Обяснете за акцията и др. моля !

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Обяснете за акцията и др. моля !

Мнение от jdbc »

На път съм да си купя фидер.
Ясно е, че колкото и да чета и да ги гледам по онлайн магазините финалното решение ще го взема в магазина като пипна съответната пръчка. Но преди да отида искам малко да си изясня теорията. Та да попитам ...
Що за животно е термина "акция" когато става дума за фидери. Видях че има heavy, medium/heavy/medium и т.н.
Доколкото разбирам от темите в този подфорум зад всяко от горните ( heavy, medium/heavy/medium и т.н. )стоят конкретни стойности на грамажи, НО никъде не успях да открия списък. Ще помоля, ако някой знае нещо конкретно да сподели - колко е хеви, колко е медиум и т.н. Някои производители дават грамажи (т.нар. casting weight), но не всички.
И сега най-големия въпрос - защо изобщо говорим за медиум/хеви и т. н. фидери, след като всеки един е снабден с няколко върха който от своя страна отново са обозначени като лайт, медиум,хеви. Не става ли целия фидер лайт/хеви след като му се закачи съответния връх и не променя ли върха класификацията на целия фидер ? !?!?

П.П. тоя термин "акция" е най-използвания като стане дума за риболовни пръти и е много объркващо ... веднъж го ползваме за строя ( параболичен, върхов и т.н) веднъж за теглото което изхъвля върха (т.нар. casting weight), ся пък при фидерите не знам за какво ... май е време да почнем да позлваме по-конкретни БГ думички :roll:
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Обяснете за акцията и др. моля !

Мнение от Chester »

jdbc написа:На път съм да си купя фидер.
Ясно е, че колкото и да чета и да ги гледам по онлайн магазините финалното решение ще го взема в магазина като пипна съответната пръчка. Но преди да отида искам малко да си изясня теорията. Та да попитам ...
Що за животно е термина "акция" когато става дума за фидери. Видях че има heavy, medium/heavy/medium и т.н.
Доколкото разбирам от темите в този подфорум зад всяко от горните ( heavy, medium/heavy/medium и т.н. )стоят конкретни стойности на грамажи, НО никъде не успях да открия списък. Ще помоля, ако някой знае нещо конкретно да сподели - колко е хеви, колко е медиум и т.н. Някои производители дават грамажи (т.нар. casting weight), но не всички.
И сега най-големия въпрос - защо изобщо говорим за медиум/хеви и т. н. фидери, след като всеки един е снабден с няколко върха който от своя страна отново са обозначени като лайт, медиум,хеви. Не става ли целия фидер лайт/хеви след като му се закачи съответния връх и не променя ли върха класификацията на целия фидер ? !?!?

П.П. тоя термин "акция" е най-използвания като стане дума за риболовни пръти и е много объркващо ... веднъж го ползваме за строя ( параболичен, върхов и т.н) веднъж за теглото което изхъвля върха (т.нар. casting weight), ся пък при фидерите не знам за какво ... май е време да почнем да позлваме по-конкретни БГ думички :roll:
Виж ся пич, аз съм със Heavy и попринцип най - ми пасва най-мекия връх (light) и по мои наблюдения 25гр. хранилка е най-добре.
Най - добре си вземи Heavy щото е универсален може и да го използваш за друг вид риболов.
А относно втория ти въпрос за сърховете - не върха не променя целия фидер, а само върха си се променя.Различните върхове Light,Medium,Heavy са за примерно - по плахо кълване (light) и върха става по чувствителен ,а също и при замятане има значение.
Хвани и Пусни !
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

Chester, не се засягай, но не разбрах обясненията ти :roll: ... все едно де, БЛАГОДАРЯ ти за желанието да помогнеш !
Мисля че намерих отговора на въпросите си тук:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... %F0#281739
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

