Пираня в наш язовир

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
gorskia
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Пираня в наш язовир

Мнение от gorskia »

Копирано от ДИР. БГ

В наш язовир уловиха червена пираня ”на червей”
18 юни 2008 / News.dir.bg
Мъжка пираня с дължина 28 сантиметра и с тегло 340 грама е била уловена от рибар в язовир "Пача бара" край габровското село Гиргини.
Това съобщи Пламен Христов - началник на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури, цитиран от БТА.
Рибата има четири реда триъгълни остри зъби - по два реда на челюст, а възрастта й е между 5 и 10 години. Риболовците са занесли странния екземпляр на Христов, за да потвърди или да отхвърли версията им, че наистина става дума за пираня.
Софиянец е уловил рибата "на червей" в събота. Христов е установил, че рибата е разновидност на червената пираня - най-хищният вид. По думите му тези риби се срещат в Южна и Централна Америка. Живеят в реките Ориноко и Амазонка и в техните притоци, а името им идва от река Пираниа, където са били открити за първи път.
Според Христов няма обяснение защо тази южна риба е хваната в Габровско, освен да се търси субективна намеса. По думите му някой, който развъжда тези риби, или ги е изхвърлил в микроязовира, или е искал да ги развъди с неизвестна цел. Агенцията ще направи проверка дали в микроязовира има и други екземпляри.
Христов е потърсил мнението и на ихтиолози от катедра "Аквакултура" при Тракийския университет в Стара Загора. Специалистите потвърдили версията на Пламен Христов и обяснили, че наистина става дума за разновидност на червената пираня с латинското наименование "пиго центрус нетарари".
Теорията е когато се знае всичко, но нищо не работи. Практиката е когато всичко работи, но не се знае защо.
Ние съчетаваме теорията с практиката, при което нищо не работи и никои не знае защо!
HAZART
сериозен играч
сериозен играч

Re: Пираня в наш язовир

Мнение от HAZART »

Какво толкова се шашкате и на това има лесно.Пускаш тумба мангали без такса на гьола и с пираните е свършено (или с мангалите) :roll: . Т.е все сме на далавера.
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

този вид риби не издържат на ниски температури така че не мисля че ще има проблем с тях.това което разбрах е че при температура по ниска от +5 умират или спират да се размножават.а и преди 7 години бях свидетел на едно нещо:на искъра бяха донесли един леген с пираня в него после пуснаха една бяла риба при нея за всеобщо очудване пиранята загуби а това с мангалите ама изобщо не съм сигурен,а пусни кинг-конг във факултето и виж за колко секунди ще е в буркани...за не повече от 10
Последно промяна от Светльо-toxin34 на Сря Юни 18, 2008 1:47 pm, променено общо 1 път.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
fishingmania
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fishingmania »

А бе тфа не е пираня,явно е некой мутирал слънчак :D:D
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Изображение
Ей това е рибето...според мен е мутирала "Габровска" каракуда в годините на прехода... :lol: :lol: :lol:
Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от muerter »

Това е самата истина.Мои приятел е бил сьщия ден на язовира и я е видял,тои е и запален акварист няма как да збьрка.Не е мутирала каракуда :D Само дето са преувеличили размера,каза че не е по голяма от педя.
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

batmilen написа:Изображение
Ей това е рибето...според мен е мутирала "Габровска" каракуда в годините на прехода... :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ULtRA^CsKa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ULtRA^CsKa »

Преди малко я видях по новините че тя мнoгo голяма бре :shock: :o :shock:
Изображение
Аватар
XauBaHkO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от XauBaHkO »

Егати пауъра! Остава някой и акула да забоде из язовирите , или някъв 25-30см. Астронатус!
Изображение
elmur
новобранец
новобранец

Мнение от elmur »

вече има и втора пак там
Втора пираня е занесена в сряда следобед в габровското ловно-рибарско дружество "Чардафон".
Хищният екземпляр е уловен в неделя, 15 юни, от 22-годишния габровец Ивелин Семов. Това съобщи Мариана Мандичева от дружеството, цитирана от БТА.
Втората пираня е дълга 22 сантиметра, тежи 150 грама и също като първата е мъжка, каза Мандичева. След като я хванал, Семов, който е страстен рибар, я сложил в съд с каракуди в дома си. Пиранята проявявала агресия към каракудите и показвала истински нрав на хищник, обяснил Семов на риболовците. Не след дълго рибата умряла, а мъжът я запазил във фризера си.
Пламен Христов, началник на териториалното звено на Изпълнителната агенция за риболов и аквакултури, е заминал с двата хищни екземпляра, за които е доказано, че са пирани, за да ги предостави на ихтиолозите от катедра "Аквакултура" в Тракийския университет в Стара Загора, съобщи Мандичева.
Габровски риболовци под ръководството на Юлиан Памукчиев обикалят с лодка водоема "Пача бара" и се опитват с кървав къс месо, закрепен на кол, да примамят хищните риби, ако ги има, каза Мандичева. По думите й в края на септември миналата година в същия водоем била хваната риба със същите характеристики, но тогава никой не я изследвал.
не ще, не ще па спре
Аватар
icho_87
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от icho_87 »

Привет на всички. ИСТИНА Е!!! Аз лично бях в Тракийския университет с Стара Загора (уча там). Следобядът (сряда) отидохме да помогнем да изчистят развъдните гьолчета в секцията по аквакултура към университета. Лично видях втората пиряна и човека, който я носеше. Беше към 20-тина см. Отвратително създание. Говореше се че ще се правят проби на водата за да се установи дали е подходяща за развъждане. Но 350гр. пираня не се появява просто така от никъде :roll: Експертите казаха че при ниски температури по принцип загива, но пък от друга страна пирани тук по принцип няма :roll: изводът е ясен - принципите не са това, което бяха :?
USB-кабелъ за телефона не е в мен иначе щях да постна и снимки. При първа възможност ще го направя.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

icho_87 написа:Привет на всички. ИСТИНА Е!!! Аз лично бях в Тракийския университет с Стара Загора (уча там). Следобядът (сряда) отидохме да помогнем да изчистят развъдните гьолчета в секцията по аквакултура към университета. Лично видях втората пиряна и човека, който я носеше. Беше към 20-тина см. Отвратително създание. Говореше се че ще се правят проби на водата за да се установи дали е подходяща за развъждане. Но 350гр. пираня не се появява просто така от никъде :roll: Експертите казаха че при ниски температури по принцип загива, но пък от друга страна пирани тук по принцип няма :roll: изводът е ясен - принципите не са това, което бяха :?
USB-кабелъ за телефона не е в мен иначе щях да постна и снимки. При първа възможност ще го направя.

Баце дай снимки и после ще говориме!!!
Аватар
icho_87
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от icho_87 »

най-рано в четвъртък снимките :( сори ама няма по-бърз начин. не губете интерес! :wink:
Аватар
icho_87
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от icho_87 »

Обещаните снимки са в галерията ми :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”