Риболов на Толстолоб

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Re: Монтажи за толстолоб

Мнение от Митев »

IDA написа:
chestarfield написа:.....да не развалям мерака ви но на Езерово ма самнявя да кълве така. този монтаж е за малки язовирчета и дупки другаде е 1 на 1000 да одари.лично мнение и от опит говоря.а и зависи със какво хранат рибите във гиола..
Те , муцуните , си иматДЕНОНОЩЕН постоянен маршшрут , нощуват в по-дълбокото , а после през деня обикалят целия гьол по периметъра!!! За какъв да ходя в 5.00 , като те бавно, бавно ще дойдат там към 11.00 (примерно) :lol:

п.п. и не ми разваляй мерака за Езерово , особенно нощем , на светещо , с директен. Отделно , дано си достъкмя мухарката , тия Шекспирите , не внасят шнурове 9/10 клас , пък със 6/7 , беш ли мааму дали ще мога да заметна :roll: Утре ще мина да си взема директния за Езерово :D :D :D
:smt023 :smt023 :smt023 там сме :drinkers:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

И като съм подкарал толстолобските монтажи , барем да ги довърша с толстолоб "на плувка" :D :D :D
IDA написа: На СТРЪВ- ТЕСТО до сега съм ловил в два не много големи арендни водоема -"Михилци" и "Мурла" , водоемите са около Карлово. И на двата се лови перфектно и "на пружина" и по двата варианта по-горе , то по горните варианти се лови навсякъде където ги има .
Въдица - директен седем или осем метра , ластик 1.6/1.8/2.0/2.2 мм. на трето , четвърто или пето коляно , цяла линия 50-70см по-къса от пръта 0.16/0.18/0.20/0.22 , аз специално ползвам "ЛАЗЕР-Шогун" , без повод!!! Кука за тестото "КОЛМИК"номер 10, Серия N 500 , бяла с осем навивки при връзването (не по малко от шест и не повече от осем) , плувки 1.0-1,5гр. ползвам от десет години насам основно на "ВИДРАКС" , тип "морковче" с много дълго тяло и дебела антена , сменяема и за светещо 4.5мм. Съклет ме хваща като не мога да ги намеря по магазините- видя ли ги купувам поне по десетина броя за директните телескопи (не само за толстолобите) 1.0/1.5/2.0/2.5гр.
Методика: Столче , в дясно от него желязна Г-образна стойка за риболов "на дъно" , телескопа на нея , отпред се фиксира на двуколенна стойка с чаталче в горната част , върха на пръта е добре да бъде на не повече от 20-30см . от повърхноста на водата за да се елиминира до колкото може корема при вятър . Лови се на 1.0-1.2-1.5метра под повърхноста , при дълбочини под плувката 4-5-6метра с тесто на куката и много рехава или много рядка захранка така че да прави облак горе , все едно за уклеи(чаушани :D ) Като дойдат "добичетата" около плувката се премятат гърбове и тя се подмята наляво-надясно от блъсканицата във линията Кълването е ясно изразено плавно потапяне под някакъв ъгъл ,все едно на шаран. Къса подсечка са да не "излети" линията при "фитка" и от там нататък според размера , такъма и задтакъмния специалист :D Хващал съм на ден по 3-4 , един път 7 , като от тях на шест куката беше забита в устата , горе в левия ъгъл и само на един -на два см. под устата ; над 90% засмукват куката с тестото. :roll: :roll: :roll:
Поздрави :D
8) 8) 8)
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

IDA написа:..... Утре ще мина да си взема директния за Езерово :D :D :D
Е това вече е прът за брулене на орехи :D Карбонов композит , акция 50-80 :shock: , върха е плътен композит с диаметър в основата 7мм. :shock: :shock: , тегло 905гр :shock: :shock: :shock:

Ей сега ще има толстолоби "на пружина с директен" , че да няма грешки със захранването и цопкането в една точка :D Ще им разкажа играта :axe: :axe: :axe:
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:58 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ей сега мерих товароносимоста на плувките дето са по-горе на картинките- точно ( до грам) 20гр. В тази връзка и насока , май ще е по-добре да се маха оловото на пружините ( това дето е писал Честърфилд) за да качат повече захранка , а тези за " пружина на дъното" , точно обратното- трябва да са с по-голямо утежнение за да се самозасича. Пак за плувките си мисля , дали не е по-добре вместо щукарските "тапи" , да се използва 20 грамов "маркер":

От една страна , монтажа ще изглежда по-интелегентно ( все едно като с ваглер :D ) , от друга страна мисля ,че във всички случаи индикацията на "кълването" ще е по-добра , и от трета страна , при вятър по добре ще се задържа линията под повърхноста :roll: :idea:
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:59 pm, променено общо 1 път.
Изображение
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от BZI »

Бачо я виж какво имам аз за толостолобчета
Изображение
Изображение Пазете природата чиста !!!!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

BZI написа:Бачо я виж какво имам аз за толостолобчета
От къде минава линията на това нещо бре , и какви грамажи е :roll: Що ли си мисля че това е за уклеи :D :D :D
Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

IDA написа:Ей сега мерих товароносимоста на плувките дето са по-горе на картинките- точно ( до грам) 20гр. В тази връзка и насока , май ще е по-добре да се маха оловото на пружините ( това дето е писал Честърфилд) за да качат повече захранка , а тези за " пружина на дъното" , точно обратното- трябва да са с по-голямо утежнение за да се самозасича.
Хм, ами дали ако се сложи една хипер голяма плувка няма да е по-добре? :roll: Тогава и при варианта "на плувка" - пак ще се самозасече.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

