Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???
Модератор: sapuna
Re: КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???
в сряда направих едно излетче на река струма и излезна те това скобарче[url][http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... page=1/url]
Хайде живи и здрави ,като изтупаме билетите след забраната -да ги почваме
Малейййй много дълга пауза тече 

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
абе незнам за вас обаче аз съм полудял чакам с нетърпение да откриваме вече ,,,а откриването се знае Кърджали "чам дере" 

Най-накрая дойде и този момент ОТКРИВАНЕТОДръжте се рибки малки и големи/най-вече скобари/ след тази дълга зима и забрана
Едвам ще остискам до утре сутринта
ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ ПО ЦЯЛОТО ЗЕМНО ТЪРКАЛО

ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ ПО ЦЯЛОТО ЗЕМНО ТЪРКАЛО

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Колега , така наречения -СКОБАР е стадна риба!!! Цаката не е в захранката ,и метода, просто трябва да попаднеш на ято !!! Няма закономерност в коя зона на деня кълве , ловили сме го с еднакъв успех и рано сутрин и вечер и в супер жега!
Преди 10- тина години това беше основния риболов в яз ОГОСТА ! Захранваше се се рано сутрин ( стабилната захранка , тънкия повод 0,10 и малката кука-16 са задалжителни!) предимно на бял и хляб с валериан ...па яла глей
ама когато си му е ден сме го требили и на гола кука...!!!

Re:
Аааааааааааа , става колега! Това е изпитан метод , ама на него по - дава на река !vIdRaTa написа:Някой ловил ли го е на стиреопорено топче![]()
![]()
Щото аз имам добра слука на този начин на ловене

-
- кандидат преподавател
Patlak,дава,дава-зер има и други реки освен Огоста.Тъй,че без категорични мнения - нали това е форум,а не спор в момческа банда...
Няма спор колега , грешно си ме разбрал, това е само мнение ! Да дам категорично мнение за метод на риболов еINCUBUS написа:Patlak,дава,дава-зер има и други реки освен Огоста.Тъй,че без категорични мнения - нали това е форум,а не спор в момческа банда...

Да дам и аз малко от скромния си опит по река Марица.Тук някъде прочетох , че алая се ловял трудно и бил капризен и т.н. От мойте наблюдения и опит съм останал с впечатлението , че единствената трудност по ловенето на алая е да се намери пасажа от риби.Малка кукичка и тънко влакно , а за стръв специялен риболовен хляб - кифла , дават невероятни резултати.Разбира се , след всяка изкарана риба е добре да се хвърля по топче или две хляб на мястото на , което ловим , че да задържаме рибите там по някакъв начин.Борбените качества на тази риба , наистина я правят много желан обект от доста риболовци.Що се отнася до вкусовете й , е голямо разочарование.И все пак ако ви се консумира риба , то ви съветвам да я избягвате.Мряната и кефала са доста по добрия вариянт за масата.По Марица основно алая обитава , места с песъчливо дъно и бавно течение , като почти винаги рибите излизат близко до брега и не ми се е налагало да го търся замятайки много навътре
На много риболовци , практикуващи ловенето на алая , им се е случвало да закачат инцидентно по някоя риба за корема.Това е така , защото той се движи на големи групи , и изкарате ли един , то знайте , че от долу има още много
Изкарвал съм го на доста видове стръв - хляб , кифла , бял червей , торен червей , жито , но като че ли най-много си обича тестените изделия като кифлата и хляба.Съветвам ви като го търсите да си закупите от френските хлябове.Поне на мен са ми давали най-големи бройки
И аз съм съгласен , че по различните реки си има специфика на тази риба.Успех в ловенето на тази прекрасна риба за спортен риболов

TICA FAN
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Тази сутрин до изгрев слънце вземаше само скобар!Размер около 30см.Стръв бял+пинки+бял.Място-Стара река.

Разсъмна се,вдигна се мъглата и скобарът се изпари!Мястото му моментално бе заето от долните хубавци!

Такова поведение,на тази река констатирам за пръв път!Принципно,през летните месеци рибата там е супер активна в часовата зона 06-09часа.
Разсъмна се,вдигна се мъглата и скобарът се изпари!Мястото му моментално бе заето от долните хубавци!
Такова поведение,на тази река констатирам за пръв път!Принципно,през летните месеци рибата там е супер активна в часовата зона 06-09часа.
-
- кандидат преподавател
На пук на всички разбирания,на 15-ти,при съвършено буйна и кална вода,на края на реката,/р.Арда в местността "Чам дере"точно преди вливането в яз.Кърджали/на завой,в по-спокойната вода,два скобара на бял червей,плувка 1,5 г,кука № 12.Е,не рекордьорски - по около 26-28 см парчето,ама ме втрещиха,щот кълвяха само мрени и кротушки иначе.
-
- ще става разбирач
Що да е напук на разбиранията , на Марица след като е валяло и качи леко вода с повече мътилка , летоска го ловя в плиткажите и като усетя къде са е доста интересно.Тогава ползвам на някои места, мой си начин на „лека съчма„ и се вадят добри рибки.INCUBUS написа:На пук на всички разбирания,на 15-ти,при съвършено буйна и кална вода,на края на реката,/р.Арда в местността "Чам дере"точно преди вливането в яз.Кърджали/на завой,в по-спокойната вода,два скобара на бял червей,плувка 1,5 г,кука № 12.Е,не рекордьорски - по около 26-28 см парчето,ама ме втрещиха,щот кълвяха само мрени и кротушки иначе.
Местните в подобни условия когато чекат за шаран на царевица , често им удрят едри , понякога и трофейни скобари

- dalgia
- вече хвърля и на тежко
Пробвайте го по начина както го ловим на Дунав с мамка да го "утрепете",само че проблема е с влизането и пускането на мамката.Нищо не ви пречи да пробвате 

Как е със скобара по Дунава тази година?