Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- разбира нещата
- Мнения: 749
- Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 3:38 pm
- Местоположение: Недко Митев - Смолян
Re: Има ли гъбари?
От млечница правя страхотна салата: 3 литрова тенджера напълвам (с връх) с нарязани на хапки гъби. Варя, като сменям 2 води. На третата добавям 1-2 моркова на зарчета, 10-15 зърна чер пипер, 3-4 дафинови листа, 1 равна с.л. сол, 1ч.ч. олио, 1/2ч.ч. оцет. Варя се докато остане на мазнина. След като изстине добавям ситно нарязан чесън и магданоз. Да ви е сладко.
Полуава се невероятно красива и вкусна салата. Всъщност става и с пачи крак, челадинка, майска гъба и др. но тръпчивия вкус на млечницата е незаменим. Наздраве!
Жалко, че не се среща по нашия край(или поне аз не съм я срещал).
П.П. Салатата става и за консервиране, като бурканите ги варя поне 1,5 часа, но чесъна и магданоза се слагат след отваряне на буркана за консумация.
Полуава се невероятно красива и вкусна салата. Всъщност става и с пачи крак, челадинка, майска гъба и др. но тръпчивия вкус на млечницата е незаменим. Наздраве!

Жалко, че не се среща по нашия край(или поне аз не съм я срещал).
П.П. Салатата става и за консервиране, като бурканите ги варя поне 1,5 часа, но чесъна и магданоза се слагат след отваряне на буркана за консумация.
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
- XauBaHkO
- ще става разбирач
- Мнения: 556
- Регистриран на: Пон Юли 30, 2007 8:51 pm
- Местоположение: Асеновград/Слънчев бряг
Re: Има ли гъбари?
Млечницата е като плевел , има я навсякъде , явно не си обръщал внимание!наблюдател написа:От млечница правя страхотна салата: 3 литрова тенджера напълвам (с връх) с нарязани на хапки гъби. Варя, като сменям 2 води. На третата добавям 1-2 моркова на зарчета, 10-15 зърна чер пипер, 3-4 дафинови листа, 1 равна с.л. сол, 1ч.ч. олио, 1/2ч.ч. оцет. Варя се докато остане на мазнина. След като изстине добавям ситно нарязан чесън и магданоз. Да ви е сладко.
Полуава се невероятно красива и вкусна салата. Всъщност става и с пачи крак, челадинка, майска гъба и др. но тръпчивия вкус на млечницата е незаменим. Наздраве!![]()
Жалко, че не се среща по нашия край(или поне аз не съм я срещал).
П.П. Салатата става и за консервиране, като бурканите ги варя поне 1,5 часа, но чесъна и магданоза се слагат след отваряне на буркана за консумация.
Re: Има ли гъбари?
Искаш да кажеш, че тази оранжевата е въпросната рижийка? Аз не я познавам и не се осмелих да я взема и затова я снимах, за да питам тук познавачите дали е добра!XauBaHkO написа:Коралка е , ама за рижийката никой не се обади!
Недко, тук при нас лютивката я има в промишлени количества! При вас, понеже е повечето иглолистна растителност, може би затова не вирее!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

Re: Има ли гъбари?
Рижийката не ми е от любимите гъби, но все пак маринована става добра. Трудно може да се сбърка с друга гъба, при нараняване или отчупване позеленява.
-
- учете се от него
- Мнения: 5343
- Регистриран на: Чет Юли 27, 2006 4:26 pm
- Местоположение: Иван Котаков - Бургас
Re: Има ли гъбари?
А бе аз не разбирам от гъби, но от баба ми ( лека и пръст) знам една приказка - винаги може да стане белята. Прадядо ми е починал от гъби а е бил гъбар. И в този контекст - знаете ли какви са били последните думи на най големия гъбар - Те такава гъба не бях ял
.
Мисълта ми е че винаги човек трябва да има едно на ум
.


