И все пак реката живее!!!!!!!!!!

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

И все пак реката живее!!!!!!!!!!

Мнение от Кърцата »

Повлиян от успешния пъстървов риболов преди ден решавам да направя подобен такъв.
Но умората от броденето по планинските чукари си е казала думата. Мускулите ме болят, а краката туптят щом се отпусна.
Затова решавам да заложа на нещо по близко. Още повече че вече е почти обед, а мен ме мъчи и махмурлук.
След кратко суетене мятам в раничката шише вода, няколко сухара, малко блесни и воблери, грабвам спинингарката и съм готов.Живарник няма да ми трябва: знаете защо, кеп също. Мястото което съм избрал не предполага наличието на трофейни екземпляри.
А то е: река Искър в участъка от гара Искър до летището.Не съм обикалял по тези места от започването на работата по новата писта на софииското летище, когато голяма част от реката бе разкопана и впоследствие вкарана в бетонно корито.
Започвам риболова от железопътния мост. Докато се приближавам към реката отдалеч чувам глъчка и смях. Посреща ме гледката на двама мъже заметнали въдици и надигнали шишета с бира и едно момче ,което под гордите им погледи, се опитва да усвой тънкостите на риболова с парашут. По- нагоре се виждат още няколко човека яростно размахващи парашути.
Обичайна гледка по тези места. Ядосан се спускам малко по надолу и сглобявам въдицата. За начало избирам малък 3 сантиметров воблер, самоделка, но скоро го сменям с блесна, защото рибите са много наплашени и всеки плясък по повърхността веднага ги кара да търсят безопасноста на подмолите.
Първата риба ми клъвва под моста на пътя за Казичене. Малко кленче:
Изображение

Въпреки че е средата на лятото то усърдно пръска семенна течност по ръката ми. Тинейджър...
Изображение

Пускам го да намери по-подходящ обект на сексуалните си щения и продължавам:
Изображение
Малко по надолу от моста , под сянката на тополите се е появил нов квартал от колиби и картонени къщи. На покривите на някой от тях се мъдрят и сателитни чинии :roll: :roll: :roll:
Решавам да не рискувам да минавам през средата на поселището и затова скатавам въдицата и излизам на стария път покрай реката. Път е силно казано , защото се е превърнал в една огромна клоака. По протежение на разбития асфалт са натрупани десетки тонове стройтелни и битови отпадъци , а и вонята си я бива. Пак до този път преди имаше и автополигон от който сега не е останало нищо. Само запознат би познал къде е бил. Явно някоя сметопочистваща фирма е решила че е по-евтино да разтоварва колите там вместо на сметището. Познато , българско изродено съзнание!!!!!!
Щом решавам че съм заобиколил ромското гето се покатервам през купчините боклук и се мятам в гъстите шубраци обсадили реката.Зеленината е неописуема и почти кара съзнанието да забрави мизериите наоколо. Почти...
След кратко провиране се озовавам до водата. Мястото изглежда девствено, реката се извива около дърветата, наоколо летят птици.
Изображение
Прекрасно нали... Стига да успееш да се абстрахираш от висящите от клоните парцали и найлони, довлечения от високата вода през пролетта диван и странните слузести подобия на водорасли покрили дъното.
Е аз не успах да се абстрахирам. Все пак замятам и още на първото завъртане на ръчката на макарата върха оживява от напъните на мятащата се риба.
Изображение

Изображение
Точно зад бигела на макарата ми се червенее и креслото...
Стигам до следващия вир и от гледката направо ми причернява. Навсякъде има мъртва риба.
Десетки мрени, кефали и кротушки безжизнено се носят по течението, стоят заклещени между камъните и се подават от подмолите:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Надолу по течението имаше още стотици мъртви едри и дребни риби , но ще Ви спестя гледката :evil: :evil: :evil: :evil:
Явно банда идиоти са тровили и бяха оставили този погром след себе си :evil: :evil: :evil:
След малко пред очите ми се разкрива интересна гледка. Момче и момиче, на по около 25-28 год. се приближавт през шубраците към мен. Спират на 20-тина метра и момчето вади серкме. Налапва топчето и замята. Момичето скача след него в отвратителната мизерия и заедно започват да пълнят рибките в торбата. Наблюдавам ги отвратен, как щасливо пляскат из отровите и мизерията. Разбирам ромите , но тези си бяха българи и то не изглеждаха на изпаднали селяци.
А мен ме бе гнус дори да нагазя щом закача някъде блесната.
Покъртен от тази гледка безмълвно се отдалечавам размишляваики върху простотията българска.
Как тези хора не се поболяват и умират от отровите носени от водата и утаени в рибите незнам. Всеки от "рибарите", които срещнах, около 20-тина поне, прилежно прибираше рибките в торбата. Имаше семейства разположени на пикник, замятащи парашути и деца ловящи с ръце. Отвратително. Единствения човек , който ловеше законно, с блесна, бе заметнал отстрани още една въдица, пазена от приятелката му на която бе вързан парашут. Те също си бяха интелигентни гражданчета. НО ГЛАДНИ!!! Всичките сигурно умират от глад!!!!!!!!
Напук на всичко това реката гъмжи от риба. Бързейте са пълни с мренки, който жизнерадостно се бялкат по дъното, кленчета се припичат под надвисналите клони. Лошото е че не видях по голяма риба от 20 сантиметра. Впрочем видях, и то доста... но мъртви!!!!
В гъстото подплаших и майка патица, чието потомство панически се пръсна пред краката ми и после и бе нужно доста крякане да ги събере, а в обрасъл вир подплаших даже и видра.
Пресичайки полето пък изпод краката ми с пърхане се вдигна ято яребици.
Риболова много приличаше на пъстървовия. Прокрадване , замятане отдалеч и безкрайно предпазлива риба. Имах десетки празни почуквания и още повече проследявания на блесната до брега от предпазливи кленчета.
Нещата си дойдоха на мястото щом сложих най-малката блесна от кутията: МЕПС АГЛИЯ 00.
Изображение
Извадих доста рибета, който демонстративно пусках току пред краката на беснеещите парашутисти:
Изображение
щом наближих оградата на летището рибите взеха да стават по уверени и не толкова предпазливи и успешните удари зачестиха:
Изображение

