Разисквания по темата воблери !!!

Модератор: sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Re: Разисквания по темата воблери !!!

Мнение от Павел Иванов »

Силикони ярки цветове . Воблери тип миноу за бялата и кранк за кустура . Блесни - клатушки за бялата и бели и жълти въртележки тип Аглиа за кустура . Това че се бориш за 2-3 килограмова риба не значи че няма да уловиш по-голяма и обратното :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

skorpion написа:Добре започна обсъждането и после замря.
Всички асове са изглежда за риба целосезонно.
Ей така накратко и с мъка да споделя какво ми се случи
на 27,07 на язл Бели лом край Разград, където най-често ходя да троля и
да се уча /не че има от кого/.
Докато помпя лодката чувам звук от кльонк и виждам лодката, знам кой може да бъде .
Слагам на едната сопа рапала Divest-to-RDT16-P Изображение
третия, или средния в лявата колонка. Него съм го взел специално за сом.
Тръгвам смело,Изображениес отлично настроение и ще влача два воблера, различни модели: рапалката и едно салмо дълбоко газещо.
Минавайки покрай колегата с кльонка, каза че се вдигат дребни но не искат да ударят.
Според мен на около 50-60 м след като го отминах аванса на мултито изпращя леко и аз го затегнах още малко,
като си мислех че е хлабав и е тръгнал от превклучване на 4 скорост.
Но сори, обърнах се към другата сопа и след секунди усетих тласък на лодката и се обърнах към
дясната сопа която беше набучена в стойката, само колкота да видя как згъната излетя с голям замах
и пое със скорост към дълбините. За мене това беше удър който е може би веднъж в живота.
Мултито беше ОКУМА с 100 м. 0,30 плетеняк. В продължение на може би 3 часа претърсвах с влачене на котва и
накичени 5-6 тежести по 30 грама и тройки 2/0 през педесет сантиметра на първа скорост и нищо.
Извадих сезали с тухли за тежест, топки влакна и всякакви боклуци, но това което търсех го няма .
периметър от 100 на 100 м е почти разоран.
Малко след отлитане на сопата, колегата си излезе, събра лодка и замина.
Вече след обяда като реших да се пребирам отчаян спрях при човек който беше с него и той ми каза
" Удари нямаше, но накрая се е вдигнал един голям на метър под лодката и той се е отказал.И двамата се отказали, Сома да кълве, а рибаря да се бори с толкова голям"
Според мен и този воблер върши работа, и за това излизам от водата с една сопа, воблер и мулти по малко
Изображение
Сопата беше забучена на стойката както в началото. Все се мъча да влача с два различни, и едната е бивала забучена винаги там. При закачане на дъното се е завъртала лодката, но до сега не е излизала. Вече ще ми е за урок.
То стана много дълго, ама хайде!
Някъде пишеше за изваден сом, след него тояга с мулти, това ще бъде може би втория.

Скорпион,проблема ти е във лодката :idea: :!: :idea: :!: :idea: :!: Колкото и да е напомпена,след известно време на вода,лодката спада и бордовете омекват.Това омекване не е видимо с око но когато пипнеш със ръка борда виждаш че не е както си го напомпал преди да влезеш.След като спадне,тези вградени прастмасови–гумени стойки стават кекави и по-голяма риба съвсем спокойно ги згъва и изнизва пръчката много лесно.Съжалявам за загубата ти,но поне от сега нататък ще си вързваш пръчките със капронови въженца и никога няма да ги губиш,но винаги при голяма риба ще ги гониш във водата :idea: :idea: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
K.Kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от K.Kolev »

Павел Иванов написа:Силикони ярки цветове . Воблери тип миноу за бялата и кранк за кустура . Блесни - клатушки за бялата и бели и жълти въртележки тип Аглиа за кустура . Това че се бориш за 2-3 килограмова риба не значи че няма да уловиш по-голяма и обратното :wink:
Благодаря :roll: тръвам към магазина :) пп: за килограмите имах предвид ако ще помогне за сантиметрите да ме ориентирате 8) пп: бях до магазина и си купих няколко воблера уж с различно газене е сега нали няма къде да ги пробвам и ги пуснах в една кофа с вода и какво да видя всичките плуват на повърхността :evil: има ли смисъл воъбще да хвърлям да непотъващи воблери за бяла риба ?
skorpion
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от skorpion »

Колега K.Kolev, никой нещо не ти отговаря. Не съм специалист, много трябва да се уча но
това, че воблера е плуващ значи: като спреш да го теглиш или влачиш,
той започва плавно да се издига докато изплува.
Имам няколко закачени и откъснати , като единия път на следващо минаване с лодката,
воблер който ми беше любим си плува отгоре и ме чака.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

K.Kolev написа:
Павел Иванов написа:Силикони ярки цветове . Воблери тип миноу за бялата и кранк за кустура . Блесни - клатушки за бялата и бели и жълти въртележки тип Аглиа за кустура . Това че се бориш за 2-3 килограмова риба не значи че няма да уловиш по-голяма и обратното :wink:
Благодаря :roll: тръвам към магазина :) пп: за килограмите имах предвид ако ще помогне за сантиметрите да ме ориентирате 8) пп: бях до магазина и си купих няколко воблера уж с различно газене е сега нали няма къде да ги пробвам и ги пуснах в една кофа с вода и какво да видя всичките плуват на повърхността :evil: има ли смисъл воъбще да хвърлям да непотъващи воблери за бяла риба ?