Мисълта ми е че винаги човек трябва да има едно на ум

Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
- Мнения: 849
- Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 9:12 am
- Местоположение: Светльо Радославов гр.София
Re: Има ли гъбари?
рижика,рижинка,рижка------светло до тъмно орахжева гъба при нараняване изпъска оранжев сок и бързо си сменя звета позаленява почти до тревно зелена-----подходяща за саламури и салати----за готвене като добавка към другия гъбен букет--расте изключително само в иглолистни гори///може и смесени но винаги покрай борове
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Re: Има ли гъбари?
Интересно заключение, защото там където я снимах, не съществува каквато и да било иглолистна растителност - предимно цер и граница, а имаше доста бройки от този вид!toxin34 написа:--расте изключително само в иглолистни гори///може и смесени но винаги покрай борове
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- Светльо-toxin34
- разбира нещата
- Мнения: 849
- Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 9:12 am
- Местоположение: Светльо Радославов гр.София
Re: Има ли гъбари?
Постоянното местожителство на рижиката е в иглолистните гори и в хвойновите храсталаци около тях, все едно дали са естествени, или са изкуствено създадени и къде се намират — край морето или високо в планините. Рижиката се чувствува добре навсякъде в тях.
Тя се показва над земята през черешово време. С настъпването на летните горещини обаче спира развитието си, за да го поднови с още по-голяма сила след първите есенни напоителни дъждове. След това продължава да расте до първите мразове.
Рижиката е с оранжево-червено до керемиденочервено обагрена гугла, изпъстрена с многобройни по-тъмни кръгове, а месото й е белезникаво до оранжево. На местата, където се разчупва, то бързо позеленява и по него избиват капки гъст млекоподобен оранжево-червен сок, откъдето идва другото й име — червена млечница. Пластинките на рижиката (те са яркооранжево-жълти), както и пънчето й, което е малко по-светло обагрено от гуглата, при нараняване или разчупване също отделят млекоподобен оранжево-червен сок и също позеленяват.
Самата гугла в началото, когато току-що се е показала над почвата, е плоска с подвит и слабо мъхест ръб. С израстването тя се разтваря все по-широко, но в средата остава винаги по-плитко или по-дълбоко вдлъбната. Ето защо миколозите характеризират формата й като широко фуниевидна до седловидна. А размерите й се колебаят в широки граници. Ще срещнете рижики, които не са по-големи от петстотинкова монета, но ще видите и рижики, които са по-големи от чинийка за салата.
Единствената гъба, на която рижиката прилича и с която би могла поради недоглеждане да се сбърка, е пак млечница. Нарича се лъжлива, или отровна, млечница. Известна е и като мъхнатка. Гуглата на тази отровна млечница отгоре е мъхната и ръбът й е гъсто покрит с дълги лъскави власинки. Освен това при разчупване или нараняване нейното месо и пластинките й не позеленяват както при рижиката и млекоподобният сок, който се отделя от наранените места, е наистина бял като мляко, а не оран-жево-червен.
По аромат рижиката отстъпва на някои гъби, но на вкус има малко съперници. http://bg-science.info/view_botanik.php?id=11
Тя се показва над земята през черешово време. С настъпването на летните горещини обаче спира развитието си, за да го поднови с още по-голяма сила след първите есенни напоителни дъждове. След това продължава да расте до първите мразове.
Рижиката е с оранжево-червено до керемиденочервено обагрена гугла, изпъстрена с многобройни по-тъмни кръгове, а месото й е белезникаво до оранжево. На местата, където се разчупва, то бързо позеленява и по него избиват капки гъст млекоподобен оранжево-червен сок, откъдето идва другото й име — червена млечница. Пластинките на рижиката (те са яркооранжево-жълти), както и пънчето й, което е малко по-светло обагрено от гуглата, при нараняване или разчупване също отделят млекоподобен оранжево-червен сок и също позеленяват.
Самата гугла в началото, когато току-що се е показала над почвата, е плоска с подвит и слабо мъхест ръб. С израстването тя се разтваря все по-широко, но в средата остава винаги по-плитко или по-дълбоко вдлъбната. Ето защо миколозите характеризират формата й като широко фуниевидна до седловидна. А размерите й се колебаят в широки граници. Ще срещнете рижики, които не са по-големи от петстотинкова монета, но ще видите и рижики, които са по-големи от чинийка за салата.
Единствената гъба, на която рижиката прилича и с която би могла поради недоглеждане да се сбърка, е пак млечница. Нарича се лъжлива, или отровна, млечница. Известна е и като мъхнатка. Гуглата на тази отровна млечница отгоре е мъхната и ръбът й е гъсто покрит с дълги лъскави власинки. Освен това при разчупване или нараняване нейното месо и пластинките й не позеленяват както при рижиката и млекоподобният сок, който се отделя от наранените места, е наистина бял като мляко, а не оран-жево-червен.
По аромат рижиката отстъпва на някои гъби, но на вкус има малко съперници. http://bg-science.info/view_botanik.php?id=11

Последно промяна от Светльо-toxin34 на Пет Юни 20, 2008 7:55 am, променено общо 1 път.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
-
- разбира нещата
- Мнения: 749
- Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 3:38 pm
- Местоположение: Недко Митев - Смолян
Re: Има ли гъбари?
Учил съм в Габрово и там съм се запознавал и събирал най-много гъби. Наистина в оня край имаше много млечница (аз така я знам). И много ракия е изпила...Недко, тук при нас лютивката я има в промишлени количества! При вас, понеже е повечето иглолистна растителност, може би затова не вирее!



"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Re: Има ли гъбари?
Според мен инфото на Токсина е добро, но ми се струва, че става въпрос за различни видове гъби, т. е. тази, която аз снимах и тази от неговата снимка не са едни и същи! Има съществени разлики, защото много добре знам как изглежда въпросния вид и смея да твърдя, че не е Рижка (Рижийка), пък и с тези иглолистни условия...! Ето защо и аз съм на мнението на Стрижока - бери и консумирай само проверени видове, щот може и да не чуя часовника на сутринта! 

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- Светльо-toxin34
- разбира нещата
- Мнения: 849
- Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 9:12 am
- Местоположение: Светльо Радославов гр.София
Re: Има ли гъбари?
инфото га взех от ботанически саит точно за рижиката...но нали и рибата на различни места има различни имена може би и с гъбите е така?!
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Гого, мисля, че твоята гъба е хлебна млечница! Тя е ядлива и има мляко, което при рязане става от бяло кафеникаво! Има и една друга подобна гъба, нарича се "дъбарка". Просто трябва гъбата да се види и пипне, по снимка или рисунка обикновено се правят грешки! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Има ли гъбари?
Имам около 1.5 прясна манатарка ...не знам как да я приготвя ??? 

- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Засуши и по ниските планини гъбата намаля. Среща се по някой влажен северен склон. На Душанци нищо освен две засъхващи печурки по билото. На Гълабец същото с манатарка и гълабка. Всичките и червиви. Трябва да се търси между 1500-2000м. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!