Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Стръв за карабалък ( морунаш )
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- научил се да хвърля
Re: Стръв за карабалък ( морунаш )
Здравейте форумци,прочетох всичко написано по темата до тук. Колегата Nedeltcho Delev е дал много добро обяснение което подкрепям на 100%
. Ние риболовците от южна България казваме Карабалък на Кефала/Клена. Името наистина идва от турските думи кара -черно и балък - риба !! Които не вярва да провери
!!
Sony както знаеш карабалъка е разпространен из цялата страна. Сега за лятото най-добри резултати дава на малко рибе на плувка ,на дъно по слабо (виолетка/плискуда или гамбуз/кубинка);малко жабче (отличен резултат на дъно);скакалец;муха;щурец или пиявица.Изкуствените примамки също са много резултатни дори понякога много по добре взима на тях.Препоръчвам ви рано сутрин или привечер.
100 % успех Sme6NIKa гаранция до живот
.Пробвай и ще се увериш
.
(Ето някоя друга снимка)

Колегата gogo45sharana тук е дал инфо http://fishes.nariba.com/fishdetail/17.html което има грешка при други названия.Както се обосновах тази риба не се нарича карабалък. При нас ние му казваме морунаж,аклама и също така съм чувал по селата да му казват караятак.
Sony, рибата за която питаш-морунжа видях,че някои от колегите са споделили своите тактики затова няма да пиша как се хваща
(да не се повтаряме ).Макар че на тактиката с фидер и стиропор понякога се зкачат нежелани посетители като каракудите и тн (които понякога стават дразнител).Пожелавам ти успех в риболова и да ги хващаш по големи и дори ще се радвам ако ме минеш по майсторлък
.Ако си се почувствал обиден soryy ма много се издразних.Дано си научил нещо от написаното до тук ,ако е така много ще се радвам
.
П.П : Нямам намерение да се карам с никого от форума
. Ако все пак има някой , който ме е намразил заради тези 2 поста нека да ми пише на ЛС , да си го каже директно или да замълчи завинаги
проблема си е негов.Пожелавам ви наслука
и се надявам да сте ме разбрали правилно все пак сме от един отбор

Sony както знаеш карабалъка е разпространен из цялата страна. Сега за лятото най-добри резултати дава на малко рибе на плувка ,на дъно по слабо (виолетка/плискуда или гамбуз/кубинка);малко жабче (отличен резултат на дъно);скакалец;муха;щурец или пиявица.Изкуствените примамки също са много резултатни дори понякога много по добре взима на тях.Препоръчвам ви рано сутрин или привечер.
100 % успех Sme6NIKa гаранция до живот

(Ето някоя друга снимка)

Колегата gogo45sharana тук е дал инфо http://fishes.nariba.com/fishdetail/17.html което има грешка при други названия.Както се обосновах тази риба не се нарича карабалък. При нас ние му казваме морунаж,аклама и също така съм чувал по селата да му казват караятак.
Sony, рибата за която питаш-морунжа видях,че някои от колегите са споделили своите тактики затова няма да пиша как се хваща

П.П : Нямам намерение да се карам с никого от форума

Айде ще си променя мнението , да не каже , някой , че се заяждам.Аз закво питам , а закво ми отговарят
Мир и наслука 

TICA FAN
-
- учете се от него
Да , точно за това морунаша в пловдивско се наименува " карабалък"! Това на снимката на "колегата" са кефали и нямат нищо общо с карабалъка ( морунаша). Ако в Пловдив питаш някой за "морунаш" или за "уклей"- ще те гледа като извънземен.....и няма да разберът за каква риба става дума!!!аксел написа:Карабалък е турското наименование на маришкия морунаш използвано от пловдивските рибари.Името идва от това,че по време на хвърлянето на хайвера рибите имат сватбено черно оцветяване на тялото като само гръдните и коремните перки имат бяла ивица,нямат слуз по тялото и са грапави на пипане.Това е!!!!!.
![]()
!
Ами ,поне до момента се почувствах удовлетворен , щото преди имах колебания , дали вида Vimba vimba се изписва правилно с "Ж"или с "Ш" ? МОРУНАШ си е напук на граматиката !
Аз така си го знам

-
- учете се от него
Trias написа:Ами ,поне до момента се почувствах удовлетворен , щото преди имах колебания , дали вида Vimba vimba се изписва правилно с "Ж"или с "Ш" ? МОРУНАШ си е напук на граматиката !![]()
![]()
![]()
![]()
Аз така си го знам
![]()
Vimba vimba е ,вида "карабалък"- пък ти ако искаш си го изговаряй със френско "р" или с френско "ж" , наместо "ш"

...
Последно промяна от Trias на Чет Юни 26, 2008 11:57 am, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
На теб , " обелени картофи на кубчета , с мляно месо и подправки- на фурна ,запечено отгоре с коричка от кисело мляко и яйце " , как ти звучиTrias написа:Не бе , ти си прав ,обаче си говориме във фонетично отношение как звучат нещата .Думата "карабалък" ми мяза на баш турцизъм , докато , ако обаче произнасяш морррунашшшжжж и леко притъпено ръмжиш на съгласните букви ,ще се получи нещо

...
Последно промяна от Trias на Чет Юни 26, 2008 11:58 am, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
Ми "мусака" ,бреTrias написа:Мусака ! Тьорлю гювеч .... как се пише правилно това бе ?