При фидерите здравината на гръбнака определя максималната тежест на изхвърляне. Понякога се маркира като диапазон, понякога като максимална стойност, след която рискуваме да го счупим. Понятията лайт, медиум, хеви са много условни.
Различните върхове, както правилно обясни Честър, се поставят според водоема. Например при стояща вода използваме най-мекия, а при силно течение - най-твърдия. Това е, защото върхът задължително се натяга до образуване на дъга и служи за индикация на кълването в двете посоки.
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

sestrata, 1-во да ти благодаря за поста в темата за която споменах по-горе - доста полезно и добре подредено ! :prayer:
Сега да кажа до какви изводи стигнах, пък вие ме поправяйте където трябва ...
Значи мисля си, че при фидера различните върхове са просто индикатори за кълването с различна твърдост/чувствителност и, че всъшност тежестта която може да изхвърли фидера не зависи точно от тях а от останалата част на пръчката.
... и май наистина ще се ориентирам към heavy или medium/heavy ... лошото е че не винаги производителите дават и casting weight ... явно като харесам 2-3-4 конкретни модела ще досаждам пак с въпроси :roll:
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Според мен ако придимно практикуваш риболов в затворени водоеми си вземи медиум или медиум/хеви.Имам един в къщи нард ли е хеви лие немога да му изпъна най-мекия връх с 40 гр хранилка.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим'' :)
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Chester »

jdbc написа: Значи мисля си, че при фидера различните върхове са просто индикатори за кълването с различна твърдост/чувствителност и, че всъшност тежестта която може да изхвърли фидера не зависи точно от тях а от останалата част на пръчката.
... и май наистина ще се ориентирам към heavy или medium/heavy ... лошото е че не винаги производителите дават и casting weight ... явно като харесам 2-3-4 конкретни модела ще досаждам пак с въпроси :roll:
Това се опитвах да ти обясня :)

п.п. За по горния ти пост и и аз неможах да си разбера обясненията :oops: :lol:
Хвани и Пусни !
Аватар
dunedanetz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dunedanetz »

И все пак, функцията на върховете не е само за установяване на кълването, а и при замятане. Затова и с това трябва да се съобразим. То май станаха много факторите :lol: Защото все пак, ако си сложил най-мекия връх и сложиш 60 грама олово + храната в него още 15-20 грама, ще заметнеш не-толкова далече, отколкото мек връх и 20 грама хранилка. Същото е с по-твърдите върхове - ако си с твърд връх и метнеш 20 грама олово, няма да заметнеш толкова далеч, отколкото трърд връх + 60-80 грама олово.
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Нека не забравяме , че при фидера точността на замяатнето е далеч по важна от дистанцията.
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
dunedanetz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dunedanetz »

Така е, прав си :) Винаги много съм се чудил на хора, дето правят струват - да метнат с фидера на 80-100 метра. Ако ще мяташ на 100 метра, вземи си една дънна и си перкай :lol: Предпочитам да не се изсилвам, да си направя едно петно на 40-50 метра, ама всеки път да си мятам точно там :)
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Chester »

Напротив при замятане върха не играе никаква роля относно дистанцията.Той влияе единствено на точноста!
Хвани и Пусни !
Аватар
Koleff
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Koleff »

Chester написа:Напротив при замятане върха не играе никаква роля относно дистанцията.Той влияе единствено на точноста!
Не съм съгласен. С твоя фидер (понеже знам какъв е и съм имал такъв) нещата са доста по различни отколкото с други по-класни модели. С по меките върхове трудно би хвърлил тежка хранилка на голямо разстояние. :!: Да не говорим за по финни пръчки като пикери и т.н. Не заблуждавай хората с генерални изводи направени от ползване само на една пръчка.
„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Chester »

Как може да върха да оказва влияние върху дистанцията?При положение че като напълниш хранилката и вдигнеш сопата върха се згъва на ермалък.Той е толкова мек че при замятане не указва никакво влияние относно дистанцията.Върха служи единствено за индикатор.
п.п. напротив тези изводи неса само от една сопа
Хвани и Пусни !
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

......
Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юни 23, 2008 3:14 pm, променено общо 3 пъти.
Изображение
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Chester »

:lol: баси тя тас хранилка трябва да е 5гр че да се згъне само върховия водач
Хвани и Пусни !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”