Спинер

Модератор: sestrata

Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач

Спинер

Мнение от rino712 »

За сефте ползвам спинер от около 3седмици и съм адски доволен-кажете си и вие мнението за тази невероятна изк. примамка. :wink:
Wild fur Schnuren!!!
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Re: Спинер

Мнение от maranzika »

Ами аз вече съм си направил 20-тина и не знам къде да ги пробвам.Само чувам че са уловисти,даже един подарен от мен вече има изваден костур и няколко дребни распера.Но около Търново реките са малки ,а и на Йовковци ми казаха че няма смисъл да ги пробвам. :roll: Ще ги пазя за края на лятото(тогава мисля да обиколя по Дунав).Ти взе ли си от Светльо?
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

rino712 написа:За сефте ползвам спинер от около 3седмици и съм адски доволен-кажете си и вие мнението за тази невероятна изк. примамка. :wink:

Здравей,

Предполагам,че питаш за тейл-спинер,защото сега той е на мода..? :) :wink:

Проста,компактна и добре работеща примамка,но не бих я нарекъл ,,изключителна,,. Принципно,избягвам фаворитизирането на една примамка пред останалите,защото това стеснява кръгозора и човек спира да се развива..
Всяка примамка има своето време и място.Нашата задача е бързо и точно да подберем удачната за конкретна ситуация.
Тейл-спинерът има различни форми..Най-проста е обикновен стример,вързан върху единична или двойна кука,към чието стебло има добавено чрез вирбелче, малко листо / 1 - 3-ти номер, ,,Колорадо,,..,,Комет,, или каквото ти е кеф../.
Форма на тейл-спинер е също ,,конската,, джигова глава,към която чрез вирбел е добавено листо.
Принципно,тейл-спинерите имат следните предимства:
- прости и компактни,тежки за габаритите си примамки - големи дистанции..;
- силен и агресивен сигнал,привличащ хищника отдалеч;
- при ,,нормални,, пазарни условия- сравнително ниска цена.. :) ;
..и следните недостатъци:
- сравнително често се случват закачания на куката за самата примамка и се компрометира настоящото замятане;
-ако не упражняваш постоянен контрол върху линията,лесно можеш да ги посееш по дъното - потъват като оловни.. :wink:
Сигналът на тейл-спинера е сигнала на въртящото се листо и то,в неговата ,,агресивна,, форма..
С подобен тип примамки в сладки води могат да се ловят основно костур,распер,бяла риба..Предполагам,че ,ако се представят правилно,съвсем резонно е да уловим сом,а ,ако размерът е достатъчно малък,може да се лови пъстърва,мъздруга или някой друг от ,,условните,, хищници..
Като варираш с теглото на примамката и дебелината на линията /влакното/ ,можеш да ловиш в различни ситуации..
В течение е принципно по-лесно,защото можеш да ползваш течението в своя полза.

Това е в общи линии..Ползвай я разумно,опитай се да намериш ,,твоите,, ситуации,в които този тип примамки работят най-добре..

Веднъж попаднах на мнение на далечен риболовец,който казваше ,че една модификация на стример с въртящо се листо била фаворита му за трофейни щуки.. :roll: Говорейки за това се сещам,че въобще не е нужно един тейл-спинер да е тежък,така че употребата му на водоеми като ,,Йовковци,, съвсем не е лишена от смисъл.. :) :wink:

Успех!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Много успешни са за бяла риба и костур по язовирите.

С костура от лодка се правят чудеса.

Иначе бяла им налита на 2 язовира около София не вярвам да не налита на Йовковци :wink:
emil petkov
новобранец
новобранец

Мнение от emil petkov »

В Йовковци има голям смисъл да се ползват спинерите, за да може лесно да прехвърлиш широката ивица водорасли. Ударите обикновено са на границата между тях и чистата вода, и примамката трябва да се води до като се забие в тях. Затова влакното трябва да ти е по яко за да може като няма риба да извадиш голяма туфа водорасли. Понеже язовира е с много ръкави то със спинерите лесно се достига и до отсрещния бряг ,"мечтата на рибаря", и там може да се хвърля пред водораслите със същия голям успех.
НА СЛУКА!
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

