Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Плетено влакно SASAME
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Плетено влакно SASAME
някой работил ли е с това влакно и може ли да каже дали размерите отговарят на реалните диаметри ? примерно плетеното на Berkley 0,20 отговаря някъде на 0,40 монофилно............., а на това ?
- Прикачени файлове
-
- Sasame100.jpg (15.74 KiB) Преглеждано 3140 пъти
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Плетено влакно SASAME
Иванчо , попрегледай темите за брейд във форума и ще се очудишколко много е написано ! Туй обозначение 0.26мм нашенско би трябвало да е взето от японското 2.6 което как и да го гледаш пак ще ти дойде на около 0.40мм. моно 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Не съм съгласен. Работя с него този сезон и си отговаря на дебелината. 0.20 примерено с микрометър отговаря на 0.16 , но това може да е от сплескване.
-
- новобранец
Ако трябва да избирам между следните плетени влакна кое бихте ми препоръчали за дънен ( шарански риболов ) и с какъв диаметър
?
1. Stren http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=843
2. Samuline Sasame http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=868
3. Berkley Whiplash Pro - http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=842

1. Stren http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=843
2. Samuline Sasame http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=868
3. Berkley Whiplash Pro - http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=842
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Иванчо СОМА,пък ша лови шаран!?!?!?
Плетено влакно,при дънен риболов на шаран?
Замислял ли си се,какво би последвало при закачка на 100-150м?!?!?
За шок съм съгласен,но линията да ти е плетеняк си е доста арогантна застраховка!
Плетено влакно,при дънен риболов на шаран?
Замислял ли си се,какво би последвало при закачка на 100-150м?!?!?

За шок съм съгласен,но линията да ти е плетеняк си е доста арогантна застраховка!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Защо да не става плетеното за цяла линия
При подсечката на разпъната въдица няма нужда да се джаска хамалската
Само с усукването не знам как ще се оправи работата.
Сасамето е много добро плетено и на добра цена.
С добро плетено и хубава кука какъвто и да е шарана или амура няма никакъв шанс
Съдбата му се решава след снимките на брега 

При подсечката на разпъната въдица няма нужда да се джаска хамалската

Само с усукването не знам как ще се оправи работата.
Сасамето е много добро плетено и на добра цена.

С добро плетено и хубава кука какъвто и да е шарана или амура няма никакъв шанс

- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Смятам , че разтегливоста на монофила и пръта са нещата които обират първия порив на рибата.
-
- новобранец
защо да не може да се ползва плетено при дънен риболов ? моля обяснете новак съм все пак..
Правилно си допуснал че става дума за сплескване. Преди 2-3 месеца случайно се запознах с човек чиято специалност е метрология, т.е. наука за измерванията. Използвах случая да го попитам кой е най-точният начин да се измери дебелината на риболовно влакно и дали микрометъра въши работа. Отговора му беше, че с микрометъра се получава голяма неточност именно заради деформацията на материяла. За да се получи точно измерване с приемлива грешка те използвали принципа на водоизместимостта, т.е. получавали данни за обема на влакната и при положение че се знае точната дължина чрез формула се изчислявала точната дебелина на влакното. Естествено за прилагането на този метод било необходимо обема на измерваният материял да е над 150 кубечески сантиметра.......т.е. 110м 0.10мм е крайно малко количество за да се измери дебелината му чрез гореописаният метод!val написа:..... 0.20 примерено с микрометър отговаря на 0.16 , но това може да е от сплескване.
Може разбира се, защо да не може.....друг е въпроса дали е необходимо!ivan4o_soma написа:защо да не може да се ползва плетено при дънен риболов ? моля обяснете новак съм все пак..
-
- учете се от него
При тези ситуации , и ако допуснем че с микрометър много точно може да бъде измерено монофилно влакно за контрол на посочените параметри ( на реномиран и доказан производител) , може би най-точно ще се яви съпоставката от метража на навиването монофил върху шпула на макара , после навиване на плетено върху същата шпула и съпоставката . Примерно , една "тройка" навива 200 м. 0.20 монофил , а в същото време навива 100 м. 0.12 плетено , което обаче по параметрите на шпулата на "тройката" отговаря на 100м. 0.30 /монофил.
Иначе не виждам как да стане по друг начин , поне приблизително

Иначе не виждам как да стане по друг начин , поне приблизително

Тва дет го писах по-горе се отнася и за монофил и за плетено, просто при монофила деформацията от притискането на микрометъра е една идея по-малка от тази при плетеняка.....ма я има! А твойта метода с навиването на шпулите дава още по-голяма грешка, щот се намесва фактора "натягане" или плътносто на намотаването.....бе заеби, няма точен практичен метод за измерване.......то затва и метрологията си е наука а не занаятIDA написа:... и ако допуснем че с микрометър много точно може да бъде измерено монофилно влакно......
- sabin
- научил се да хвърля
Руснаците мерят плетеното влакно като вързват обикновен възел. Мерят с микрометъра /на възела/ и после делят на две. Колко е точно незнам! Но филмчето за плетените влакна си струва да го гледаш. Мисля, че в Замундата го има.