"Близалки"
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
"Близалки"
Здравейте,колеги.Ползвате ли така наречените"близалки" при риболов с директен телескоп и до колко те помагат при течение?Отдавна се каня да си купя такива плувки,но не знам дали си струва да си давам парите?Как се разпределят тежестите по линията?Ако,някой има опит в риболова с такива плувки,нека да даде съвет. Благодаря ви предварително

Ако иска да кълве,когато съм за риба ми е добре!!!
- Skorpi
- сериозен играч
Отдавна поглеждам за някои ред в тая тема самият аз имам близалка и съм я ползвал на щеката 2-3 пъти .Основно ги ползват състезателите и можеха да напишат някои друг ред Колкото до тежестите видях един монтаж от списание / но не знам до колко е актуален/ 35см повод след него 3-4 съчми през 10-15см /1та-№8 2та- №4 3та-№2 и на около 80см основното отежнение.
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- Skorpi
- сериозен играч
Като според силата на течението тежестите могат да се свиват или да се увеличава разтоянието м/у съчмите /монтажът е даден за 10гр близалка осн. влакно 0,16 повод 0,11мм / Не претендирам за изчерпателност но се надявам тези които са наясно да внесът малко яснота по темата 

Re: "Близалки"
ДА! - "Близалки" казваме на 200гр Пещерска ракия!Rex Hunt написа:Здравейте,колеги.Ползвате ли така наречените"близалки" при риболов с директен телескоп и до колко те помагат при течение?Отдавна се каня да си купя такива плувки,но не знам дали си струва да си давам парите?Как се разпределят тежестите по линията?Ако,някой има опит в риболова с такива плувки,нека да даде съвет. Благодаря ви предварително![]()
![]()

- Skorpi
- сериозен играч
Близалка /диск/ Една добра плувка за ловене при течение до скоро се използваше от щекарите сега има модели и за болонезе
а ако ти е на сърце да почерпиш от твоите близалки добави и добро мезе
ний ще се отзовем на поканата ти
Ама туи 200гр малко ми се види да имаше още една нула 

ний ще се отзовем на поканата ти

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Близалките се използват за риболов на задържане в течение. От тук идва и проблема- дистанцията на риболов е равна на дължината на пръта, ако ловиш пре себе си.
Пробвал съм да ловя на близалка с 6м директен и определено е къс,
предполагам че при 8м и нагоре ще е по-удобно.
Не ги препоръчвам за риболов с директен
Пробвал съм да ловя на близалка с 6м директен и определено е къс,
предполагам че при 8м и нагоре ще е по-удобно.
Не ги препоръчвам за риболов с директен

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Колега, 2000гр - ми звучат като два тона, но в тия сезонни трудности са нищо.Skorpi написа:Близалка /диск/ Една добра плувка за ловене при течение до скоро се използваше от щекарите сега има модели и за болонезе![]()
ний ще се отзовем на поканата тиАма туи 200гр малко ми се види да имаше още една нула
- Если Море из водке - огурци не хватет !!
-
- новобранец
- krezo_bg
- вече хвърля и на тежко
Близалките.....
Според мене ползването на Близалките при ловуване с директен проблема ще е само при замятането,а утежнението е както при другите плувки.Аз лично съм опитвал ама на всяко замятане ставаш от стола иако си на някоя и друга ракия ЦАМБУР в гьола.
-
- научил се да хвърля
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Предимството на близалките е в това, че стоят неподвижни в течението. С близалка стръвта се поднася неподвижно в течаща вода. При моделите за щека плувката стои под върха на пръта, а при моделите за болонезе плувките са с форма, която им позволява от течението сами да влизат навътре. Ако не се лъжа можеше да ги държиш на около 45 градуса навътре от върха на пръта.
Мисля, че моделите за боло ще са по-подходящи за работа с директен.
Що се отнася до построяването на линията , то зависи основно от силата на течението и от това как искате да се държи линията и стръвта ви под водата.
Мисля, че моделите за боло ще са по-подходящи за работа с директен.
Що се отнася до построяването на линията , то зависи основно от силата на течението и от това как искате да се държи линията и стръвта ви под водата.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.