боядисване на лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
краси12345678
ще става разбирач
ще става разбирач

боядисване на лодка

Мнение от краси12345678 »

Здравейте колеги,налага ми се да си боядисам лодката но незнам с каква боя.Бях решил да я боядисъм с двукомпонентна боя за автомобили но ме разубедиха защото много лесно се надрасква. Сега съм затруднен моля помагайте.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Re: боядисване на лодка

Мнение от VGS »

Привет,
първо кажи каква е лодката и по точно от какъв материал е, както и дали има предишни слоеве бои(ако знаеш какви са най-добре) или е с оригинален гелкод(последен полимерен слой над стъклопласта, ако лодката е от стъклопласт разбира се).
Мисля, че ще мога да ти дам съвет ако знам какво е състоянието на лодката.
А щях да забравя, трябва да се знае и колко време ще престоява лодката във вода без да се изважда на суша. (Примедно - до 1-2 седмици, половин година или повече).
Аватар
krankal
новобранец
новобранец

Мнение от krankal »

Колега я кажи може ли да се боядиса без бързо да се обели боята-лодка рибарска-тутраканска направена от полиестерна смола, която постоянно е на вода!
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Разбира се , че може. Няма да е много евтино но е възможно. Но лодката като не е толкова голяма защо не я вадиш от водата, когато не се ползва по дълго време или през студените и зимните месеци.
Но при престой във водата до 8-9 месеца трябва да изградиш един комплекс от слоеве грунгове и бои.
Примерно: премахваш всички предишни слоеве бои и защити (както намериш за добре- с шлайфане, байцване и там подобни методи), обезмасляваш, обезпрашаваш и много добре изсушаваш. Ако имаш ОСМОЗА (малки балончета по лодката пълни с течност) не е много добре и правилно би било да се обработят преди защитното боядисване. (ако имаш такова нещо пиши за да се опитам да ти обясня какво да правиш).
Подготвената повърхност на лодката трябва да е темперирана т.е. да не е много по студена от боята, както и да не е много по топла. (трябва да се избегне 100% кондензацията на водна пара). При основните грундове които трябва да сложиш си има описани условията и начина на нанасяне.
Примерно "Light Primer" от производител "Hempel" това е двукомпонентен епокси праймер (или грунд), не поемащ вода и над определен слой дебелина (около 350 микрометра) 100 Водо не проницаем. За часта от лодката която е под водата от4 до 6 слоя, за останалата част от лодката два слоя са напълно достатъчни. За по добро различаване на словевте и да не наслагваш на посоки се използват два различни цвята, температурата и времето на сушене и омрежване на боята от опакаовката.
За частта от лодката който е постоянно във водата след последния слой докато е още лепкав , НО НЕ ЦАПА, се нанасят два слоя антифаулинг , с цел защита от обрасвване и наслагване на варовик и всякакви мръсотии. Като в случая има много различни видове и цветове. Аз ти препоръчвам така наречения твърд антифоулинг с или без медни чатици и или с и без тефлон, къво хванеш само да не е от онзи саморазтварящия се.
А за останалата част от лодката си избери един хубав двукомпонентен полиуретанов лак. В специализираните магазини има десетки видове.
Ако имаш още въпроси за начина на нанасяне и време на сушене и условия мога да се опитам да отговоря.
Това са сега от мен, спорна и приятна работа по лодката :)
Аватар
краси12345678
ще става разбирач
ще става разбирач