Явно близоста на охраната всяваше някакъв ефект в безжалостните селски душици и не смееха толкова да безчинстват.
Размера на рибите също се увеличи. Е не много, но аз бях доволен:
Изображение

Изображение

Последната уловена риба бе и най-едра:
Почти педя.
Случи и се ето това:
Изображение

След построяването на новата писта на летището, рибата вече не може да се качва по течението и на тази останала над циментовото корито и се налага да се възпроизвежда сама. А както видях успешно. Проблем са само десетките бракониери който излавят всичко над 20 санта и затова рибетата са толкова дребни.
А преди през пролетта до тук се качваха килограмови кефали и бели мрени за да създадат потомство и риболова си бе истинско предизвикателство. Уви тези години са вече минало :cry: :cry: :cry: :cry:
Но все пак РЕКАТА се бори и продължава да живее напук на всичката човешка глупост и простотия.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: И все пак реката живее!!!!!!!!!!

Мнение от Nikola Polizovski »

Браво Крца,маисторе остави некои кефал и на Манговците :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Кърца незнам сега да се радвам ли да псувам ли но ти пак и пак заслужаваш адмирации,въсхитих ти се отвсякъде и се отвратих от гладната интелигенция.майстор си не само на риболова но и на разказа и на фотогравията затова те уважавам и обичам.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Кърцата написа:Но все пак РЕКАТА се бори и продължава да живее,напук на всичката човешка глупост и простотия.
Природата ни е създала и винаги ще се грижи за нас приятелю мой! :smt023
Само трябва да не и пречим! :wink:
Успех и благоденствие Кърци!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Браво, Слави! Нямаш празен излет - все така! :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

Аз неам думи...Евала Кърца!!! Изображение
venci72
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от venci72 »

:smt023
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

Браво, добър улов, а инъче е за :cry:
Аватар
jibira
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от jibira »

Прекрасен репортаж. Въздържам се от коментар(навсякъде ще стане така, ако не е).
Живей докато си жив, понеже след това твърде дълго ще бъдеш мъртъв!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

е накефи ли се поне с мекицата.
Точно за такъв риболов е :D

Иначе адмирации за нервите аз няма да издържа да ловя тям :lol:
TRANSKI RIBAR
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от TRANSKI RIBAR »

Tия заслужават там да останат копеленца гадни избиха всичко в тая река....а през 2005 на моста на Враня правехме невероятни излети с 10 вида риба....затова не ходя само да се ядосвам :axe: :axe: :axe:
chirusa_bg написа: ПП. По цяла нощ пие, а сутрин ни бие. Що е то?
1.3.1.2.
Аватар
slavi_8899
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от slavi_8899 »

Браво колега, прекрасен репортаж!!! :smt023 Преди да започнат строежа на новата писта имаше един участък с тополи покрай реката между пистата и ботевградско- беше много приятно там ама го преебаха :cry:
Chenko93
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Chenko93 »

Невероятен репортаж браво :D :D :D
Изображение
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венци ® »

Кърца,поклон братле!
Аз от ден на ден все повече се привързвам към спининга и всички излети които правите ме кефят многоооо!
И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.......
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

За излета поздравления!Но за измрялата риба нее много розово положението :axe: ,при нас по Янтра лятото току измре няколкостотин кила риба ,и от РИОС веднага обвиняват цъвтежа на водораслите.Само дето нестава ясно що цъвтят само около промишлената зона? :twisted: :twisted:
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”