Захранка за мряна на река

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

nikisy
новобранец
новобранец

Захранка за мряна на река

Мнение от nikisy »

От години риболувам мряна на балкански рекички и съм пробвал какво ли не - кюспе - дава резултат но иска вир, плуващи закранки, но бързо ги отнася.
Това което ще Ви опиша върши работа за навсякъде, но иска да е поне за 3 дни предварително.
Пробива се дъното на една консервна кутия с гвоздей от вътре навън и в нея се изсипва около 100 гр бял червей. Затваря се с капака и се монтира над бързея или вира (аз го правя в началото на бързея да не ми пречи) на около 20см над водата. Червеите след като се поровят из стърготините почват да излизат от дупките и падат във водата, течението ги взема и т.н стават естествена захранка. Понякога дава резулта следобеда на същия ден, но най-сигурно е на втория и третия. Ако червея свърши слагам пак. После направо е луда на бял червей.
А за хубави места - разкошно е на р. Малка арда в село Баните, Смолянско. Дори в центъра на града я има - излиза от язовир Ардино и остава в реката.
Наслука!
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Хубаво си го измислил !
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

така правехме по Струма след Лобошкия, но не даде добри резутати - мохе би защото водата в горното след язовира е бая студена. Връзвахме и захранка в найлонов чорап - викаме и "мамка", но пак слаба работа. Над Кочериново по Струма, обаче даде клен, доста мренки едно шаранче и някакви като попчетата, но десетина см. "Мамката кслкото два юмрука на големина вътре камък или друга тежест и завързана за някое храстче или друто нещо. Нямахме достатъчно бял да сложиме в захранката, щеше да е много по-добре. Бяхме само за по един ден - септември т.г.
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Ами аз колеги никога не съм ползвал захранка за мряна особено като няма смисъл от нея , не виждам защо трябва да търсим риба със захранка , като тя взима без нея , а и то доста добре , също този бял червей може да свърши работа на тези балкански реки , но къде къде по-добре е речната стръв , ручейник , пясъчник , мамарец , а бялия червей е общо взето най-слабо резултатната стръв за мряна особено лятото в жегите когато пече най-много.
Клавиатура риба не лови!!!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

вади се средата на средносух хляб,кората се смесва с някаква захранка
и глина ,средата се разтрошава на дребни трохи и се прибавя кьм готовата захранка+бели червеи-лови се на троха от бях хляб-тия френските хлебчета нещо не са читави,кьде по добре си е натуралния заводски :wink:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
боби фишер
новобранец
новобранец

Мнение от боби фишер »

5кила написа:вади се средата на средносух хляб,кората се смесва с някаква захранка
и глина ,средата се разтрошава на дребни трохи и се прибавя кьм готовата захранка+бели червеи-лови се на троха от бях хляб-тия френските хлебчета нещо не са читави,кьде по добре си е натуралния заводски :wink:
Това е правилната захранка, но за средните и долните течения на реките. За горните, закъдето е темата, или без захранка, както казва Локал, или действително предложената идея с пробитата кутия може да е успешна.
nikisy
новобранец
новобранец

Дава

Мнение от nikisy »

Дава, а и го практикувам защото мряната се движи в течението и търси непрекъснато източник на храна. Само сега в късната есен вече се е прибрала за зимуване и е на големи групи в подмолите - почти не излиза само при много слънчев и топъл ден си разменят местата в слузта. Като знаеш мястото може да направиш 20-30 бройки важното е да "отвориш" дупката като хванеш една, другите тръгват. Същото е като при кефала зиме. А до това че захранката работи - основава се на отнасянето на червея по течението - намира един, след него друг и тн. Направо се нареждат в мястото, където се утаяват червеите.
За това че мряна се лови в мътна вода да не говорим - тогава ни захранка ни дявол - дребната в бързея, едрата в края на вира и бой. за два часа правиш 2 кила и чао. Наслука!
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Николай-Русе »

По-принцип мряната живее в силно течение, така че и каквато и захранка да сложиш се размива бързо.Има един много стар номер за мряната, преди стръвта слагаш парченце домашен сапун, мряната подушва от далеко дирята от сапуна,и подгонва стръвта.
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”