"Leadcore Leader " за перфектна презентация??
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- учете се от него
Re: "Leadcore Leader " за перфектна презентация??
Колега butnik , според мен , лийдкора при щеката би трябвало да се ползва , ако при дължина на щеката 13.50 , се налага да "бръкнеш" (при вятър) на 15-16 метра
Така горе-долу май се връзва схемата 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да,така ,може би.Пробвайте и споделяте.Само,че за по-добро презамятане напред тежината трябва да е отдолу.А при вятър такъма ако тие отпред още по-трудно ще се задържа.А петното със захранката къде остава.Чакам някой използвал го в бойни условия.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Никъде не "остава" , то си е там,изначално, на 16 ( или 18/20) метра , при щека 11.50 и монтаж с ваглерbutnik написа:.А петното със захранката къде остава..

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
IDA написа:Никъде не "остава" , то си е там,изначално, на 16 ( или 18/20) метра , при щека 11.50 и монтаж с ваглерbutnik написа:.А петното със захранката къде остава..

-
- учете се от него
Да понапиша това което аз знам и съм го изпробвал. Значи , този монтаж " с ваглер" си е щекарски монтаж , който аз ползвам и за директни поради някои много сходни моменти. През 2004г. , в октомврийския брой на сп. " На плувка и дъно" побликуваха една статия от един белгиец ( двукратен вице шампион на страната) за т.н. "риболов по френски" със щека. Характерното за тази техника ( широко разпространена в Белгия) е че се ползва със щека или директен , плувката е неподвижен ваглер ( със или без утежнение) от 1 до 15 грама , основно се ползва за риболов на едри платики и шарани (амур) , за перфектно презентиране на стръвта неподвижно на дъното при всякакви условия ( вятър) и то на значително по-големи дистанции от върха на щеката. Първоначално е ползвана основно по време на вътрешни състезания със щека ; при ограничения на дължината 11.50 , може да се лови до 20-метрова дистанция- и познай кой печели , този на 11-12 метра , или този на 17
След като се оказва че техниката е " трепач" за едри и понаплашени риби ( включително от сянката на щеката, в плитки водоеми) , риболова "по френски" масово се разпространява в Белгия , а на състезанията налагат ограничение " до 15.50 дистанция"
Приликата между щеката и директния при тази техника , е че и в двата случая линиите се полагат върху повърхноста както с "директен" , т.с. , ако щеката е 11.50 , а линията 7.50м. ( при дълбочина 2 м , дистанцията е 16м) , щеката се вдига вертикално , изнася се леко назад и с плавен замах отгоре -надолу линията се полага изпъната върху повърхноста , върха "под вода" , линията -също (влакното е потъващо , или се прави "потъващо"). Монтажа на ваглерите и основното утежнение към щеката е на 15 сантиметрови къси поводи с монтаж за бързо сменяне в зависимост от силата на вятъра.
Разликата , обаче, между щеката и директния е абсолютно в полза на шеката , защото примерно с директна осмица дължината на линията може да бъде 7.0-7.50-8.0 метра , а при щеката , дължината на щеката и на линиите може да бъде всякаква. Мисля си че тогава , още лийд кора не е бил измислен, и че е точно за тази работа
Аз още тогава навързах няколко монтажа ( тези на совалките на снимката по-горе) , но ги пробвах чак лятото на 2005година . Точно си бях взел осмицата и още нямаше ластик ( кух връх със халкичка). Първите два монтажа с 0.18 без повод ми ги "отнесоха" ( на яз.Мурла) и от няма накъде сложих "шокадсорбер" ( 30см. Х 1.8мм.) между върха и линията , то се оказа че хем поема функциите на ластика при резките удари , хем на лийд-кора , да свали линията под вода; резултата тогава-два амура по около четири и един шаран , малко над три. След това съм ловил още няколко пъти така и сега като се появиха лийдкорите и няма да се налага да се потапя върха с монтирания ластик си поразрових сандъка с работите дето не ги ползвам в момента

Разликата , обаче, между щеката и директния е абсолютно в полза на шеката , защото примерно с директна осмица дължината на линията може да бъде 7.0-7.50-8.0 метра , а при щеката , дължината на щеката и на линиите може да бъде всякаква. Мисля си че тогава , още лийд кора не е бил измислен, и че е точно за тази работа

