"Близалки"

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Rex Hunt
новобранец
новобранец

"Близалки"

Мнение от Rex Hunt »

Здравейте,колеги.Ползвате ли така наречените"близалки" при риболов с директен телескоп и до колко те помагат при течение?Отдавна се каня да си купя такива плувки,но не знам дали си струва да си давам парите?Как се разпределят тежестите по линията?Ако,някой има опит в риболова с такива плувки,нека да даде съвет. Благодаря ви предварително :!: :!: :!:
Ако иска да кълве,когато съм за риба ми е добре!!!
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Отдавна поглеждам за някои ред в тая тема самият аз имам близалка и съм я ползвал на щеката 2-3 пъти .Основно ги ползват състезателите и можеха да напишат някои друг ред Колкото до тежестите видях един монтаж от списание / но не знам до колко е актуален/ 35см повод след него 3-4 съчми през 10-15см /1та-№8 2та- №4 3та-№2 и на около 80см основното отежнение.
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Като според силата на течението тежестите могат да се свиват или да се увеличава разтоянието м/у съчмите /монтажът е даден за 10гр близалка осн. влакно 0,16 повод 0,11мм / Не претендирам за изчерпателност но се надявам тези които са наясно да внесът малко яснота по темата :oops:
Изображение
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Re: "Близалки"

Мнение от old fox »

Rex Hunt написа:Здравейте,колеги.Ползвате ли така наречените"близалки" при риболов с директен телескоп и до колко те помагат при течение?Отдавна се каня да си купя такива плувки,но не знам дали си струва да си давам парите?Как се разпределят тежестите по линията?Ако,някой има опит в риболова с такива плувки,нека да даде съвет. Благодаря ви предварително :!: :!: :!:
ДА! - "Близалки" казваме на 200гр Пещерска ракия! :smt111 :smt111 :smt119
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Близалка /диск/ Една добра плувка за ловене при течение до скоро се използваше от щекарите сега има модели и за болонезе :oops:
а ако ти е на сърце да почерпиш от твоите близалки добави и добро мезе
ний ще се отзовем на поканата ти :P Ама туи 200гр малко ми се види да имаше още една нула :lol:
Изображение
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от камен »

Може ли да пуснете снимка или линк да ги видим тези близалки и монтажите им.
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Близалките се използват за риболов на задържане в течение. От тук идва и проблема- дистанцията на риболов е равна на дължината на пръта, ако ловиш пре себе си.
Пробвал съм да ловя на близалка с 6м директен и определено е къс,
предполагам че при 8м и нагоре ще е по-удобно.
Не ги препоръчвам за риболов с директен :(
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Изображение
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

Skorpi написа:Близалка /диск/ Една добра плувка за ловене при течение до скоро се използваше от щекарите сега има модели и за болонезе :oops:
а ако ти е на сърце да почерпиш от твоите близалки добави и добро мезе
ний ще се отзовем на поканата ти :P Ама туи 200гр малко ми се види да имаше още една нула :lol:
Колега, 2000гр - ми звучат като два тона, но в тия сезонни трудности са нищо.
- Если Море из водке - огурци не хватет !!
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Е не съм имал в предвид два тона :oops: Ама се пак знае ли човек 8) може и те да доидат малко зависи от времето с което ще се разполага :P Както казваше един мой познат от Оренбург
Оиии мамъчка если я живу в Болгария все ета вьипию :P :P :P
Изображение
боби фишер
новобранец
новобранец

Мнение от боби фишер »

Близалките са за щека, не за директен! С директен евентуално може да ловиш с близалка само ако дълбочината е близка до дължината на телескопа
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Ма има и за болонезе не само за щека :P :roll: :P
Изображение
Аватар
krezo_bg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Близалките.....

Мнение от krezo_bg »

Според мене ползването на Близалките при ловуване с директен проблема ще е само при замятането,а утежнението е както при другите плувки.Аз лично съм опитвал ама на всяко замятане ставаш от стола иако си на някоя и друга ракия ЦАМБУР в гьола.
elektronchika
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elektronchika »

и в крайна сметка какви са предимствата на близалките пред обикновените плувки? как става това, че са по-добри при течащи води?
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Предимството на близалките е в това, че стоят неподвижни в течението. С близалка стръвта се поднася неподвижно в течаща вода. При моделите за щека плувката стои под върха на пръта, а при моделите за болонезе плувките са с форма, която им позволява от течението сами да влизат навътре. Ако не се лъжа можеше да ги държиш на около 45 градуса навътре от върха на пръта.
Мисля, че моделите за боло ще са по-подходящи за работа с директен.

Що се отнася до построяването на линията , то зависи основно от силата на течението и от това как искате да се държи линията и стръвта ви под водата.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”