А някой ще качи ли снимка на това чудо, плийс :oops:
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rino712 »

ИзображениеВляво се виждат 2бр. спинери-в бяло и златисто-които са в блистер. :wink: .

p.s-ами Илияне,няма ми нужната бройка още в наличност и до края на седмицата ще разбера дали ще ми ги пратят от друго място,ако не-ще взема наличната бройка.
Wild fur Schnuren!!!
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Еее,вие ме разбихте.Мите,ами аз си мисля че точно ти и бай Вес ме убеждавахте че точно сега (лятото)има много по-сполучливи примамки и да не упорствам със спинерите на Йовковци. :wink: И аз така правех до днес.Сега вече се убеждавам ,че не трябва да се приема всичко буквално,а в пробата му е майката.А и това което казва Емо е много вярно,така че още този уикенд ще има проби на вода на Йовковци. :lol:
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

maranzika написа:Еее,вие ме разбихте.Мите,ами аз си мисля че точно ти и бай Вес ме убеждавахте че точно сега (лятото)има много по-сполучливи примамки и да не упорствам със спинерите на Йовковци. :wink: И аз така правех до днес.Сега вече се убеждавам ,че не трябва да се приема всичко буквално,а в пробата му е майката.А и това което казва Емо е много вярно,така че още този уикенд ще има проби на вода на Йовковци. :lol:

Нека се отклоним малко от темата и да поразсъждаваме в друга посока.. :)

Нещата не са черно-бели и във всяка ситуация има доволно голям брой условности..Ако се впусна в пространни обяснения,ще отнеме твърде много време,а и рискувам да не бъда добре разбран. И все пак..
Когато казах,че тейл-спинерите не са удачни в този сезон за водоем тип ,,Йовковци,, ,имах предвид,че точно този конкретен модел на тейл-спинерите/ оловни,тежки варианти/ не е оптимална примамка за ситуацията,защото:
- тежки са и потъват бързо => лято е, повърхността в заливите е в голямата си част покрита с водорасли => ще падат като тухли,това ще те принуди да ги водиш бързо и в крайна сметка, проводката им ще е некачествена..
Говорим за риболов от брега.Риболовът от лодка е различен..
В такава ситуация ,аз бих предпочел джигова техника и всяка една примамка,която се използва при тази техника/ силикон всякакъв на класическа джиг-глава, червей на ,,Тексаска,, система, клатушки разни в незацепващи варианти/
като всяка една от тези примамки бих избрал в максимално лекият възможен вариант!
Другата перспективна,работеща и наситена с адски много адреналин опция,са повърхностните примамки!
Сега сме в разгара на лятото и аз самият не случайно съм се ,,качил,,на повърхността.. :) :wink:
Опитвай в заливите / идеален вариант са сравнително плитки заливи 1..2 метра,граничещи с дълбочни от порядъка на
над 4..5 метра/ с попери,уокери,пропбайти, бъзбайти,кроулери и прочие орУжия..За килим от леща или някакви други плътни водорасли,решение са глисерите, силиконовият червей без утежнение и в някои случаи, клатушки от типа ,,миноу спуун,,..
Ако все пак решиш да упорстваш с тейл-спинери,защото с горният си пост искам да кажа,че невъзможни неща няма :wink: , то тогава си избери или по-дълбоки и чисти места/ примерно,дълбоки,каменни заливи/ или друг модел тейл-спинери /леки ,с по-голям обем - по-малко тегло, по-дълго време на пропадане и по-слаб..деликатен сигнал../.

Та,така.. ,,Не трябва всичко да се приема буквално,в пробата му е майката!,, :wink:

