Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Re: Има ли гъбари?

Мнение от grandal_331 »

Жалко, че вчера батериите на фотото капълдисаха и не можах да направя снимки на гъбите.Цялата тайфа-5 човека-набрахме към 7кила припънка, гълъбка, и върха на сладоледа -манатарка и пачи крак.На оранжевата вкуснотия аз и бях майстора-натиках се в едно дере 30м. дълбоко-как съм излизал, не ми се говори.Гъбите брахме в местността Абланово на 7-8км. от Сливен.А толкоз лютива млечница не бях виждал-ама никой не и обърна внимание.
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

grandal_331 написа:Жалко, че вчера батериите на фотото капълдисаха и не можах да направя снимки на гъбите.Цялата тайфа-5 човека-набрахме към 7кила припънка, гълъбка, и върха на сладоледа -манатарка и пачи крак.На оранжевата вкуснотия аз и бях майстора-натиках се в едно дере 30м. дълбоко-как съм излизал, не ми се говори.Гъбите брахме в местността Абланово на 7-8км. от Сливен.А толкоз лютива млечница не бях виждал-ама никой не и обърна внимание.
Що избяга от наща тема :cry: :drinkers:
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

Ида :D
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

imitev72 написа: Що избяга от наща тема :cry: :drinkers:
Ти като не ядеш гъби що са обаждаш ся - нека сподели колегата за успешния си излет! То дали сме за гъби, за риба, за русалки.....(опааа, това последното май не трябваше да го казвам), нали сме все сред природата и нейните блага!
Тя другата тема няма спиране вече - голямо отприщване!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

gogolisec написа:
imitev72 написа: Що избяга от наща тема :cry: :drinkers:
Ти като не ядеш гъби що са обаждаш ся - нека сподели колегата за успешния си излет! То дали сме за гъби, за риба, за русалки.....(опааа, това последното май не трябваше да го казвам), нали сме все сред природата и нейните блага!
Тя другата тема няма спиране вече - голямо отприщване!
Ти що си спамиш в темата бе :drinkers: :drinkers: :drinkers: :lol: :lol: :lol:
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Като няма риба - берем гъби

Изображение
ski today
work tomorrow
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Уау каква красавица! Къде я мярна тази булчица?
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Ходих на пясъчник , но риба нямаше

Най - хубави и много гъби съм брал , когата не хвана риба
ski today
work tomorrow
Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

Имам един вапрос нали всяка гъба има двоиник. Защо тогава казват че печурката няма за да не згафа и следващия пат на аватара ми да няма некролог ми отговорете.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Повечето гъби имат двойници, не всички! А и тези двойници в голямата си част не са отровни, или са слабо отровни - най-много някое разстройство да пипнеш. Но все пак внимавай! Печурката я има описана на много места какво точно представлява и трудно можеш да я сбъркаш с друга. Характерен белег са ресните отдолу - при по-младите те розовеят, а при по-старите стават кафяви, но никога бели, или жълти. Има и един модел "тлъстица" и викаме ние - расте есенно време след първите есенни дъждове по поляни и ливади. Достига внушителни размери и пак си е печурка!
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

печурката има двойник,не е опасен можеш да си докараш само дежурство в кенефа.казва се йодовка.при нея ламелите обаче сивеят и има тежък и неприятен мирис на дезифектант
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

gogolisec написа:Има и един модел "тлъстица" и викаме ние - расте есенно време след първите есенни дъждове по поляни и ливади. Достига внушителни размери и пак си е печурка!
Gogo,не го съветвай да бере тази гъба!По това време все още има мухоморки и може да се получи фал! :wink:
Най-често в България отравянията с гъби се дължат на консумирането на зелена или бяла мухоморка. Те са гъби-двойници на едни от най-вкусните наши гъби – полската печурка и ливадната сърнела.
Консумирането на само една отровна гъба може да предизвика тежко увреждане на организма, което често завършва със смърт.
Червената мухоморка (Amanita muscaria) е двойник на гъбата булка, от която се отличава с огненочервения свят на гуглата, белите пластинки и пънче, както и със срасналота в основата на пънчето калъфче. Булката гъба има жълто-червена гугла, жълни пластинки и несраснало с пънчето калъфче.

Зелената мухоморка (Аmanita rhalloides) е най-отровната гъба в България. Характерните белези, които я отличават от печурката и зелената гълъбка са: белите пластинки, които не променят цвета си и при старите екземпляри, както и наличието на кожено калъфче в основата на пънчето.

Бялата мухоморка (Amanita verna) се явява двойник на печурката (Agaricus bisporus, Agaricus silvaticus).
При печурката пластинките са бели само при най-младите екземпляри, но тогава липсва калъфче в основата на пънчето. При по-развитите представители на печурката пластинките са розови, а при старите – тъмнокафяви, споровият прах също е тъмнокафяв.

Червена мухоморка
Изображение

Булка
Изображение

Зелена мухоморка
Изображение

Бяла мухоморка
Изображение

Ливадна печурка
Изображение

Сърнела
Изображение

Внимавайте момчета!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Внимание - Печурката има най - опасните двойници - Бяла и зелена мухоморка - изхода винаги е трагичен , няма спасение.
Затова , който не познава печурката никога да не я бере.
Вярно много е трудно да се сбърка и това става най - вече при млади гъби , които не са развили особеностите на гъбите напълно.
Аз ги познавам , бера и след това ги изхвърлям, риска е прекалено голям.
Затова препоръчвам да се берат и консумитат челядинки, пачи крак , манатарка , булка ( двойника е Фрапиращо различим ) , сърнела , кладница.
ski today
work tomorrow
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

да,и какво става ако набереш от онези манатарки дето посиняват(2 вида-огнената манатарка и синеещата манатарка)и ги объркаш с дяволската????Булката имала фрапиращи различия(кога-когато е в разтворено състояние-да>а,когато е в яицевидна форма???само жълтия цвят на ламелите и пънчето ги различават!
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Затова не се берат неразвили се гъби.
А за манатарката си бери с бялото месо и няма проблеми.
ski today
work tomorrow
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”