Благодаря за съветта VGS моята лодка е от стъклопласт.Повечето време ще е на колесар отколкото на вода.От къде могат да се купят тези бои и лакове.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Привет,
ами като няма да е дълго време във вода по-добре не мажи антифоулинг.
Подготвяш лодката : шляйфане(последното с големина на шкурката 200-300), обезмасляваш(с разтворител), обезпрашаваш.
Нанасяш един слой грунд (епокси-грунд) водоотблъскващ с къса четка за да запълниш всички пори добре. Шлайфаш с 200-400 шкурка обезпрашаваш повърхността и следващия слой с дунапренена ролка или пръскане с пистолет.
След което си избираш една хубава двукомпонентна полиуретанова, акрилна или епокси боя (лак) . Нанасяш, с пръскане или дунапренена ролка(с ролките се образува лек релеф колкото и да внимаваш).
Това се отнася за цялата лодка, когато е във вода максимум до две седмици не ти трябва да си усложняваш живота с допълнителни работи. Така ще ти е защитена лодката поне 5-6 години.
А каде да намериш такива продукти не мога да ти кажа точно за в БГ, аз лично ползвам продуктите на "Vosschemie" - Hepel , също много добри са и на "International". В България питай из магазините за лодки и яхти и там подобни ако има.
Ако ли не виж в http://www.lackprom.com , търси епоксиден-грунд водоотблъскващ, и някоя добра двукомпонентна боя. Най добре им се обади хвани някой компетентен колсутант и им обясни за какво ти трябват тези продукти те би трябвало да ти обяснят и да те насочат.
Но въпреки всичко ако си с оригинален гелкод и не е много зле ти препоръчвам полираща машина и полиращи пасти с големина от 600 до 2000 примерно и после една вакса или нано вакса и си приказка. Ако има по големи драскотини с водна шкурка от 200 до 400 минаваш преди работата с полирмашината и си готов.

http://www.heliosbulgaria.com/products-2.htm
Аватар
краси12345678
ще става разбирач
ще става разбирач

Благодаря за изчерпателната информация.
mirix
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от mirix »

Аз мсиля, че този ефект може да се постигне и с полиуританова боя и грунд.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Краси,като си дойдеш до Пловдив се обади и ще те заведа направо на място да вземеш каквото ти трябва !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Тука и мен ме хванахте натясно.Сега,при мен е по-различно положението.Имам намерение да си извадя лодката тази зима,и ще си я правя в гаража.Дървена е,и се чудя с какви бои и лакове да я обработя.Въпреки,че съм се занимавал с дърводелство много години,сега става въпрос за морски условия.
Отвън ми е ясна ситуацията,защото е направена със стъкломат и епоксидна смола,но отвътре след като си я изшкуря добре,после ме тормозят въпросите.Не ми се иска всяка година да я правя,а в повечето време си стои на открито,на различните му там атмосферни и природни несгоди.Сега много се лющи боята,има доста изгнили елементи,всичко това ще се сменя,и накрая идва тази питанка.Който му е минало през главата,нека сподели.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
izo_73
новобранец
новобранец

Мнение от izo_73 »

привет
Каква паста да ползвам за полиране на лодката ми (пастите за автомобилите вършат ли работа) и с какво мога да боядисам от вътрешният край лодката ?
Не вземай живота на сериозно защото няма да излезниш жив от него
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Аз за оригинален гелкод използвам един продукт на "Vosschemie" при него частичите в началото на работата си са с големина 600 и по време на работата си се разпадат на 1200 , върши ми перфектна работа. Пробвал съм и с политури за коли , там зависи пак от качеството на продукта и вършат също много добра работа, стига да се работи както трябва. Но там повечето са прекаленно финни и ако имаш по дълбоки драскотини няма да стане перфектно.
А за от вътре ти препоръчвам полиуретанова боя, дву или еднокомпонентна, почти без значение е, тук обаче важното е добрата предварителна подготовка на повърхността. Въпреки , че полуретана се лепи много добре за всичко може и да е по добре с един слой грунд, който служи за по добро слепване при смяна на боите или при неизвестни нанесени такива.
mirix
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от mirix »

Ето на този линк има специално за яхти бой грундове ... превода не е от най-точните но все пак може да се добие представа
http://translate.google.bg/translate?hl ... utica.html
crazydiver
новобранец
новобранец

Мнение от crazydiver »

Колеги,някой наясно ли е дали е възможно да се боядисат балоните на надуваема лодка тип RIB?
благодаря предварително!
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Възможно е защо да не е има доста производители предлагащи бои за надуваеми лодки.

Остава да си намериш и в БГ, но в ибей има със сигурност с доставка до България.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”