Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Захранка за мряна на река
Модератор: bobopeli
Захранка за мряна на река
От години риболувам мряна на балкански рекички и съм пробвал какво ли не - кюспе - дава резултат но иска вир, плуващи закранки, но бързо ги отнася.
Това което ще Ви опиша върши работа за навсякъде, но иска да е поне за 3 дни предварително.
Пробива се дъното на една консервна кутия с гвоздей от вътре навън и в нея се изсипва около 100 гр бял червей. Затваря се с капака и се монтира над бързея или вира (аз го правя в началото на бързея да не ми пречи) на около 20см над водата. Червеите след като се поровят из стърготините почват да излизат от дупките и падат във водата, течението ги взема и т.н стават естествена захранка. Понякога дава резулта следобеда на същия ден, но най-сигурно е на втория и третия. Ако червея свърши слагам пак. После направо е луда на бял червей.
А за хубави места - разкошно е на р. Малка арда в село Баните, Смолянско. Дори в центъра на града я има - излиза от язовир Ардино и остава в реката.
Наслука!
Това което ще Ви опиша върши работа за навсякъде, но иска да е поне за 3 дни предварително.
Пробива се дъното на една консервна кутия с гвоздей от вътре навън и в нея се изсипва около 100 гр бял червей. Затваря се с капака и се монтира над бързея или вира (аз го правя в началото на бързея да не ми пречи) на около 20см над водата. Червеите след като се поровят из стърготините почват да излизат от дупките и падат във водата, течението ги взема и т.н стават естествена захранка. Понякога дава резулта следобеда на същия ден, но най-сигурно е на втория и третия. Ако червея свърши слагам пак. После направо е луда на бял червей.
А за хубави места - разкошно е на р. Малка арда в село Баните, Смолянско. Дори в центъра на града я има - излиза от язовир Ардино и остава в реката.
Наслука!
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
така правехме по Струма след Лобошкия, но не даде добри резутати - мохе би защото водата в горното след язовира е бая студена. Връзвахме и захранка в найлонов чорап - викаме и "мамка", но пак слаба работа. Над Кочериново по Струма, обаче даде клен, доста мренки едно шаранче и някакви като попчетата, но десетина см. "Мамката кслкото два юмрука на големина вътре камък или друга тежест и завързана за някое храстче или друто нещо. Нямахме достатъчно бял да сложиме в захранката, щеше да е много по-добре. Бяхме само за по един ден - септември т.г.
- Local
- учете се от него
Ами аз колеги никога не съм ползвал захранка за мряна особено като няма смисъл от нея , не виждам защо трябва да търсим риба със захранка , като тя взима без нея , а и то доста добре , също този бял червей може да свърши работа на тези балкански реки , но къде къде по-добре е речната стръв , ручейник , пясъчник , мамарец , а бялия червей е общо взето най-слабо резултатната стръв за мряна особено лятото в жегите когато пече най-много.
Клавиатура риба не лови!!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
вади се средата на средносух хляб,кората се смесва с някаква захранка
и глина ,средата се разтрошава на дребни трохи и се прибавя кьм готовата захранка+бели червеи-лови се на троха от бях хляб-тия френските хлебчета нещо не са читави,кьде по добре си е натуралния заводски
и глина ,средата се разтрошава на дребни трохи и се прибавя кьм готовата захранка+бели червеи-лови се на троха от бях хляб-тия френските хлебчета нещо не са читави,кьде по добре си е натуралния заводски

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
-
- новобранец
Това е правилната захранка, но за средните и долните течения на реките. За горните, закъдето е темата, или без захранка, както казва Локал, или действително предложената идея с пробитата кутия може да е успешна.5кила написа:вади се средата на средносух хляб,кората се смесва с някаква захранка
Дава
Дава, а и го практикувам защото мряната се движи в течението и търси непрекъснато източник на храна. Само сега в късната есен вече се е прибрала за зимуване и е на големи групи в подмолите - почти не излиза само при много слънчев и топъл ден си разменят местата в слузта. Като знаеш мястото може да направиш 20-30 бройки важното е да "отвориш" дупката като хванеш една, другите тръгват. Същото е като при кефала зиме. А до това че захранката работи - основава се на отнасянето на червея по течението - намира един, след него друг и тн. Направо се нареждат в мястото, където се утаяват червеите.
За това че мряна се лови в мътна вода да не говорим - тогава ни захранка ни дявол - дребната в бързея, едрата в края на вира и бой. за два часа правиш 2 кила и чао. Наслука!
За това че мряна се лови в мътна вода да не говорим - тогава ни захранка ни дявол - дребната в бързея, едрата в края на вира и бой. за два часа правиш 2 кила и чао. Наслука!
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
-
- сериозен играч