IDA написа:Пак за плувките си мисля , дали не е по-добре вместо щукарските "тапи" , да се използва 20 грамов "маркер":
Според мен не е!Писах,че не съм ловил такова животно и си е истина/не съм го и търсил никога де/.Обаче съм гледал стотици пъти монтажите на майсторите по Йовковци-тапата е 60-80гр! :wink:
Кико го предрече! :D
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

GODzillata написа:
IDA написа:Ей сега мерих товароносимоста на плувките дето са по-горе на картинките- точно ( до грам) 20гр. В тази връзка и насока , май ще е по-добре да се маха оловото на пружините ( това дето е писал Честърфилд) за да качат повече захранка , а тези за " пружина на дъното" , точно обратното- трябва да са с по-голямо утежнение за да се самозасича.
Хм, ами дали ако се сложи една хипер голяма плувка няма да е по-добре? :roll: Тогава и при варианта "на плувка" - пак ще се самозасече.
Е , имай малко милост , де :D Нали и те трябва да имат някакъв шанс :wink: Oтделно , става дума за спортен риболов и трябва като си "на плувка" - да си гледаш плувката :D Един мой колега , преди 3-4 години , на същия тоя гьол , ловеше с такива плувки , " американки" на самозасичане ,500-600 грамови , на стръв "цаца" , от ония замразените дето са за пържене.... С 0.35 , без повод и кука 3/4 номер , само че на 2-3 метра дълбочина.То по тая схема да вземем да ги подкараме с разхвърляне на стотина "тапи" с лодка...хем даже ще пусна правилните (работещите) монтажи... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

sapuna написа:Обаче съм гледал стотици пъти монтажите на майсторите по Йовковци-тапата е 60-80гр! :wink:
За голяма уста- големи топки :D :D :D Кой знае какви мутанти има там :shock: Сапуне , а при тази голяма плувка и дебели корди , забелязал ли си при вятър , дали слагат преди плувката подвижна тежест , както на щукарски монтаж !
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Не!Под пружината се пуска котва/тежест с много тънко влакно/ и се преодолява вятъра и течението евентуално.Кофтито в случая е,че монтажа трябва да се нанася с лодка!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

sapuna написа:Не!Под пружината се пуска котва/тежест с много тънко влакно/ и се преодолява вятъра и течението евентуално.Кофтито в случая е,че монтажа трябва да се нанася с лодка!
Колега , много сложна история :? Те затова явно ползват такива плувки и респективно огромни яко стегнати топки на пружините ( да издържат поне 12 часа) , предполагам че и куките са 1/0 , 2/0 за да се илининира всякакъв каракудски "набег" , представи си юркането с лодката и ваденето на каракуди......Отделно , предполагам че при удар на толстолоб , при ваденето "котвичката " заедно с 5-8 метра влакно , всеки път се къса и остава на дъното :roll:
Поздрави :D

п.п. с две думи , тази схема отпада при мен :?
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

IDA написа:Авансите се регулират "на скъсване" , при това регулиране толстолоби по 7-8 килограма "вземат" по 50-60 метра аванс и то "на пета без съединител".
Готов съм с монтажа
Акция: 100-300. Корда: 0,50 :mrgreen: Че като стартира "на пета без съединител" да усети вентилираните спирачки. :lol:
Куките са 4-ка, каквито препоръчваш. Две плувки една в друга, всяка е по 40 гр., та общо 80 гр., за да издържат голяма пружина с яко захранка на нея.
Захранка ягода, но ще забъркам и други рецепти и ще ида за няколко дни на язовир, за да се отдам на проби за толстолоб, че такова животно си нямам в галерията. :D
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

GODzillata написа:
IDA написа:Авансите се регулират "на скъсване" , при това регулиране толстолоби по 7-8 килограма "вземат" по 50-60 метра аванс и то "на пета без съединител".
Готов съм с монтажа
Акция: 100-300. Корда: 0,50 :mrgreen: Че като стартира "на пета без съединител" да усети вентилираните спирачки. :lol:
Куките са 4-ка, каквито препоръчваш. Две плувки една в друга, всяка е по 40 гр., та общо 80 гр., за да издържат голяма пружина с яко захранка на нея.
Захранка ягода, но ще забъркам и други рецепти и ще ида за няколко дни на язовир, за да се отдам на проби за толстолоб, че такова животно си нямам в галерията. :D
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Ако не се вкара с лодка по схемата на Сапуна и духне лек ветрец , с тая корда (0.50) и тия шамандури .... ще те отнесе като " миньор , ботуши за нощна смяна" :lol: :lol: :lol: . Акцията -добре , куките-добре , 0.50 за "на дъно" , пак добре. Обаче за " на плувка"- не става заради вятъра :idea: :idea: :idea: Аз на мойте пружини с двете куки (на снимките) махнах тежеста долу и ще качват два пъти повече "материал". По нататък- едвам съм се справял с 0.30 при вятър ( пък там духа постоянно и си сменя посоката няколко пъти на ден) , и то с "мачови" техники- замята се малко зад петното , вкарва се върха на пръта на 30-40 см под повърхноста на водата , правят се 2-3 оборота с дръжката на макарата и се прави много рязка къса подсечка нагоре , на около 30-40 см над водата ; при това положение , цялата линия до плувката влиза на 15-20 см. под водата и влакното става "потъващо" :D :D :D Тоя номер с 0.50 и тая стърчаща шамандура - няма да стане :? :? Ако някъде съм сбъркал с "потъващото" , тука има достатъчно " мачаджии" , да ме поправят или да допълнят нещо пропуснато :D :D :D

п.п. отделно дето има и подходящи прашки за захранване и дохранване със всякакви топки , на немалки дистанции :idea:
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Монтажа ще го вкарам с лодка, вятър там няма. :wink:
В сряда заминавам. :D
Публикувай отговор