"Със"или"без"ластик-практически изводи.

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

joco

"Със"или"без"ластик-практически изводи.

Мнение от joco »

На излета в неделя направих всичко наопаки на книгите и съветите ви,но разбих рибата.Преди седмица мой познат ми подари 8-ца от неизвестната марка,поне за мен,"Хънтър про",явно китайска изработка,карбон,340гр.-премерен на кантар.Пиша за него,че вие знаете за прословутата 7-ца,дето има ластик и става за фитнес тренировки.Но да карам подред:
От около 10 дни от тук,от там,дочувам къде добри,къде не чак толкова,отзиви за "Тараторското" след с.Габра.Става въпрос за шарани да 2 кг.,каракуди над кило,сомчета около 3-те.И решихме да го преслушаме.Още в събота след обяд бяхме там,но докато търсиме места,устройваме бивак и т.н. почти не остана време за риболов.Изпускам "почерпката",знаете как е (само да предупредя ако някой ходи с нощувка-страхотна влага и кучи студ беше,добре че си взех зимното яке :oops: :?: )но в 4,30 вече будни,пили кафе и обмислящи стратегии.На около 12 метра от брега дълбочината беше 4 метра с чисто дъно зад стена от "къдрави"водорасли,подхранваме,разпъвам директния с ластик,че се чакат големи риби и....около час само слънчаци и един два костура :oops: :?: :evil: В един момент хвърлям директния,но колегата вика давай кепа(изтърва го,де,че се заби във водораслите),аз го придърпах назад и се оказа че на 6 метра от брега има дупка м/у водораслите на същата дълбочина и с чисто дъно.Докато погледна,вдигна,засечка и една баба около 300гр.биде извадена.Хвърлям пак,течението отнесе малко настрани-закачане,дърпане,нов повод.Пак хвърлям-вдига,засичане,ластик,баам във водорасли и ..нов повод.Та така 4-5 пъти за 15 мин.Същото става и с колегата на плувка.Следва пушене и размисъл-какво да се прави :evil: :?: :!: И направих следното:прибрах ластика,отворих 8-цата,сложих и 0,14 с повод 0,10 при дължина на линията с повода около...5 метра :oops: :?: Изтеглих се назад,така че да мога да "пускам"като със щека в дупката и да държа линията "натегната".И се почна-едно след друго.Е,изчанчих се малко с кепа,ма това да му е махната!И имах едно единствено късане,че се бях заблеял по едни готини цици и гадината се шибна във водораслите.Финиширах с пълен живарник около 10-тина кг риба,отделно сигурно толкова върнах веднага след хващането,че беше"маломерна" :D .Всъщност събирах шарани и каракуди около и над кило и баби над педя.Излезе и лин,уклей,костур-дребен.Колегата се отчете доста по-слабо,като имаше и много изтървани заради забиване във водораслите.
П.П.Пръчката ми беше цял ден в ръцете-като перце е.Перфектен строй,страхотна гъвкавост.Каракуда 1,5 кг я стопирах с късата линия без никакви ядове :oops: :D
RoSeN_94
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: "Със"или"без"ластик-практически изводи.

Мнение от RoSeN_94 »

браво за доброто сефте което си му направил на директния :shock: :lol:
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Бравос за излета.Ама мен ме интересува деректния.В крайна сметка той new hunter ли е или hunter pro.И ако можеш някаква щена ориентировачна да кажеш ще съм ти много благодарен.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим'' :)
joco

Мнение от joco »

каридата написа:Бравос за излета.Ама мен ме интересува деректния.В крайна сметка той new hunter ли е или hunter pro.И ако можеш някаква щена ориентировачна да кажеш ще съм ти много благодарен.
Ба,има човек дето знае тази марка?Грешката е моя-"Хънтър ню".Преди време гледах същия на Окръжна болница-99лв. но незнам защо тежеше малко под 500гр.и като че ли първата секция(върховата)беше по-дебела.На моя е като на теле мач-малко по-дебела от кламер при халката.В началото като го гледах каква дъга прави,всеки момент очаквах да се спраска,но с напредване на деня се успокоих и му вярвам напълно.Още повече,че при късата линия и ползване на кеп ми се налагаше да държа върха доста напънат.
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Всяко решение, довело до улавяне и изваждане на риба е добро. Справил си се чудесно. Само един акъл - ако беше свалил двете долни (дебелите) секции, щеше да ти е много по-удобно.
Успех и занапред!
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи

IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

наблюдател написа:Всяко решение, довело до улавяне и изваждане на риба е добро. Справил си се чудесно. Само един акъл - ако беше свалил двете долни (дебелите) секции, щеше да ти е много по-удобно.
Успех и занапред!
Това не е много добър "акъл" , защото на директните само най-дебелата секция е подсилена :idea: Всяко по-силно стискане с ръка на долния край на другите секции може да доведе до трудно поправими последици. По -лесния вариант е набор от няколко директни или уип :idea:
Изображение
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от георгиев59 »

Всичко добре но не разбрах защо на 8ца монтираш линия 5м :?: Няма никаква логика а и ваденето на рибата е жива мъка :wink:
Както ти каза колегата ИДА ,не е желателно да махаш последните колена защото те са по-подсилени и може да направиш беля. :idea:
Като вариант можеше да натегнеш ластика на 7цата и пак да си я ползваш.
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Aз имама 2 такива директни.6 и 7 метрови,само че седмака ми е тежък около 360гр,и пак е добре като се има в предвид цената му от 60лв.Мислил съм и за 8 метров от същата марка но наистина идва тежък 460гр.Та затова ме изуми как рвоя тежи 340гр пък е същата марка?
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
joco

Мнение от joco »

георгиев59 написа:Всичко добре но не разбрах защо на 8ца монтираш линия 5м :?: Няма никаква логика а и ваденето на рибата е жива мъка :wink:
Както ти каза колегата ИДА ,не е желателно да махаш последните колена защото те са по-подсилени и може да направиш беля. :idea:
Като вариант можеше да натегнеш ластика на 7цата и пак да си я ползваш.
1.Седмицата е "дърво",тежащо доста и държането на ръце не е от най-приятните занимания.
2.На 5 метра,защото при хвърляне на по-дълга линия попадах на водорасли,а така проста залюлявам линията и тя пада точно в дупката.Вярно че е гадно с кепа,но пък крайния резултат..... :oops: :D Вярно че с късата линия рискувах късане или да отиде пръта,но ми трябваше контрол над рибите-дупката беше примерно 3 дълга и 2 широка и целта ми беше да съм максимално близо до далечната.
Chenko93
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Chenko93 »

браво :D :D :D
Изображение
joco

Мнение от joco »

каридата написа:Aз имама 2 такива директни.6 и 7 метрови,само че седмака ми е тежък около 360гр,и пак е добре като се има в предвид цената му от 60лв.Мислил съм и за 8 метров от същата марка но наистина идва тежък 460гр.Та затова ме изуми как рвоя тежи 340гр пък е същата марка?
Ами обяснението е може би в това,че го мерих в къщи на кантарчето за насипни продукти на жената :oops: :oops: :?: А въобще не ми е тежък в сравнение с предишния,щом мога да засичам с една ръка :oops: Ако нещо съм те подвел-извинявай! :oops:
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

IDA написа:
наблюдател написа:Всяко решение, довело до улавяне и изваждане на риба е добро. Справил си се чудесно. Само един акъл - ако беше свалил двете долни (дебелите) секции, щеше да ти е много по-удобно.
Успех и занапред!
Това не е много добър "акъл" , защото на директните само най-дебелата секция е подсилена :idea: Всяко по-силно стискане с ръка на долния край на другите секции може да доведе до трудно поправими последици. По -лесния вариант е набор от няколко директни или уип :idea:
Набор от няколко директни - добре. Но човекът отишъл със 7-ца и 8-ца пък дупката на 5м. Сега да се връща и да си прави набор от пръти ли? :wink:
Да махна някоя някоя секция е честа практика при мен и нямам спукан прът. Сигурно имаш много здрав захват. :D
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи

IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Аватар
chestarfield
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от chestarfield »

аз изполвам тика 4 адвентура 7метра това ми е директния 240г тежи цял ден да го държиш няма умаляване много удобна пръчка 220лева мисля че беше преди една година го зех.имам тука една снимка със него но не добра за обща представа.
Изображение
http://www.facebook.com/karakshans
Асен Йорданов Кацаров
Асеновград
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Тиките ги знаем всички,лекички финнички и скъпички.Неможе всички са си позволим такава покупка.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”