Риболов на Толстолоб

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Монтажи за толстолоб

Мнение от Бачо Илия »

butnik написа:Ровейки се из под форумите не можах да намеря къде сме коментирали начините по които се лови,колегата е описал неговите похвати,мислех,че ще има включвания на асеновградската школа,там има изявени майстори на риболова с пружина.Аз ги ловя с болонезата или с щеката.С болото че,е по-дълга ,а на Оризари са си дълбочинки.Става и мач и ваглер,ако не искат да дойдат по-близо до брега.Използват се по леки плувки,лично ловя с 0.3,0.5,на куката слагам пинки,ако имам много празни взимания сменям куката с по-голям номер,но задължително лека и здрава.Иска се обилно подхранване,подхранвам с царевично брашно и ароматизатор ягода,малина.Царевичното брашно прави прекрасен облак и е най-подходящо за целта.Може да го объркате и с бисквита или галета.Някои добавят и хляб.Сухите млека правят добър облак,а Бат'Толи това иска.
Коментирано е в подфорум "Стръв" , тема " Най-добрата стръв за толстолоб" , там съм коментирал , а тази нова тема я пуснах за да се конкретизират монтажите , "стръв" за толстолоби НЯМА , има "монтажи за толстолоби" и тактика за риболов с отделните монтажи в зависимост от условията. С две думи темата е да се посъберат нещата на едно място и да се сподели челен опит по риболова на тия зверове.
Имало е моменти ( на Оризаре) , дето на трийстата , четерийстата минута от закачането ми е идвало да за...а работота , до толкова съм по-далдисал от него , ама какво- да си отрежа ластика или да парна с цигарата влакното на болото. Ей така , като има 3-4 такива екшъна и после на другия ден трябва " диклак" (жена ми го пие за дископатия :D )
:drinkers:
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:50 pm, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

IDA написа:Тези , които съм писал са за теленца и подобни , цената им е между 5 и 6 лева за килограм , на един риболов отиват около 150-200гр и са ароматизирани!!!
Откъде се купуват? - от ветеринарни аптеки ли? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Има ги в разни магазини дето се продават разни комбинирани смески за домашни животни , зоомагазини , купувал съм Провими и от ветиринарна аптека , тук-там съм срещал и в рибарски магазини 0.700 за 5 лева. Не съм пооглеждал скоро за него щото рядко ходя "целево" за толстолоби , още повече че тук наоколо няма такива "муцуни" както на Оризаре , например. Сега съм се наканил на един гьол , дето си мисля че ще са по 5-6 кила... там преди три години имам хванати петнайсетина по 3-3.500 кг., три или четери с "пружина на дъно" , останалите - с директна осмица с ластик "на плувка , под повърхноста" . Тази последните два риболова " на пружина с тапа" , фактически са ми първия и втория риболов с този монтаж :D :D :D
Изображение
gogoh
новобранец
новобранец

Мнение от gogoh »

Вчера - на тапа, с пружина хванах едно добро парче - 6,2 кг. Излезе много бързо - за по-малко от 5 минути, защото се беше закачил за ... пишката :lol: Между другото - пак вчера купих тапата - поема до 150 гр. пружина със захранка и на куките закачих стиропор (най-обикновен, стар, изцапан с кал, намерен на брега на езерото). Тапата се държа много прилично над водата въпреки много силния вятър.
Убедих се само в едно - рибите са до брега, а не в средата на езерото. Закачи се на около 3 м. от брега.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

gogoh написа:Вчера - на тапа, с пружина хванах .......
Здрасти колега. Добре дошъл във Форума , най-напред. Наистима яка тапа 150гр :shock: :shock: :shock: . Едно твое замятане се равнява на 7.5 мои- "тапите" ми са 20-грамови, а пружините -без тежест и си мисля че по-малките грамажи с по-чести презамятания са значително по-ефективни от единичната огромна топка . Тя трябва да е суперстегната за да не се разпада при удар , и то от захранка с добри слепващи качества , или да се ходи с по 5-6 килограма захранка ( аз забърквам 1килограм и половината остава) ;дистанциите-отделно - не навсякъде седят до брега, те ако са до брега (на 10-12метра) , аз въобще не помислям за друго , освен за "директен с ластик , на плувка). Иначе , добре си го хванал , жалко че не е засмукал а се е закачил до като се е мотал около захранката; с тия 6.200 щеше да има доста емоции 8)
Изображение
gogoh
новобранец
новобранец

Мнение от gogoh »

Здрасти. Ами точно това написах по-горе, че се закачи на супер място и излезе много лесно. Тапата - подбрах нарочно по-голяма, за да мога да сложа повече захранка ... и се получи. Иначе мястото на което ловя е такова, че наистина толстолоба се върти най-вече около брега. Успех на всички!
Chenko93
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Chenko93 »

