Използване на сонар без лодка

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Използване на сонар без лодка

Мнение от xoxo »

теси с малкиа дисплеи не стават но теси с големиа е добре - ас сам го малко доработил и обхвата му около 100м с добри батерии - хварлиаш го с вадица и го истеглиаш - доста деобре е да даде дуното. преработката е в приемника - сложил сам му една букса са слушалка коиато ватр сам сварсал с ватрешната му антена - отван кам буксата вклучвам едно парче 15-20 кабел. пробвах и с антена от бесжичен телефон ама ниама голиама раслика. бес ваншната антена обхвата е около 30м. виждал сам и да доработват сондата като и увеличават антенат - ще го пробвам когато и сварши батериата - че триабва да се отвариа са да и се смени
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Я дай една снимчица!Току виж си патентовал нещо ново и поръчките започват да валят! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

това за доработка на сондата сам го виждал в нета - а аз само сам сложил една букса която сам сварзал към ватрешната антена на приемното - ще се опитам да кача снимка - нямам кирилица на клавиатурата и се мъча с една кирилираща програма от интернет - голяма мъка е
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

do sapuna:
чел сам твои коментари из форума и ми допадат професионално.може ли да погледнеш моля http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... sk=t&sd=aи да ми кажеш мнението си. много търсих тънка,дълга и здрава пръчка - голямо обикалиане падна по магазините - поне 20 обиколих - в наше село ниама и ниама такава - тази единствено ми попадна - а не искам да копувам онлине без да сам я пипнал в ръката- а това е моята доработка - една букса 3мм и около 20см кабел - обхвата е около 100м ??? snimkata uj e prikachih a e niama???
Аватар
Bob Nudd
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bob Nudd »

Това ли е снимката:
Изображение

Ако може малко по-подробно да обясниш, че нещо не вдявам. А съм си поръчал PiranhaMAX 240, който също има безжична сонда.
По въпроса с кирилицата виж тук:
http://injinera.bgplus.com/na4alo.htm
Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат! :lol: :lol: :lol:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

поздравления - изглежда добър сонар на добра цена - под $150 - пиши как работи
:!: мерси за линка - но аз съм на MacOZx и това не става . сега за сонара -да това е снимката но не е пиранамах/пирана е по добра - моя е за $30 от хонконк -ползвам го в океан когато хвърлям от скали за да видя дъното - върши работа за това/ никаде из форума имаше за този модел пирана-бяха му сложили външна антена от бежичен телефон, има и за самата сонда - но тя триябва да се разлепи . аз ще го опитам като и свърши батерията - около 500 час. пусни търсачката за сонар и ще го намериш - има и снимки.иначе принципа е един - като се отвори приемника вътре има една спирала - вътрешната антена - припоива се малко кабел и се слага една букса. към нея одвън с букса се включва ваншна антена при нужда за по голямо разтоиание - при мен обхвата се увеличи двоино с добри батерии - а сигнала е и по стабилен
:| специално този модел за които пишеш - не съм го виждал с бежична сонда - виждал съм go само с кабелна сонда и с 2 честоти на сонара - което е добре - не знам да го има с бежична сонда
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Аватар
Bob Nudd
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bob Nudd »

Благодаря за линка.
Доста полезна информация.
Изображение
Избрах PiranhaMax 230 защото може да се използва от лодка(каквато нямам), а може да се ползва и от брега.
Пък някой ден може и лодка да си взема.
Ето една снимка на 230:
Изображение

Очаквам го да дойде на 14.07.2008, дойде ли веднага ще го тествам.

П.П. Сега виждам, че в предения пост съм се обърка с модела. :oops:
PiranhaMax 230 съм поръчал.
Последно промяна от Bob Nudd на Пон Юни 30, 2008 10:29 am, променено общо 1 път.
Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат! :lol: :lol: :lol:
myxt
новобранец
новобранец

Мнение от myxt »

Здравейте колеги,
досега само чета и попивам информация за тайните на риболова, но специално в тази тема вече мога да се включа.
Та така...
От около 2 седмици съм собственик на една бройка RF15 и я изследвам доста усилено.
До сега впечатленията ми са 90% положителни. Апаратчето работи много стабилно и безпроблемно. Има доста висока чувствителност и е лесно за работа. След последният си излет мога да се съглася, че е и водоустойчиво (за приемника става въпрос).
Тези 10% които му отнемам от отличната оценка са заради изработката на сондата.
Още при лабораторните проби се оказа, че сондата не е херметично затворена т.е. пропуска вода до електрониката.
След първия изпит в полеви условия се оказа че точно този проблем срязва обхвата до под 10м.
Положителното в случая е, че работата се влошава само до изсъхване и след това всичко си е ОК.
Веднага се пристъпи към усъвършенстване: Разлепване, което се оказа супер лесно, проверка на батерията- обикновена от часовник, лакиране на платчицата- за всеки случай, и залепване - този път със силикон. Следваща стъпка: разглобяване на приемника ( при внимателна работа дори гаранционната лепенка остана непокътната) и монтиране на външна антена( 25см изолиран проводник).
След тези доработки отново направих тестове и резултатите бяха повече от добри: Обхват над 150м (при спокойна вода), но все пак стабилно се държи до около 110-115м,
спиране на сигнала за по-малко от 20сек след изваждане от водата ( преди това се оказа, че сондата не спира въобще заради водата вътре в нея) и стабилна работа за повече от 40мин непрекъснато(просто толкова време имах да чакам).

Като препоръка и оценка мога да кажа, че машинката е супер и на много добра цена от САЩ. Не е проблем и поръчка и доставка.