Успех!
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Джигин-спинъра на СПРО за който конкретно се пита /защото спинърбейт и тейлспинър са по-широки понятия и обхващат голям кръг от примамки/ е универсална, проста като конструкция и действие примамка. Използвано е тежко оловно ядро /формата на рибка е по-скоро с цел търсене на аеро и хидро динамичен ефект, а цветът е без никакво значение/, гениална капковидна лопатка на вирбел и тройка кука в долната част. Стабилизацията в пространството по време на проводка се осъществява от "ефекта на жироскопа" - при бързото въртене на лопатката. Без лопатка спинера се движи хаотично. Куката и халката са подбрани така, че да не се закача при замятане, но колегите са забелязали, че поради мекотата на оловото, при удари в дъното то се деформира и куката се закача през гърба или за халката на лопатката. Затова е наложително да си носим малки клещи за леки корекции.
Въпреки, че е създадена за распер, на нея можем да уловим всички видове хищници - факт, че през последните седмици имам распери, щука, бяла риба, мъздруга и калъч. Русенски спинингист /няма да споменавам име, защото не пише във форумите/ има хванати 2 сома около 3-4 кг през пролетта на същата примамка. Характерно за нея е, че поради относително малкия размер, рибите с редки изключения налапват примамката, т.е. тя се възприема като храна, докато при воблерите и по-едрите примамки, понякога закачането е отстрани - т.е. възприемане и като натрапник.
Ефективността на спинера е неоспорима, но основният въпрос е кога да го ползваме и кога - не. Речният човек е дал точен отговор, аз мога да добавя, че широки, открити пространства, където се ориентираме къде е хищникът по зрелищните подгонвания по повърхността е точното място. Тук се налага да заметнем както на 8 така и на 80 м, дистанция недостижима за останалите примамки. Проводка близо до дъното също е успешна, но при чакълесто и пясъчно дъно и отсъствие на закачки.
Във всички останали случаи следва да подберем друг тип примамка - в акватории с ширина 25-30 м воблерите и въртящите блесни са далеч по ефективни, при дъно със много закачки или камъни около които търсим рибата - джигове и незацепляйки и т.н, но това е обект на друга тема.
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Точно затова съм във форума-за да чета и се уча от майстори като вас.
За спинерите понаучих доста неща.Направил съм си няколко 10 грамови,които летят доста навътре и можеш да ги водиш и на по-плитки места.Не знам само защо все още нямам бутване. :roll: За 6 излета на Йовковци имам 3 щуки и все на въртящи блесни.Хванах ги точно в такива заливи ,каквито описва Митака.Упорствах и на силикони ,но нямам бутване.А като похвърлям на воблер или силикон и 1/2 час нямам бутване ,слагам въртяща блесна и като хвана риба си решавам че е от примамката.Много пъти се споменава във форумите,че за да е уловиста една примамка трябва да и имаме вяра.Е аз явно нямам вяра засега в друго освен въртящите блесни. :cry: Но се надявам да го променя.Даже се замислям за следващият излет да оставя въртележките в къщи. :lol: :lol: И така ще се убедя че има и други примамки! :wink:
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

maranzika написа:Даже се замислям за следващият излет да оставя въртележките в къщи. :lol: :lol:
Това е добра и работеща идея. В кратката ми кариера на спинингист има няколко ключови момента- идеи,прочетени в книгите,които доведоха до качествена промяна в отношението и разбирането ми за спининга.
Една от тях е идеята,че човек,които иска да напредне в определена област,трябва да се концентрира върху нея.Разбира се,в подходящото за това време и място. Така и аз,след като дълги години риболувах едновременно на дъно и плувка,като в същото време се опитвах да замятам и по някоя въртележка :) ,в един момент разбрах,че спинингът като риболов много ми харесва и искам да стана добър в тази област. От този момент започнах да нося със себе си само спинингова въдица за да мога да се концентрирам върху заниманията и да разглеждам нещата единствено
през тази призма.. После,с напредването на времето,започнах да вземам със себе си само определен тип примамки -отново,за да не се поддам да изкушението твърде бързо да ги сменя.. :)
Тази проста идея води до завидни резултати.. :wink:

Успех!
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Ей на тези ще упорствам събота и неделя !Току-що произведени(топли-топли). :lol: :lol: :lol:

Изображение

Изображение
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Браво, Маранцика, гледам, че влагаш много старание при изработката. :D
Мога да ти помогна с един малък съвет - аз запоявам вирбела за опашката, защото там е слабото им място. :idea:
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Ами по-вероятно е риба да отхапе от оловото ,отколкото да падне лопатката от вирбела. :lol: :lol: :lol: Вирбела,ухото за тройката и ухото за кордата са една цяла тел.В момента ме мързи да го начертая да го покажа. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”