Според мен най-добре е да се захрани и да се сложи на пружината захранка от 1 пакет царевично брашно 1 пакет захранка Ванилия и от това Ормилак дето го каза ИДА :D :D :D
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Реших да "цивилизовам" малко монтажа "на пружина с тапа", да не изглежда толкова "селски" и горе-долу да се поусъвремени. Плувка 10.0гр.на Tubertini , възможно по-малка пружина на която съм свалил утежнението и само една кука без стиропор. Втора или повече куки са напълно излишни- само могат да създадът проблеми от закачка или да го закачат някъде допълнително и да се види зор. Тествах и в бидонче с вода- пружината "качва" два пъти повече захранка от обема си- напълно достатъчно за да се завъртят да припомпват :D Отделно този монтаж става и за "светещо" ( там където е разрешен нощния риболов) 8)

:idea:
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:52 pm, променено общо 1 път.
Изображение
moholovka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от moholovka »

А защо без стиропор, така няма ли да затрудним приемането на куката? И още един, конецът не може ли да го заменим с обикновенно влакно? Иначе много хубаво изглеждат, не знаех че 10гр ще издържат цялата пружина със захранката.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

moholovka написа:А защо без стиропор, така няма ли да затрудним приемането на куката? И още един, конецът не може ли да го заменим с обикновенно влакно? Иначе много хубаво изглеждат, не знаех че 10гр ще издържат цялата пружина със захранката.
При този монтаж , не само че не е необходим стиропор , ами и ще осуети кълването- ще вдигне куката нагоре до вирбела , а толстолоба няма да налапа пружината че да се хване. Може , обаче съвсем малко топченце- да не вдига куката а само да я олекоти , и то предварително трябва да се топне за да си сигурен че не я вдига. Мислил съм за влакно , обаче трябва да е 0.30/0.35 ( поне) и ще седи като тел , по-добре ще е някое плетено меко влакно от тези за шаранджийските монтажи. За плувката - и аз се учудих че издържа толкова много :roll: При този обем се вижда цялата антена и 7-8мм. от корпуса ( значи може да "качи" и още) 8) Куката е много лека , от карбонова сплав ( по-напред в темата съм писал по-подробно) :idea:
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Добре де, за какво е цялото това олекотяване?
И 100 гр. плувка да се сложи - май проблемът е никакъв? :roll:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

GODzillata написа:Добре де, за какво е цялото това олекотяване?
За стил бе колега. :D Даже ще мина на влакно 0.22 и телемач с акция 80гр.(за такива до 5-6 кила)
Изображение
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

IDA написа:
GODzillata написа:Добре де, за какво е цялото това олекотяване?
За стил бе колега. :D Даже ще мина на влакно 0.22 и телемач с акция 80гр.(за такива до 5-6 кила)

Ааа...т'ва вече е друга бира! :D :drinkers:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ето това 0.22 ( 6.300кг) ползвам от доста години, 0.30/0.35-също от него!

Изображение

код: NYPO22 - ø 0,22mm - 6.300кг 9.00 лв. /ролки по 200м./
код: NYPO25 - ø 0,25mm - 7.500кг 9.00 лв.
код: NYPO30 - ø 0,30mm - 9.800кг 12.00 лв.
код: NYPO35 - ø 0,35mm - 12.700кг 12.00 лв.
код: NYPO40 - ø 0,40mm - 15.900кг 12.00 лв.
код: NYPO930 - 1000м. - ø 0,30mm - 9.800кг 34.00 лв.
код: NYPO935 - 1000м. - ø 0,35mm - 12.700кг 34.00 лв.
код: NYPO940 - 1000м. - ø 0,40mm - 15.900кг
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Специално оризарските преди години и едни тука наблизо в по-късен период от време съм ги ловил със 70% финно смляно кюспе в захранката; останалото е каква да е захранка, колкото да може да слепи топките добре. При липса на финно смляно кюспе съм ползвал фуражно кюспе(натрошено), обаче запарено от вечерта с вряща вода и после на водоема с добавяне на захранка. Много добър ефект има добавянето на сухо мляко в захранката и по 3-4 връзки магданоз и копър смляни с миксер на пихтия. За ароматизатор на Оризаре съм ползвал само и единствено мастика(Пещерска)- едно пищовче на 5 кила суха смес, а за тия тукашните основно съм ползвал степчета "ягода" или канела на прах.
Това е за риболов с директен телескоп с ластик; при риболов на пружини захранката трябва да е с малко по-добри слепващи свойства, но в общи линии, пак такава!
:idea: :wink:
Последно промяна от Бачо Илия на Пет Юли 16, 2010 9:23 am, променено общо 1 път.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”