Аз още тогава навързах няколко монтажа ( тези на совалките на снимката по-горе) , но ги пробвах чак лятото на 2005година . Точно си бях взел осмицата и още нямаше ластик ( кух връх със халкичка). Първите два монтажа с 0.18 без повод ми ги "отнесоха" ( на яз.Мурла) и от няма накъде сложих "шокадсорбер" ( 30см. Х 1.8мм.) между върха и линията , то се оказа че хем поема функциите на ластика при резките удари , хем на лийд-кора , да свали линията под вода; резултата тогава-два амура по около четири и един шаран , малко над три. След това съм ловил още няколко пъти така и сега като се появиха лийдкорите и няма да се налага да се потапя върха с монтирания ластик си поразрових сандъка с работите дето не ги ползвам в момента

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Така нещата се осмислят.На едно състезание на канала на ЛРД,имаше един образ явно чел и той статията за ваглер на щека и директен,ловеше с директна 8-ца.Резултата беше плачевен.За едра риба може би,но веднага изниква и въпросче-колко от нас които ловим с щека,сме монтирали ваглер,и защо не си пробвал да сложиш два три дропера над плувката,ами си чакал лийдкорите.Имам предвид 10-11 номер.Утре ще потърся при моите познати и ваглери за щека

-
- учете се от него
Явно "далаверата" е била да се лови със щека на 5-6 метра по-голяма дистанция от останалите наоколо
И явно че при този монтаж , монтажа и тактиката трябва да са " мачови" , за да има пълен контрол на линията във вятър. Статийката е много интересна , но не мога да я намеря в нета , за да я постна:roll:
Колкото до мен , последните 2-3 години , по-често ми се случва да ловя на доста големи дълбочини и проблема с директни и коремите в много голяма степен отпада. Мисля си и че лийд-кора ще върши работа и с нормална плувка ( 2-3грамова)
Поздрави

Поздрави

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Снощи на срещата го видях това чудо,Богито го носеше.Лично при мен не би влезло в употреба,може би съм старомоден ли,но по начините които ловя няма да ми трябва,поне за сега.
-
- учете се от него
Лично аз съм на мнения че това ще е по-приложимо за директни при вятър (ветрец , имам в предвид). При директните почти винаги разстоянието от плувката до върха е голямо-2/3/4/5/6....метра. И сигурно ще си работи сносно и без ваглер. Тази седмица ще го пробвам на Душанци - без ваглер и със ваглер

п.п. там където ходя на Душанци , ловя с директна седмица и разстоянието от върха до плувката е три метра , ако ловя уклеи е 5.50м.

п.п. там където ходя на Душанци , ловя с директна седмица и разстоянието от върха до плувката е три метра , ако ловя уклеи е 5.50м.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
След пробата да споделиш какъв му е ефекта
-
- учете се от него
Много сериозен ефект и с неподвижна плувка ( с ваглера е ясно какво се получава) . Значи , след "приводняването" , линията започва да потъва едновремено от плувката напред и от плувката назад ( към лийд-кора). До като стигне куката със стръвта до дъното , лийд кора вече е "паркирал" линията между върха и плувката на 12-15 см. под повърхноста и няма мърдане , още повече че вчера следобяд , валя , гърмя , духа в какви ли не посоки. Другото което забелязах е че при опит за замятане с директния " отдолу-нагоре" , следва моментално оплитане на връх , лийд кор и линия- от 7-8 опита , 5-6 оплитания- "нещото" е направено да се маа здраво с него "отгоре-надолу"butnik написа:След пробата да споделиш какъв му е ефекта

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Значи аз ловя с щека и с уип 8м.Вчера съм ловил при вятър на река,а на река почти е невъзможно да изтичаш с лека плувка при вятър с боло,с уипа си изтичах с 0.7гр без проблем,без лийдове и тем подобни и в крайна сметка аз не мога да констатирам предназначение и то при конкретна ситуация.Оставам на вас да си ловите с тия джаджи,аз продължавам да си ловя без .