Няколко рапалки ?

Модератор: sestrata

the peasant
новобранец
новобранец

Няколко рапалки ?

Мнение от the peasant »

Здравейте колеги! Имам въпрос към следните примамки , които смятам да използвам на голяма река в търсене на кефал ,распер, щука, можеби и сом.

1. Rapala glass shad rap - ratlin,suspending , 4 cm , 5gr ,1,5-3,3m, ползвана в търсене на бяла риба но имам закачени няколко щуки.

2.Рапала mini fad rap -3cm , 4gr. . 0,9-1,8m.,хванати костури и щукички

3.Rapala countdown-sinking , 2,5cm, 2,7gr , 0,3 , 0,9 m , много подходяща за костури в по плиткото , пъстърва и малки щукички/хванати.

Въпроса ми е някой ползвал ли ги е по реки за кефал , распер и др.Какви проводки ползвате, пробвах различни за фад рап и коунтдаун , и имат различна успеваемост според „настроенията„ на рибата.
Благодаря и наслука !
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Re: Няколко рапалки ?

Мнение от lorda »

Не се сърди колега, обаче вероятността да ти удари, който и да било от изброените хищници на тез китюци, е не повече от 5%.
Кефал може и да се заинтригува, ама за другите рибки вземи драстично да уголемиш размера на примамките, а най вече марката.
Салмо и Ъгли Дъклинг са твоите евтини и успешни козове.
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
the peasant
новобранец
новобранец

Мнение от the peasant »

lorda написа:Не се сърди колега, обаче вероятността да ти удари, който и да било от изброените хищници на тез китюци, е не повече от 5%.
Кефал може и да се заинтригува, ама за другите рибки вземи драстично да уголемиш размера на примамките, а най вече марката.
Салмо и Ъгли Дъклинг са твоите евтини и успешни козове.
Благодарности , колега, може и да си прав , но на тези малките имам мноооооооого костури и малки щукички, много зависи от проводката , и за това и питам, как. На шад рапа , случаино може би имам над 3 кила щука.Питам конкретно за тези воблери , но имам въпроси и за други споменати за риболов на сом и т.н.т.., но в нова тема :wink:
П.С . На коунтдауна имам и немалко пъстърви на едни от милионите рекички :wink: :D .
vesko_bs
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от vesko_bs »

Колега,аз имам на Мепс 2номер едно слънце ама.....
Послушай Lorda,той знае какво говори.
the peasant
новобранец
новобранец

Мнение от the peasant »

vvveessoo написа:Колега,аз имам на Мепс 2номер едно слънце ама.....
Послушай Lorda,той знае какво говори.
Така е прави сте колеги, но питането ми е точно за тези рапали
, каква проводка ползвате при риболов на кефал, що не и разпер, за тези риби не съм ги пробвал , иначе ползвам други , и разни видове блесни , клатушки .
П.С . Имам и втора тема за няколко воблери :wink:
Благодаря !
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

the peasant написа:Здравейте колеги! Имам въпрос към следните примамки , които смятам да използвам на голяма река в търсене на кефал ,распер, щука, можеби и сом.

1. Rapala glass shad rap - ratlin,suspending , 4 cm , 5gr ,1,5-3,3m, ползвана в търсене на бяла риба но имам закачени няколко щуки.

2.Рапала mini fad rap -3cm , 4gr. . 0,9-1,8m.,хванати костури и щукички

3.Rapala countdown-sinking , 2,5cm, 2,7gr , 0,3 , 0,9 m , много подходяща за костури в по плиткото , пъстърва и малки щукички/хванати.

Въпроса ми е някой ползвал ли ги е по реки за кефал , распер и др.Какви проводки ползвате, пробвах различни за фад рап и коунтдаун , и имат различна успеваемост според „настроенията„ на рибата.
Благодаря и наслука !

Здравей..

Голяма река в България е единствено Дунав. Реки,в които се срещат едновременно кефал и распер са Марица,Тунджа,Искър,Янтра,а вероятно и други с подобни размери,но те не са ,,големи реки,,. С някои уговорки,биха могли да бъдат наречени ,,средни реки,, - реки с ширина между 50 и 150 метра..Кефалът не вирее в Дунав..,предполагам,че другите хищници го пресират силно или просто големите,открити водни пространства не са му по вкуса..

Примамките,посочени от теб,са твърде малки като размер за щуката и сома,в повечето случаи и за распера..
Това са размери за кефал и костур. Макар и да има изключения, размерът на примамките в повечето случаи е фактор,който силно определя крайният резултат от излета ни.
Кефали имам малко,но все си мисля,че тази риба предпочита равномерният стил на водене..Можеш да варираш в посоката на замятане и водене спрямо течението и/или в работните дълбочини.Също така,кефалът е фен на воблерите модел ,,кренкове,, ,сиреч такива с по-силно изразена игра при равномерно водене.В твоя случай - първият
и вторият воблер. За костур / и щука/ воблерите ти дават далеч по-големи възможности за игра на въображението.. :wink: Първият воблер предполага ,освен равномерно водене,също и такова с паузи, в което време зависва в средните слоеве на водата и бавно потъва или изплува..Това често провокира щуката към атака..Добре е да го водиш
по-бавно.. Вторият воблер ,ако е плаващ / сиреч,с положителна плаваемост/ ,можеш да водиш в стил ,,stop and go,, - равномерно водене ,при което воблера слиза надолу и паузи /3..5 сек./ ,при които изплава към повърхността..Добре ще е да подбереш място на водене с дълбочина метър..метър и половина,така че ,водейки по този начин воблера,да можеш да облавяш ефективно различните слоеве..Понякога само 50 сантиметра разлика в дълбочината са от значение!
Третият воблер наистина е подходящ за костури,защото съчетава два важни параметъра-малки размери и ,,прилично,, за размерите тегло.Аз бих водил такъв тип воблери основно неравномерно - с туичинг..съвсем малки амплитуди на китката..За костурите често работи добре и така наречената проводка ,,дроч,, или ,,дрожание,,..Думата е руска и по същността си означава водене,при което с китката придаваме само..треперене..на воблера..високочестотна игра с малко преместване по хоризонталата..Може да изглежда така: Замятаме..няколко метра лек туичинг/за да привлечем внимание/..после метър ,,дрожание,,..отново метър-два туичинг..пак ,,дроч,,..и така..Костурите няма да закъснеят.. :wink:

Още няколко думи накрая..Предполагам,разбираш,че подобни малки размери искат ,,своя,, размер такъм- подходяща въдица и влакно..Ако правиш компромиси с това,крайният резултат ще е ,меко казано,незадоволителен!

Наслука! :smt023
the peasant
новобранец
новобранец

Мнение от the peasant »

Благодаря речни човече !. Много информативен отговор.При можеби скромния ми опит с воблери при някои от тях си иска леко разиграване , дори и за кефал.Не съм пробвал shadrap за кефалоулов , но на същия размер със сигурност има удар на сом, равномерното водене при него ми се струва добре.Правя почти същото което ти спомена за countdown , добър е за костур и често има набези на дребни щуки, ще го видим как ще е с кефала.Позна не ходя на Дунав, а на другите изброени от теб.
Здраве , успехи и много радост !
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”