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Както обещах,ще ти пиша за тази сравнително малко позната стръв/известна повече в миналото и на тесен кръг маришки рибари/.Той също се намира покрай реката,но на доста по-голяма дълбочина от маришкия земен червей.Живее на колонии и доста трудно се намира.Има светлорозов блестящ цвят,тъпа главичка,сравнително тънък/3-4мм./,дълъг 4-8см и винаги опашната част е спираловидно/или като пружина/ навита.Изглежда крехък,но всъщност е доста жилав.Безотказна целогодишна стръв за карабалък,мряна,шаран,кефал!Айде наслука!!!!!!..........их тая пуста Маричка,не мога без нея! 

валатът не най-лошото нещо на света
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Става въпрос за Марица,а на Оризари на тройки ловяха двойкаджиите.И не ме убеждавай,че не са външно закачени .Колкото и с тройка с мънисто са все в устата.Сони,карабалъка-морунажа,го ловя на бял,пинки,тънък торен,кус-кус,троха.Може да се пробва и на буба,но не съм убеден,както и за царевици и подобнио,тук става на въпрос за целенасочен риболов,а не, чакам за шаран на царевица и ми удари карабалък.Уточнявам карабалък-морунаж ,не кефал.IDA написа:IDA написа:Аз съм ловил само в затворени водоеми и най-вече на Оризари , преди доста години , сигурно 7-8. Тогава там имаше сериозни карабалъци 700-800 грамови , сега не знам как е там. Стръв- топче тесто от от много финно смляно кюспе , с малко финна тъмна захранка за слепване. Топчето около 1-1.5 см. / диаметър , кука- малка бяла тройка номер 12 , изцяло вътре в топчето. Плувка с метален кил и тънка антена 0.3/0.5/0.75 гр (унгарските БЮДО). Линията е абсолютно преутежнена с подвижна оливетка 0.5/1.0 гр след повода и дропера 0.3гр. Директна седмица или шестица (с ластик), дълбочина 4.5-5.0 метра. Тройката с топчето , повода , дропера и оливетката лежат на дъното след обилна захранка със стегнати топки , антената на плувката е 1/3-та над повърхноста. Никакви номера при кълването , както на жито кус-кус или бял , лапват топчето кюспе и заминават "на пета". Винаги съм ползвал кохер при откачането , в 90% е лапнал и трите жила на тройката и няма вадене без кохер. Това е един от малкото нормални варианти за риболов с тройка и стръв ,за миролюбиви (в случая всеядни) риби....![]()
![]()
И на реката трудно ще видиш мехурчетата на пасажа,просто те стоят в течението,а не в тихалъците.Но ти много добре си знаеш,където е алая,там е карабалъка.Ако ловиш само алаи,смени дистанцията, карабалъка е наоколо.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- ще става разбирач
Слушай Бутника , обикновено е по близо до брега,имаго и в много тихо течение, идва като захраниш.Лови се и с тройки.Регулярно лятото се лови и на блесна.butnik написа:Става въпрос за Марица,а на Оризари на тройки ловяха двойкаджиите.И не ме убеждавай,че не са външно закачени .Колкото и с тройка с мънисто са все в устата.Сони,карабалъка-морунажа,го ловя на бял,пинки,тънък торен,кус-кус,троха.Може да се пробва и на буба,но не съм убеден,както и за царевици и подобнио,тук става на въпрос за целенасочен риболов,а не, чакам за шаран на царевица и ми удари карабалък.Уточнявам карабалък-морунаж ,не кефал.
И на реката трудно ще видиш мехурчетата на пасажа,просто те стоят в течението,а не в тихалъците.Но ти много добре си знаеш,където е алая,там е карабалъка.Ако ловиш само алаи,смени дистанцията, карабалъка е наоколо.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
И не влизайте в безсмислени спорове,рибата е прието да се нарича морунаж,а в отделните области си я наричайте както искате,но в нито един справочник не видях название за кефал-карабалък.В Кърджали му викат распер а сега де.Сони,а също можеш да го пробваш на водорасло,абе нека малко да дигне Марица и отиваме заедно/Забравих да ти взема тел.прати го на лични.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Първо искам да благодаря на всички и обещавам , че ще взема под внимание всичко изписано до тук.Бутник , ще ти изпратя тел-а , ти като по-голям майстор и с повече опит се надявам , че ще закачим някое карабалъче.Що се отнася до нивото , вчера бях за малко и не беше толкова зле
Ще се радвам да обединим силите си по Марица 

TICA FAN