Успех на всички и много положителни емоции!
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

батерията в сондата е литиева - дават е че издържа 500 часа работа. сондада от долу има контакти и се включва само когато е в водата - доbре е след исползване да се подсушава и да не се държи в кутия с метални предмети - да не даде на късо/електрониката работи на база съпротивление на водата за да се включи/ аз я ползвам вече 3 год - средно по 20-30 пъти по за 2-4 часа = 420 часа приблизително и не съм забелязал за сега намаляване на обхвата - но сигурно скоро ще свърши батерията - литиевите батерии имат такава особеност - държат необходимия волтаж равен до края и после падат от раз.
:roll: на времето питах производителя защо не увеличат обхвата след като има такава възможност - те ми одговориха че в някои страни и щати има ограниченя са честотите и обхвата - да не прави смущения а и некакви сърдечни стимулатори работели на този обхват - та излиза че нашите доработки са малко нелегални/дано няма рибар наоколо с такъв сърдечен стимулатор/
:smt119 а и станаха популярни та излезе и този проблем - ако наоколо има друг рибар с такъв сонар се мешат сигналите и новите модели вече ги правят с 2 канала са превключване
иначе аз ползвам 15 см изолиран проводник /+ duljinata na internal = 12.3" sa fullwave/и го включвам са по далечен обхват - така ми дава според мен около 70-80м /повече не мога да хварля сондата с въдицата/ без външната антена е около 30-40м за стабилен сигнал -на 50м сигнала почва да се губи/
:smt023 а това са данни са дължината на антената
:arrow: USA model= 916.5mhz which means aerial lengths of 12.32" fullwave or 6.13 halfwave or 3.06" quarterwave

:arrow: UK model = 433.92mhz which means aerial lengths of 25.88" fullwave or 12.94" halfwave or 6.4" quarterwave
Аватар
todoplam
новобранец
новобранец

Мнение от todoplam »

Колеги темата е интересна ,та ще питам нещо, като очаквам отговор, като за първолак.
Този сонар http://www.amazon.com/Humminbird-Piranh ... DVXNRC20K8 може ли да се ползва от брега, без лодка и до колко метра ще има информация за водоема,като релеф и т.н.
Всичко е добре когато завършва добре.
Аватар
todoplam
новобранец
новобранец

Мнение от todoplam »

А има ли модели които могат да се ползват от брега,като дават примерно инфо за релефа на 80 м. от брега.
Всичко е добре когато завършва добре.
Аватар
afgany
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от afgany »

една идея която мисля да използвам евентуално, аз имам RF 10, най-стария Smartcast, земате си една лодка с дистанционно детска играчка, закачате сондата отзад и може да обикаляте кадето си искате без да трябва да се мята с въдица. При мятането на сондата с въдица просто няма такъв кнтрол и не можеш да се върнеш ако минеш някое интересно място, трябва пак да мяташ и пляскаш което пък плаши рибата и ..... Аз със сигурност ще си взема някоя лодка с дистанционно ама нямам време да рибарствам в момента, така че е само на теория. Само че тази лодка трябва също да е с голям обхват или ако не е да се усъвършенства. Иначе май има за по 50 лв такива лодки с дистанционно.
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

аз я ползвам за да видя дъното наи вече за подводни изненади- хварлям е напред,малко в ляво,малко в дясно и е изтеглям няколко пъти. иначе в книжката дават - сондата има 2 дупки за закачване като едната е да се закачи и ползва като плувка едновремено - но аз никога не сам е ползвал така. с радиоуправляема лодка би требвало да стане лесно - самата сонда е лека - някаде около 60-80 гр и не и трябва лодка с кои знае каква подемност
:smt022 за сонара са които колегата todoplam по горе пита - те в данните са дали
Sonar coverage: 20 degrees at -10 dB (200 kHz), 60 degrees at -10 dB (83 kHz)
Depth capability: 600 feet - dulbochina na koito raboti
Target separation: 2.5 inches- rasdelitelta sposobnost - t.e nai malkite ribi koito sasicha shte sa 8-10sm
Temperature sensor: Yes, included in transducer-ima sensor sa da pokasva temperaturata na vodata
Speed sensor: No - nima sensor sa skorosta na lodkata
Power input: 10 to 20 V DC - neobhodimoto sahranvane
Standard transducer: Dual beam (XNT 9 20 T) - 2 luchev sonar - mnogo e dobre tova
Transducer mounting: Transom mount montaj na samata sonta - isvan borda - ne snam kak se kasva na BG tova - inache e edna vertikalna duska odsad na lodkata
ще да е добър - с 2 луча е.не става са хварляне а само са монтиране към лодка - извнборда-/Transducer mounting: Transom mount/ за дължината на кабела не пише но то е стандартно около 5-6м така че питаи Bob Nudd- откаде си го е поръчал - този сонар става хем от лодка нем от брега да се хварля
Аватар
Bob Nudd
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bob Nudd »

Дойде ред и аз да се похваля. :D
Вчера ми пристигна сонарчето(piranhamax 230). Супер доволен съм, поне на пръв поглед. Има си готина кутия с която се транспортира, а също така може да си седи в нея. Освен това в кутията има предвидено място за 8 броя батерии АА. Стационарната сонда може да се закрепи към корпуса на лодка с помощта на вендуза (вакумче или както там се казва). Естествено в комплекта си има и безжична сонда, която ще употребявам най-вече.
Сега имам още един повод по-скоро да ходя за риба :lol: .
:drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”