз. А.стамболийски. Там е пълно с пепелянки. Засичал съм ги дори и по средата на водоема.
Бла...Аз миналото лято ходих в местността,наречена Орехите на яз.Стамболийски и тъкмо си вървях и щях да мина покрай един храст и видях на него една огромна пепелянка...Направо тръпки ме побиват от тия животни,затова се върнах обратно и си избрах друго място за риболов...
Изображение
Изображение
Изображение

Member of the zapalen_92's Fan Club
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”