Колега Колев,ако малко се поровиш,ще видиш че има написано доста по темата и ти трябва само да прочетеш.Искате всичко на готово без да се потрудите дори и минута.Само поради тази причина никой не ти отговаря и да не се учудваш.Що се отнася до това,заслужава ли си да ловиш на непотъващи воблери,отговора е ДА но зависи какъв е воблера и дали е за бяла или друга риба.Все пак,ще е добре да се поровиш и ще видиш и снимков материал и обяснения кой воблери какви риби ловят и т.н.Успех !!!

Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

лодката не спада, а омеква - от студената вода се получава... може да я донапомпваш след пускане на вода... все пак не трябва да се прекалява с помпането, че по обяд като напече, може да се повреди...
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

Какво ви е мнението за тази разцветка че сам си я харесал . Някой ако има подобна да сподели мнението си дали я харесват костурите и кафалите на мене ми фана окото (или повече лови риболовци от колкото риби :lol: ) Изображение
кьоркефали
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

За кефалите гарантирам/говорим за разцветка/,но за костурите си нямам идея!Въобще не съм им фен! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

Интересна темичка ...сега ако може малко да разбудя духовете с един интересен , наскоро хрумнал ми въпрос.

Тааа седя и си мисля , няма ли начин тройките специално на воблерите да се привързват с "нещо" което при закачане , на куката да се откъсне само куката .... :oops: Тъпа идея ама що да не спасиш някой друг такъм със средна цена 8-10 лв.
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Слагаш читав брейд , по-меки тройки и нямаш ядове ! Инак навремето имаше доста обширна тема относно различните видове халкички и приспособления ама общо взето няма сми ! При читав брейд и по-меки ( съответно много твърди ) тройки при зацеп в единят случай се изправят а в другият чупят и никви грижи :wink:

пп - chopara , увнаместо туй си вземи две Голдита с подобна разцветка и ти гарантирам доста по-добри резултати с кефалюги и кустурета от с туй :wink:

Павел Иванов
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

От известно време,двама мои приятели ловят със нов брейд който са изнамерили от някъде и във същото време са сменили и дебелината.Сега ловят със 0.28 и понеже мажат брейда със разни мазила,хвърлянето не е проблем.Със него когато си закачат воблера някъде,дърпат като луди и или късат конеца или троиките се чупят или изправят.Винаги имам резервни шпули със 0.23 на рядко го слагах,поради простата причина че преди несъм ползувал мазила.Във случай че ловиш и закачиш,на 94 % ще спасиш воблера ако си със дебел брейд,но това се отнася само до по-тежките модели.Ловиш ли със малки воблери,просто забравяш за дебелия конец и ако закачиш,тогава вече ще трябват меки тройки или медни халки.До тук,всичко ужким е много ясно,но какво правим когато закачим голяма риба и тя се бори все едно си хванал някой дънер :idea: :?: :idea: :?: :idea: Конеца ,дебел и слон да извади,но троиките меки и кекави,рибата си отива при най-малката грешка,поради ред причини.Едната причина е високото ниво на адреналин и човек се паникьосва.Втората е вярата във здравия брейд и напъването което човек трябва да е много прицизен и в час за да не превиши силата с която задържа голямата риба.Доста големи риби се изтърваха заради медните халкички с които се продаваха воблерите преди години,та те бяха затова меки,евентуално да се отвори или тройката или халката :!: :idea: :!: :idea: :!: :idea: Аз искам да попитам само едно нещо,ако сме тръгнали за риба,нея ли ще хващаме или воблери ще спасяваме :?: :?: :?: или правиш здрава и безкомпромисна линия,или си ловиш кефалчета и костурчета и ти е мирна главата.Оставил съм сигурно десет пъти повече воблери по закачките,отколкото имам в момента и никога не съм се церемонял със линията.Питам се,защо ли хората взеха да правят всички воблери със неръждаеми халки :?: :?: :?: :shock: :idea: :!: :idea: :!: :idea: Защото те са преценили че ако искаш да ловиш риба,трябва като я закачиш и да я извадиш.Всичко обаче се свежда до нямането на средства и хората гледат да спасяват воблерчета защото са горе-долу вече една надница на обикновен работник.Хубаво е човек да знае какво иска,дали да изпусне рибата на живота си или да спасява по-всякакъв начин примамките.Ако е второто,просто се изпълняват горните съвети на колегите пишещи преди мене.Ако искате обаче голямата риба във ръцете си,просто недейте да правите компромиси.Все още има доста големи риби в България и аз небих се замислял по този въпрос,има откачалки/откачалка в смисъл да откача воблерите при закачане на дъното :lol: :lol: :lol: /,човек може и сам да си я направи а вече има и купешки.Обурудвате се със такива и си гледате кефа,ако ви се играе поне половин час докато се зацепят закачалка и тройки,ако изобщо стане :shock: :lol: :wink: Е това бих ви посъветвал,хубаво да си помислите риба ли ще се лови или ще се спасяват моблери !?!?!? В много от случаите,рибата е точно там където има закачки !!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :wink:

takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

Благодаря ви МНОГО :D

Ще послушам съвета Ви , и ще навия плетено влакно , сега съм с 0.18 уж за 5 кг. монофил. :smt023
Последно промяна от takezo на Вто Авг 18, 2009 8:43 pm, променено общо 2 пъти.
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

Не знам дали това е точно воблер Изображение
но имате ли отзиви за това чудо. По принцип било добро за сом но дали е по добро от Salmo hornet или Storm които уж пак сома го харесвал :drinkers: :rolleyes:
кьоркефали
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ратлин ! Лови основно бяла , по-малко щука и кустур . Както всяко правило си има и изключения де :wink:

Павел Иванов
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

И доста сом са извадили Ратлините,но аз много-много не ги харесвам и нямам риби на тях.Имам обаче приятели дато го ползуват със завиден успех особенно по Марица !!!

Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”