Флуорокарбоново чепаре

Модератор: sestrata

Аватар
flyfisher
новобранец
новобранец

Re: Флуорокарбоново чепаре

Мнение от flyfisher »

pastarvata написа:колеги каква е все пак разликата м/у нормално и флуорокарбоново чепаре. от скоро съм ''3АРА3ЕН'' и не ми са ясни много неща но все пак- 8 ,9,10 лв едното нещо множко ми звучи моля обяснете /ако съм объркал нещо - sory /
ако си от Варна ще ти покажа каква е играта :wink:
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

КИРО написа:Абе я си работете с перушината.
Откакто се помня,само такива използвам.Последно време големи измишльотеници се навъдиха.Ако си мислете,че с едно чепаре цяло лято ще карате,в грешка сте.
И аз харесвам перата. Много ме запалихте по тези изработки бе хора! На половината куки на чепарето сложих и малко лъскавичко, като тестово чепаре. Резултата - не много голямо, но все някакво подобрение. Затова на следващите всичките + малко циганийка. Пера и лъскавичко. Но влакното е флуорокарбон. Обръщам внимание - флуорокарбон, не монофилно с флуорокарбоново покритие. Така, както вече се спомена, ФК влакното се връзва по- трудно, затова направих само едно за теста. Да ви разкажа за теста. Аз и приятелче на водно колело на Ной. Време тихо, долу няма дъно - само сафрид. Баси, не е истина! Върнах се в детските си години. Аз работя с ФК, той е с МОНО, също моя изработка но без никаква видима разлика, за която така и не му казах. Резултата 4.7 към 1. Направо се депресира човека. Когато рибата стана по-капризна при него спря нацяло и искаше да си ходим, но поостанахме защото вадех. По 3-4 на пускане. От това по-прецизно лабораторно упражнение - здраве. Използвах Mustad #8, 0.14 за бидем и 0.20 за майката, 15см между възлите, 6см кука+бидем. Общо взето по рецептата на Киро и на Морския, но всичките нещенца ги превързах направо с възела на влакното заедно с куката. Е малко по-трудничко се връзва, но спестяваш после операции разни, и пак излиза по - бързо.
Относно здравината обаче не очаквайте много. От време на време се губи по някоя кука, но вече си приготвям предварително други и само допълвам мястото - по-бързо е от това да прибереш едното за ремонт и да поставиш другото, тежести и прочие. Е, разбира се ако е само за някоя и друга кука.
Приятелче си купи такъм за 4,50лв., но каза че нямало разлика с другите. Което ме навежда на мисълта, че ако не видиш от каква ролка се развива влакното, да си го направиш сам, не може да си сигурен, че наистина е ФК. Не може да няма разлика - доказах го по горе.
Айде наслука на всички
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

runner написа:Така, както вече се спомена, ФК влакното се връзва по- трудно, затова направих само едно за теста.
Ако се вързва по начина,който съм описал
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 7&start=15
няма проблем.Вместо конец се ползва плетеняк много тънък или такъв,който се разнищва и го правя на 3 по тънки кончета.Малко по-трудно става с куки Gamakatsu LS-1050N ,които ползвах последно щото са 14-ка и лопатка им е вного малка.С обикновенна кука 12 или 10 с широка лопатка/никелирана/е лесно,като се свикне и става много здраво дори и карагьоз да дигнеш.ФК на последното беше 0.14 на 0.14 и имаше зашеметяващ успех.

Понеже темата е преместена да ви кажа трудно я открих,дори в началото си помислих,че е махната.Както повечето колеги и аз деля морска риба и риболова на същата от сладководния.И по навик съм свикнал там да получавам инфо всякакво.Не споря ,че мястото не е тук,просто си мисля дали не е възможно и Морския риболов да си има теми,като тактики ,примамки места за риболов и др.С цел начинаещите лесно да достигат информация и да се научат,че не само с мрежи се хваща много.То при нас да опънеш месинена мрежа ,дори и с гумена лодка най много да ти я откраднат отколкото да та хванат.Така,че затова искам да се разпространи по бързо примерно това чипаре.

П.С. Тоя Пич дето се е сетил първи да направи това чипаре искам да го видя над какво работи сега :lol: :lol: :lol:
А сега де? :roll:
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Виж, колега, казах че съм ползвал съветите ти, както и тези на Киро, обаче и аз вмъкнах нещичко. Като казвам, че ги привързвам нещата направо с влакното имах предвид с бидема. Все едно правиш обикновенно връзване на кука, но с нея заедно връзваш и другите неща които си решил да сложиш - ламета, перушини, конци и прочие. Както са вързани купешките. Те са на машинка правени, и именно това имам впредвид като казвам че се връзва трудничко на ръка, но така избягваш от допълнителни операции и пак става по-бързо. Ако човек е по-спокоен и обича да си прави "играчките" сам - няма проблеми. Като стана въпрос за "дизайна" на чепарето, да ви кажа че правих и само от пера, пера и лъскавичко, и само от конци. В различни моменти едно е по-добро, друг път друго, затова направих половината куки с конци + лъскаво, другата половина (подредени през една) с перушини + лъскаво. Е, добре стана - равен резултат (много добър) при всякакви условия. Рибетата ако в момента са привлечени от определени куки, като ги погнат - лапат наред. Препоръчвам този модел като изключително резултатен.
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Целта е да останеш доволен от резултата,другото не е от значение.
А сега де? :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”