Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

питане
Модератор: nkolev66
- Диканаров
- кандидат преподавател
Re: питане
Извинявай, че не ти писах за капроновото въженце от стрелата до главата на харпуна. То е стандартно и е продавано от продавачите заедно с комплекта на харпуна. Аз си ги бях сменил на моите харпуни, като за ластичния, който е с два цели ластика е 6м. За пнематичния е осем метра. Това го направих, защото пнематичният ми е по-силен. Помпам го с помпа от задната страна. Въженцата се навиват на куката отпред на главата на харпуна и на куката преди спусъка на ръкохватката. Премери си разстоянието за да имаш малък луфт при закачането на последната витка, да се свие пружинката на амортисьора на стрелата. След това пружинката обира луфта и въженцето си остава навито на голями букли и при стрелба се освобождава автоматично без съпротивление. Така не ти променя траекторията на стрелата. Ако е свободно , може да се отърка у теб, колана или плавниците и да ти изпорти изстрела. За попчета не ти трябва дълго въженце. Аз си правя още едно засичане на стрелата над стандартните и натягам само единия ластик. Ползвам тризъбец, но със шипове без контри и в триъгълник. Не в линия. Понякога попчетата се разполовяват и за това не ги нижа на кукан, а ги пъхам в торбичка от рибарска мрежа и въженце със самозатягане. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Благодаря приятел, явно никой друг не иска да споделя " тайни " за да не му " взема " рибата. Г-н Диканаров, мисля че точно по тези " малки " детайли се открояват професионалистите от дилетантите в спорта. Благодаря, в мое лице спечели един приятел в повече.
Пашата обича смелите.
Здравеите, днес не ми се стоеше в къщи реших да заведа жената на плаж, а пък аз да намокря неопрена. Отидох на трета буна. Както винаги сам подготвен за риболов. Извадих неопрени, харпуни колани и така нататак. влязох вав водата и реших да огледам раиона. Морето -тава, видимост - 60 см. Умрях от яд.Излязох и след малко гледам вси4ки лодки се прибират. Каята не яде. Така беше и в4ера на Траката, от 07.50 до 10.30 имах само 8 поп4ета на вадицата, след това отидох на Морска гара, Триста души на пло4ата пред и зад Перун, имат по около 10-15 сафрида и това. От два дни вя търа е изток- североизток сутрин и на обед става южен. Температура на водата 18.2 градуса. Чакам с нетарпение хубаво за риболов време.
Пашата обича смелите.
Да се похваля,днес за втори пат влизах с костюма в морето.Парвия пат маската излезе боклук и реших да не се мъча и вчера си купих нова с нея е по добре.И днес за 2 4аса с хаваиското ми копие истрепах рибата в морето дет се вика:) е не баш ама за мен е доста.Около 30 попчета ударих ама средни и дребни големите ми се исплазват още но скоро и тях ще овладея,мястото беше пред фичоза,на около 2 метра далбочина

наслука
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега Виндо, харпунджийството в сладководни езера, реки, язовири, баластиери и т.н. дупки е бракониерство и е забранено от закона у нас! Също така не се разглежда като спорт, а като бракониерство и харпунджийството в морето с акваланг! Извинявам се за тонът но, тук сме преди всичко спортсмени и природолюбители. Ако въпросът е спортен, ще получиш отговор, ако е от сорта на браконерските практики- няма!Надявам се правилно да ме разбереш и да станеш един от нас! Браконерството във всичките му проявления не се понася от форумът! 

-
- новобранец
здравеите колеги и по специално Виндо ,все съм се гмуркал и смятам че сум доста запознат с подводния риболов но в язовир видимоста е от 0-о.5м как го видя този сом.Казвам го от опит защото имам над 40 гмуркания с ГЗ по язовирите а и сум запален по харпундйилъка.А и оше нещо за да ти направи удоволствие подводния спорт трябва да надхитриш рибата и да я победиш в неиния свят а това не става с акваланг,така всеки може
ИСКАМ КАТО ХВЪРЛЯ ДА ХВАНА РИБА А НЕ МРЕЖА
Първо ще отговория на господин диканаров.
незнаех че сам станал нарушител и аз както и повечето хора тук ненавиждам бракониерите но поради незнание явно са съм станал един от тях. Лично аз смятах че за бракониери се смятат хората коио 1 не си взимат билет 2 излавят рибата с мрежи без да са упълномощени за това.
Сега е ред да отговоря на вториат въпрос сашо при самото ми гмуркане рибата мина точно до мен и ако бях се пресегнал дори можех да я пипна но не направих това защото се опитвах да се сдържа да не оцапам костюма.

Сега е ред да отговоря на вториат въпрос сашо при самото ми гмуркане рибата мина точно до мен и ако бях се пресегнал дори можех да я пипна но не направих това защото се опитвах да се сдържа да не оцапам костюма.
наслука
Привет на вси4ки.Току що се регистрирах.От доста време съм харпунджия "от по4ивка на по4ивка".Искам да запитам къде е по добре за гмуркане на "Фичоза" или на "Шкорпиловци",защото на "Фичоза" не съм ходил.
-
- новобранец
според мен колега на шкорпиловци има по добри места. а сега един въпрос към колегата диканаров би ли ми казал как и къде по точно се слага амортисьорчето на въжето от стрелата до харпуна. мерси предварително
- Диканаров
- кандидат преподавател
Усмивка на смърта, втулката на която е вързан възела на капроновият шнур е преди пружинката-амортисьор, следва втулка, която опира на петата на стрелата. Така при силен удар на рибата в която е стрелата се амортизира посредством пружинката усилието, което се предава на шнура. Ударът не е твърд! Амортизира се! По стрелата се движат свободно втулката с възела, пружинката и втулката в която се опира на петата на стрелата. Обикновено втулката с възела е пластмасова, а втората е задължително метална. Пластмасовата е със симетрични два отвора. Шнурът преминава през единия, без значение кой и се прави четворен възел. Този възел се самозатяга и не се саморазвързва. Края на шнурът се обгаря, за да не се разнищи! Така при изтегляне възелът опира над отвора и натиска пружината. А ако изтеглиш обратно възела , той освобождава втулката. 

-
- новобранец
мерси диканаров за точния и пълен отговор сега ще се опитам да си го направя и нямам търпение да се топна понеже до сега бях със счупен крак и гипс. и още един въпрос според теб дали ще мога да плувам с един плавник за да не натоварвам крака
- Диканаров
- кандидат преподавател
Ще можеш и с двата, ако не спринтираш или не натоварваш при гмуркане и изплуване от дълбоко. Във водата ще видиш, че костта ще се възстанови по-бързо. Това е и един изпитан и широко използван приом на рехабилитация! Успех и пиши да четем за излетите! 

-
- новобранец
добре мерси като за начало смятам да отида събота на фичоза еи тъй да са топна и да се поразходя малко. а пък за по нататък имам планувани ходения на карабурун крапец и резово като на крапец смятам да поостана повечко към седмица може би и ако успея да отида със сигурност ще ви разправям.
Здравейте,
регистриран съм отскоро в сайта, но видях интересни мнения и съвети. Бих се радвал ако споделим техники на раздишване, тренировки - апнея, изравняване и др.
регистриран съм отскоро в сайта, но видях интересни мнения и съвети. Бих се радвал ако споделим техники на раздишване, тренировки - апнея, изравняване и др.